Сценарій презентації проекту «Таємниця сімейного альбому»

Про матеріал
Мета:  зміцнювати почуття поваги та любові до сім'ї, родини, бережне ставлення до сімейних реліквій;  зацікавити дітей і батьків до створення систематизованого сімейного архіву;  ознайомитися з різними способами презентації власних досліджень;  розвивати творчу ініціативу у роботі над проектом.
Перегляд файлу

1

 

Сценарій презентації проекту «Таємниця сімейного альбому»

Мета:

  • зміцнювати почуття поваги та любові до сім'ї, родини, бережне ставлення до сімейних реліквій;
  • зацікавити дітей і батьків до створення систематизованого сімейного архіву;
  • ознайомитися з різними способами презентації власних досліджень;
  • розвивати творчу ініціативу у роботі над проектом.

 

Обладнання. Презентації родинних дерев учнів, проекти родинних дерев у програних середовищах «Сімейний літопис» та «Родинне дерево», альбоми з фотографіями, вишиті рушники у формі родинного дерева.

 

Хто не знає свого минулого,

Той не вартий свого майбутнього.

  Максим Рильський

Вчитель:

Чи задумувались ви коли-небудь, для чого нам дається життя? Чи цінне воно? Чому? Що значить цінувати життя? Як ми маємо прожити його? Для чого? Чи для кого? Що після нас залишиться? Чи будуть про нас пам’ятати майбутні покоління? Чи забудуть – так, як часто ми забуваємо про своїх предків?

Однією з найважливіших цінностей для людини є сім’я. А що для вас є сім’я?

Учень 1:

Сім’я – це сім разів «Я». Це найближчі родичі, які оточують нас  від народження, виявляючи постійну турботу.

Учень 2:

Родина дуже важлива у житті кожної людини. Це найближчі, найрідніші люди, яких ми дуже любимо, які дарують нам тепло та допомагають у складних ситуаціях. Це й рідна домівка, затишна та безпечна. Родина – це мій маленький світ, в якому все зрозуміле й дороге.

Учень 3:

Справжня родина – це більше, ніж просто бути родичами. Це особливе ставлення одне до одного. Це любов, взаємоповага, допомога. Це коли кожна людина унікальна та незамінна. Це бабусині казки та смачні пироги, це мамина турбота та батькова допомога. Справжня родина – це коли навіть домашня тваринка – повноцінний член сім'ї.

Учень 4:

Кожен мріє про щасливу родину. Але це залежить і від нас, наскільки ми готові робити такою свою сім’ю. Бо це особливі стосунки між людьми різних поколінь, поглядів і переконань, які змушені постійно вирішувати побутові питання разом. Звичайно, бувають і конфлікти, і суперечки. Але я вважаю, найголовніше – це поважати одне одного. Головна помилка людей у родинних стосунках, на мій погляд, це те, що люди починають сприймати одне одного як належне. Вони перестають боятися образити, зробити боляче. От з чужими ми завжди ввічливі, а вдома дозволяємо собі підвищувати голос, сваритися.

Учень 5:

Рідні люди – це подарунок долі, який ми маємо цінувати. А сім'я – наш надійний притулок у великому, не завжди дружньому світі. І кожен з нас обов’язково має вносити свій вклад у щастя своєї родини.

Учень 6:

Люди, які будуть любити і приймати тебе таким, який ти є, ближче і дорожче яких немає нікого на світі – це сім'я, і щасливий той, хто може з гордістю назвати свою сім'ю міцним і надійним тилом. Сім'я для мене – це абсолютно особливе поняття, і я хотіла б зробити все, щоб мої рідні завжди були щасливі і здорові, і щоб бачили в мені реальну підтримку і втілення своїх надій.

Учень 7:

Сім’я – це щастя, любов і удача,

Сім'я – це влітку поїздки на дачу.

Сім'я – це свято, сімейні дати,

Подарунки, покупки, приємні витрати.

Народження дітей, перший крок, перший лепет,

Мрії про хороше, хвилювання і трепет.

Сім'я – це праця, про рідних турбота,

Сім'я – це багато у домі роботи.

Сім'я – це важливо! Сім'я – це складно!

Але щасливо жити одному не можна!

Завжди будьте разом, любов бережіть,

Образи і сварки подалі гоніть,

Щоб сказала кожна людина:

Яка гарна ваша родина!

Вчитель:

Кожна сім'я – своєрідна, унікальна своїми звичаями. Сімейні традиції – це те, що скріплює сім'ю, робить всіх її членів одним цілим. Саме вони протягом багатьох років і зміни поколінь зберігають єдність родини. Вони передаються від покоління поколінню, а можуть бути введені знову. Все залежить від того, чи бачить сім'я потребу в своїх традиціях. Які ви знаєте традиції?

Учень 1:

Широко відомою сімейною традицією була і залишається передача цінних речей від старшого покоління молодшому. По жіночій лінії часто передаються прикраси, а по чоловічій – предмети інтер'єру, зброю. Пощастило тим сім'ям, де до цих пір дотримується ця сімейна традиція, але її можна привнести в будь-яку молоду сім'ю. Всі сімейні традиції колись зароджувалися, тому не потрібно боятися або обмежувати свого бажання привнести особливу традицію у свою сім'ю.

Учень 2:

В Україні чимало сімей, традицією яких є те, що кожне нове покоління продовжує справу старшого. Цілі династії лікарів, військових, вчених свято шанують традиції предків і розвивають справу, колись давно розпочате родичами. У сучасному світі зберегти таку сімейну традицію складно. З кожним роком можливості для вибору людиною професії та роботи збільшуються, тому не варто ставити за мету обов’язково дотримуватись такої сімейної традиції. Можна хоча б прищеплювати дітям повагу до професії батьків.

Учень 3:

Сімейні традиції часто прив'язані до конкретної дати. Майже всі ми в дитинстві рік від року дотримувалися сімейної традиції – зустрічати новий рік у колі сім'ї. Не дарма говорять, що новий рік – сімейне свято. Саме в ніч з 31 на 1 за одним столом збирається вся родина, близькі люди. Завжди хочеться зустріти свято в теплому колі рідних людей, щоб весь наступний рік бути разом, такими ж щасливими, задоволеними та веселими.

Учень 4:

Зібрати всіх за одним столом просто, коли діти ще маленькі, але коли вони виростають, у них з'являються свої друзі, веселі компанії, з якими хочеться відзначити свято. Утримувати нікого не варто. Сімейну традицію можна сміливо перенести на іншу дату. Насправді будь-яке сімейне свято може починатися з невеликої сімейної традиції.

Учень 5:

Привносити свої звичаї у сім'ю досить легко, головне, щоб вони зміцніли й стали справжньою традицією, даниною поваги, а не формальністю, яку хочеться скоріше виконати. Це, безумовно, залежить від відносин, які у сім'ї складаються. Якщо члени сімейства близькі один одному, раді бачити один одного і щиро люблять своїх родичів, то ніяких проблем не виникне.

Учень 6:

Створення власної сімейної традиції це чудовий привід як об'єднати сім'ю, так і дізнатися про її історію. Зараз дуже модно складати генеалогічне древо. Важливою сімейною традицією може стати послідовне складання такого древа. Нехай кожен новий член сім'ї вносить свою лепту і намагається доповнити сімейну історію необхідними даними для того, щоб далі розповідати своїм дітям про те, ким були їхні далекі предки. Така сімейна традиція точно увійде в історію сім'ї та допоможе кожному її члену не загубитися у часі, а залишити свій слід для майбутніх нащадків.

Учень 7:

Кожна людина повинна знати свій родовід, пам'ятати своїх прапрадідів знати, чим вони займалися, як жили, чим славилися. Треба знати «дерево свого роду». Що більший рід, то міцнішим росте дерево, і в кожної гілочки чи листочка є своє ім'я. Дізнатися про це нам може допомогти сімейний архів – родинні фотографії, листи, альбоми, інші сімейні реліквії.

Вчитель:

  • Хтось, може, запитає: а для чого все це зберігати?

Учень 8:

Перш за все тому, що це велика цінність, щоб пізніше показати дітям онукам, правнукам, далеким і близьким товаришам. Старше покоління до цих духовних посвідок було вельми ощадливим і бережливим. Рідко знайдеш у селі літню жінку, котра б не приберегла у скрині предмети традиційного одягу своєї матері чи бабусі. У домашніх архівах неодмінно знайдемо родові метрики, яким, як кажуть, нема ціни, кожен такий предмет є живим свідченням про конкретних людей. На жаль, ми, мабуть, ще не усвідомлюємо цієї цінності.

Вчитель:

Напевне, найбільшу цінність у сімейному архіві займає сімейний альбом-літопис.

Вчитель:

  • А чи ведуться у ваших сім'ях альбоми-літописи? 
  • Які саме фотографії містяться в цих альбомах, які записи занесені?
  • А чи потрібно підписувати фотографії?

(учні висловлюють власні судження)

Вчитель:

Пам'ятайте, що у вашому альбомі (власному) обов'язково мають знайти місце фотографії ваших батьків і членів сім'ї, дорогих вашому серцю людей. А зараз прошу поділитися своїми розповідями про таємниці сімейного альбому. (Учні демонструють презентації дослідження родинного дерева).

   Описание: b

Вчитель:

А ще для створення власного родинного дерева ми спробували скористатися новітніми технологіями – програмним забезпеченням із серії «Сімейний літопис» та «Родинне дерево». (Учні демонструють власні проекти у названих програмних середовищах).

Вчитель:

Ці презентації є не просто звітом про роботу, це своєрідні нові сімейні альбоми, які можна зберігати і показувати рідним у вигляді папки (альбому) та в електронному вигляді.

Але ще більшою святістю, ще більшою повагою, ознакою любові буде вивішений на стіні портрет бабусі чи дідуся, батька чи матері. Бо це не просто данина традиції, це пам'ять про тих, хто творив історію, з кого треба брати приклад. Але, на жаль, не в багатьох сучасних родинах знайдеш на стіні батьківські фотокартки. Зате скільки співаків, футболістів... А прибраний вишитим рушником портрет батька чи матері чомусь вважається ознакою старомодності.

-    А що ви можете сказати з цього приводу? (вислови учнів)

А я хочу продемонструвати сучасний вишитий рушник, на якому відображені два роди моїх прадідів: Савченків та Кондратенків, створений руками майстрині. Це дорога моєму роду річ, моя сімейна реліквія.

-    У кого з вас вдома можна побачити портрет рідної людини у вишитому рушнику?

-    Як ви оформили б одну із стін свого будинку портретами, щоб це було і гарно і почесно?

Прикрасити сучасну оселю, з повагою і любов’ю передаючи історію своєї родини, можна оформивши стіни та картини.

 

   

Важливу роль у сімейному архіві займають листи, листівки (поздоровлення). Та чи вміємо ми їх приберегти? Нерідко доводиться бачити, коли на звалищах смітників валяються аркуші з дрібним рукописом найдорожчих людей. Неповага до листів повною мірою характеризує загальну культуру людини. Не вічні ж наші батьки, прийде час, коли пам'ять про них залишиться лише в речових спогадах – листах, фотографіях, інших пам'ятках.

Пам'ятайте про це, бережіть сімейні реліквії, сімейні альбоми, щоб потім, на схилі літ, передати своїм дітям. Бо знати слід родовід, зберігати про нього нетлінну пам'ять – означає любити свою Вітчизну.

Боже благословення усім тим, хто починає вести свій літопис. Нехай ця робота стане джерелом життєвого досвіду для Вас і Ваших нащадків. Нехай допоможе усвідомити місце кожного члена Вашої сім'ї в історії і вічності.

Це не просто красиві слова, це обов'язок не тільки перед минулим, а й перед майбутнім поколінням. Родинні фотографії, реліквії, розповіді про традиції, що передаються від покоління до покоління, – це більше, ніж історія одного роду, це частина нашої історії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Рекомендації щодо проведення дослідження родоводу

Перш ніж почати вивчення історії своєї родини, корисно визначитися з метою Ваших досліджень. Чи хочете Ви відслідкувати батьківську (чоловічу) лінію (у якій предки будуть мати загальне прізвище), або материнську (жіночу) лінію, або може навіть підтвердити сімейну легенду? Якщо дослідження будуть нелегкими, може виявитися й так, що рішення вже прийняте за вас. Проте якщо Ви вирішили не зупинятися на розгляді лише однієї лінії, варто системно підійти до цього питання й упорядковувати результати окремо для кожної лінії щоб уникнути плутанини.

 

Історія родини починається вдома

 

Золоте правило при вивченні сімейної історії – намагатися шукати у зворотному напрямку, відштовхуючись від уже відомої інформації. Як такий, Ваш родовід бере свій початок уже у вашому будинку, і Ви можете бути здивовані, як багато вам уже відомо або як багато Ви можете довідатися, не виходити за межі вашої родини. Для початку пошуків зовсім не потрібно багато інформації, однак було б доцільно зафіксувати вже доступну інформацію, щоб уже потім розшукувати через родичів нову.

 

Із чого краще почати? Почніть із себе

 

Почніть із запису фактів про Вас особисто: Вашого місця й дати народження, даних про шлюб, Вашого чоловіка, дітей, батьків, батьків Ваших батьків, тощо; запишіть усе, що згадаєте.

 

Наступний крок – ваші родичі

 

Завдяки інформації від Ваших родичів Ви зможете більше довідатися про свою родину, але в цьому випадку Вам необхідно запастися терпінням і почуттям такту. Цікаві випадки із сімейної історії можуть спотворюватися із часом, але їх варто записати для перевірки в майбутньому. Обов'язково заплануйте бесіду з родичами, особливо з літніми, оскільки вони можуть знати те, чого ви не знайдете в жодній базі даних. Записуйте будь-яку інформацію, щоб Ви завжди змогли звернутися до неї в майбутньому. Спілкування з родичами найчастіше виявляється дуже цікавим і корисним.

 

Досягнення успіху

 

Наскільки успішними будуть Ваші дослідження сімейної історії, залежить від ряду факторів, багато з яких Вам непідконтрольні. Успіх Ваших починань залежить від збереження записів, від того, наскільки поширеним було ваше прізвище, від соціального статусу Ваших предків, рівня їхньої грамотності й можливих помилок у написанні їхніх прізвищ. Однак успіх також залежить і від Вашої наполегливості, здатності бути відкритим до сприйняття нового й одночасно не приймати все на віру, бути методичним і розглядати проблему з різних точок зору. Незважаючи на те, що часом Вам доведеться стикатися із труднощами під час пошуків, можливо, Ви виявите, що сам процес генеалогічних досліджень виявиться не менш захоплюючим, ніж самі відкриття.

 

Документи й фотографії

 

У більшості родин зберігаються старі документи й фотографії, які можуть стати в пригоді для сімейного історика. Прикладами документів, які можуть внести істотний вклад у ваші дослідження, є: свідоцтва про народження, укладання шлюбу або смерті, некрологи, сімейний літопис, шкільні атестати, свідоцтва про закінчення університету, шкільні й університетські грамоти, записи про проходження військової служби, ділові папери, імміграційні документи, проїзні документи, щоденники, записні книги з адресами й днями народження, листи, листівки, вирізки з газет і мемуари.

Перегляньте старі сімейні фотографії й ви побачите, скільки на них знайомих облич. Покажіть ці фотографії Вашим родичам літнього віку, щоб оживити в їхній пам'яті старі спогади. Попросіть їх спробувати згадати якнайбільше людей на фотографіях, щоб зберегти ці знання.

Будь-які відомості, які можна зібрати усередині родини, можуть допомогти закласти основу, на якій далі буде вибудовуватися сімейна історія.

 

Вивчайте сімейну історію, станьте членом відповідного товариства

 

У бібліотеках і книгарнях можна знайти чимало літератури, присвяченої генеалогії. Ви можете також подумати про вступ у місцеве товариство з вивчення сімейної історії. За невеликий щорічний внесок ви отримаєте всі вигоди членства в такому товаристві (спеціальні журнали, додаткові можливості для дослідження, добре оснащені бібліотеки, допомога в дослідженні й готових рекомендаціях) а також зустрінете однодумців. Подумайте й про вступ у таке товариство в тій місцевості, у якій Ви проводите ваше дослідження. Крім того, Ви можете скористатися Інтернетом для пошуку інших співтовариств, що займаються генеалогічними дослідженнями. Ви можете знайти форуми, на яких можна задати питання й одержати відповіді, довідатися про успіхи й невдачі інших і виявити на них нові джерела й ресурси Інтернету.

 

Скористайтеся відповідними інструментами

 

Генеалогічне дерево є центральною частиною будь-якого вивчення сімейної історії, і його складання – це найчастіше захоплююча подорож, що може перетворитися на справжню детективну історію. Якщо Ви будете записувати всю інформацію, що належить до генеалогічного дерева, на папері, то зовсім незабаром Ви можете заплутатися, тому користуйтеся програмним забезпеченням для створення генеалогічного дерева, щоб мати можливість відслідковувати історію різних родичів Вашого сімейного дерева й родинні відносини між ними. Досить непоганим вибором у цьому випадку буде Family Tree Builder. Це безкоштовна програма, що підтримує різні мови, має дуже простий інтерфейс для введення й перегляду даних і дозволяє впорядкувати всю Вашу колекцію фотографій відповідно до родичів, зображеними на них.

Інтернет пропонує величезну кількість генеалогічної інформації, але інформація ця розрізнена, відтак знайти її не надто вже й легко. Тому для економії Вашого часу скористайтеся спеціальною генеалогічною пошуковою службою на MyHeritage.com Research. Вона автоматично обробить Ваш запит, зробить пошук в основних генеалогічних базах даних Інтернету й відобразить всі збіги для тих прізвищ або людей, яких Ви шукаєте.

 

Діліться з іншими й отримуйте задоволення

 

Якщо Ви створили Ваше сімейне дерево, зібрали цікаві старі фотографії своєї родини, а також записали сімейні легенди, історії й цікаві випадки, не приховуйте таке багатство від інших! Розмістіть цю інформацію в Інтернеті для того, щоб всі ваші родичі й друзі могли нею скористатися. Можливо, вони теж зможуть внести свій внесок у Ваші дослідження й допомогти Вам знайти відсутню інформацію. У такий спосіб на вас можуть вийти Ваші далекі родичі, і результатом ваших зусиль стане возз'єднання давно загублених родичів. Скористайтеся сторінкою MyHeritage.com Family Pages для створення сімейного сайту, на якому Ви можете розмістити Ваше сімейне дерево, фотографії, документи й познайомити інших з унікальними фактами із сімейної історії. Запросіть Ваших родичів стати учасниками на Вашому сайті й надайте доступ до певних сторінок вашого сайту для інших гостей з Інтернету. Діліться з іншими й отримуйте задоволення!

 

 

 

doc
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
2107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку