Петро Дорошенко. Спроби обєднання Лівобережної і Правобережної Гетьманщини. Демян Многогрішний.

Про матеріал
Петро Дорошенко. Спроби обєднання Лівобережної і Правобережної Гетьманщини. Демян Многогрішний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕТРО ДОРОШЕНКО. Спроби об'єднання Лівобережної та Правобережної Гетьманщини. ПЕТРО ДОРОШЕНКО. Спроби об'єднання Лівобережної та Правобережної Гетьманщини.

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

"Гетьмани, гетьмани, якби-то ви встали,Встали, подивились на той Чигирин,Що ви будували, де ви панували!Заплакали б тяжко, бо ви б не пізналіКозацької слави убогих руїн!" - писав Тарас Шевченко.

Номер слайду 4

Петро Дорошенко став гетьманом у критичній ситуації для України - в період "Великої Руїни" і спробував врятувати останні залишки української державності, об'єднати українські землі і відновити втрачену незалежність від Москви.

Номер слайду 5

Здобутки Петра Дорошенка: Зміцнив фінансову систему Української козацької держави;Встановив митну лінію на кордоні, дало змогу контролювати транзитну торгівлю;Сформував постійне наймане військо;Схилявся до союзу з Османською імперією. Ці події відбувалися до Андрусівського перемир'я.

Номер слайду 6

ПІДГАЄЦЬКЕ ПЕРЕМИРЯ19 жовтня 1667 р. Ця угода стабілізувала на деякий час ситуацію на заході України.(Робота з підручником ст. 143 зачитати положення угоди.)

Номер слайду 7

Процес об'єднання Лівобережжя та Правобережжя Петром Дорошенком. Згадаймо, що сталося з Іваном Брюховецьким?П. Дорошенко стає гетьманом обох берегів Дніпра. Натиск на Дорошенка з боку кримці та османів, змушує його залишити гетьманом Лівобережжя Дем'яна Многогрішного.

Номер слайду 8

16 березня 1669 р підписані ГЛУХІВСЬКІ СТАТТІ між Москвою та Лівобережжям. Робота з історичними документами. Центральний державний історичний архів України, м. Київ(ЦДІАК України)https://cdiak.archives.gov.ua/v_350_Hlukhivski_statti_hetmanstvo_Demyana_Mnohohrishnoho.php

Номер слайду 9

Робота з картою

Номер слайду 10

Увічнення пам'яті Петра Дорошенка. У Києві, Львові та Івано-Франківську є вулиці, названі на честь Петра Дорошенка;Поштова марка із зображенням Петра Дорошенка1998 рік - випущена поштова марка із зображенням Петра Дорошенка;2013 рік - за підтримки Музею гетьманства був створений "Гетьманський фонд Петра Дорошенка". Фонд здійснює дослідження діяльності гетьманів України Михайла та Петра Дорошенків, зацмається поширенням інформації про них, дослідженням родоводу Дорошенків.

Номер слайду 11

1. Я вважаю, що гетьмани зробили все за для об'єднання козацької України, тому, що… 2. Я вважаю, що гетьмани не зробили все за для об'єднання козацької України, тому, що…

pptx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
2827
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку