"ПЕРВИННИЙ СЕКТОР ГОСПОДАРСТВА" Що? Де? Коли? - інтелектуальний квіз

Про матеріал

Перевірка знань у ігровій формі. Вікторина складена виключно за рекомендовним підручником... Апробовано в 9-А класі. Учням сподобалось!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРВИННИЙСЕКТОР ГОСПОДАРСТВА Що? Де? Коли? - інтелектуальний квіз

Номер слайду 2

1. Що означає поняття «аграрний»?Сільське господарство – один з найдавніших видів діяльності людини. Навіть нині у ньому працює близько половини населення світу. Але є значні відмінності у кількості працюючих в аграрному секторі різних країн. У високорозвинутих країнах цей показник становить лише 2–9% населення, тоді як у країнах, що розвиваються, – 60–75%, а в деяких африканських країнах – близько 90%. У сільському господарстві України нині працює 15,4% економічно активного населення.

Номер слайду 3

2. Яке слово ми замінили на унікальні?Унікальні ресурси мають певні особливості: по­перше, їх не можна замінити іншими ресурсами, по­друге, вони розміщені на планеті зонально (відповідно до закону широтної зональності), по­третє, вони є обмеженими (вичерпними). В питанні є заміна ….

Номер слайду 4

3. Бліц. Запишіть пропущені терміни. А)_____________сектор передбачає виробництво сільськогосподарської продукції для власного споживання селянами­-виробниками;Б)_____________ - великі ділянки землі, що перебувають у власності поміщика, який здає їх в оренду селянам;В)___________ сектор, в якому великі, добре організовані господарства,що використовують зрошення земель, мінеральні добрива, сучасну техніку, найману робочу силу. Їхнє виробництво зорієнтоване на продаж одержаної продукції.

Номер слайду 5

4. Назвіть ці господарства. Метою такого господарства є вироблення продукції рослинництва чи тваринництва на продаж. Основа організації виробництва – родинне господарство з використанням власної або найманої робочої сили. Такі господарства мають переважно великі площі. Вони застосовують найсучасніші технології, дуже чутливо реагують на коливання попиту та пропозиції на ринку, тому здатні швидко змінювати свою спеціалізацію.

Номер слайду 6

5. Назвіть ці рослини. До якої групи вони належать?

Номер слайду 7

6. Бліц. Запишіть пропущені слова. А)___________ - розведення великої рогатої худоби – корів, буйволів, яків, дає людству майже все молоко й третину м’яса. Б) ____________ - дає людям майже 40% м’яса, а також сало, шкури, щетину. В)_____________ - дає людям близько 20% м’яса, а також яйця, пір’я, пух.

Номер слайду 8

7. Назвіть «три хліби людства» та основні регіони і країни поширення цих культур.123

Номер слайду 9

8. Супер- бліц. Доповни речення.1. Озима і яра, тверда і м'яка ___________.2. Маїс – це___________.3. На чеках садять _______________.4. Основна олійна культура світу - _________.5. Кавуни та дині вирощують на ___________.6. Солодка картопля __________.

Номер слайду 10

9. заміна. Яке слово ми замінили на океан. Життя схоже на океан; іноді ми губимося і не знаємо, що робити, але якщо ми будемо ділитися своїми переживаннями і досвідом, подорож стане не такою вже й поганою і ми будемо іноді знаходити найкращі стежки, кращі шляхи. (Адам Джексон. Десять секретів любові)

Номер слайду 11

10. Заміни. Розшифруй.Є кілька причин для лісорозведення. А) Передусім це закріплення іксів з метою боротьби з вітровою або водною стихією. Б) Для одержання тканини, особливо м’яких порід, що придатні для виробництва ниток. В) для створення фільтраційних зон

Номер слайду 12

11. З яким побутовим предметом порівнюють цей регіон. Найбільшим у світі є басейн унікальної концентрації нафти і газу Перської затоки. Він охоплює території 11 країн Південно-­Західної Азії й має площумайже 3 млн км2, десята частина якої розташована на шельфі. Перші родовища нафти там були відкриті на початку ХХ ст., а активна розробка басейну почалася після Другої світової війни. Родовища нафти і газу розташовані у потужному осадовому чохлі Аравійської платформи переважно на глибині 1–3 км. З­-поміж надпотужних нафтогазоносних родовищ світу (із запасамипонад 5 млрд тонн) половина сконцентрована у басейні Перської затоки.

Номер слайду 13

12. Виправ рейтинг країн за видобутком газу. Росія -США -Канада -Іран -Катар -

Номер слайду 14

13. Що замінила сіль та її пояси. Сіль міститься у понад 200 мінералах, з яких промислове значення мають лише близько 20, більшістьз яких є сполуками із Сульфуром, вміст металу –0,3–5,0% . Найбільшими її поясами є Кордильєри-­Анди (Чилі, Перу, Мексика, США, Канада)та «соляний пояс» Африки (Замбія, Демократична Республіка Конго), що сформувався уздовж розлому земної кори в межах Африканської платформи

Номер слайду 15

14. Врятуйте королів, знайдіть помилку…. До королівських належать 8 металів: золото, срібло,платина, а також 5 металів з групи платини (іридій, осмій, паладій, родій та рутеній). Свою назву вони одержали через високу хімічну стійкість та гарний зовнішній вигляд в ювелірних виробах. Хоча використовуються вони не лише в ювелірній справі. З них виготовляють контакти з великим ступенем надійності, що стійкі до корозії, багато чого важливішого за прикраси.

Номер слайду 16

15. Де це……. Допоможи Паганелю!З метою боротьби із збезлісенням острова Фіджі в Океанії у 2009 р. був прийнятий закон, за яким кожна пара молодят, що бере шлюб, зобов’язана посадити 10 дерев, в той час як кожна пара, що подає на розлучення, – 50 дерев.

Номер слайду 17

16. І наостанок… Які ж це країни?Найбільшу кількість мінеральної сировини на світовий ринок вивозять Ваканда та Ліберталія. На Ваканду припадає 15 % світового експорту природних ресурсів: руд срібла, платини, кольорових металів (цинку, свинцю, нікелю), заліза, а також деревини. Ліберталія дає близько 10 % світового експорту сировини: бокситів, цинку, свинцю, нікелю, кобальту,ванадію, залізної руди, кам’яного вугілля.

Номер слайду 18

О так, відповіді!1. Аграрний – земельний 13. Мідь, мідні пояси2. Грунтові 14. Благородні3. Дрібнотоварний, латифундії, високотоварний 15. Ява, Індонезія4. Ферми 16. Канада, Австралія 5. Цукрова тростиина,цукровий буряк; технічні цукристі.6. Скотарство, свинарство, птахівництво7. Пшениця, рис, кукурудза8. Пшениця,кукурудза,рис,соя,баштан,батат9. Ліс10. Грунтів, ерозією; деревини,паперу; рекреаційних11. Кран, нафтовий12. США -20,Росія -18, Іран-6, Катар -5, Канада -4,5

pptx
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
216
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку