Перший урок навчального року: "Україна - серце Європи"

Про матеріал
Мета: Поглиблення знань здобувачів освіти про нашу державу –Україну (її розташування на карті Європи, протяжність кордонів); формувати громадянські якості: патріотизм, національну гідність, людяність, працьовитість; закріплення знань про державну символіку ( Герб, Прапор, Гімн); формування ціннісного ставлення до держави, суспільства, мови, сім’ї, самого себе, виховування любові до України.
Перегляд файлу

КЗО «Першотравенська загальноосвітня спеціальна  школа інтернат»ДОР»

 

 

 

 

 

 

Конспект першого єдиного уроку

Тема «Україна - серце Європи»

Картинки по запросу україна на карті європидля 8-10 класів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бібліотекар: Пшеничка-Дрох О. О.

Кл. керівники: Щербиніна Л. О.

Шаталова Н. О.

Сажина О. О.

 

 

 

м. Першотравенськ

2018

 

 

Україна - серце Європи.

Клас: 8-10

Форма проведення: Перший урок 2018/2019.

 

Мета: Поглиблення знань здобувачів освіти про нашу державу –Україну (її розташування на карті Європи, протяжність кордонів); формувати громадянські якості: патріотизм, національну гідність, людяність, працьовитість; закріплення знань про державну символіку ( Герб, Прапор, Гімн); формування ціннісного ставлення до держави, суспільства, мови, сім’ї, самого себе, виховування любові до України.

Обладнання: ноутбук, глобус,  телевізор, презентація PowerPoint, відео, музичне оформлення, книжкова виставка, символіка України, карта України, жовто-блакитні кульки.

 

Хід уроку:

СЛАЙД 1

 

  1. Організація класу.

 

ПРИВІТАННЯ З ДНЕМ ЗНАНЬ.

Доброго дня, мої любі діти! Я рада вітати вас сьогодні в цій залі з початком нового навчального року. Ось і промайнули літні канікули, і я щаслива від того, що ви, відпочивши, набравшись нових сил, з радісними усмішками на обличчях прийшли до нас, де вас чекають нові знання. Тож давайте розпочнемо свою мандрівну до Країни Знань. СЛАЙД 2

 

Бажаю підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети.

Як і кожного року, свято День знань, розпочинається з першого уроку.
Країна Знань незвичайна, чарівна. В ній багато таємниць, несподіванок, випробувань. І ось перше випробування –  гра «Коло компліментів». Ви всі сумували за своїми однокласниками, тож давайте привітаємо усіх з початком навчального року.

СЛАЙД 3

  ГРА «Коло компліментів»

Підніміться, візміться за руки. Подумайте приємне про вашого товариша зліва, доберіть до нього комплімент Передайте цей комплімент товаришу. Не забувайте дякувати.

 

  1. Вступне слово вчителя. Оголошення теми уроку.

Ви чудово впоралися з першим випробуванням. Сідайте.

Сьогоднішній перший урок ми б хотіли провести, як подорож. Розгадайте, якою країною ми будемо мандрувати?

У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не спитай,

Рідніша їм своя пустиня.

Аніж земний в чужині рай.

їм красить все їх рідний край

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без Батьківщини.

М. Чернявський

 

Так, це – Україна.

 

СЛАЙД 4

Емоційне налаштування. Перегляд відеоролику на пісню Петриненка «Україна»

 

  1. Актуалізація опорих знань.

Метод «Асоціативний кущ» (технологія «Критичне мислення»)

 

Вчитель: Римський філософ Сенека сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що своя»

СЛАЙД 5

- Діти, а яка вона наша Україна, що у вас на думці, коли ви чуєте слово «Україна»?

(Відповідають діти, складаємо асоціативний кущ до слова «Україна»)

 

Вчитель: Про надзвичайну красу України складено чимало віршів. Послухайте один із них, який написала Ліна Костенко.

  СЛАЙД 6

Усе моє, що зветься Україна.

Буває, часом сліпу від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,-

Оці степи, це небо, ці ліси,

Усе так гарно, чисто, незрадливо,

Усе як є – дорога, явори,

Усе моє, що зветься  - Україна,

Така краса, висока і нетлінна,

Що хоч спинись і з Богом говори…

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

 

ЗУПИНКА 1. «Україна починається з родини».

 

1.      Вчитель:  У кожної людини в житті є щось таке сокровенне, найрідніше, без чого вона не може навіть уявити свого життя. Це рідний батьківський край, де вперше дитина побачила світ, ясне сонечко, дрібні сльозинки дощу на віконному склі, ріжок молодого місяця, чисту зелену травичку  і тисячі різних квітів, які радували серце своїм розмаїттям. Це та земля, де ми зробили свої перші кроки, земля наших батьків, дідів, прадідів, і вона найдорожча за все на світі. Вона єдина, де ми почуваємо себе вдома, затишно і привітно. Тільки в рідному краї людина почуває себе захищеною, стійкою, впевненою, бо вона вдома. Де б хто не був, все одно повертається до своїх батьків, до свого дому, у свій рідний край, на свою Україну.

 

2.       Робота в групах. СЛАЙД 8

Спливають роки, змінюються часи, але вічно живуть українські народні пісні, казки, загадки, прислів’я. Тож зараз попрацюємо в групах. Необхідно правильно продовжити прислів’я і пояснити його зміст.  СЛАЙД

Без верби і калини, ….нема України.

За рідний край…… життя віддай.

Кожному мила ……своя сторона.

Де рідний край, там…….і під ялиною рай.

Кожному птаху своє…….гніздо.

Людина без Вітчизни - ….як соловей без пісні.

Та земля мила, ……де мати народила.

За морем тепліше, ……..а вдома миліше.

 

ЗУПИНКА 2. «Державні символи України».  СЛАЙД 9.

 

  1. Слово вчителю.

   Вчитель 1:  Кожна держава світу, які б народи не жили на її території, має свій герб,

прапор та гімн. Який вигляд і назву має Герб нашої держави?

Державний герб – це пізнавальний знак-картинка. У давні часи герби вибивали на рицарських щитах. По них легше було впізнавати воїна, закутого з голови до ніг у металеві лати. Зараз герби зображають на прапорах, грошах, печатках.

Герби бувають різні: на них зображають рослини, звірів, птахів. Цей знак свідчить про те, чим славна держава, що символізує її міцність.

 Український народ має герб – тризуб. Це дуже старовинний знак. Багато століть назад запровадив його в Україні київський князь Володимир Великий. Достеменно не відоме походження цього символу.  Одні  читають в нім слово "Воля", інші - бачать у княжому тризубі старовинну зброю: лук, меч та інші військові прилади. Нею наші прадіди мужньо билися з числен ними ворогами, виборювали волю для свого народу. 

 Герб – це частина корони, яку носили київські князі. Чому саме тризуб вважають гербом України?

 Мабуть тому, що число три вважалося числом казковим і чарівним. У багатьох казках ми знаходимо розповіді про трьох богатирів, про три дороги, про три бажання. А ще в тризубі відображено триєдність життя: це Батько,Мати, Дитя, які символізують Силу, Мудрість, Любов.

 

Вчитель 2:  Наступним символом нашої держави є Державний Прапор.

Державний прапор. Синь українського неба і золото неозорих пшеничних ланів переніс наш народ на свій прапор. Кольори ці мають ще інше значення – «мир» і «багатство», бо народ наш є мирний і трудолюбивий. Працею в поті чола здобував він славу рідній землі. Коли ж злі вороги порушували спокій народу-трударя, він ставав воїном. А синьо-жовтий прапор кликав до бою, перемоги.
 

23 серпня 2018 року у Дніпрі з нагоди Дня Державного Прапора України піднято найбільший над містами національний стяг - 12х18 метрів. 

Прапор розвиватиметься на найбільшому флагштоці, висота якого становить 72 метри. 

За словами Петра Порошенка, цього року вперше за всю історію державний прапор підняли не в столиці, а в Дніпрі.

 

 Увага на екран. СЛАЙД- відео 10

 

   На цій зупинці в нас є ще один неодмінний символ держави – це урочиста пісня. Хто пригадає, яку вона має назву?

 Так, це Гімн. Державний гімн – це урочиста пісня – символ нашої країни. Для Гімну України написані слова, які виражають найсердечніші думки і прагнення нашого народу. Їх автор – український поет Павло Чубинський. До тексту підібрана ніжна і одночасно горда, непокірна мелодія Михайла Вербицького. Всі найбільші свята українського народу, проходять з урочистим виконанням нашого прекрасного Гімну. Гімн звучить на ознаменування сили, слави і могутності держави.
Слухати гімн потрібно стоячи, мовчки, з гордо піднятою головою.

 

 СЛАЙД 11. Звучить гімн у виконанні Злати Огневич

 

 

 Вчитель. Давайте згадаємо, що крім державних символів є ще народні.

 

СЛАЙД 12

 Народні символи - це те, що найбільше любить і шанує даний народ. В одних народів їх більше, в інших менше. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну йде мова. Українці мають свої традиції, які споконвіку шанують і бережуть - це батьківська хата, материнська пісня, святий хліб, вишитий рушник, червона калина, зажурена верба, хрещатий барвінок, дивовижна писанка, вірний своєму краю лелека. Всі вони наші давні і добрі символи, наші обереги. Можливо, маючи такі прекрасні символи, український народ зумів уберегти від забуття нашу пісню і думу, нашу історію і родову пам'ять, волелюбність. Про народні символи складено багато пісень і легенд, вони використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках. Народні символи - це наші святині.

 ЗУПИНКА 3. «Україна на карті Європи.».  СЛАЙД 13.

 

Вчитель:  Коли ми подивимось на модель нашої планети -  глобус, то побачимо там багато материків. Один з них Євразія. Він має 2 частини : Європу та Азію.

 Європа – частина світу, що займає більшу частину материка Євразія. Площа Європи становить понад 10,5 млн. км², населення – близько 730 млн. осіб. На території Європи розташовані 48 незалежних держав та 8 залежних територій, що підпорядковані 4 державам. Крім того, ще 2 країни (Вірменія, Кіпр) не мають європейської території, однак, їх також відносять до Європи.

 Найбільшою за площею країною Європи, що повністю перебуває в її межах, є Україна, за кількістю населення — Німеччина.

   Україна – держава європейська не тільки за географічним положенням, але і за історичним, етнічним, культурним і духовним корінням. Вона – частина єдиного європейського простору. Географічний центр Європи знаходиться в Україні у селі Ділове в горах Рахівського району Закарпаття.

СЛАЙД 14

Подивіться на карту України. Територія, яку заселяють українці, дуже велика. Щоб пройти її з заходу на схід,  долаючи щодня 30 км, потрібно 90 днів.

    Україна є суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Суверенна Україна ввійшла в сім’ю європейських народів після здобуття незалежності в 1991 р.  За площею – найбільша серед країн Європи. У світі  за територією – на 40 місці.  Її площа 604 тис. км. кв. Межує із 7 країнами: Білорусією, Росією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою.   Довжина кордонів – 7643 км, з них морських – 1050 км. Україну омивають два моря : Чорне і Азовське.  На земній поверхні переважають  рівнини. Але є і гори.

  • Тепер давайте згадаємо їх! Які гори України ви знаєте? ( Карпати та Кримські).
  • А які найбільші міста нашої країни ви знаєте? (Київ, Харків, Дніпро, Одеса та інші).
  • А  найбільші річки України які вам відомі? (Дніпро, Дунай, Південний Буг, Сіверський Донець).

  Чудово!Наша країна прекрасна! Вона має і річки, і озера, і моря, і гори. Вона потопає у зелені хоча має і свої маленькі пустелі.

 

 ЗУПИНКА 4. «Чи знаєте ви свою країну? ».  СЛАЙД 15.

  

 Кожен патріот добре знає історію та традиції свого народу. Спробуємо

свої сили та дамо відповіді на запитання вікторини.

  Назва нашої держави?...............Україна.

 Державна мова України?...............українська

 Столиця України?.....................Київ

 Основні кольори нашого прапора? …………. Жовтий , блакитний.

 Що символізують ці кольори?........Жовтий – пшеничне поле, блакитний  - небо.

Назвіть державні символи нашої країни?

Назвіть народні символи?

Швидкий український танок………гопак.

З чим українці зустрічають гостей?.............З хлібом – сіллю.

Коли святкують день незалежності України?

Кого називають Кобзарем країни?

Як звати президента України?

 

Заключна частина.

 

СЛАЙД 16

Інтерактивна вправа « З теплом у серці»

 

 Вчитель. Кожен із вас є часточкою могутнього народу, великої родини. Україна чекає на вас. Це ви маєте дбати про добробут і мир. У кожного з вас є сердечко, яке ви можете подарувати нашій Україні. Перед вами на екрані правила справжнього патріота. Виберіть і напишіть на сердечку одне, яке найбільш вам подобається і приклейте на карті нашої країни і пам’ятайте, що людину прикрашають не слова, а добрі справи.

Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води…

В годину щасливу і в радості мить,

любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову,

і мову її солов'їну.

Любіть у труді, у коханні, у бою,

як пісню, що лине зорею…

Всім серцем любіть Україну свою —

і вічні ми будемо з нею!

СЛАЙД 17.

Пам’ятайте, діти, - ви майбутнє України! Тож своєю працею, здобутками примножуйте її культуру, своїми досягненнями славте її. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність держави, поважайте свій народ і його мелодійну мову. Шануйте себе і свою гідність, і шанованими будете іншими.

 

Рефлексія.    Відео - слайд

Перегляд відеокліпу на пісню «Перлина-Україна» О. Вінника

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використанних джерел:

 

  • Білоусов Є, Моя держава – Україна. – Дніпропетровськ:ВАТ «Дніпрокнига», 2004.- 174 с.: іл..

 

  • Гороховська Н. Державні символи України: сценарій  / Н. Гороховська // Шкіл. світ. – 2005. – № 35. – С. 22–24.

 

  • Відайко, Г. В.  Вистава - подорож : ―Вірую. Прийди до серця, Україно.‖ 5-7 кл. / Г. В. Відайко  // Історія та правознавство. – 2005. – № 14. – С. 29–30.

 

  • Кремень В., Ткаченко В. Україна: шлях до себе. – К., 1998.

 

  • Інтернет ресурси.

ФОТО ЗАХОДУ.

 

1

 

docx
Додано
26 липня 2019
Переглядів
1364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку