Перша допомога при кровотечах

Про матеріал
Презентацію створено за матеріалами 1.https://miyklas.com.ua/p/biologiya/8-klas/transport-rechovin-krovonosna-ta-limfatichna-sistemi-352231/sertcevo-sudinni-khvorobi-ta-yikh-profilaktika-352925/re-1648009c-36a6-4ad5-987e-7ab7f359a349 2.https://paramedic.ua/ua/pervaja-pomoshh-pri-krovotechenii?gclid=Cj0KCQjwhY-aBhCUARIsALNIC05ZRiHdffxZgUbnsZFO5CPknlbR7FiBFZmYcjkz406qv_8Glb0H0vIaAqcnEALw_wcB
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша допомога при кровотечах

Номер слайду 2

Капілярні кровотечіКапілярні кровотечі виникають внаслідок ушкодження дрібних судин в результаті травми або хвороби. Кров темно-червоного кольору витікає невеликою цівкою (при поверхневих порізах) або рівномірне виділяється по всій поверхні рани (при саднах). Як зупинити кровотечу з капілярів? По-перше, потрібно обробити краї ранки розчином антисептика (перекис, йод, зеленка). По-друге, накласти нетугу марлеву пов'язку.

Номер слайду 3

Венозні кровотечі При венозній кровотечі темно-червона кров з синюватим відтінком витікає повільно, але досить широким струменем. Для зупинки невеликої венозної кровотечі досить накласти на рану пов'язку, що стискує (туго забинтувати). Пов'язка, стискаючи стінки пораненої судини, не дасть крові витікати з неї. Потім потерпілого необхідно відправити до медичного закладу. При пошкодженні великих вен, стискуюча пов'язка може не зупинити кровотечі. Тому у таких випадках поступають так само, як і при артеріальних кровотечах — накладають джгут (нижче місця поранення).

Номер слайду 4

Артеріальні кровотечіНайнебезпечнішими для життя людини є кровотечі, що виникають при пошкодженні артерій. Тиск в артеріях є високим, і при артеріальних кровотечах яскрава червона кров пульсує і б'є фонтаном з рани. Перша допомога: перетиснути ушкоджену артерію вище місця кровотечі, накласти джгут і відзначити час його накладення (написати записку і покласти її під джгут).

Номер слайду 5

Зверни увагу!При артеріальній кровотечі джгут накладають вище місця поранення, при венозній — джгут або стискуюча пов'язка накладається нижче місця поранення.

Номер слайду 6

Джгут роблять з матерії, гуми або будь-якого іншого матеріалу, яким можна туго перетягнути кінцівку. Під джгут обов'язково підкладають м'яку тканину для того, щоб при його закручуванні не пошкодити шкіру. Якщо джгут накладено правильно, то кровотеча зупиняється, кінцівка блідне, пульс на ній зникає. Зверни увагу!Якщо не домогтися повного зникнення пульсу на променевій артерії, то вже за 10 - 15 хвилин рука набрякне і посиніє. Тоді джгут можна буде зняти тільки за умови ампутації руки. Постраждалого необхідно терміново доставити до лікаря, оскільки позбавляти кінцівку кровопостачання надовго не можна.

Номер слайду 7

Внутрішні кровотечі

Номер слайду 8

Внутрішні кровотечі

Номер слайду 9

Травми голови

Номер слайду 10

Носова кровотеча

Номер слайду 11

Презентацію створено за матеріаламиhttps://miyklas.com.ua/p/biologiya/8-klas/transport-rechovin-krovonosna-ta-limfatichna-sistemi-352231/sertcevo-sudinni-khvorobi-ta-yikh-profilaktika-352925/re-1648009c-36a6-4ad5-987e-7ab7f359a349https://paramedic.ua/ua/pervaja-pomoshh-pri-krovotechenii?gclid=Cj0 KCQjwh. Y-a. Bh. CUARIs. ALNIC05 ZRi. Hdffx. Zg. Ubns. ZFO5 CPknlb. R7 Fi. BFZm. Ycjkz406qv_8 Glb0 H0v. Ia. Aqcn. EALw_wc. B

pptx
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
662
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку