Підбір інформації для батьків на тему: «Які іграшки потрібні дітям?»

Про матеріал
Важко уявити гру дошкільняти без іграшки, причому дитина не просто забавляється, а бачить у ній товариша, живу істоту.Дорослі часто дивляться на іграшку як на аварійний засіб, коли не мають часу приділити дитині увагу. Бери хоч всі іграшки, тільки не заважай!Нова іграшка завжди радість для малюка, вона за­хоплює, викликає бажання якнайшвидше заволодіти нею.
Перегляд файлу

Підбір інформації для батьків на тему:

 «Які іграшки потрібні дітям?»

Яка іграшка потрібна дитині?

Важко уявити гру дошкільняти без іграшки, причому дитина не просто забавляється, а бачить у ній товариша, живу істоту.Дорослі часто дивляться на іграшку як на аварійний засіб, коли не мають часу приділити дитині увагу. Бери хоч всі іграшки, тільки не заважай!Нова іграшка завжди радість для малюка, вона за­хоплює, викликає бажання якнайшвидше заволодіти нею. Але ... минуло зовсім небагато часу, і нова іг­рашка забута. Чому?   Якою має бути іграшка, щоб вона стала бажаним супутником дитячої гри?

Іноді ми, дорослі, купуючи іграшку, виходимо з того, що подобається нам самим (гарна, практична), не думаю­чи про її відповідність вікові, вподо­банням нашого малюка, про те, що може дати ця іграшка для його роз­витку. Якщо ви купите дитині, писав А.С.Макаренко, заводну мишку, цілий день заводитимете й пускатимете її, а малий цілий день дивитиметься на цю мишку й радітиме, — у цій грі не буде нічого хорошого, бо дитина лишається пасивною, вся її участь полягає в тому, що  вона дивиться. Якщо ваш син матиме лише такі ігри, і     з нього й виросте пасивна людина, яка ні до чого не прагне, не звикла творити нове, не вміє долати труднощі.

 Обов'язково покажіть синові, як гратися новою іграшкою, як користуватися нею в іграх. Скажіть доні: "Давай пограємося новою лялькою Марійкою. Я будумамою ляльки Наталі, а ти — Марійки..." (Тільки в грі         ви зможете близько пізнати свою дитину.)

    Треба з розумінням ставитися до прихильності малюків не лише до іграшок, а й до іграшок-замінників (різноманітних коробочок, мотузочків, стрічечок, камінчиків тощо). В жодному разі не можна їх викидати, адже вони допомагають реалізації ігрових задумів.

Центром багатьох дитячих ігор "в сім'ю" є лялька. На неї спрямовані всі ігрові дії "тата" й "мами".

Лялька допомагає дитині моделювати взаємини між людьми в трудовій діяльності. Наприклад, діючи з ляль­ками в ролі вчителя й учня, продавця й покупця, діти вчаться проявляти взаємну увагу, чуйність, турботу про іншу людину.

Якою ж має бути ця іграшка? Ляльки можуть бути різних розмірів. Добре, щоб у них був змінний (зимо­вий і літній) одяг. Лялька для ігор старших дошкільнят повинна мати ще й святковий, робочий, шкільний, спортивний одяг.

Розвивати ігри з ляльками допомагають різні атри­бути: меблі, коляски, побутова техніка — холодиль­ник, телефон, пральна машина.

Потрібні дітям і транспортні іграшки: молодшим — великі дерев'яні і пластмасові вантажні машини, са­москиди, паровоз з вагонами; старшим — автомобілі, різні за призначенням: санітарний, пожежний та ін., а також технічні іграшки — інерційні, електрифіковані.

Дуже бажано мати й будівельні іграшки: цеглинки, кубики, бруски одного кольору — для малюків, різні конструктори, будівельні тематичні.Велику педагогічну цінність мають дидактичні іграш­ки, в яких закладено й саму ігрову ідею, і результат. Граючись з дорослими, дитина вчиться розглядати предмети, порівнювати, розбирати на частини.

Такі іграшки, як пірамідки, мотрійки, мозаїки; різні настільно-друковані ігри типу розрізних картинок, пазли, лото, кубиків, також дуже потрібні дошкільня­там, оскільки допомагають розвивати дрібну мотори­ку рук, сенсорику.Для розвитку рухів бажано придбати обручі, ска­калки, м'ячі, кеглі.

Діти люблять готові іграшки, але не менший інте­рес становлять для них іграшки-замінники. Знайдіть місце і для цих чудових помічників у реалізації ігрових задумів дитини.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Батькам на замітку. Як правильно вибрати іграшку для дитини?

 33

Низка свят і урочистостей змусила багатьох батьків поламати голову над тим, яку вибрати іграшку для свого чада. В будні це питання не перестає бути актуальним, адже нова іграшка — це завжди море радості, емоцій і пустотливого сміху! А вже якщо іграшка по-справжньому зацікавить малюка, у батьків буде можливість трохи відпочити від невгамовного «чомучки», у якого з'явиться нове завдання для вирішення.

В принципі у сучасних батьків не виникає особливих проблем, пов'язаних з асортиментом іграшок, якими рясніють вітрини дитячих магазинів і супермаркетів. Яскрава реклама та інтригуючі новинки змушують часом навіть дорослих перетворюватися в зворушливих дітей. Тим не менш, вибирати іграшку потрібно з толком — вона повинна бути цікавою малюкові, допомагати йому пізнавати світ і розвиватися, іноді просто розслаблятися і спокійно засипати в обнімку з улюбленим плюшевим ведмедиком. Крім того, іграшка повинна бути неодмінно якісної і ні в якому разі не шкодити дитині.

Поради, наведені в нашій статті, що допоможуть вам вибрати захоплюючі іграшки в залежності від віку вашої дитини, з допомогою яких дитина зможе задовольнити свою цікавість, навчиться спілкуватися з навколишнім світом і обов'язково буде радіти життю!

Якість

Основним чинником вибору іграшок є їх надійність і якість. На жаль, сьогодні кількість низькоякісних товарів, у тому числі і дитячих, зростає з кожним днем. Іграшки низької якості, виготовлені з шкідливих матеріалів і не пройшли спеціальні дослідження, є загрозою для дитини. Під час звернення з такою іграшкою в організм дитини можуть потрапити шкідливі речовини, що викликають алергічні реакції і отруєння.

Щоб уникнути подібного, варто вибрати перевірене місце, де ви зможете купувати хороші якісні іграшки. В основному це дитячі гіпермаркети, брендові та Інтернет — магазини іграшок. Часто там можна знайти вироби відомих виробників, які пропонують якісні дитячі товари.

Не залежно від того, наскільки ви довіряєте магазину, не полінуйтеся перевірити сертифікати якості на товар. Багато іграшки повинні проходити гігієнічну експертизу і мати відповідне документальне підтвердження якості. Обов'язково просіть продавця пред'являти ці документи, адже від цього може залежати здоров'я ваших дітей. Також не забувайте зберігати чек, щоб іграшки у разі необхідності можна було повернути або замінити.

Якщо купуєте м'яку іграшку, зверніть увагу на шви, деталі, хутро — все повинно бути міцне, не залишати слідів фарби. Потримайте іграшку в руках — якість можна визначити, просто торкнувшись її. Зверніть увагу на упаковку або ярлик іграшки — там повинна бути вказана інформація, що стосується якості іграшки, ГОСТ, інструкція по використанню або догляду. Інформація повинна бути російською/українською мовою.

Вік і параметри

Вік багато в чому визначає, чи зацікавить іграшка вашого малюка. Те, що викличе захоплення у немовляти, що може розчарувати дошкільника. Рекомендований вік і вікові обмеження зазвичай вказуються на упаковці, тим самим, допомагаючи батькам підібрати «правильну» іграшку для дитини.

Для малюків не рекомендуються іграшки з дрібними і стирчать деталями, гострими кутами і з чималою вагою. Батьки, які купують величезні м'які іграшки для малюків допускають помилку — дитина не зможе підняти або пересунути таку іграшку, а от сама іграшка може ненавмисно впасти на малюка, заподіявши йому дискомфорт.

Також врахуйте, що дітки дошкільного віку активно прагнуть до пізнання зовнішнього світу, тому їм слід підбирати відповідні розвиваючі ігри, що формують дитячу свідомість і світогляд.

Для новонароджених (від народження до 6 місяців), які часто люблять розмахувати руками і ногами, намагаються доторкнутися і схопити предмети навколо себе, відповідними іграшками будуть ті, які вішаються над дитячим ліжечком, наприклад, яскрава крутиться карусель з іграшок і маленьких пластикових дзеркал. Якщо малюк намагається схопити щось, можете дати йому невелику м'яку іграшку, дзвінке брязкальце, зубне кільце, дитинка зможе не тільки перевірити ці іграшки на дотик, але і «на смак».

Діти від 6 місяців до року в основному вже навчилися сидіти і тому можуть самостійно «дослідити» навколишній світ. Поряд з малюком можна поставити коробку з безліччю іграшок — підійдуть м'які, пластикові пупси, іграшкові кухонні набори, пищали іграшки, м'ячики, кубики, машинки. Дитина обов'язково з цікавістю розглядати забави і спробує зрозуміти, для чого вони призначені. Хорошим варіантом буде велика книжка з яскравими картинками, які допоможуть розвинути візуальне сприйняття дитини.

Якщо вашому чаду від року до півтора він обов'язково оцінить великі машинки або м'які іграшки, які він зможе «осідлати». Домашні спортивні снаряди стануть першими перешкодами, які малюк захоче навчитися долати. Іграшкові інструменти і телефон, музична скринька і рухаються іграшки — усе це викликає непідробний інтерес у дитини, і він обов'язково захоче все освоїти. Можна запропонувати дитині нескладний конструктор.

В 1,5 — 2 року активність дитини зростає, і він готовий освоювати різні маніпуляції. Катання машинки або іграшок на колесах, складання «товарів» в іграшкову візок із супермаркету, порівняння м'ячиків і м'яких іграшок різної величини. Гра з мірним стаканчиком, відерцем і совочком може всерйоз і надовго захопити малюка — використовуйте воду або пісок, щоб малюк пробував «вимірювати» обсяги. У віці до двох років діти ще не вміють крутити педалі, тому їм можна купити електричний велосипед або машинку на радіоуправлінні.

2-3 рочки — вік, коли діти особливо люблять грати з різними ляльками, пупсами, фігурками тварин, а особливу перевагу віддають ляльковим будиночків, одягу та аксесуарів. Хорошим варіантом іграшки для малюка цього віку буде набір дитячого посуду, набір юного доктора, блочний конструктор, будиночок для ляльок, гараж з автомобілями. Одним з улюблених занять дітей в цьому віці є малювання (як на папері, так і на асфальті) і вирізання аплікацій. Пазли стануть відмінним способом зосередити дитину на певний час і стануть хорошою можливістю розвитку дитячого мислення.

Вік 4-5 років — найбільш вдалий період для розвитку творчості і фантазії. Дітки в цей час обожнюють малювати олівцями, фарбами, фломастерами, а також популярної нині темперою (суміш фарб і мила, яка легко змивається водою). Малюки люблять робити аплікації з паперу, ліпити з пластиліну й глини, тому в якості подарунка можна купувати дитині набори для творчості. Іграшковий конструктор, кеглі, м'ячі — найбільш популярні іграшки для цього віку. У цей період багато дітки хочуть іграшки «як друга/подруги», але варто пам'ятати, що потурати подібним примхам малюка не завжди потрібно.

Хлопцям старше 5 років рекомендується купувати розвиваючі ігри, які зможуть підготувати дитину до школи. Відмінним варіантом будуть книги, розвиваючі кубики, для дівчаток — лялькові набори з одягом, для хлопчиків — машинки на радіоуправлінні.

Розвиваючі іграшки

Серед іграшок, які допомагають розвивати дитячу фантазію, логіку і мислення можна виділити наступні:

 інтерактивні (різноманітні іграшки, які «видають звуки», грають мелодію, «розмовляють», рухаються, пісяють і плачуть — вчать дитини звуків і дозволяють розвивати мову і слух);

 сортери (геометричні фігурки з отворами або без, допомагають дітям вивчати кольори та числа, розвивати логіку);

 пазли (пазли розвивають уяву, логіку й дрібну моторику);

 кубики (з допомогою кубиків дитина вчиться будувати будинки, будівлі, вежі, також кубики допомагають вчити букви і числа, розвивати моторику);

 конструктори (розвивають моторику, фантазію, дитяча уява);

 настільні динамічні ігри (настільний футбол/хокей, рольові ігри, набори типу «доктор», «кухня», «ляльковий дім» допомагають дитині пізнавати навколишній світ, розвивають зображення);

— для розвитку навичок гігієни та догляду за собою (гребінець, зубна щітка, рушник, столові прилади, ґудзики, застібки — обов'язково у двох примірниках, для дитини і його улюбленої ляльки).

34

Поради батькам

Купуючи дітям іграшки, пам'ятайте, що їх не повинно бути багато. Цілий скоп іграшок притупляти інтерес дитини, а також не дозволить його мислення активно розвиватися. Коли у дитини в розпорядженні обмежений вибір іграшок, він починає підключати фантазію і придумувати нові ігри зі «старими персонажами», розігрувати сценки, переодягати іграшки.

Іграшка повинна благотворно впливати на психіку малюка — не купуйте страхітливих іграшок, «злих» героїв мультфільмів. Іграшки повинні приносити естетичне задоволення, радувати і «зігрівати» дитини.

Обов'язково виділіть спеціальне місце для дитячих іграшок, бажано в дитячій кімнаті. Малюк буде вчитися складати іграшки в одне місце, переставляти їх місцями, тим самим навчаючись організованості. Крім того, з набором «Доктор», наприклад, у вас вдома буде власний медпункт, «пацієнтами» якого будуть мама й тато, а турботливим лікуючим лікарем — люблячий малюк. «Ляльковий дім» для дівчаток — особливе місце, де живуть, дружать, ходять в школу і закохуються лялечки. Подібні набори є зачатками розвитку юної господині сімейного вогнища і привчаючи дівчинку до домашніх обов'язків.

Якщо дитині набридла та чи інша іграшка, сховайте її на деякий час, а потім зробіть дитині сюрприз, нагадавши про загубився одного, придумайте нову гру або роль для іграшки. Таким чином, ви навчите дитину не кидати «старих друзів» і допоможете його уяві розвиватися.

Також зверніть увагу, що вікові рекомендації не завжди можуть відповідати рівню розвитку дитини. Всі діти розвиваються по-різному і відповідно, будучи одного віку, можуть мати абсолютно різні інтереси в іграх. Слідкуйте за своєю дитиною, прислухайтеся і придивляйтеся до того, що йому подобається, чим він цікавиться, від чого в нього загоряються очі». Ростіть, грайте, розвивайтеся і радійте життю разом зі своїм малюком!

 

Які іграшки необхідні дітям. Консультація для батьків Розвиток багатого емоційного світу дитини важко уявити без іграшок. Саме вони дозволяють дитині виразити свої відчуття, досліджувати навколишній світ, вчать спілкуватися і пізнавати себе. Вибір іграшок для дитини - дуже важлива і серйозна справа. Тільки сама дитина здатна вибрати з величезної кількості іграшок саме те, що їй необхідне. У кожної дитини має бути така іграшка, якій вона може поскаржитися, яку посварити і покарати, пожаліти і втішити. Саме вона допоможе подолати їй страх самотності, коли батьки кудись підуть, страх темноти, коли вимикається світло і треба заснути, але не наодинці, а з подружкою-іграшкою.   Поза сумнівом, у дитини має бути певний набір іграшок, які сприятимуть розвитку її сприйняття, мислення, кругозору, що дозволяють їй програвати реальні і казкові ситуації, наслідувати дорослим. Серед них: 1. Іграшки з реального життя: лялькове сімейство (може бути і сім'я звіряток), ляльковий будиночок, меблі, посуд, машини, човен, каса, ваги, медичне і перукарське приладдя, годинник, пральні машини, плити, телевізори, крейда і дошка, музичні інструменти, залізниці, телефон та ін. 2. Іграшки, що допомагають «виплеснути» агресію: солдатики, рушниці, мечі, надувні груші, подушки, гумові іграшки, скакалки, кеглі, дротики для метання та ін. 3. Іграшки для розвитку творчої фантазії і самовираження: кубики, матрьошки, пірамідки, конструктори, азбуки, настільні ігри, розрізні картинки або листівки, фарби пластилін, мозаїка, набори для рукоділля, нитки, шматочки тканини, папір для аплікацій, клей тощо. Для 2-річних дітей доречними будуть великий різнокольоровий м'яч, який не закочується під меблі, пірамідки, м'які та пухнасті іграшки, які діти вже не тягнуть до рота, а ось засинають з ними дуже добре. Велика пластмасова машина або коробка вже з цього віку привчатиме дитину до акуратності, самостійності, оскільки в них повинні складатися після гри кубики, м'ячі, гумові і м'які іграшки. Добре, якщо вже в цьому віці у малюка буде своє ігрове місце в квартирі, а у іграшок теж свій будиночок. У три роки набір іграшок розширюється. До яскравих, різноколірних, з чіткою формою іграшок додаються прості конструктори, які малюки збирають разом з дорослими, завжди при цьому випробовуючи задоволення і захоплення від того, що з дивних шматочків може вийти чудова, зрозуміла дитині фігура-іграшка. Діти грають у «доньки-матері», в «тата і маму», в «крамницю», в «лікаря», «дитячий садок» тощо. Іграшки в цьому віці збільшуються в розмірах (велика лялька, великий ведмідь). Доцільно придбати дитині обладнання для перукарні, чайний і столовий сервіз, приладдя доктора Айболитя, меблі й інші предмети, що відображають різні сторони реальності. Основна вимога - «побутові іграшки» мають бути схожими на «оригінал» і бути досить міцними. В чотири роки рольова гра стає основним видом діяльності дитини. Ускладняються зміст гри, багато іграшок стають непотрібними, оскільки дитяча фантазія здатна перетворити конкретні предмети на уявні. Так, олівець може стати чарівною паличкою, зелене листя - грошима, намальовані орнаменти на папері - килимами в ляльковій квартирі. Саме тому в такому віці найбільшу користь дитині принесуть не дорогі і даремні іграшки, а функціональні, нехай навіть зроблені своїми руками. Десь у п'ять років крупні іграшки поступово перестають займати дитину і переміщаються з ігрової зони на крісла, ліжка, шафи. А ось набори звіряток, солдатиків, лялькових сімей завойовують інтерес і емоції дитини. З'являється велика можливість для програвання різних варіантів з одними і тими ж іграшками. Шестирічній дитині вже цікавіші не статичні і конкретні іграшки - вона буде рада незвичайному конструктору, моделям кораблів і літаків, красивим фломастерам і цікавій настільній грі, розбірному роботу-трансформеру, набору для шиття і в'язання. Дітям дуже подобаються іграшки, зроблені власними руками, особливо, якщо вони стають корисними для інших. Діти люблять у цьому віці робити іграшки-подарунки (кухонні прихватки, серветки, прикраси). Радість і гордість викликає в дитині той факт, що він вміє робити добро навколишнім. Іграшкові магазини йдуть на другий план, а найбільший інтерес у дітей викликають прилавки з канцелярським приладдям, будівельними матеріалами, нитками і ґудзиками. Дитина сама готує себе до зміни виду діяльності і шкільного навчання. Надалі дитина сама зробить «інвентаризацію» своїх іграшок. Ніколи не примушуйте дитини своїми руками викидати зламані або застарілі іграшки! Для неї це символи її розвитку, з кожною пов'язані позитивні емоції і переживання. Це її дитячі спогади, це її друзі. Доречнішим буде відремонтувати їх і віддати іншим дітям, подарувати у дитячий садок, дитині, якій не пощастило і батьки не купують їй іграшок. Які іграшки не можна купувати дітям? В першу чергу, купуючи іграшку для будь-якого віку, звертайте увагу на матеріали, з яких виготовлена річ. Дуже часто дешеві несертифіковані дитячі іграшки містять такі небезпечні речовини, як свинець, кадмій, нікель, миш'як. Крім матеріалу, звертайте увагу на зовнішній вигляд іграшок. На прилавках магазина можна знайти іграшки на будь-який смак і колір.  У гонитві за неординарністю не забувайте про розвивальний та виховний вплив іграшки на дитину. Дитячі іграшки є провідниками малюків у світ дорослих. Через ігри в свідомість дітей закладаються перші установки на життя. І дорослі несуть за це відповідальність! Даруйте своїм дітям радість не тільки у дні народження і на Новий рік, але й просто так, від гарного настрою. Грайтеся з дітьми щодня!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація "Обираємо іграшки для дітей"

     Купувати іграшки для коханого чада - заняття не тільки приємне, але й надзвичайно відповідальне. Адже сьогодні дитячі іграшки - це не просто розвага, але і навчання, розвиток, навіть в деякому роді виховання. Правильно вибрана іграшка допоможе малюкові прогресувати, розвивати зір, слух, нюх і навіть логіку та розумові здібності!

   При покупці, перш за все, необхідно враховувати вік дитини. Перші іграшки повинні бути яскравими, різними за формою і за розміром. Бажано, щоб переважали жовтий і червоний кольори, саме їх дитина може розрізняти практично з самого народження.Для початку - кілька слів про те, які іграшки повинні бути в кожній оселі, де росте дитина, і чому:

- Лялька - іграшка, яка ніколи не втратить своєї актуальності. Граючи з лялькою, дитина проговорює все, що відбувається в її житті, і це дуже важливо, тому що не можна розвинути мову дитини тільки на картинках і віршиках. До того ж, маніпуляції з ляльками добре розвивають дрібну моторику

   - Мозаїка (пазли) має незамінний розвиваючий і діагностичний ефект. Чим точніше дитина навчиться робити композиції за зразком, тим менше помилок у неї буде під час писання.

  - Дуже корисні настільні ігри, де потрібно робити ходи, прослухати і виконати завдання. Вже 3-річний малюк прагне виконувати завдання і вступає в певний договір або угоду з партнерами по грі.

  - Іграшки-розмальовки з'явилися у продажу не так давно. Це м'які іграшки з приємного на дотик матеріалу, які розфарбовують спеціальними фломастерами. Розфарбовану іграшку легко помити, і вона знову готова до дитячої творчості. Якщо в процесі малювання проговорювати з дитиною, яким кольором вона розфарбовує спинку, носик, вушка, то можна поєднати два види вправ: в малюванні і в розвитку мови.

  - М'яч - один з найважливіших атрибутів спортивних занять і незамінний при мовних іграх типу "Їстівне - не їстівне", формуючи навички мовного спілкування. Для мовних ігор добре підходять м'ячики не гладкі, а, наприклад, кошлаті, горбисті, які не викочуються і не випадають, і, крім того, вони мають масажний ефект.

 - Кубики - іграшка "на всі часи", важко перелічити всі її розвиваючі можливості. Купуючи кубики, важливо враховувати рівень складності завдання, яке вони пропонують вирішити. Дитина до трьох років здатна скласти просту картинку (один предмет) з чотирьох кубиків. П'ятирічна може збирати жанрову картинку з декількома зображеними предметами або героями казок з дев'яти і дванадцяти штук.

 - Для розвитку фонематичного слуху, звукового сприйняття та аналізу в дитини повинні бути і музичні іграшки (не менше п'яти штук).

До хороших розвиваючих іграшок відноситься:

 Сортери.

 Іграшки з магнітами - наприклад, ловля рибок, коли дитина повинна піднести магніт, що знаходиться на кінці "вудки", до певного предмету або зображенні.

Іграшки у вигляді побутових предметів - дитина спочатку спостерігає за батьками, як вони користуються певним предметом, а потім цей досвід переносить в гру, додаючи щось нове і цікаве для себе. Таким чином дитина вчиться грати, стає самостійною і пізнає світ навколо себе.

Конструктори, які в ідеалі повинні бути декількох типів:

 з пластиковими деталями (Lego);

- дерев'яний, нескріплюючийся конструктор з основних геометричних форм;

- м'який, де потрібно шнурочками "зшивати" складові.

 У процесі гри розвиваються дрібна моторика, увага, зосередженість, координація рухів рук і очей.

 Ну і на останок. Не забувайте, що безпека - найважливіший критерій при виборі іграшки. Перш за все це означає використання безпечного матеріалу, міцність і гігієнічність виробу, тобто можливість його мити і прати. Тому іграшки краще купувати в спеціалізованих магазинах, в яких можна спитати відповідні сертифікати.

найважливіших іграшок для дітей від 2 років

 Вгадати ставлення дитини до тієї або іншої нової іграшки буває складно. У різному віці дитині подобаються певні іграшки. От дитина втрачала голову від пожежних машин, а через місяць для неї немає нічого кращого за пістолет і конструктор.

 Як же догодити дитині? Як вибрати з усього розмаїття саме ту іграшку, яка не лише зробить дитину найщасливішою на землі, а розвиватиме її та вчитиме? Прислухайся до наших порад, можливо, вони допоможуть тобі зробити дуже нелегкий вибір.

 

1. Книжки – це найкорисніші іграшки для дітей. І часто вони – найулюбленіші. Книжки допомагають дитині навчитися фантазувати без допомоги іграшок, розвивають абстрактне мислення. Крім того, читаючи книжки дитині, ти розвиваєш її словниковий запас і зв'язне мовлення.

2. Лялька або ведмедик. "Одушевлені" іграшки просто необхідні дитині. Навіть хлопчикам треба гратися ляльками, адже саме це, за словами психологів, допоможе їм легше адаптуватися до суспільства.Ляльок і звіряток треба використовувати для відпрацьовування побутових навичок: висаджування на горщик, вдягання-роздягання, годування. Граючись з "одушевленими" іграшками, малюк розвиває свою уяву та навчається спілкуватися.

3. Розвиваючі. Купуй розвиваючі іграшки трохи заздалегідь і періодично пропонуй їх дитині. Якщо вона не грається, відклади іграшку на якийсь час і запропонуй пізніше.

4. Конструктор. Більш корисної іграшки, ніж конструктор, не існує. Конструктори розвивають тривимірне мислення, фантазію, дрібну моторику, почуття симетрії, математичні навички й естетичне сприйняття світу.

5. Набір для рольової гри. Рольові ігри допомагають дітям усвідомити своє місце в суспільстві. Тож неодмінно купи те, що дозволить дитині почуватись дорослою: посуд, праску, іграшковий телефон, набір інструментів, інструменти для лікаря.

6. Маленькі іграшки. Ці іграшки необхідні для розвитку дрібної моторики. Намистинки, гайки, шурупи, ґудзики, іграшки з "кіндера" – корисні, але небезпечні для маленької дитини. Стеж, щоб дитина не проковтнула їх або не засунула в дихальні шляхи.

7. Іграшка на радіокеровані потрібна дитині хоч би одна. По-перше, такою іграшкою малюк гратиметься довго – до 8 років щонайменше. По-друге, від неї він буде в захваті, крім того, це перше знайомство з технікою.

 З такою іграшкою легко навчити дитину розрізняти право і ліво, верх і низ, швидше та повільніше. Літаючі іграшки на пульті розвивають просторове мислення малюка.

8. Фарби, олівці, глина або пластилін. Ці іграшки розвивають моторику, фантазію, абстрактне мислення. Малюк повинен малювати – це прекрасна психологічна розрядка та відмінне розвиваюче заняття.

9. Воєнні іграшки. Не всі батьки купують малюкам зброю, солдатиків, танки тощо. Батьки вважають, що ігри у війну зроблять дитину агресивною. Однак психологи стверджують, що внутрішня агресія, яка є в кожній людині, повинна мати вихід.  І воєнні ігри прекрасно для цього підходять. Якщо дитині не купувати пістолетів, вона їх зробить із палиці чи власного пальця.

10. Іграшки для вулиці. Совочки, формочки для піску, вантажівки, відра, лопата для снігу, санки, м'яч, крейда – це необхідні іграшки для дитини, це запорука тривалої і захоплюючої прогулянки. І тут вже користь і для здоров'я, і для розвитку очевидна.

 

 

 

 

Розвиваючі іграшки для дітей 3-х років.

Розвивати і як - ось в чому питання!Розвиваючі іграшки для дітей, чи то діти одного року, двох років або трьох - це головний біль кожного з батьків. Погодьтеся, адже почувши на майданчику від пересічної мами про те, що її дитина в 1 рік знає всі кольори, а також висловлюється на трьох мовах, Ви відразу починаєте себе картати, що недостатньо займаєтеся зі своєю дитиною і Ваша дитина на тлі інших буде недотепою . І тут, на допомогу приходять розвиваючі іграшки, але головний біль залишається, адже їх така величезне різноманіття, і як же вибрати потрібну?

Популярні дитячі іграшки

Суб'єктивна чи об'єктивна, якій думці довіритися?

На професійну думку педіатрів, розвивати дітей можна вже з 5 місяців, а також діти цього віку «повинні» вміти повторювати склади ... По суто суб'єктивній думці адекватних мам, в цьому віці, як і в будь-якому іншому, діти нікому нічого не винні. Але розвивати дітей в ігровій формі цілком можливо. У цьому нам, батькам, допоможуть розвиваючі іграшки.

Ці іграшки допоможуть Вам розвивати природним шляхом такі навички, як:

сенсорику;

дрібну моторику;

уяву;

математичні та музичні навички;

логіку;

просторове мислення

Отже, давайте розберемося, яку іграшку варто придбати вашому малюку. Такі іграшки можна поділити за віковою категорією - цей спосіб розподілення найвдаліший.

Від народження до 6 місяців: осягаємо ази розвитку

В принципі, дітям від народження мало потрібно іграшок, кращою іграшкою все одно залишиться мамине і татове обличчя, особливо вони люблять носи, волосся і вуха. Але все ж педіатри рекомендують придбати пару-трійку брязкалець, які рясніють різними яскравими кольорами, щоб Ваш малюк міг стежити за ними очима і, таким чином, розвивати зоровий центр. Бонусом буде прорізувач для зубок і маленьке дитяче дзеркальце. Також хорошим придбанням стане - каруселька (мобіль) на ліжечко.

Яскраві карусельки на ліжечко

Починаючи з пів року Ваш малюк починає активно вивчати навколишній світ і зупинити його - завдання не з легких! Та й не варто! Допомагайте йому! Цей новий період дорослішання розвиває в малюкові цілеспрямовані вміння. У цьому віці лікарі дуже рекомендують розвивати координацію малюків. Придбайте для нього м'ячики, м'які Кубики з різними цифрами або малюнками, пірамідку, легкі сортери. Щоб розвивати музичні навички, придбайте дитячі Музичні інструменти, наприклад, Ксилофон.

Розвиваючі іграшки для дитини

Вік до двох років - це період, коли Ваша дитина може доводити Вас до сказу по 10 раз в день. І, щоб мінімізувати такі моменти, можна використовувати нову розвиваючу іграшку. У хід відмінно підуть різні пасочки і лопатки. Якраз в цей час можна придбати кінетичний пісок.

Розвиток дитини з кінетичним піском

Діти просто в захваті від такого проведення часу, але готуйтеся до прибирання після веселої гри. Лікарі переконані, що кінетичний пісок відмінно розвиває дрібну моторику і тактильні відчуття.

Від 2 до 3 років: Вітаю, світ! Ти такий цікавий!У віці від 2 до 3 років, Ваша дитина - вже самостійна особистість, яка вже сама вирішує, у що грати, а в що - ні. Для діток в такому віці існує величезна кількість розвиваючих іграшок.

Пазли для активних дітей

Педіатри радять починати розвивати такі навички, як логіка і уяву. Відмінним варіантом розвиваючої іграшки для такого віку стане Мозаїка. Різні кольори деталей зроблять гру веселою, а картинки не дадуть Вашій дитині заплутатися.

Дитячі мозайки для творчості

Після двох років, Ви можете почати давати масу для ліплення, Play Doh підійде ідеально. Така маса абсолютно безпечна для дитини і з неї дуже легко ліпити.

Цікаві ігри з новими наборами пластиліну

Існує безліч різних творчих наборів з пластиліном, таких як «Фабрика морозива», «Набір для приготування піци» або новинка - «Букви і мови» серії «Лепи і вивчай».

 

 

Розвиток дитини разом з книгами

Отже, дорогі матусі й татусі, вибір поки що за вами - батьками. Прислухайтеся до думки педіатрів і з розумом застосовуйте їх до своєї дитини. У перші роки життя Вашої дитини, саме Ви відповідаєте за її розвиток, за те, що він дивиться, вчить, слухає. Вибирайте правильні іграшки і Ваша дитина буде найщасливішим карапузом.

«НАВОРОЧЕНІ» ІГРАШКИ ЗНИЩУЮТЬ УЯВУ ДИТИНи

Вплив сучасних іграшок на розвиток дитини

Види іграшок

Вимоги до іграшок для дітей

Наскільки важливі іграшки для психологічного розвитку дитиниДля сучасної дитини іграшка – це спосіб пізнання реальності. Дитяча фантазія – безмежна, і, часом, із самих примітивних іграшок малюк може створити в своїй уяві  цілий світ з захопливими сюжетними лініями. Головна умова – іграшки повинні бути яскравих відтінків, які приваблюють увагу дітвори.

 «Наворочені» іграшки знищують уяву дитини

Негативний вплив іграшок на розвиток дитини мають іграшки, що розмовляють: вони помітно сповільнюють процес мовленнєвого розвитку малюка, як мінімум на 2-3 роки. Під час спілкування з такою іграшкою дитина сприймає себе в ролі слухача, глядача, але ніяк не творця власної реальності.

Якщо з раннього віку привчати малюка до використання різноманітних ґаджетів – це негативно вплине на психічний розвиток дитини. Віртуальний світ сприяє розвитку кліпового мислення. В результаті, мозок перестає сприймати нову інформацію лінійно – в текстовому вигляді. Саме тому замість планшета чи робособаки краще за все купити дитині плюшеву іграшку, конструктор чи пазли.

ВПЛИВ СУЧАСНИХ ІГРАШОК НА РОЗВИТОК ДИТИНИ

Великий асортимент сучасних дитячих іграшок на прилавках магазинів приємно дивує і батьків, і дітей. Але далеко не всі іграшки можна купувати своєму малюку. Деякі з них негативно впливають на виховання дитини:

Кислотна атака. Багато сучасних іграшок відрізняються яскравою кольоровою палітрою. Але «кислотні» відтінки погано впливають на сенсорику малюків, викликаючи в них роздратування. Це призводить до появи ранньої дитячої агресії, розгубленості.Страшилки. Наявність гострих зубів, злого погляду іграшки, великих кігтів – все це символізує страх та жах. В результаті у дитини починають з’являтися проблеми з психікою, в його внутрішньому світі розвиваються

вигадані монстри, яких дитина боїться.

 «Наворочені» іграшки знищують уяву дитини

Електронні маніпулятори. Іграшки, доповнені електронними функціями, сприяють тому, що дитина «гальмує» в розвитку. Малюк виконує всі підказки, які повідомляє йому іграшка. В результаті зупиняється стимуляція фантазії і прослідковується відсутність творчого мислення.

Багато сучасних іграшок пропонують поєднати в одному предметі відразу декілька речей: слоник у вигляді телефону на колесах. Це деформує дитяче сприйняття реальності, впливаючи на вразливий почуттєвий фон малюка.

ВИДИ ІГРАШОК

Враховуючи вплив іграшок на психіку дитини, виділяють чотири основних типи дитячих іграшок:

Сюжетно-образні – різноманітні ляльки, машинки, літачки, звірятка та інші фігурки, прообрази яких існують в сучасному світі. Завдяки таким іграшкам дитина зможе моделювати різні ситуації, які можуть статися в житті.

Розвиваючі – кубик Рубика, конструктор, пазли, логічні головоломки. Всі ці ігри об’єднує одне – вони мають певні правила і цілі. Це допомагає дитині розвивати творче мислення, логіку та бути більш посидючою.

 «Наворочені» іграшки знищують уяву дитини

Спортивні – скакалки, самокати, велосипеди та інші іграшки, що «змушують» малюка активно рухатися, не сидіти на одному місці. В результаті малюк вчиться орієнтуватися в просторі, зміцнюючи мускулатуру та підтримуючи м’язовий тонус.

Сенсорні – це іграшки-забави, які призначені для найменших. Їх основна задача – подарувати малюку радість, позитивні емоції. В цей список прийнято вносити брязкальця і різні іграшки, що заводяться.

По мірі зростання малюка його колекція іграшок повинна змінюватися із врахуванням його побажань, творчих та психологічних нахилів.

ВИМОГИ ДО ІГРАШОК ДЛЯ ДІТЕЙ

Вибираючи іграшки для власного малюка, незалежно від уподобань та віку дитини, варто пам’ятати про важливе правило: «іграшка повинна сприяти різнобічному розвитку дитини на кожній віковій сходинці».

Існує декілька важливих вимог, що стосуються вибору сучасних виробів:

Тематична направленість, основна суть іграшки. Сприяти розвитку можуть лише ті іграшки, які несуть в собі добрий зміст і «підштовхують» малюка виконувати дії позитивного характеру.

Динамічність. Такі іграшки спонукають дитину до різних дій. Це позитивно відображується на психофізіологічних особливостях дітей дошкільного віку.

 «Наворочені» іграшки знищують уяву дитини

Зовнішній вигляд іграшки. Для виховання художнього смаку і емоційного відношення іграшка повинна мати привабливий дизайн. Адже в ранньому віці малюк в першу чергу оцінює всі речі і предмети згідно їх візуальної складової.

Батькам рекомендовано вибирати іграшки із натуральних, гіпоалергенних і безпечних для дитячого здоров’я матеріалів. Адже маленькі діти дуже часто облизують іграшки, кусають їх (особливо, коли ріжуться зубки).

НАСКІЛЬКИ ВАЖЛИВІ ІГРАШКИ ДЛЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Більшу  половину свого вільного часу дитина проводить саме з іграшками. Вона з ними іде на прогулянку, в дитячий садок, проводить вільний час вдома. Саме тому кожна нова іграшка відіграє важливу роль в процесі психологічного розвитку малюка.

Перші кроки – від 1 до 3 років. В цей період малюк пізнає себе і знайомиться з оточуючим його світом. Тому важливо показувати малюку іграшки, які створюють різні мелодії, яскраві і реалістичні моделі.

Дошкільний вік – від 3 до 7 років. Це один із найважливіших етапів у розвитку кожної дитини. В такому віці дитина в повній мірі сприймає свою самостійність і відчуває бажання в її самореалізації. В якості іграшок використовують ляльки, машинки, різнокольорові кубики, пірамідки, конструктори.

 «Наворочені» іграшки знищують уяву дитини

Молодший шкільний вік, як правило, це останній період, коли дитина грається в іграшки без сором’язливості. В цьому віці можна сміливо знайомити школярів з різними наборами, більш складними видами конструктора, партнерськими іграми (шашки, шахи, морський бій та інше).

Пам’ятайте про те, що розвиток дитини здійснюється не тоді, коли він відпрацьовує певні вміння, а коли він навчається самостійно приймати рішення.

 

docx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
5011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку