Перші Батьківські збори 5 клас

Про матеріал
Мета: познайомити батьків учнів класу з класним керівни- ком, із педагогами та одне з одним; допомогти бать- кам підготуватися до зміни статусу дитини в сім’ї та зрозуміти важливість переходу дитини в нові умо- ви навчальної діяльності.
Перегляд файлу

ПЕРШІ БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ В 5 КЛАСІ

Мета: познайомити батьків учнів класу з класним керівни- ком, із педагогами та одне з одним; допомогти бать- кам підготуватися до зміни статусу дитини в сім’ї та зрозуміти важливість переходу дитини в нові умо- ви навчальної діяльності.

Підготовка до зборів:

1. Вивчення класним керівником особистих справ учнів, результатів їхньої навчальної діяльності в четвертому класі.

2. Вивчення характеристики класу за попередній рік.

3. Бесіда з учителем початкових класів (а також обов’язкове запрошення його на перші батьківські збори) і заступником директора з виховної роботи.

4. Виготовлення запрошень на перші збори. Запрошення можна надіслати поштою або передати через учнів. Текст запрошення може бути таким:

Шановні батьки!

Ваш син (дочка) став учнем 5 класу. Як складуться його взаємини з учнями класу? Які труднощі можуть зустрітися на його шляху? Як зробити так, щоб труднощів було трохи менше? На ці питання і на багато інших допоможе відповісти наша з вами перша зустріч.

Наші організаційні збори відбудуться …

Сподіваюся, що традицією нашого класу стане присутність на батьківських зборах і тата, і мами (по можливості).

Із надією на зустріч, ваш класний керівник …

5. На дошці написати основні напрями плану виховної роботи, кількісний склад батьківського комітету і напрями його діяльності.

6. До перших батьківських зборів можна підготувати анкету:

Прізвище, ім’я і по батькові батьків. Рік народження, освіта.

Домашня адреса і телефон. Професії батьків.

Скільки дітей зростає в сім’ї, яким за віком у сім’ї є п’яти- класник (старший чи молодший)?

 

Сім’я повна чи неповна?

Особливості розвитку дитини (часто хворіє, страждає на хронічні захворювання, перебуває на обліку).

 

Хід зборів

I. Вступне слово класного керівника

Шановні батьки! Ваші діти перейшли до основної школи, у них починається цікаве доросле життя. Яким воно буде — залежить не лише від школи, а й від тат і мам. Дуже хочеться, щоб нове життя ваших дітей не віддалило вас одне від одного, а, навпаки, зблизило, зробило вас хорошими друзями. Багато буде труднощів у  ваших дітей, але  не  менше буде радощів і перемог! Дуже хочеться, щоб ви уважно ставилися до вели- ких прикрощів і маленьких радощів ваших дітей, знали про них і допомагали дітям переживати скрутні хвилини їхнього життя.

Укотре всі ми разом учитимемося долати труднощі, вчити- мемось падати, набиваючи якомога менше ґуль, радіти успіхам своїх дітей і перемогам їхніх однолітків.

Ми, педагоги, відкриті для спілкування, наші шкільні фахівці дадуть вам кваліфіковану консультацію, ви завжди отримаєте в школі вичерпну відповідь на всі питання, що вас хвилюють.

 

II. Знайомство з планом виховної роботи, з традиціями школи

1. Вступне слово заступника директора з навчально-вихов- ної роботи.

У цьому вступному слові необхідно сказати про традиції та звичаї школи; познайомити батьків зі Статутом школи і вру- чити його кожній сім’ї разом із візитною карткою школи; вказати дні консультацій заступника директора з навчальної роботи й інших представників адміністрації школи.

2. Розповідь про вчителів і вимоги, які вони висувають до навчальної діяльності учнів. Добре, якщо класний керів- ник запросить на перші батьківські збори всіх учителів, що викладають у класі, і вони самі розкажуть про себе та свої вимоги. Але обов’язково треба звернути увагу на те, що вимоги повинні бути єдиними і відповідати віковим та психологічним особливостям учнів.

3. Знайомство з щоденником (яку інформацію може дати щоденник п’ятикласника, на які графи в ньому необхідно звер- тати увагу).

 

III. Самопрезентація класного керівника

Класний керівник розказує про себе, про свою педагогічну діяльність і про плани на майбутнє в роботі з новим класом.

 

IV. Самопрезентація батьків

У ході самопрезентації батьки розказують про себе, свої сім’ї та про свої очікування, пов’язані з цим класом.

Представлення сім’ї може відбуватися за таким планом: Прізвище, ім’я, по батькові батьків.

Вік батьків, день народження сім’ї. Інтереси, захоплення сім’ї.

Традиції та звичаї сім’ї.

 

V. Відповіді на запитання батьків

Класний керівник ознайомлює батьків із розкладом роботи кабінету психологічної служби. Розповідає про те, яким чином буде організовано харчування дітей у новому навчальному році. Для батьків п’ятикласників це дуже важлива інформа- ція, оскільки вони розуміють, що погане харчування найсер- йознішим чином може позначитися на здоров’ї дітей, якщо класний керівник і школа не приділятимуть цьому питанню достатньої уваги.

Не менш важлива інформація для батьків — спортивні секції та гуртки, які працюватимуть у школі в новому навчальному році. Чудово, якщо в школі є інформаційний стенд для батьків.

 

VI. Вибори батьківського комітету

VII. Підведення підсумків зборів

У кінці зборів батьки пишуть запитання, на які вони не отримали відповіді. Це можуть бути запитання до адміністрації школи, класного керівника. Не на кожне з них можна від- повісти одразу. Для того щоб батьки отримали компетентну відповідь на поставлені запитання, на столі у педагога сто- їть коробка, в яку батьки складають свої записки. Класний керівник зможе їх проаналізувати і відповісти на запитання на наступних зборах або зателефонувати батькам, якщо відповідь треба дати терміново.

У кінці батьківських зборів можна зробити загальну фото- графію на згадку про першу зустріч.

docx
Додано
8 травня 2019
Переглядів
10544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку