перший урок "30 років Незалежності України. Ти у мене єдина". Конспект, презентація, посилання на відеоролики та вправи

Про матеріал
30 років Незалежності України. Ти у мене єдина Мета уроку: поглибити знання учнів про Україну, виховувати любов до рідного краю, дбайливе ставлення до Батьківщини, ознайомити учнів з основними історичними етапами становлення державності України; формувати національну свідомість, ціннісне ставлення до держави, суспільства; виховувати патріотизм, почуття гордості за приналежність до української нації та особистої відповідальності за долю своєї держави й народу, власного внеску в процеси державотворення; розвивати пізнавальні інтереси, пам’ять, увагу, уміння працювати в колективі, групі. Обладнання: плакати із зображенням Державного прапора України, Державного Герба України, Державного Гімна України, мультимедійний комплекс, презентація, роздатковий матеріал, запис Державного Гімну України; презентація з фактами про Україну, стікери для побажань, «пазл єності»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День незалежності УКРАЇНИ:10 ФАКТІВ про свято.з нагоди 30-річчя Незалежності України

Номер слайду 2

можно купить 24 серпня тридцятий рік поспіль Україна відзначає День Незалежності. Це знакове свято, яке українці вважають днем утворення Української держави в сучасному вигляді. Саме цього дня 1991 року Верховна рада УРСР ухвалила постанову та Акт проголошення незалежності України.

Номер слайду 3

Найбільша підтримка була в Тернопільській (98, 67%), Івано-Франківській (98, 42%), Львівській (97,46%), Черкаській (96, 93%), Рівненській (95,96%) та Київській (95,52%) областях.1 Вперше День Незалежності України святкували не 24 серпня, а 16 липня — у день, коли Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Саме цей документ, ухвалений у 1990-му, дав змогу через рік проголосити незалежність країни. І вже після цього свято вирішили відзначати 24 серпня. Рішення про проголошення незалежності не було простою забаганкою політиків. Його приймали за допомогою всенародного референдуму, на якому понад 90% українців висловили схвальну думку щодо підписання відповідного документу.

Номер слайду 4

За незалежність України проголосували 346 депутатів, і навіть комуністи. Більше того, представник компартії Олександр Мороз у своїй доповіді запропонував серед перших кроків незалежної влади реформувати армію і ввести власну валюту.23 Одразу після завершення позачергового засідання, 24 серпня 1991 року, опозиціонери виконали гімн Українських Січових стрільців біля трибуни. Пісню підхопили навіть мітингувальники на вулицях.

Номер слайду 5

Чернетку Акту про проголошення незалежності України Левко Лук’яненко і Леонтій Сандуляк написали у шкільному зошиті за півтори години вранці 23 серпня. Для документа обрали визначення «акт», бо слово закон здавалось надто буденним і натякало на багаторазову дію. А, наприклад, універсал – пов’язували з Петлюрою, це могло відлякати комуністів. На історичному документі про державний суверенітет України депутати залишають написи: «Слава Україні», «Ще не вмерла і не вмре», «Від сьогодні – будьмо».4 Вперше з червня 1920 року український прапор замайорів над Києвом. 24 липня жовто-блакитні стяги заповнили весь Хрещатик.5

Номер слайду 6

6 Державний прапор України офіційно затвердили як державний символ України 28 січня 1992-го. У серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкують щороку 23 серпня.724 серпня 1994-го в Києві на Хрещатику відбувся перший військовий парад, присвячений дню проголошення Незалежності України.

Номер слайду 7

8 Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук. Першою українську незалежність визнала Польща.91024 серпня 1994 року на Хрещатику в Києві пройшов перший військовий парад на честь Дня проголошення незалежності України.

Перегляд файлу

30 років Незалежності України. Ти у мене єдина

Мета уроку: поглибити знання учнів про Україну, виховувати любов до рідного краю, дбайливе ставлення до Батьківщини, ознайомити учнів з основними історичними етапами становлення державності України; формувати національну свідомість, ціннісне ставлення до держави, суспільства; виховувати патріотизм, почуття гордості за приналежність до української нації та особистої відповідальності за долю своєї держави й народу, власного внеску в процеси державотворення; розвивати  пізнавальні інтереси, пам’ять, увагу, уміння працювати в колективі, групі.

Обладнання: плакати із зображенням Державного прапора України, Державного Герба України, Державного Гімна України, мультимедійний комплекс, презентація «факти про свято незалежності України», стікери для побажань, «пазл єності», постер.

                                                                           Хід уроку

  1.   Організаційний момент. Оголошення теми. Вступне слово вчителя

--Тема нашого першого уроку «30 років Незалежності України. Ти у мене єдина». У цьому році наші молодій і прекрасній, волелюбній і незалежній державі виповнилося 30 років. Це один із найважливіших ювілеїв. Це чудовий час для розвитку сильної і неповторної країни.

II.Основна частина уроку

--Україна…Це не просто слово. Це не назва на географічній карті. Це наша домівка, де мама і тато, де тепло й затишно. Це славна земля з довгою історією, яку творив волелюбний народ.  Ось уже 30 років ми прагнемо довести своє право на існування на політичній карті світу. Перші кроки незалежності стали випробуванням для всіх нас – тестуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, нарешті – на здоровий глузд. Нині уже ніхто не сумнівається в тому, що український народ в змозі поліпшити життя у своєму домі……..  Та що знаємо ми про нашу Вітчизну? Чим можемо поділитися зі світом? Чим пишаємося? Про що ніколи не забудемо? Чого нікому не пробачимо?  Давайте ж почнемо  з самого початку.

 

ВІКТОРИНА «Чи знаєте ви Україну?» (5 хв)

1. У якій півкулі знаходиться на карті наша Батьківщина? (У східній)

2. На якому материку ми живемо? (Євразія)

3. Яка країни межує з Україною на півночі? (Білорусь)

4. Де знаходяться географічний центр Європи? (На території України в Закарпатській області поблизу с. Ділове)

5. Яка називається найвища вершина Карпат? (Гора Говерла, 2061 м)

6. Яка найбільша річка в Україні? (Дніпро)

7. Як називається столиця України? (м. Київ)

8. Кольори нашого державного прапора. Що вони означають? (жовтий і синій)

9. Президент України (Петро Порошенко)

10. Перший президент України (Леонід Кравчук)

11. Дерево, яке освячується в церкві перед Пасхою. Воно охороняє від злих сил (верба)

12. Старовинний обряд славлення різдвяних свят піснями (коляда)

13. Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди (калина)

14. Дерево-символ, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат (тополя)

15. Український народний духовий інструмент з дерева або очерету, що має форму трубки з отворами (сопілка)

16. Чим прикрашають голову українські дівчата (вінок)

17. Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу (рушник)

18. Хто автор слів і музики Гімну України? (Павло Чубинський, Михайло Вербицький)

19. Які моря є на території України? (Чорне, Азовське)

20. Основний закон України. (Конституція)

21. Як називається герб нашої держави? (тризуб). Яке слово в ньому зашифроване? (воля)

22. Який птах є символом України? (лелека)

23. Квітка – символ рідної землі. (мальва)

 

Перегляд відео «Символи України» (2 хв)

https://youtu.be/cX96FIveH_I 

 

Практична вправа «Символи України» (7хв)

 (знайти слова)  https://learningapps.org/view3689598

https://learningapps.org/3689598

 

--А Зараз давайте подумаємо. Що таке незалежність?

--Чи можна сказати, що це день народження країни?

 

Побажання Україні (2 хв)

(учні пишуть на сердечках свої побажання державі Україні)                           

--У кожного на парті є сердечка, напишіть на них свої побажання нашій любій незалежній країні.

 

--Який шлях пройшла наша Україна? Яка її історія?

Перегляд відео «ТНМК – Історія України за 5 Хвилин» (5 хв) https://youtu.be/BhuWhgS_HlA

 

--Україна - дивовижна країна з віковою історією та багатою культурою, що створювалася протягом тисячоліть. На її території розміщено більше 125 тисяч історичних, археологічних пам’яток, прикладів мистецтва, безліч музеїв, що зберігають понад 10 мільйонів експонатів, 14 тисяч пам’яток архітектури, понад 1000 об’єктів паркового мистецтва, 46 історичних культурних заповідників. Ландшафт нашої Батьківщини вражає своїм розмаїттям: від величних Карпатських гір на заході, родючих степів у центрі до мальовничих берегів Чорного й Азовського морів на півдні. Кожен її куточок - це невичерпна скарбниця культурних, природних, історичних цінностей, варта того, щоб її відкрили.

 

Перегляд відеоролика «Більше тільки в Україні. Що у нас най-най-най? Цікаві факти». (7 хв)

  https://youtu.be/ZYuz1dPzkVY

 

ІІІ. Підсумок уроку

«День незалежності України: 10 фактів про свято» (8 хв)

презентація

 

--Україна - це теплота осель, наша сім’я, рідна українська мова. Україна - це багата природа, високі гори, зелені ліси, бурхливі води. Ми, українці, і живемо у квітучій вільній Україні, яка є для кожного з нас Батьківщиною. А Вітчизна, як і мати, в кожного - єдина, тому ми зобов’язані її любити, берегти, охороняти. Україна - це наша держава. Ми - українці, її  сини й дочки. Україна- це кожен з нас окремо і всі ми разом. Без нас не було би України, і без України не було би нас.

 Активнсіть «Пазл єдності» (7 хв)

(Під музику https://www.youtube.com/watch?v=nsRstphg3X8 )

---Нехай Україна  квітне,  нехай небо буде чистим і мирним, нехай люди будуть щасливими і здоровими! Слава Україні!

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ти у мене

Номер слайду 2

єдина

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Сняла Юлія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ячменьова Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дзевенко Марія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бабич Олександр
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мацала Влад
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Кибукевич Таїса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Хомік Євгенія Петрівна
    Дякую за змістовний , чіткий , цікавий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Богун Анжела Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Білоєдова Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
zip
Додано
23 серпня 2021
Переглядів
60207
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку