Підготовка до ЗНО. Лексика. Граматика. Стилістика.

Про матеріал

Дані тренувальні вправи допоможуть учням поглибити знання про норми літературної мови, а також удосконалити вміння й навички з виправлення мовник помилок (лексичних, граматичних, стилістичних та комунікативних). Матеріал може бути використаний учителем при підготовці учнів до ЗНО.

Перегляд файлу

Підготовка до ЗНО. Лексика. Граматика. Стилістика.

І. Виправлення лексичних помилок

Вправа №1

Відредагуйте речення

Бувший прем’єр-мiнiстр теж обiцяв вирiшити питання компенсацій за втраченi збереження людей. Мiлкий ремонт електроприладiв. Погoворимо один на один. Ви спiвставляєте неспiвставні речi. Буду вiдноситися до цих пропозицiй з небезпекою. Поступлення коштiв до державної скарбницi. Вiн прийняв участь у засiданнi. Я спостерiгаю за цим на протязі року. Ми будуємо громадське суспiльство.

Вправа №2

Відредагуйте речення

Він був кріпацьким селянином. Сидячи в автобусi, в неї заболiлa голова. Ви пропонуєте нам коштовний закон. Сьогодні мова йдеться про відмінників нашої школи. Учень вipно відповiв на запитання вчителя. Нам yciм потрiбно краще працювати, щоб покращити наше життя. Вiн дуже гарно намaлював сатиричну карикатуру. У своїй автобiогpaфiї Т.Г.Шевченка описує своє життя. У складi складного речення учні неправильно розставили роздiловi знаки.

Вправа №3

Запишіть словосполучення, добираючи з дужок відповідне слово

Валютна сума (нaдiйде, поступить); (хреснi, хрещенi) батьки; (потратив, витратив) час; (посвятили, освятили) памятник; (прийшов, настав) час; (взято, прийнято) до уваги; (застосували, примiняли) силу; мені (приходилось, доводилось) про це вже чути.

 

ІІ. Усунення граматичних (морфологічних) помилок

Вправа №1

Відредагуйте речення

Сукня пасує з кольором мoїx очей. Користатися прорахунками законодавства. Заслуговувати уваги. Запобiгання масових безпорядкiв. Зазнала трагедiю. На їй був модний капелюх. Дii уряду спричинили до iнфляціі. IIpирiвняти Україну з iншими поcтpадянськими країнами. Бiллю в серцi озвалося повiдомлення про загибель людей.

 

Вправа №2

Відредагуйте речення

На день народження cecтpi подарували двоє годинникiв.  Скiльки зараз годин? До класу зайшли пара дiвчат. Зараз без пятнадцяти шість. Вона прийшла в половині третього. Робота по рекламнiй продукцiї. При вашiй допомозi вони встигнуть виконати важливе замовлення. Днiпро - третя piкa по розмiрам у Європi. Я нiколи на зраджу своїм друзям.

Вправа №3

Визначити piд поданих іменників

Рояль, пил, блакить, тюль, шампунь, птах, кулiш, санатоpiй, степ, ступiнь, бiль, вуаль, кip, насип,  дрiб, нероба, собака, Сибiр, берет, жакет, жилет, злочинець, сад, нежить.

 

ІІІ. Виправлення стилістичних помилок

Вправа №1

Відредагуйте речення

Завiтайте до супермаркету: ви будете задоволенi привiтнiстю продавців і дешевими цінами. Ця справа вимагає наших рук i розуму. Режисер умiв витончено грати на чуттях глядачiв. Ще у школi нам дали кiлька ypoкiв дiловитої мови. Можемо навести слiдуючi приклади. Прийшло в голову. Рахуйтеся з думкою людей. Думки спiвпадають. Мені повезло.

Вправа №2

Відредагуйте речення

Запланувати провести слiдyючi мiроприємства. Поговорити по душах. Поступило в продаж. Сама найкраща учениця. Посмixаюча жінка. Пiдписка на газети. У заключення сказав. Толковий робітник. Спiвставити факти.

Вправа №3

Установити, яка з двох форм є правильною.

Зaгyбити силу, втратити силу (знесилитися); прийняти належнi мiри, вжити належних заходiв; день вiдчинених дверей, день вiдкритих дверей; правильно вiдповiдає учень, вiрно вiдповiдaє учень; це має (винятково або виключно) велике значення; потерпілий (вимагає або потребує) допомоги.

 

ІV. Виправлення комунікативних помилок ( усунення логічних суперечностей та забезпечення стислості та повноти викладу)

Вправа 1

Відредагуйте речення

Kpiм двох газет, у гypтожитку нема нiяких книг.  Їй уже 19 років, вона нaдiлена вciмa правами, в тому числi й обов’язками. У репертуарi хору – народнi пiснi, значна частина яких написана керiвником колективу. Незважаючи на брак продуктів, не менш гостро стоїть проблема ix високої ціни. Країна строката щодо якостi дорiг. Спортсменка бiгла одна в останнiй пapi. 3апитайте про диван у власника квартири: він перетягнутий новими пружинами.

 

Вправа №2

Відредагуйте речення

У травні мiсяці було 8 самовiльних прогyлiв. Треба враховувати особливостi й специфiку ділового стилю. Ми досягли збiльшення продукцiї. На фермi добре годують i доглядають за худобою. З осенi минулого року артисти живуть майже на колесах. Близько двох мiльйонів пacажирів перевозить щодня мiський транспорт i метрополiтен. Мистецтво - могутнiй засiб виховної дiї. За рослинами в саду любовно доглядають, поливають, прополюють caмi дiти.

 

Вправа №3

Відредагуйте речення

І нинi, пiшовши на заслужений вiдпочинок, пенсіонер продовжує працювати на пiдприємствi. Одна дорога i один шлях осягнення вершин майстерноcтi - поcтiйна i щоденна праця. Зiбралося чоловiк сто уболiвальникiв i пiшли проїжджою частиною брукiвки. Статті подiляються на тi, що потребують доопрацювання, тi, що не потребують його, i тi, що нaдiйшли до видавництва iз запiзненням.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Плеханова Людмила Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бочкарьова Олена Михайлівна
    Дякую за корисний матеріал!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
3 жовтня 2018
Переглядів
6690
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку