Підготовка зі зв'язку.

Про матеріал
Сучасні засоби зв'язку їх будова та порядок роботи наданих засобах. Метою викладення даного матеріалу навчити здобувачів освіти користуватися засобами зв'язку та ведення переговорів між абонентами
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка зі зв'язку. Правила ведення переговорів засобами зв'язку.

Номер слайду 2

Засоби зв’язку небезпідставно вважають нервами армії, адже без зв’язку навіть сучасна армія стає безпорадною та некерованою. Тож не дивно, що саме рівень зв’язку та автоматизації фахівці вважають найбільш вагомим критерієм розвитку сучасного війська. З 2014 року ЗСУ почали переоснащення на новітні засоби зв’язку. Старі радіостанції, з якими починалася війна з кацапами у 2014 році: Р-123, Р-111, Р-130, Р-159 (тактичної ланки батальйон-рота);

Номер слайду 3

Радіостанція Р-161, яка призначена для зв’язку бригад з генеральним штабом ЗСУ. Цю радіостанцію завжди у першу чергу вражали на перших етапах ведення війни з росією. Радіостанція Р-140 батальйонної ланки. Ця радіостанція забезпечувала зв’язок командира батальйону з командиром бригади

Номер слайду 4

Командно-штабна машина Р-142, яка призначалася у тактичній ланці: зв’язок командира батальйону з підлеглими підрозділами. Деякі радіостанції були модернізовані: була замінена аналогова начинка на сучасну цифрову.

Номер слайду 5

Протягом років російсько-української війни у ЗСУ здійснювалося постачання засобів зв’язку різними компаніями. З 2016 року постачання здійснювалося американською компанією L3 Harris Technologies та турецькою кампанією Aselsan. AN/PRC-152 – американська воєнна портативна одноканальна рація тактичної ланки управління з родини Falcon III, що розроблена й виробляється Harris Corporation . Відповідає вимогам JTRS. Перше постачання в армію США розпочалися у жовтні 2005 року. Є програмно-визначуваним радіо (SDR), яке може бути здійснене модернізовано програмним шляхом. Рації Harris постачаються для ЗСУ у рамках військово-технічної допомоги США.

Номер слайду 6

Радіостанції військового призначення ASELSAN, якими оснащуються Збройні сили України, відповідають усім вітчизняним вимогам щодо криптографічного захисту інформації з обмеженим доступом.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Телефонний апарат МБ ТА-57 – пристрій для ведення переговорів. Відмінні якості телефонного апарату:зв’язок високої якості при роботі в різних кліматичних зонах;робота з усіма лініями зв’язку;висока шумозахищеність. Технічні дані: Максимальна довжина лінії зв’язку при використанні:польового кабелю П247 – 44 км.;повітряної лінії зв’язку (діаметр кабелю не менше 3 мм) – 250 км. Напруга живлення – 6-10 В. Габарити – 210х165х80 мм. Вага – не більше 3 кг.

Номер слайду 13

Призначення органів управління автомобільної станція MOTOTRBO DM4600 та порядок її підключення. Органи управління автомобільної станція DР46001. Кнопка "Вкл./Викл."; 2. Ручка регулювання гучності; 3. Дисплей; 4. Кнопка OK / Меню; 4.1. Кнопка меню; 4.2 Кнопка OK; 5. Прокрутка вгору/ вниз; 6. Динамік; 7. Кнопка повернення/ Головний екран; 7.1 Кнопка повернення; 7.2 Головний екран; 8. Передні програмувальні кнопки; 9. Роз’єм для підключення аксесуарів; 10. Світлодіодні індикатори; 11. 4-х стороння кнопка навігації; 12. Кнопка прийому-передачі (Тангента РТТ); 13. Цифровий (буквений) набірник.

Номер слайду 14

Призначення органів управління портативної радіостанції з дисплеєм та клавіатурою DP4800 В склад радіостанції входить гарнітура двопровідна з прозорим звуководом, поясне кріплення (кліпса), шнурок та карабін для кріплення радіостанції, антена Неlikal та антена ¼ (гнучка), яка має кращі показники по забезпеченню зв’язку ніж антена Неlikal. В радіостанціях з дисплеєм є ручка вибору каналів з безперервним поворотом. Бокові кнопки програмуються на виконання тих чи інших функцій в залежності в потреб та завдань, що вирішуються.1-Ручка вибору каналів і регулювання гучності; 2- Ручка “Вкл/Викл./Гучність”; 3 - Світлодіодні індикатори; 4 - Бокова кнопка 1**; 5 - Кнопка прийому-передачі (Тангента РТТ); 6 - Бокова кнопка 2**; 7 - Бокова кнопка 3**; 8 - Передня кнопка Р1**; 9 - Кнопка OK / Меню; 10 - 4-х стороння кнопка навігації; 11 – Клавіатура; 12 - Кнопка повернення; 13 - Передня кнопка Р2**; 14 – Дисплей; 15 – Мікрофон; 16 – Динамік; 17 - Універсальний аксесуарний роз’єм; 18 - єкстрена кнопка; 19 – Антена.

Номер слайду 15

Правила встановлення радіозв’язку і ведення радіообміну. Радіозв’язок між радіостанціями здійснюється за єдиним для всіх ланок управління Збройних Сил України правилами радіозв’язку, які визначають:порядок установлення радіозв’язку;порядок передачі радіограм, сигналів і ведення переговорів по радіо;загальні вимоги до оформлення радіограм;ведення звітної документації на вузлах зв’язку і радіостанціях. Радіодані (позивні) видаються військовослужбовцю під розпис, або записуються в апаратний журнал радіостанції. На переносних радіостанціях радіодані записуються на передній панелі радіостанції. Радіодані видаються на один строк дії, після закінчення якого вони з радіостанції вилучаються і знищуються в установленому порядку. В окремих випадках, наприклад, при виїзді окремої радіостанції на завдання, радіодані можуть видаватися на весь період знаходження її у відриві від своєї частини. Установлення радіозв’язку є процес виявлення, розпізнавання радіостанцій і отримання зв’язку (каналу радіозв’язку) заданого виду і якості - за рахунок настройки і регулювання апаратури, вибору частот і антен. Передача по радіоканалах повідомлень і ведення переговорів називається радіообміном. При встановленні радіозв’язку виклик кореспондента та підтвердження виклику проводяться в залежності від призначення позивних.

Номер слайду 16

Радіостанціям можуть бути присвоєні позивні:1) індивідуальні 4 3 2 1 Пост4 Пост3 Пост2 Пост1 Індивідуальні позивніІндивідуальні позивні (закріплені за кожною радіостанцією): Пост1- позивний радіостанції № 1;Пост2 - позивний радіостанції № 2;Пост3 - позивний радіостанції № 3;Пост4 - позивний радіостанції № 4; Пост 14 - циркулярний позивний.

Номер слайду 17

лінійні 4 3 2 1 Рубіж3 Рубіж2 Рубіж1 Рубіж1 Рубіж2 Рубіж3 Лінійні позивніЛінійні позивні (один позивний для кожної пари радіостанцій): Рубіж1 - позивний радіостанції № 1 і № 2;Рубіж2 - позивний радіостанції № 1 і № 3;Рубіж3 - позивний радіостанції № 1 і № 4.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Вимоги до безпеки зв’язку і відповідальність осіб за їх порушення. Радіозв’язок може бути джерелом отримання радіорозвідкою противника відомостей про Збройні Сили України, тому його організація і забезпечення в суворій відповідності з вимогами Керівництва з радіозв’язку Збройних Сил України. Відхилення від встановлених правил і режимів використання технічних засобів зв’язку є порушенням безпеки зв’язку. Використовувати під час ведення відкритих переговорів військові звання і прізвища службових осіб, дійсні найменування та місця дислокації військових частин (підрозділів) - заборонено. Посадові особи і громадяни винні упорушенні обов’язків щодо збереження державної таємниці, розголошенні державної таємниці, недотриманні обмежень щодо передачі державної таємниці, несуть відповідальність згідно з законодавством.

Номер слайду 20

Стаття 422. ККУ: Розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрата документів чи матеріалів, що містять такі відомості. Розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, за відсутності ознак державної зради - карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Втрата документів або матеріалів, що містять відомості військового характеру, які становлять державну таємницю, предметів, відомості про які становлять державну таємницю, особою, якій вони були довірені, якщо втрата стала результатом порушення встановлених правил поводження із зазначеними документами, матеріалами або предметами, - карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
1533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку