Первоцвіти наддністрянського краю

Про матеріал
Фотографії весняних квітів, які ростуть на території Тернопільщини та їх детальний опис.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРВОЦВІТИ НАДДНІСТРЯНСЬКОГО КРАЮ

Номер слайду 2

Підсніжник білосніжний       Підсніжник звичайний, підсніжник білосніжний(місцева назва козульки)—багаторічна цибулиннарослина. Назва роду походитьвід грецьких слів,які в перекладі означають «молочно-квітковий» (колір квітів цієї рослини нагадує молоко). Підсніжник звичайнийзростаєу листяних лісах і чагарникахв Карпатах та західних районах.         Це лікарська рослина, квіти, листя і підземні частини якої містять різні поживніречовини,і тепер  їх використовують для виготовлення серцевих препаратів, а також тих, що лікують різні хвороби, травматичних уражень нервової системи тощо.        Ранньою весною місцями в лісах утворює на ґрунті чудовий білий мереживний килим. Цвіте у березні — квітні. Дуже цінна декоративна рослина. Цибулини отруйні.

Номер слайду 3

Ряст пустоцвітий Насправді це дуже гарна, багаторічна, трав'яниста рослина з негалузистим стеблом заввишки всього 15—25 см, формує корінь у вигляді щільної підземної бульби (на відміну від інших видів рястів з бульбою або без бульби). Листки ряст має ніжні, двічі трійчасті, з надрізаними часточками. Квітки малі, ясно-пурпурові (червонувато-лілові), зібрані в густе одиночне невелике «хохлате» (чубате) гроно. Цвіте рано навесні, тобто наприкінці березня і в квітні,при пізній весні — і в травні.

Номер слайду 4

Білоцвіт весняний  В проталинах, де тягнуться до сонця перші паростки, біля струмочків з талого снігу на соковитих квітконосах погойдуються великі білі дзвіночки білоцвіту весняного. Завдяки поживним речовинам, нагромадженим у цибулині, швидко розвивається квітконіс з трьома-чотирма лінійними приземними листками. На верхівці квітконоса в пазусі приквіткового листка на довгій зігнутій квітконіжці красується велика, наче фарфорова, квітка (рідше дві). Оцвітина до 3 см завдовжки, широкодзвоникувата, з 6-роздільними білими листочками, з жовтою або зеленою плямою біля верхівки кожного з них. Головне призначення плями — показувати запилювачам шлях до нектару. Основна нектароносна тканина міститься на дні квітки. Тичинки з білими нитками і яскраво-жовтими пиляками. Плід — м’ясиста коробочка. Білоцвіт зацвітає одним з перших - у березні, цвіте й у квітні.

Номер слайду 5

Горицвіт весняний Багаторічна трав'яниста рослина 10—60 см заввишки, з темно-бурим, трохи галузистим коренем, з якого виростають кілька стебел, деякі з них не квітконосні. Стебла біля основи вкриті бурими листками у вигляді луски. Стеблові листки чергові, напівобгортні, сидячі,п'ятипальчастороздільні:дві нижні ділянки коротші, перисті,верхні три,двоперисті, частки їх вузькі, лінійні, голі, цілі. Квітки яскраво-жовті, великі,до 6см Цвіте з ранньої весни до половини травня.

Номер слайду 6

Шафра́н Шафра́н — рід трав'янистих багаторічних рослин  . В літературі іноді трапляється калька з латинки крокус. Відомо 70 видів, поширених переважно на ; на території  — 9. Шафран посівний (Crocus sativus) вирощують як  і як фарбувальну рослину; використовується в  як болезаспокійливий і сечогінний засіб. Потребує відкритого сонячного місця і проникного, легкого грунту.

Номер слайду 7

Проліска дволиста Проліска дволиста —  Стебло безлисте, циліндричне, голе, квітконосне. Рослина має два, рідко три прикореневих листки, що своїмипіхвами обхоплюють стебло до середини її довжини. Листки широколінійні, жолобчасті, звужені до основи і закінчуються ковпачкоподібною верхівкою. Квітка правильна, роздільнопелюсткова. Оцвітина проста, віночкоподібна, складається з шести простертих блакитних пелюсток. Квітки зібрані по 2-10 у рідкі китиці. Квітконіжки спрямовані Вгору, звичайно вдвічі довші за квітку. Тичинок шість, маточка одна, стовпчик нитчастий, приймочка маленька, зав'язь верхня. Плід — чорна, тупотригранна коробочка. Проліска дволиста росте у листяних і мішаних лісах, по . Тіньовитривала рослина. Цвіте у березні — квітні. Поширена у Лісостепу, рідше на Поліссі. Заготовляють Її в районах поширення. Потребує дбайливого використання та охорони.

Номер слайду 8

Сон розкри́тий Назву свою - сон-трава - рослина дістала через те, що її  квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снотворний засіб. Польська легенда розповідає, що один мисливець бачив, як ведмідь, з'ївши сон-траву, заснув. Існує і повір'я, нібито покладена на ніч під голову ця рослина викликала пророцькі сни.        Поява перших квіток у сону збігається з настанням сокоруху в берези - якраз припадає на початок весни. Після цвітіння з'являються листочки. Доживає рослина до глибокої осені, запасаючи поживу в кореневищі.        Рослина дуже декоративна, і шкода, що її бездумно нищать, зриваючи оберемками, тому все рідше трапляється ця весняна красуня у наших лісах.        Сон-траву можна розмножувати насінням (збирають у червні й висівають в листопады), а також частинами кореневища.   

Номер слайду 9

Багаторічна трав’яна рослина до 15 см заввишки, з підземними повзучими ниткоподібними пагонами. Стебло з укороченими меживузлями. Листки довгасто-яйцеподібні, прилистки перистозубчасті. Квітки великі (діаметр 30–40 мм), одиночні, забарвлення жовте або фіолетове. Плід коробочка. Цвіте у квітні–травні. Плодоносить у липні. Розмножується вегетативно і насінням. Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Занесений до Європейського червоного списку та Червоного списку МСОПФіалка лісова

Номер слайду 10

Купина європейська Місцеві назви — купина, соломонова печатка тощо. Купина лікарська росте в хвойних і мішаних лісах. Тіньовитривала рослина. Поширена по всій Україні, крім високогір’я Карпат і Криму. Потребує дбайливого використання і охорони. Купина — багаторічна трав’яниста рослина з вузлуватим гранистим стеблом, заввишки 13—45 см, з досить широкими листками, що обіймають стебло: на листках помітні паралельні жилки. Квітки білі, правильні, на повислих квітконіжках (по одній або по дві) в пазухах листків, оцвітина шестизубчаста, з сіруватим стовпчиком

Номер слайду 11

Конвалія весняна. Ще в народі конвалію травневу називають: конвалія звичайна, любка, заячі вуха. Це трав’яниста багаторічна рослина родини лілійних, заввишки 20-30 см. Має довге повзуче розгалужене кореневище, від якого виростає вверх квітконосне стебло прямостояче, голе, безлисте висотою до 20-30см, коротше за листки. Листки(їх 2, рідше 1 або 3) прикореневі видовженоланцетні або еліптично-ланцетні, загострені, звужені в черешок. Квітки дзвониковидні, білі, запашні, в однобічній 6-10-квіток у пониклій китиці. Плід – червона куляста ягода. Цвіте у квітніні-червні. Запах слабкий. Смак не визначається. Конвалія росте по всій Україні у світлих мішаних і листяних лісах, тінистих місцях, в зарощах; в степовій зоні зустрічаються рідко, переважно в долинах річок.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
5 березня
Переглядів
33
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку