перший урок Чим може пишатися українець?

Про матеріал

МЕТА. Вчити дітей любити оточуючий світ, те місце де ти живеш, щоб будувати щасливе життя на землі. Розвивати гармонійну особистість. Виховувати у дітей бажання рости гідними громадянами неньки України.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Урок на тему:

 

«Чим може пишатись українець?»

 

Перший урок. Конспект

 

 

 

Залузька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

2018-2019 н.р

6 клас

 

Чим може пишатися українець?

 

ТЕМА. Чим може пишатися українець?

 

МЕТА. Вчити дітей любити оточуючий світ, те місце де ти живеш, щоб будувати щасливе життя на землі. Розвивати гармонійну особистість. Виховувати у дітей бажання рости гідними громадянами неньки України.

 

ОБЛАДНАННЯ. Гімн України, карта України,  державні символи країни, народні символи країни, кліпи про Україну, сорочинський ярмарок, презентація уроку.

 

Хід уроку:

І. Організаціякласу.

 

1.Привітання.

Учитель:  

Сьогодні свято завітало в школу,

Бо перше вересня, і пролунав дзвінок.

Змужнілі, сонцем зласкані улітку,

Ми розпочнемо Перший наш урок.

2.Вступне слово вчителя.

- Дорогі діти! Шановні батьки, я рада вас вітати  у цьомусвітлому прекрасному класі з початком нового навчального року! Хочу побажати дітям цікавих подорожей по Країні Знань, а вам, батьки, міцного здоров’я, сімейного затишку, впевнено крокуйте зі своїми дітьми у прекрасну Країну, разом з дітьми відкривайте все нове і цікаве. В добру путь!

- А зараз розпочнемо наш перший урок.

ІІ.Ознаймлення з темою і метою уроку.

-Сьогодні ми з вами поведемо мову про найдорожче серцюкожної людини. Нехай тему нашої розмови підкажуть рядки віршаЛіни Костенко.

Буває, часом сліпнувід краси,
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,
Оці степи, це небо, ці ліси
Усе так гарно, чисто, незрадливо,

Усе як є -дорога, явори,
Усе моє - все зветься Україна.

-Так, сьогодні ми будемо говорити про найдорожче серцю кожної людини – про нашу Батьківщину, чим може пишатися українець?Діти, а знаєте ви, що таке Батьківщина?

Учень.

Батьківщина – це ліс осінній,

Це домівка твоя, і школа,

І гаряче сонячне коло.

Батьківщина – це труд, і свято,

Батьківщина – це мама й тато,

Це твої найщиріші друзі,

І бджола у веснянім лузі,

Батьківщина – це рідна мова,

Це дотримане чесне слово.

 - Яку назву носить наша Батьківщина? (Україна)

- Ми з вами живемо в Україні. Це – Батьківщина наших дідусів і бабусь, батьків, це наша з вами Батьківщина. На карті Європи у самому центрі є наша рідна Україна. Вона має свою культуру, звичаї і  традиції, свою мову та історію, багату природу та щирих, добрих людей.  Сьогодні ще багато труднощів зазнає наша молода незалежна держава.  Від  усіх нас залежить наше краще майбутнє. Отже, діти, ми всі з вами –українці. Нам є чим пишатися!! А як ви гадаєте, чим може пишатися українець?

2.Асоціативний кущ «Чим може пишатися українець?».

(Країною, історією країни, своєю мовою, державними та народними символами, народними традиціями та звичаями, народними піснями та танцями, природою, містами та селами, народом, родинами.)

ІІІ.Основна частина.

-Вислухавши ваші думки, я зробила висновок: «Українець може пишатися своєю країною та її тисячолітньою  історією, своєю  рідною мовою, державними та народними символами, багатими народними традиціями та звичаями,  мелодійними піснями та запальними танцями,  неперевершеною природою, красивими містами та селами, щирим народом, своїми родинами».

1.Ми пишаємось Україною, її історією.

-  Замість слова “країна” часто говорять “Батьківщина”. Місце, де ти народився, живеш, ходиш до школи – це твій рідний край. І для кожної людини найдорожче те місце, де вона народилася, бо то її батьківщина.А от коли скласти маленькі батьківщини кожного з нас, вийде наша велика країна – Україна. Україна – це Батьківщина для всіх людей, які живуть на її території. Наша країна велика і дуже прекрасна.Україна – самостійна, незалежна держава. За площею Україна – найбільша серед країн Європи. Протяжність усього кордону України – 7643 км. А із заходу на схід територія простягається на1316км. Станом на 1 квітня 2015 р.  населення України склало 42 млн 873 тис. 583 людини.

- Історія України правічна. Вона сягає у кілька тисячолітню глибину. Перша держава на території України з’явилася 7 тисяч років назад. Українські землі були заселені мирними хліборобами закоханими у свою землю, але мужніми і непереможними. Трипільська цивілізація, яка виникла на території України, була найдавнішою з усіх відомих. А чого варті князі Київської Русі, які керували однією з могутніх держав Європи.Коли нестерпно стало жити українському людові в неволі, і почав він утікати. Втікачі називали себе козаками. Вони заснували Запорізьку Січ.  Сміливі і волелюбні козаки стали гордістю України та її захисниками і оборонцями всього народу. Наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів. Можна багато розповідати про історію нашої держави. І від вас залежить якою вона буде: єдиною, могутньою, заможною чи слабою, розрізненою, бідною. А зараз я пропоную вам переглянути відеоролик «Цікаві факти про Україну».

Перегляд відеоролика  «Цікаві факти про Україну».

- Які цікаві факти ви запам’ятали про Україну?

2. Ми пишаємось своєю мовою.

- Наступну сторінку нашого уроку –ми присвячуємо нашій мелодійній, солов'їній, неповторній українській мові. «Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів – скількома епітетами супроводяться визнання української мови. І, зрештою, всі ці епітети слушні. Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе…» – написав про мову Олесь Гончар. Наша мова займає друге місце по мелодійності у світі, її визнали третьою найкрасивішою у світі за такими критеріями: як фонетика, лексика, фразеологія на  Паризькому конкурсі мов світу у 1938році.

Мова кожного народу

Неповторна і своя,

В ній гримлять громи в негоду,

В тиші — трелі солов'я.

Учень.

Вивчайте мову українську.

Дзвінкоголосу, ніжну, чарівну.

Прекрасну, милу і чудову,

Як материнську пісню колискову.

Учень.

Не цурайтесь мови, люди,

Не цурайтесь роду.

Як зачахне рідне слово —

Не буде народу.

3. Ми пишаємось державними та народними символами.

- Кожна незалежна держава має свої символи, які відрізняють її від інших країн. Це – герб, прапор та гімн (урочиста пісня).Давайте пригадаємо, який герб має наша країна?Прапор? Гімн?

- Наш народ має герб — тризуб. Це старовинний знак. Золотий тризуб на синьому тлі. Чому саме тризуб вважають Гербом України? Мабуть, тому, що число 3 завжди вважають казковим, чарівним. А ще у тризубі відображено триєдність життя. Це – батько – мати – дитя, які символізують силу, мудрість, любов.

Учень.

Наш герб — тризуб, це воля, сила,

Наш герб — тризуб! Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є, ми завжди будем,

Добро і пісню несемо ми людям.

- Синь українського неба і золото неозорих пшеничних ланів переніс наш народ на свій пра­пор. Кольори ці мають ще інше значення «мир» і «багатс­тво», бо народ наш є мирний і трудолюбивий.

Учень.

Синьо-жовтий прапор маєм,

Синє — небо, жовте — жито,

Прапор свій оберігаєм,

Він – святиня, знають діти.

- Гімн — це найголовніша пісня країни. Для гімну Ук­раїни написані слова, які виражають найсердечніші думки і прагнення нашого народу. їхній автор — ук­раїнський поет Павло Чубинський. До тексту підібрана ніжна і одночасно горда мелодія Михайла Вербицького. Всі найбільші свята українського народу проходять з урочистим виконанням нашого прекрасного Гімну.

Учень

Гімн – найголовніша пісня країни.
Слова палкі,мелодія врочиста,
Державний гімн ми знаємо усі.
Для кожного села, містечка, міста –
це клич один з мільйонів голосів.

 -А які народні символи вам відомі? Назвіть.

- Народним символом українців є батьківська хата і святий хліб, вишитий рушник і материнська пісня, верба і калина, і хрещатий барвінок, дивовижна писанка, і вірний своєму краю лелека. Всі вони — наші давні і добрі обереги. Майже в усіх народів є улюблені рослини-символи. У канадців — клен, у росіян — берізка, а у нас — верба і калина. Правду каже прислів'я: «Без верби та ка­лини нема України».

- А які ще квіти полюбляють українці?(Соняшник, чорнобривці, мак).

-  Де у нас на Полтавщині вишивають рушники? Виготовляють вироби з глини?

4. Ми пишаємось народними традиціями та звичаями, піснями і танцями.

- Ми, українці, нація дуже стара і  маємо дуже багату свою духовну культуру. Бо староукраїнські традиції ввійшли у плоть і кров наших звичаїв, і тепер ми собі не уявляємо Різдва без куті, Великодня - без писанки, Святої Троїці - без клечання, навіть називємо це останнє свято «Зеленими Святами». Всі ми відзначаємо свято Купала, на «Введіння» закликаємо щастя на майбутній рік, на «Катерини» кличемо долю, а на «Андрія» гадаємо на кохання.

-Які ще свята вам відомі?

- Хай кожна дівчинка в Україні знає, що вінок — це давня українська традиція, яка прийшла з глибини віків. Віночок завжди був окрасою голівок дівчат, і кожна виплітала його так майстерно, щоб він був їй до лиця і підкреслював вроду. А кожна квіточка мала своє значення у віночку: мальва-символ віри, надії  та любові; ромашка - доброти і ніжності;безсмертник – здоров'я; волошка – радість і сподівання; мак  боротьба між добром і злом.

- З давніх – давен збиралися люди на ярмарки, переважно восени, коли вже зібрано врожай. І чого тут тільки немає. Одні везуть, щоб продати, інші йдуть, щоб купити. І обов’язково на ярмарку лунають україські пісні, проводяться  ігри, танці. Який найвідоміший ярмарок в Україні? Чи були ви на ньому? Що найбільше сподобалося?

Перегляд відеоролика про Сорочинський ярмарок.

- Ще  наш  народ  славиться  піснями. В  Україні  люблять  співати,   з  піснею  легше  жити. Говорять,  що  пісня  душа  народу.  В  піснях  відображалось  життя  народу.  Це  сум,  і  журба,    щастя  і  радість,  пісні  є  жартівливі,  веселі.Україна  -  це  пісні  і  думи  Кобзареві,  спів  солов’я.  Українську  мову  називають   солов’їною.  А  українські  пісні  мелодійні,  беруть  за  душу.

Учень.

Століттями складалися пісні -

Пісні народні - жартівливі і серйозні,

Вони єднали в мирі й на війні,

Звучали на весіллі і в поході.

Учень.

Згадаємо ж давайте у цю мить,

Що українці - це народ співучий - 

Ніщо не може нашу пісню зупинить,

Наповним піснею наш край квітучий!

  - А яка ж то буде краса, коли ми з’єднаємо нашу чудову пісню, багату й ніжну музику й гарячий танок! А щоб не розгубити навичок захисника козаки придумали бойовий танець – гопак.Танок може служити добрими ліками від хвороб, бо він виховує нашу молодь в українському національному дусі, робить її здоровою, бадьорою, повною енергії й надії на світле майбутнє наше, а з ним і цілого Українського Народу. Давайте переглянемо український танок «Гопак».

Перегляд відеоролика про танок «Гопак».

 

5. Ми пишаємось природою, містами та селами країни.

- Наш народ понад усе любить свою землю, свою природу, кожну травинку, кожну тваринку. Українці завжди шанобливо ставилися до природи. І природа їм віддячувала й оберігала. Нехай наша мандрівка нагадає кожному з нас чарівну пору цвітіння українських полів, прохолодний ставок, над яким схилилися старезніверби, красуються біля самої водички кущики калини, а над шляхом височіють темно зелені тополі, на яких змостили гнізда лелеки, улюблені птахи нашого народу.Річок в Україні налічується 73.000. Серед них є великі і малі. Річки – народне багатство. Дніпро, Дністер, Тиса, Десна, Дунай, Південний Буг – це найбільші річки України. Дніпро –  одна з найбільших річок країни. Із загальної довжини 2201 км територією України тече 981 км . Це третя за довжиною і площею басейну ріка Європи. Крім того – найповноводніша ріка України. Тече з півночі на південь через усю Україну та впадає в Чорне море.

- В Україні – понад тисячу міст. Великі міста – Київ, Харків, Донецьк, Одеса, Львів, Запоріжжя, Луганськ, Миколаїв, Херсон. В них живуть люди , які люблять ці міста та прославляють їх своєю працею.

 - В якому місті ми живемо? Чим воно вам подобається? Тепер переглянемо відеоролик  про Україну.

Перегляд відеоролика про Україну.

6. Ми пишаємось народом, своєю родиною.

- Ще  одна  частка якою ми маємо пишатися, але  найголовніше  багатство  України  -  це,  звичайно,  люди.Люди – трударі,  люди  -  воїни,  люди - спортсмени.  Вони  звеличують і прославляють свою  країну  на  весь  білий  світ.Це  історичні  постаті  -  Володимир  Великий,  Ярослав  Мудрий,  Богдан   Хмельницький. Усюди  знають  вірші  нашого  Кобзаря  Т.Г.Шевченка,  Лесі  Українки,  Івана  Франка; наших  славетних  боксерів  -  братів  Кличко,  нашого  футболіста  Андрія  Шевченка,  хірурга-кардіолога  Амосова,  українського  космонавта  Каденюка,  академіка  Патона,  артиста   Богдана  Ступку.

- Ваші батьки також своєю працею роблять вклад в розвиток та України, і не тільки працею. Виховуючи вас, майбутніх вчених, спортсменів, співаків, письменників, хліборобів, які в майбутньому будуть прославляти країну, вони творять історію України. І  ми повинні пишатися своїми батьками, родиною.

Учень.

Родина - це таке маленьке слово,

А скільки ж в ньому сенсу й доброти.

Це – мами перша колискова,

Це - батьків прояв теплоти.

Це все. Що може бути краще

За рідних й дорогих людей?

Не покидай ти їх нізащо,

Бо це все рідне, це твоє.

Родина – це не просто термін,

Який у словнику знайдеш.

Родина – тихий серця шепіт,

З яким ти по життю ідеш.

Нехай усе біжить, минає,

Та ти не будеш в самоті.

Родина – щось насправді справжнє

З того, що маєш у житті.

V.Підсумок уроку.

  • Пам’ятайте, діти, ви – майбутнє України. Україна – це ви!!!То ж своїми знаннями, працею, здобутками  примножуйте її культуру, своїми досягненнями славьте її. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, пишайтеся і поважайте свій народ і його мелодійну мову. Шануйте себе і свою гідність, і шановані будете іншими.

1.Творча робота учнів. Складання квітки – символу «Я люблю Україну.Я пишаюся…».

Написати на серці «Чим я пишаюся?»

Під час виконання роботи перегляд кліпу «Україна - це ти».

                                     Згдати про Ато

2.Отримання сертифікатів «Патріот України».

  • Сподіваюсь, що після цього уроку ви будете намагатись більше дізнатися про нашу рідну Україну, пишатись тим, що ви – українці , любити свою країну, розмовляти та оберігати свою мову.

 

 

 

 

Картинки по запросу макКартинки по запросу макКартинки по запросу макКартинки по запросу мак

Картинки по запросу ромашкаКартинки по запросу ромашкаКартинки по запросу ромашкаКартинки по запросу ромашкаКартинки по запросу ромашкаКартинки по запросу ромашка

 

 

 

 

 

Картинки по запросу соняшникКартинки по запросу соняшникКартинки по запросу соняшникКартинки по запросу соняшникПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображение

 

 

 

Похожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеКартинки по запросу бессмертникКартинки по запросу бессмертникКартинки по запросу бессмертникКартинки по запросу бессмертникПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображение

 

 

 

 

Картинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшеницяКартинки по запросу пшениця

Картинки по запросу калинаКартинки по запросу калинаКартинки по запросу калинаКартинки по запросу калинаКартинки по запросу калинаКартинки по запросу калина

+

Похожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображение

 

 

Картинки по запросу емблема патріот україниКартинки по запросу емблема патріот україниКартинки по запросу емблема патріот україниКартинки по запросу емблема патріот україниКартинки по запросу емблема патріот україниКартинки по запросу емблема патріот україни

 

 

Похожее изображениеПохожее изображение

 

Картинки по запросу цифра 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Завантаження...
docx
Додано
3 жовтня 2018
Переглядів
1044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку