Перезентація до уроку: "Відродження. Франческо Петрарка. Вільям Шекспір"

Про матеріал
Відродження або Ренесанс - ідеологічний і культурний рух, зумовлений переходом суспільства Західної та Центральної Європи до нової соціально-економічної формації. Відродження- це перехідний етап між Середньовіччям і Новим часом. В основі культури Відродження лежить гуманізм. Гуманізм- моральний принцип, в основі якого - переконання у безмежних можливостях людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відродження- це перехідний етап між Середньовіччям і Новим часом. В основі культури Відродження лежить гуманізм. Гуманізм- моральний принцип, в основі якого - переконання у безмежних можливостях людини. Відродження або Ренесанс- ідеологічний і культурний рух, зумовлений переходом суспільства Західної та Центральної Європи до нової соціально-економічної формації.

Номер слайду 2

Етапи розвитку гуманістичної культури: Період Перевідродження- кінець ХІІІ- початок ХІV ст. (Італія; творчість Ф. Петрарки, Дж. Бокаччо), ХІV-ХV в інших країнах. Період Раннього Відродження- кінець ХV- початок ХVІ ст. (Франція, Польша, Нідерланди, Німеччина). Період Зрілого і Пізнього Відродження- ІІ половина ХVІ- початок ХVІІ ст. (Англія, Іспанія, Чехія).

Номер слайду 3

Перший гуманіст нової доби. Засновник європейської лірики. Перший в історії професійний письменник. “Канцоньєре”- збірка віршів. У збірці 365 віршів (за кількістю днів у році). Всі вірші присвячені одній жінці- Лаурі. Франческо Петрарка

Номер слайду 4

Сонет Ліричний вірш, який складається із 14 рядків п’ятистопного або шестистопного ямба. Складається з двох катренів та терцетів. Катрен- чотиривірш, терцет - тривірш. Схема: абба абба ссd eed.

Номер слайду 5

Вільям Шекспір Про життя Шекспіра відомо дуже мало. З 16 років почав працювати. У 18 років одружився. За легендою, стеріг перед театром коней, потім став суфлером та актором у театрі “Глобус”.

Номер слайду 6

Театр “Глобус” З 1590 року Шекспір почав писати. Він створював п’єси для театру. Шекспір не вигадував сюжети своїх п’єс. Він звертався до переказів, легенд, брав сюжети із хронік і творчо їх переосмислював. У 1612 році назавжди залишає Лондон. А через рік згорів театр “Глобус”. Під час пожежі загинули рукописи багатьох п’єс Шекспіра.

Номер слайду 7

Театр шекспірівських часів. Народний театр- улюблена розвага лондонців усіх суспільних верств. Театральна будівля мала форму кола чи багатогранника. Вистави відбувалися вдень. Декорацій майже не було. Костюми були пишними, а музика- гучною. Жіночі ролі грали юнаки, а старих жінок- комічні актори.

Номер слайду 8

Періоди творчості Шекспіра: 1) 1590-1600 рр.- оптимістичний. В цей період Шекспір пише близько десяти найвеселіших комедій.Також пише історичні хроніки і сонети. 2) 1600-1608 рр.- трагічний. Саме в цей період створюються шедеври трагедії: “Гамлет”, “Отелло”, Король Лір”, “Макбет”. 3) 1609- 1612 рр.- романтичний. В ці роки написані твори, які належать до жанру трагікомедій ( “Буря”, “Зимова казка”).

Номер слайду 9

Спадщина Шекспіра. 37 п’єс, дві великі поеми, сонети. Шекспірівський сонет: три катрени(чотиривірші) та двовірш. Сьгодні Шекспір- автор, якого найбільше читають на планеті. Його п’єси перевидаються знов і знов. На екранах його герої раз по раз з’являються у нових, несподіваних ракурсах. На афіші будь-якого театру назва шекспірівської п’єси посідає почесне місце.

ppt
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку