Перший урок "Україна-європейська держава!"

Про матеріал
Урок створений з метою розширити дитячий кругозір, розповісти про Європейську спільноту.
Перегляд файлу

Перший урок

«УКРАЇНА – ДЕРЖАВА ЄВРОПЕЙСЬКА . УРАЇНЦІ – ЄВРОПЕЙСЬКИЙ НАРОД!»

 

Мета: Сприяти усвідомленню учнями місця України серед інших країн, особливо Європи, допомогти зрозуміти важливість Європейського об'єднання, приналежність України до європейської сім’ї народів, акцентувати увагу на необхідності розширення знань про Україну як можливого члена Євросоюзу, сприяти формуванню нового європейського світогляду молоді, розвивати навички творчого мислення учнів шляхом їхнього включення у полеміку, формувати моральні пріоритети, які визначають людину найвищою цінністю.

 Обладнання: глобус, карта Європи, плакат з портретами героїв «Небесної сотні», ілюстрації буднів і свят України, Конституція України, герб, прапор, виставка літератури з теми.

Звучить Гімн України.

 

Виходять двоє дітей з глобусом.

 

Єднає нас, людей, планета,

Яка у Всесвіті одна,

 І той, хто близько чи далеко,

Тобі мов брат або сестра.

 

Нам разом на землі цій жити,

Любить і мріять, будувать, творить,

Щоб зберегти її, ми мусим щось робити,

Ми мусим діяти-не тільки говорить.

 

Що можу я? Один - мізерно мало,

Та разом – сила чимала.

Від кожного залежить, щоб не стала

Вже завтра гіршою земля.

 

Всесвіт, суспільство, людина...

Це те, заради чого ми живем і творимо.

 

Вчитель. Кожній людині мила своя сторона! Земля, на якій ви народились, є рідною для вас, бо на ній живуть ваші мама і тато, братики і сестрички, бабуся і дідусь – ваш рід, ваша родина. Родина до родини – то народ. Наш перший урок пропоную розпочати рядками про Батьківщину – Україну.

 

Учень декламує вірш «Моя Україна».

Учень. Моя Україна

На світі багато чудових країн,

 Мені наймиліша, найкраща країна,

Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн,

Безсмертна моя Україна.

Ти з давніх віків непокірна була

 І волю свою боронила невпинно.

Нарешті збулося – її здобула

 Звитяжна моя Україна.

На землях твоїх неозорих степів

 Живе працьовита і чесна родина,

Хвилюється колосом стиглих хлібів

 Моя золота Україна.

 В садах і дібровах в вечірні часи

Чарує нас пісня дзвінка солов’їна,

І чути співочі дівчат голоси, –

 Пісенна моя Україна.

Тепер ще не легко живеться тобі,

 Є в тому, мабуть, особлива причина.

Та все подолає в тяжкій боротьбі

Незламна моя Україна.

Квітуй, мов калина, над плесами вод,

Будь в дружбі і праці міцна та єдина.

Хай буде щасливим твій вільний народ,

 Прекрасна моя Україно!

 

Вчитель. Подивіться, будь ласка, у вікно: шепоче замріяний ліс слова кохання річці синьоокій, а день стоїть у шелестах золота, у вибухах блакиті, в потоках музики і чорнобривців. Обнялися голубе небо і зелені голови співучих ялин. Ніжиться під вересневим сонцем наша ненька-Україна. Тепер вона самостійна, незалежна і горда. Вона впивається щастям від того, що зуміла виховати людей, здатних об'єднатися на Майдані, здобути волю,вибороти справедливість. Мільйони українців встали з колін, відчули себе богатирями, викликали у світі захоплення і здивування. Ми заявили про себе як про велику націю, гідну зайняти гідне місце, в світовій спільноті.

 

Відео про Майдан.

 

Вчитель. Революція Гідності – це новий термін, який визначає політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу. Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності

 Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну власне життя. Тому пропоную вшанувати хвилиною мовчання всіх, хто загинув, захищаючи незалежність і свободу України.

 

Вшанування пам᾿яті загиблих на Майдані і під час АТО хвилиною мовчання.

Пісня Діани « Над землею тумани»

 

Вчитель. Серед захисників на Сході є багато і наших односельчан. Пропоную Вам діти переглянути коротеньку презентацію зі списком учасників АТО рідного краю. Перечитайте ще раз ці імена і давайте помолимось за нашу рідну Землю.

 

Презентація АТО

« Україно, молюся за тебе!»

 

Вчитель. Сучасний світ є полем розмаїття культур, міжнаціональних інтересів, співдружністю народів у багатоетнічному суспільстві. Важливо, щоб у сучасному світі відбувався міжкультурний діалог, рівноправним учасником якого є Україна. Одним із таких шляхів є знання традицій, культури, історії інших країн.  Європейська держава – не просто незалежна. Це країна: незалежності, добробуту, свідомих громадян і справедливих законів, країна, яка шанує рідну мову, права особистості. Отож, бути громадянином такої держави — значить, мати національну свідомість, захищати інтереси нації. - Думаю, що той, хто був на Майдані, відчув щастя жити у європейській державі, бо сам відвойовував, захищав її. Європа вибухнула інтересом до нашої країни. Ніхто від нас такого не сподівався. Але ми - Європа, ми – центр Європи, адже в Україні знаходиться географічний центр Європи- с.Ділове Рахівського району Закарпатської області. І ми відчули себе європейською нацією. - Щоб бути справжнім громадянином, потрібно все робити якнайкраще, бо це є обов'язком; поважати результати своєї і чужої праці, не шкодити нікому ні за яких обставин. Та чи знаєте ви що це ЄС?

 

Відео про ЄС

 

Завдання для учнів. Скориставшись картою Європи, визначте положення країн-членів Європейського Союзу та їх столиці.

Бельгія

Італія

Люксембург

Нідерланди

Німеччина

Франція

Данія

Ірландія

Греція

Великобританія

Іспанія

Португалія

Австрія

Фінляндія

Швеція

Естонія

Латвія

Литва

Польща

Словаччина

Словенія

Угорщина

Чеська Республіка

Мальта

Кіпр

Болгарія

Румунія

Хорватія

 

Вчитель. Євросоюз – союз незалежних демократичних країн має свій прапор та гімн (звучить уривок «Ода до радості» з 9 симфонії Л.Бетховена – гімн ЄС).  Прапор Євросоюзу та Ради Європи – синє полотнище з 12 жовтими зірками, які утворюють коло посередині. На тлі блакитного неба зірки символізують народи Європи в колі (знак єдності). Число зірок є незмінним, рівним дванадцяти. Це число символізує досконалість і повноту.

 

Гімн Євросоюзу

 

Учень. Нідерланди - остання країна-член ЄС, яка 30 травня 2017 року ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Процедурно відповідні ратифікаційні грамоти тепер передадуть на підпис королеві Нідерландів.  На тепер Угоду про асоціацію України та ЄС ратифікували всі члени Євросоюзу. Віце-прем’єр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у соцмережі Facebook зазначила, що після передачі ратифікаційних документів до Брюсселя асоціація Україна-ЄС «буде затверджена Радою ЄС і угода почне діяти в повному обсязі, а не в режимі тимчасового застосування, як колись». 

 Безвізовий режим між Україною та Європейським союзом – статус, що дозволив громадянам України вільно перетинати міждержавні кордони країн Європейського Союзу без попереднього звернення до посольства для отримання дозволу, починаючи з 11 червня 2017 року. Cьогодні на часі є основні питання реалізації євроінтеграційного курсу України. Йдеться про створення зони вільної торгівлі та надання Україні статусу асоційованого члена ЄС. Це питання суто політичне, яке відкриває Україні перспективу для отримання плану дій щодо вступу в Євросоюз. Cьогоднішній рівень відносин України та Європейського Союзу діловий та практичний.

 

 Учень. Ми українцями йдемо у світ і раді з того, що маємо свою державу, мову, свій Майдан. Вірю, що у майбутньому пов'яжемо свою долю з Європою, бо ми того варті, бо ми – серце Європи, бо нас підтримує слово Грушевського, бо ми вслухаємося у заповіти Кобзаря, бо маємо ніжну душу Лесі і мужність Франка, талановитість Марусі Чурай і хоробрість Мазепи. 

 

 Відео «Європа починається з тебе!»

 

Вчитель. Усього на території Європи розташовано 45 незалежних країн, економіка і культура яких тісно пов’язані. Україна, маючи великий природний, економічний, культурний, інтелектуальний потенціал, спроможна посісти належне місце серед народів Європи і світу вцілому. Кожен повинен пам’ятати, що настав час, коли все залежить від спільної взаємодії та співпраці громадян держави Україна- дорослих і молоді. Адже майбутнє залежить від кожного з нас!

 

Останній слайд на дошці

« Хто там говорить, що я сам невпевнений, ким був я і як я звуся?

Я-українець, Я- європеєць, і цим горджуся!»

 

Вчитель. І на останок ми хочемо спробувати практично довести, що вступ України до ЄС був спрогнозований вже давно. І зараз ви зрозумієте чому.

 

docx
Додано
21 серпня 2019
Переглядів
686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку