Перший урок «Я – громадянин України – європейської країни» для учнів 7 класу

Про матеріал
Перший урок для учнів 7 класу (на 1 вересня), даний урок має на меті виховання в учнів патріотичних почуттів, національної свідомості, гордості за Україну; показати роль і місце України в житті Європи; виховувати інтерес та повагу до здобутків і досягнень свого народу та європейських народів; ознайомити учнів із визначними пам’ятками України та Європи.
Перегляд файлу

«Я – громадянин України – європейської країни»

Ті держави здатні стати великими, у яких великі малі люди. О. Довженко

 

Учитель: Нам постійно твердять про те, що Україна вже є європейською державою, але чи це дійсно так? Напевно, Україна зможе по праву вважатися такою, коли в кожного її громадянина будуть європейська свідомість, європейське мислення, європейське бачення, європейська поведінка і … європейський рівень життя.

Коли кожен зможе з гордістю сказати: «Я – громадянин України! Я – громадянин Європи!» Що особисто я можу зробити, щоб моя рідна країна стала ближчою до Європи? Саме своїми власними руками, а не через підписування численних декларацій.

Мені цікава ваша думка, діти. Що ви можете зробити для своєї країни, щоб вона стала ближчою до Європи? (діти висловлюють свої думки: не смітити, взаємодопомога, вчитися-працювати)

Тема нашого першого в цьому навчальному році уроку «Я – громадянин України – європейської країни». На перший погляд – нічого нового для нас. Адже за своїм географічним розташуванням Україна – звичайно ж держава європейська. Навіть географічний центр Європи знаходиться … (хто знає?..діти дають відповідь)

Учень 1: поблизу с. Ділове Рахівського району Закарпатської області.

Україна – одна з найбільших держав Європи. Довжина кордону становить 7700 км. Україна – єдина країна Європи, яка має 7 країн-сусідів.

Учень 2: Наша Батьківщина межує з:Росією, Білорусією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою. Південну частину омивають Чорне і Азовське моря, де проходять водні кордони

 з азіатськими країнами: Туреччиною, Болгарією, Грузією та іншими.

 

Учитель: Що ж, можемо сказати, що Україна тісно пов’язана з Європейським Союзом. Європейський Союз був створений у 1992 році. До нього входять 28 країн. Хто може назвати які це країни? (діти дають відповіді: Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург, Данія, Ірландія, Великобританія, Греція, Іспанія, Португалія, Фінляндія, Швеція, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Кіпр, Мальта, Болгарія, Румунія, Хорватія).

Учень 3: Після другої світової війни зруйновані країни Західної Європи об’єдналися, щоб протистояти двом наддержавам – СРСР та США. Тепер цей союз здатен конкурувати з найбагатшими державами і готовий перерости в якісно нове обєднання ˗ політичне. Це Європейський Союз.

 

Учень 4: Європейський Союз – це сімя демократичних європейських країн, що працюють спільно заради миру та процвітання. ЄС – це не просто держави, а унікальне явище, що забезпечує мир, стабільність і благополуччя жителям Європи.

Причиною заснування ЄС – є об’єднання зусиль для того, щоб ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни.

 

Учитель: Куточків різних на Землі багато.

Європа серед них – найкраща над усім,

Бо саме тут нас народила мати.

ЄВРОПА – наш великий спільний дім!

 

Діти, маю для вас невеликі загадки-пазли (учні отримують зображення всесвітньо відомих пам’яток, які знаходяться на Європейському континенті)

ОСНОВНА ЧАСТИНА

Учитель: Кожен справжній європеєць любить та знає історію своєї країни. Святою для кожного є земля, де він народився і зробив свій перший крок. І чим дорослішою стає людина, тим сильніша її любов до батьківщини.

Тому недивно, що наші предки залишили для нас велику спадщину у вигляді віршів, картин, вишиванок, пісень, музики, пам’яток архітектури (діти пригадують видатних українців)

А зараз перевіримо ваші знання про нашу країну.

Бліц-турнір «Моя Україна»

  1. Що ми відзначаємо 23 серпня? (День Прапора).
  2. Коли ми святкуємо День незалежності України? (24 серпня).
  3. Із скількох областей складається Україна? (24 і Республіка Крим)
  4. Хто є автором слів Гімну України? (Павло Чубинський)
  5. Хто написав музику до нього? (Михайло Вербицький)
  6. Який найбільший звір України? (Зубр)
  7. Яка найбільша морська тварина живе в Україні? (Дельфін)
  8. Назвіть державні символи України? (прапор, тризуб, гімн)
  9. Назвіть народні символи України? (калина, вишиванка, журавель, соняшник, соловей, мак, верба)

 

Тепер трохи до Європи зазирнемо

Географічне лото

(діти отримують 2 набори карток – один з назвами країн, інший – з столицями. Їм необхідно розкласти картки у відповідності один з одним – країна та її столиця. Для полегшення завдання діти можуть отримати карту Європи)

Країни:

  1. Австрія – Відень.
  2. Чехія – Прага.
  3. Греція – Афіни.
  4. Італія – Рим.
  5. Україна – Київ
  6. Франція – Париж.
  7. Німеччина – Берлін
  8. Іспанія – Мадрид
  9. Польща – Варшава
  10. Литва – Вільнюс

 

Здійснити подорож Європейським континентом – мрія! Але мрія здійсненна для кожного, хто візьме участь у грі-подорожі «Європа без кордонів». Візьмість із собою три «валізи»: інтелект, ерудицію, удачу, і ВПЕРЕД!

Хід гри – подорожі

І . К о н к у р с « В І З А ». Отримати «Візу» для подорожі Європою – означає правильно виконати завдання конкурсу. Прослухавши підказку команди мають назвати країну.

1.Ця країна розташована на двох великих і декількох малих островах. Вона відома своїми туманами. Її деколи так і називають «Туманний Альбіон».   (3 бали)

Більшість населення складають леді та джентельмени. Меншість – королева. Вона царює, але не править, така традиція.    (2 бали)

Дотримуватись традицій і порядку головна національна риса. Солиця країни розташована на річці Темза.  (1 бал)     /Великобританія/

2. Ця країна розташована на півострові і декількох островах, до яких належать найбільший острів в світі – Гренландія. Столиця цієї країни – найбільший порт в Скандинавії. Місту більше 800 років, він схожий на казковий.        (2 бали)

Часто його називають містом Андерсена. Саме тут Ганс Христиан написав свої казки «Дюймовочка», «Снігова королева». А одна із його героїнь – Русалонька – стала символом столиці. (1 бал)          /Данія/

3. Частина суходолу яка за своєю формою нагадує чобіток. Столицю цієї держави називають вічним ммістом. (2 бали)

Країна відома своїми скульпторами, співаками і музикантами. А ще вона відома макаронами, які там називають «паста» і «спагетті», а заможніх людей називають королями лір. (1 бал)                    /Італія/

4. Ця країна одна із найбільших в Західній Європі. Її вважають еталоном смаку і високої моди. Країна відома своєю архітектурою.       (2 бали)

Її столицю прикрашають побудовані в різні століття Нотердам – де – Парі і Ейфелева вежа. Столиця країни розташована на річці Сені. Раніше населення ділилося на мушкетерів короля та гвардійців кардинала. (1 бал) /Франція/

5. Ця країна розташована на півдні Європи, на півострові. Її історія бере початок з глибокої давнини де дійсність перепліталася з легендами. По всьому світі відомі легенди про її сміливих та винахідливих героїв.     (2 бали)

За легендами Боги цієї країни жили на горі Олімп. А ще ця країна – батьківщина Олімпійських ігор. (1 бал)                 /Греція/

6. Ця країна межує з Австрією.   (2 бали)  

На її території виготовляють найкращі годинники в світі та зосереджено всесвітні банки.(1 бал)                 /Швейцарія/

 

ІІ . К о н к у р с « М И Т Н И Ц Я » Пройти «митний контроль» – означає дати правильну відповідь. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

Раунд « Відомі люди»

1.Встановить відповідність: культурний діяч  - країна                         

Шуберт -    композитор           Австрія

Чаплін  -       актор                    Великобританія

Ейфель -      архітектор          Франція 

Архімед   -   вчений                   Греція

Раунд « Видатні споруди»

2.Встановити співвідношення споруда - країна

Стоунхендж    Великобританія

Колізей     Італія                                              

Біг – Бен              Великобританія

Ейфелева вежа    Франція

Акрополь    Греція                        

Брандергбурські ворота  Німеччина

 

Учитель: Отже, поки я підбиваю підсумки нашої гри, хочу запропонувати вам до перегляду відео: «27 причин любити Україну».

….

Перемогла дружба і давайте жити мирно, усі отримаєте сертифікат, що ви відвідали перший урок у навчальному році 2018-2019.

….

А тепер хочу вас попросити написати побажання свої ненці-Бітьківщині і приклеїти їх на дошку.

 

Дякую за увагу!

docx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
831
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку