Перший урок-2019 "Україно, тобі є що сказати світові!" (5-7 класи)

Про матеріал

Даний матеріал призначений познайомити учнів з сучасними видатними особистостями України, які звеличували український народ своїми діяннями та надихнути школярів на нові звершення та гарне навчання.

Розробка містить презентацію та гру "Інтуіція".
https://naurok.com.ua/pershiy-urok-2019-ukra-no-tobi-e-scho-skazati-svitovi-5-7-klasi-120846.html

Перегляд файлу

Тема: Україно, тобі є що сказати світові!

Мета: познайомити учнів з сучасними видатними особистостями України, які звеличували український народ своїми діяннями, своїм розумом і талантом, які визначили подальший шлях української державності; виховувати в школярів почуття гордості нашими співвітчизниками; надихнути школярів на нові звершення та гарне навчання.

Обладнання: ноутбук, проектор.

 

Хід уроку

 

«От де, люде, наша слава, слава України!»

(Т. Г. Шевченко)

І. Організація класу.

Сьогодні свято завітало в школу,

Бо перше вересня, і пролунав дзвінок.

Змужнілі, сонцем зласкані улітку,

Ми розпочнемо перший наш урок.

 

Вступне слово вчителя.

Дорогі діти! Шановні батьки, я рада вас вітати  у цьому світлому прекрасному класі з початком нового навчального року! Хочу побажати дітям цікавих подорожей по Країні Знань, а вам, батьки, міцного здоров’я, сімейного затишку, миру всім нам, впевнено крокуйте зі своїми дітьми у прекрасну Країну дитинства, разом з дітьми відкривайте все нове і цікаве. В добру путь!

А зараз розпочнемо наш перший урок.

 

ІІ. Ознаймлення з темою і метою уроку.

Сьогодні ми з вами поведемо мову про найдорожче серцю кожної людини. Діти, подивіться на дошку та скажіть про що ми будемо говорити сьогодні?

Ми поговоримо про нашу державу, Батьківщину.

Сьогодні ми спробуємо розібратися чим славиться наш народ і чому ми повинні любити Україну.

 

ІІІ. Основна частина.

Багата славетними іменами та подіями й українська історія. Нашими національними символами є прадавні першокнязі київські та їхні нащадки: княгиня Ольга, князі Святослав, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, славний співець Боян, літописець Нестор, а в часи ближчі – славні козацькі гетьмани, кошові й полководці: Дмитро Вишневецький, Самійло Кішка, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький.

В Україні працюють учені, яких знає весь світ. Назвемо хоча б найвідоміші імена та винаходи які зробили наші земляки

 

Топ вражаючих винаходів українців, без яких світ був би іншим

 

  1. Зварювання живих тканин

Ідея зварювання живих тканин замість зшивання з’явилася у вчених інституту електрозварювання імені Євгена Патона. У 1993 році вони провели низку експериментів, які довели можливість отримання зварного з’єднання різних м’яких тканин тварин. Пізніше почалися експерименти зі зварювання тканин видалених органів людини.

Зараз технологію застосовують у десятках українських клінік та вивчають закордонні спеціалісти. Метод має широкі перспективи розвитку застосування у низці медичних напрямків. А в перспективі технологія може бути корисною навіть у космосі та на морських суднах.

 

  1. Опріснення морської води

Технологію опріснення морської води, придатної для пиття, розробив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смірнов. Заморожена особливим чином морська вода перетворюється на кристали, з поверхні яких можна видалити сіль, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які негативно впливають на гени і нервову систему людини.

Технологія придатна для будь-якої води, не лише морської. Винахід зацікавив інвесторів з континентів, де вже відчувається нестача прісної води – Африки та Америки.

 

  1. Багаторічні батарейки

Київські вчені створили батарейку, що може працювати протягом 12 років. Вона вже здобула перемогу в одному з міжнародних конкурсів наукових проектів. Автори запевняють, що їх винахід кращий за вже існуючі аналоги.

Приміром, батарейки тривалої дії, які виготовляють у США, мають значно меншу силу струму. Творці наголошують, що їх виріб можна використовувати замість електричних акумуляторів для мобільних телефонів та автомобілів.

 

  1. Екопаливо

Український інженер Володимир Мельников сконструював прилад, що переробляє відходи деревини і робить з них паливні брикети. Вони не виділяють неприємного запаху при згоранні та майже безвідходні – з тони сировини виходить лише 1 відро попелу.

Винахід інженера вже оцінили закордоном. Зараз українським приладом користуються у Польщі, Німеччині та Литві.

 

 

 

 

 

  1. Їстівний поліетилен

Харків'янин Сергій Тимчук вирішив питання з утилізацією пакувальних матеріалів, створивши їстівну плівку для продуктів. Екологічно чистий поліетилен дозволяє продовжити термін зберігання їжі й абсолютно не шкодить навколишньому середовищу.

Вчений 15 років присвятив розробці. Матеріалом для неї став кукурудзяний крохмаль на основі власного сорту кукурудзи.

За допомогою такої плівки можна, наприклад, збільшити термін придатності хліба з декількох днів до місяця.

Якщо поліетилен Тимчука кинути в окріп, то він "розтане" за 15-20 хвилин і стане основою для приготування супу. Але навіть коли ви викинете плівку, то за кілька тижнів від неї не залишиться й сліду.

Говорити про масове виробництво такої плівки рано – підприємцям дешевше робити звичайний поліетилен, який століттями не розкладається. Однак Сергій Тимчук переконаний, що за його винаходом – майбутнє.

 

  1. Навігатор для незрячих

Винахід одесита Бориса Чубіна покликаний допомагати людям з вадами зору орієнтуватись на місцевості. Коли хлопцю було 13 років, він винайшов унікальний навігаційний комп’ютер для слабозорих людей.

Прилад схожий на наручний годинник. Він відслідковує місце розташування власника і вказує йому подальший маршрут. Окрім стандартних програм, прилад може викликати службу невідкладної допомоги.

 

  1. Папір з опалого листя

Цей простий рецепт приніс закарпатському школяреві з села Сокирниця «золото» на міжнародній Олімпіаді геніїв, що проходила у США.

11-класник Валентин Фречка обігнав 1 300 конкурентів з усього світу, він з опалого листя виготовив папір. Нам показує свій експеримент у лабораторії. Усі інгредієнти змішує та підігріває.

Перший папір винахідник вилив у спеціальних формах і вже за 8 годин вийняв готові аркуші.

Тепер папір, виготовлений із листя, не відрізнити від звичного – білий, дуже міцний і навіть відштовхує воду.

Розкладається всього за 20 днів. І головне не завдає шкоди природі: береже дерева від вирубки, а повітря – від спалювання листя. Ще й заощаджує гроші. Вартість такого аркуша – від 50 копійок.

Свої проекти презентував не лише в Україні, а й у Сербії, Тунісі і навіть Кенії. І часто повертався з перемогою.

Тепер закарпатський геній мріє запустити свій винахід у масове виробництво. Випускника звичайної сільської школи запрошують на навчання за кордон.

 

 

Неоцінені винаходи

Через фінансові труднощі реалізації проектів або ж просто через відсутність будь-якої перспективи втілити у життя власні наукові задуми, низка винахідників вимушена виїжджати закордон та реалізовувати свої наміри там.

Таких прикладів українська практика, на жаль, знає чимало. За підрахунками міністерства освіти, закордоном патентується втричі більше українських винаходів, ніж в середині держави. А буває і так, що створені в Україні прилади просто не використовують у нас через брак грошей на втілення. Далі наведемо лише два з сотень подібних прикладів.

 

  1. Безін’єкційний аналіз крові

Вчений Анатолій Малихін придумав, як можна з’ясувати показники крові, не відбираючи її при цьому у пацієнта. Процедура передбачає кріплення на тіло людини датчиків, завдяки яким можна визначити більше 100 показників здоров’я з 98-відсотковою точністю.

Винахід виявився недешевим для вітчизняної медицини, тож українці і далі здають кров натщесерце, щоб дізнатись про стан власного здоров’я. Тим часом, роботою Малихіна користуються у низці країн на всіх континентах.

 

  1. Математичне рішення

Українська вчена-математик Марина В’язовська, що працює в Німеччині, знайшла вирішення складної математичної задачі про пакування шарів у восьмивимірному просторі. Незрозуміле для більшості з нас формулювання означає, що науковець допомогла своїм колегам-технікам знайти спосіб виправити низку помилок в мобільних телефонах, інтернет-просторі та космічних дослідженнях.

За розв’язання складної задачі, яка не давала спокою колегам Марини кілька десятиліть, вчена отримала кілька математичних відзнак та міжнародну премію імені Салема.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гра «Інтуіція»

А зараз з вами ми проведемо невеличку гру за мотивами телепередач «Шоу інтуїція» та «Брейн-ринг». Ви зможете проявити свою інтуїцію, логічне мислення, познайомитись з видатними українцями які прославили рідну землю на увесь світ.

Тож для початку розділимось на декілька команд.

Шановні учасники команд! Вашій увазі буде запропоновано запитання, що стосуватиметься вибору професії даної людини. Ні для кого не секрет, що вибір майбутньої професії – не просте завдання. Часто отримавши диплом про професійну освіту, людина усвідомлює, що отримана професія – «не її». Тому, трапляється так, що потрібно починати професійне навчання з початку. Виявляється, багато видатних українців, тих, хто досяг висот професійної майстерності та здобув визнання в світі, теж на початку вибирали професію ніяк не пов’язану з працею життя.

Черговість відповідей команд визначається жеребкуванням. В разі, якщо відповідь виявиться неправильною, супротивники можуть надати свої версії відповідей. Кожна правильна відповідь оцінюється в один бал. Для полегшення пошуку правильної відповіді, вам будуть надані підказки. Одна з запропонованих відповідей – точно правильна. Спробуйте відгадати котра?

Правила зрозумілі? Розпочинаємо!

 

Остап Вишня  (Губенко Павло Михайлович) український письменник, новеліст, класик сатиричної прози ХХ ст.

Начальник медично-санітарного управління Міністерства залізниць УНР. В'язень сталінських концтаборів.

  • Учитель
  • Медик
  • Інженер
  • Агроном

Правильна відповідь «медик» навчався в Київській військово-фельдшерській школі.

 

Ілля Ілліч Мечников український науковець волоського походження, один з основоположників еволюційної ембріології, імунології та мікробіології. Розробив теорії зародкових листків, походження багатоклітинних організмів.

Відкрив  явище  фагоцитозу,  розробив фагоцитарну теорію імунітету (1883).

  • Учитель
  • Медик
  • Зоолог
  • Музика

Магістр зоології.

 

Іван Максимович Піддубний  український  спортсмен-борець. Шестиразовий чемпіон світу з боротьби  (Париж,  Мілан, Франкфурт, Нью-Йорк). Працював:

  • Вантажником
  • Ковалем
  • Залізничником
  • Циркачем

Вантажником в севастопольському порту.

 

Василь Олександрович Сухомлинський  український радянський педагог, публіцист, письмен ник, поет.

  • Учитель
  • Медик
  • Інженер
  • Агроном

Кременчуцький медичний технікум.

 

Василь Андрійович Симоненко український поет і журналіст, один з найбільш яскравих представників покоління «шістдесятників»

  • Токар
  • Медик
  • Журналіст
  • Філолог

Закінчив факультет журналістики Київського університету.

 

Гончар Олесь (Олександр) Терентійович (ім'я при народженні — Біличенко Олександр) один з найбільших представників української художньої прози другої половини XX століття. Академік АН України (1978). Герой Соціалістичної Праці (1978). Герой України (2005 - посмертно)

  • Учитель
  • Медик
  • Журналіст
  • Військовий

Навчався в технікумі журналістики.

 

Іван Павлович Пулюй   український фізик і електротехнік, організатор науки, громадський діяч. Відомий піонерськими роботами з дослідження катодних променів.

  • Учитель
  • Священник
  • Інженер
  • Агроном

 Греко-католицька духовна семінарія у Відні

 

Василь Ярославович Вірастюк український спортсмен, заслужений майстер спорту України, володар титулу «Найсильніша людина світу», неодноразовий чемпіон світу в силовому багатоборстві

  • Учитель
  • Спортсмен
  • Інженер
  • Агроном

 Технікум фізичної культури.

 

Святослав Іванович Вакарчук український рок-музикант, поет, автор пісень, лідер групи «Океан Ельзи». Заслужений артист України (2005)

  • Учитель
  • Фізик-теоретик
  • Інженер
  • Диригент

 Навчався на фізичному факультеті Львівського університету (спеціалізація  теоретична фізика). Друга вища освіта — економіст-міжнародник. Кандидат фізико-математичних наук.

 

Сікорський Ігор Іванович  український  та американський інженер(авіаконструктор), підприємець. Творець перших у світі чотиримоторного літака «Руський витязь» (1913), важкого чотиримоторного бомбардувальника і пасажирського літака «Ілля Муромець» (1914), трансатлантичного гідроплана (1934), серійного вертольоту одно гвинтової схеми (1942).  Конструктор першого в США літака-амфібі.

  • Учитель
  • Священник
  • Інженер
  • Агроном

 Київський політехнічний інститут – інженер.

 

Антонов Олег Костянтинович один із провідних авіаконструкторів СРСР. Доктор технічних наук, академік УРСР.

  • Учитель
  • Спортсмен
  • Інженер
  • Агроном

Індустріальний технікум – інженер.

 

 

Микола Віталійович Лисенко український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору, громадський діяч.

  • Учитель
  • Медик
  • Біолог
  • Музика

Природничий факультет Харківського  університету.

 

Іван Микитович Кожедуб  радянський льотчик-ас німецько-радянської війни, найрезультативніший льотчик-винищувач в авіації союзників за весь час Другої світової війни. Тричі Герой Радянського Союзу (1944, 1945). Маршал авіації (1985).

  • Хімік
  • Медик
  • Журналіст
  • Військовий

Хіміко-технологічний технікум.

 

Ліна Василівна Костенко  українська письменниця-шістдесятниця. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), премії Петрарки (1994).

  • Учитель
  • Медик
  • Біолог
  • Музика

 Київський педагогічний інститут.

Олександр Петрович Довженко  український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу.

  • Учитель
  • Медик
  • Біолог
  • Музика

Глухівський  вчительський інститут.

 

Сергій Павлович Корольов  український  радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Вважається основоположником практичної  космонавтики.

Академік АН СРСР  1958). Конструктор перших штучних супутників Землі і космічних кораблів.

  • Медик
  • Журналіст
  • Військовий
  • Будівельник

Перша одеська буд профшкола.

 

Василь Семенович Стус український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім.   Т.Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно).

  • Хімік
  • Учитель
  • Журналіст
  • Військовий

Історико-філологічний факультет педагогічного інституту.

 

Амосов Микола Михайлович   український лікар, учений в галузі медицини та біокібернетики, громадський діяч, академік Національної академії наук України (1969) та Академії медичних наук України (1993), лауреат Ленінської премії (1961), Державної премії УРСР (1978, 1988) і Державної премії України в галузі науки і техніки (1997). Директор Інституту серцево-судинної хірургії (19831988). Доктор медичних наук (1953), Герой України.

  • Учитель
  • Медик
  • Біолог
  • Інженер

Механічний технікум.

 

Іван Якович Франко́  видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, учений, громадський і політичний діяч. Доктор філософії

  • Філософ
  • Медик
  • Біолог
  • Інженер

Франко вступив на філософський факультет Львівського університету

 

Леся Українка (справжнє ім'я Лариса Петрівна Ко́сач-Кві́тка) українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Брала активну участь в українському національному русі.

  • Хімік
  • Учитель
  • Журналіст
  • Художник

Художник – навчалася у школі Олександра Мурашка в Києві. З цього періоду залишилась одна картина. 

 

Тарас Григорович Шевченко український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч. Національний герой і символ України.

  • Хімік
  • Учитель
  • Журналіст
  • Художник

Художник -Петербурзька академія мистецтв.

 

Гра закінчилася. Підведемо підсумки.

Дорогі учні! Ви познайомилися з першими професіями видатних українців та прекрасними винаходами наших земляків. Значна частина з них отримала першу освіту зовсім не в тій галузі де згодом знайшла їх слава і визнання.

Нехай  приклад наших видатних земляків слугує вам і надихає на нові звершення.

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Евсеєнко Інна Геннадіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 вересня 2019
Переглядів
1045
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку