Презентація "Будова сечовидільної системи''

Про матеріал

Ознайомлено учнівз будовою сечовидільної системи:будова нирки,нефрона,севодів,сечового міхура

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система органів виділення. Будова нирок. Захворювання. Виділення — процес, який забезпечує виведення з організму продуктів обміну речовин, які не можуть бути використані організмом Виділення продуктів обміну речовин здійснюється різними органами;1. Через легені з організму людини видаляються вуглекислий газ і пари води.2. Через потові залози виводяться вода, сечовина, амоніак, солі;3. Через кишечник (з калом) з організму видаляються солі отруйних важких металів. Основними органами виділення є нирки, через які видаляються рідкі продукти обміну речовин (продукти розпаду білків, що містять Нітроген, надлишок води, деякі солі та інші речовини). , Ниркипідримують водно- сольовий баланс в організмі людини. Кишечник. Потові залози. Легені

Номер слайду 2

Виділення продуктів обміну речовин

Номер слайду 3

Будова нирки. У нирці розрізняють зовнішній кірковий і внутрішній мозковий шари. Покрита нирка сполучнотканинною і жировою оболонками.

Номер слайду 4

Наднирники. До верхнього полюсу нирки прилягають наднирники  (це залози, що належать до ендокринної системи).

Номер слайду 5

Сечоводи. Сечоводи (лат. ureteres, однина ureter) — парні циліндричні трубки з внутрішнім діаметром 4-9 мм, завдовжки 30-35 см. Сечоводи з'єднують нирки із сечовим міхуром, виконуючи функцію відведення сечі.

Номер слайду 6

Сечовий міхур Сечовий міхур — порожнистий м'язовий орган, який виконує функцію накопичення сечі і виділення її назовні по сечівнику. Його об'єм у дорослої людини становить 300 - 700 м. Сечовий міхур розташований в області малого тазу. У нижній частині сечовий міхур звужується і переходить у сечовипускальний канал. Товста гладком'язова стінка сечового міхура розтягується при його наповненні сечею і скорочується, коли відбувається сечовипускання. 1.

Номер слайду 7

Сечовий міхур. Виходи з міхура і сечовипускального каналу мають потовщення (сфінктери). При наповненні сечового міхура його стінки розтягуються, сфінктер розслаблюється, сечовипускальний канал відкривається, випускаючи сечу назовні.             

Номер слайду 8

Будова нефрона Від капсули відходить звивистий каналець першого порядку (проксимальний звивистий каналець), який у мозковому шарі нирки утворює петлю (петля Генле), потім він знову піднімається до кіркового шару, де переходить у звивистий каналець другого порядку (дистальний звивистий каналець). Цей каналец впадає у збірну трубочку нефрона. Усі збірні трубочки утворюють вивідні протоки, що відкриваються на верхівках пірамід у мозковій речовині нирки.

Номер слайду 9

Будова нефрона У кірковому шарі нирки міститься ниркова капсула (капсула нефрона), всередині якої знаходиться капілярний клубочок звивистого канальця. У мозковому (пірамідальному) шарі містяться звивисті канальці. Канальці утворюють загальні збірні трубочки, які впадають у ниркову миску. Від ниркової миски кожної нирки відходить сечовід, що з'єднує нирку з сечовим міхуром.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Кровопостачання1. Приносна ниркова артерія розгалужується на артеріоли, а потім на капіляри, утворюючи клубочок ниркової капсули.2. Капіляри збираються у виносну артеріолу, яка знову розпадається на мережу капілярів, що обплітають звивисті канальці.3. Потім капіляри утворюють вени, по яких кров надходить у ниркову вену.

Номер слайду 13

Перший етап утворення сечіНа першому етапі плазма крові фільтрується через капіляри мальпігієвого клубочка у порожнину капсули нефрона. За рахунок високого тиску крові у капілярах клубочків вода і невеликі молекули різних речовин, що містяться у плазмі крові, надходять у щілиноподібний простір капсули, від якої починається нирковий каналець. Результат- утворення 150 л первинної сеч. За добу в людини через нирки проходить 1500 л крові, що призводить до утворення 150 л первинної сеч

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Другий етап сечоутворення. Другий етап сечоутворення – реабсорбція - відбувається в канальцях нефронів першого і другого порядку, які густо покриті сіткою капілярів.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Виділення сечіВиділення сечі здійснюється рефлекторно. Сеча потрапляє у сечовий міхур, стінки його розтягуються і подразнюються рецептори слизової оболонки. По доцентрових нервах від рецепторів імпульси ідуть у крижові відділи спинного мозку, де міститься безумовно-рефлекторний центр сечовипускання.

Номер слайду 18

Етапи сечоутворення

Номер слайду 19

Номер слайду 20

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
3 березня
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку