Підсумкова контрольна робота з історії України за І семестр

Про матеріал

Підсумкова контрольна робота за перший семестр з історії України за Розділами 1-3.: "Україна в роки Першої світової війни"; "Початок Української революції"; "Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення державності". Контрольна робота має два варіанти завдань, рівноцінних за складністю. Кожен варіант складається з 13 завдань різної форми.


Перегляд файлу

Підсумкова контрольна робота за І семестр з Історії України

ВАРІАНТ І

І рівень (1 пит. – 0,5 бали)

  1. У якому році в ході Першої світової війни російськими військами було захоплено Львів? А 1914 р. Б 1915 р. В 1916 р. Г 1917 р.
  2. Про який регіон йдеться в уривку з історичного джерела? «Перша світова війна принесла українським землям руйнацію господарства. В регіоні було  зруйновано понад 40% господарських та житлових будинків, понад 1,5 тис. промислових  споруд. Навіть  стратегічно важлива нафтова промисловість зменшила виробництво на  1/3». А Закарпаття Б Галичина В Наддніпрянщина Г Буковина.
  3. Оберіть прізвища членів першого складу Генерального секретаріату: А М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра; Б С. Петлюра, М. Міхновський, П. Христюк; В В.Голубович, Б.Мартос, В.Затонський;  Г В. Винниченко, Б. Мартос, Х. Барановський.
  4. Про яке державне утворення йдеться в уривку з історичного джерела: "Характер державної системи... складно визначити.., найправдоподібніше це мала бути конституційна монархія, відмінна від традиційної самодержавної системи в Росії... її характер визначався... українською історичною традицією..."? А Українську Народну Республіку доби Директорії. Б Українську Народну Республіку доби Центральної Ради. В Західноукраїнську Народну Республіку. Г Українську Державу гетьмана П. Скоропадського.
  5. Яка подія засвідчила завершення збройної боротьби регулярних військ УНР за незалежність України? А Другий зимовий похід військ УНР; Б «Чортківська офензива»; В розгром військ Врангеля; Г бій під Крутами.
  6. На фото зображений: А  Один з лідерів анархістського руху; Б Один із найвизначніших світових дослідників сходу, письменник. В Наказний отаман Вільного козацтва, гетьман Української Держави. Г Головний Отаман  Армії УНР. Після виїзду В.Винниченка за кордон став Головою Директорії.

з книги Все про Україну. том 1

ІІ рівень (1 пит. – 1 бал)

  1. Розташуйте події у хронологічній послідовності: А створення СВУ; Б Створення Генерального секретаріату; В Зречення престолу російським імператором Миколою ІІ; Г Проголошення Української держави П. Скоропадського.
  2. Доберіть факти, що стосуються біографії  В. Винниченка. 1. Політичний і громадський діяч, письменник. 2. Був автором усіх головних законодавчих актів УНР, в т.ч. чотирьох Універсалів 3. Очолював українську делегацію на переговорах У Брест-Литовському. 4. Автор програми «Самостійна Україна». 5. Голова Генерального Секретаріату УНР. 6. Засновник Української демократично-хліборобської партії. 7. Очолив Обласний з’їзд рад Донецько-Криворізького басейну у Харкові.
  3. Установіть відповідність: 1 Д. Донцов; 2 К. Левицький; 3 М. Галущинський; 4 С. Петлюра. А Голова ГУР. Б Голова СВУ. В Один з лідерів УСДРП, який закликав підтримати у війні Росію. Г Митрополит УГКЦ, примусово висланий російською адміністрацією. Д Перший командир УСС.

ІІІ рівень (1 пит. – 1 бал)

  1. Картосхема дає змогу: 1 визначити перебіг подій першої війни радянської Росії проти Української Народної Республіки (грудень 1917 – лютий 1918 р.). 2 вказати напрямки загального наступу Добровольчої армії генерала А. Денікіна в травні–червні 1919 р. 3 вказати межу просування польських військ під час польсько-радянської війни (квітень–жовтень 1920 р.). 4 показати лінію розмежування військ у Першій світовій війні на момент укладення перемир’я на Східному фронті в грудні 1917 р. 5 окреслити територію ЗУНР відповідно до ухвали Української Національної Ради 19 жовтня 1918 р. 6 визначити кордони Української Народної Республіки згідно з III Універсалом Української Центральної Ради (листопад 1917 р.). 7 визначити радянсько-польський кордон за Ризьким мирним договором у березні 1921 р.

http://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/92/9200/29.jpg

  1. «Ми — українці з Росії... уживемо всіх наших сил для остаточного обрахунку з Росією. ...Великі жертви, які наш народ приніс у своїй боротьбі з Росією в протягу соток літ, дають нам моральне право жадати уваги та зрозуміння цивілізованого світу для нашої справи, для незалежності України!». Яка українська політична організація висловила свою позицію щодо Першої світової війни в документі, витяг із якого наведено? Назвіть її лідерів. Коли вона була створена?
  2.  «Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського  народу. Влада в ній буде належати тільки народові України, іменем якого, поки зберуться Українські Установчі Збори, будемо правити ми, Українська Центральна Рада». Про який документ йдеться? Назвіть основні положення цього документа.

ІV рівень (1 пит. – 3 бали)

  1. Хто, на ваш погляд, мав більше шансів на створення і розбудову незалежної української держави: УЦР, гетьман П. Скоропадський чи Директорія С. Петлюри? Відповідь обгрунтуйте.

Підсумкова контрольна робота за І семестр з Історії України

ВАРІАНТ ІІ

І рівень (1 пит. – 0,5 бали)

  1. На початку Першої світової війни К. Левицького було обрано головою: А Карпато-руського визвольного комітету; Б Союзу визволення України; В Головної української ради; Г Товариства українських поступовців.
  2. У Першому Універсалі Української Центральної Ради було задекларовано; А  створення Генерального Секретаріату; Б  підтримку виступу самостійників; В засудження корніловського заколоту; Г проголошення автономії України.
  3. Що було спільним для політики гетьмана П. Скоропадського і генерала А. Денікіна на території України? А закриття українських шкіл, газет, журналів. Б відновлення поміщицького землеволодіння. В налагодження діалогу з опозиційними партіями. Г ведення бойових дій проти військ Червоної армії.
  4. Який політичний термін відповідає політиці більшовиків в Україні, що мала наведені напрямки: націоналізація всіх підприємств; заборона свободи торгівлі, згортання грошового обігу; встановлення державного контролю над виробництвом; запровадження продрозкладки; запровадження загальної трудової повинності. А Експропріація. Б Індустріалізація. В Колективізація. Г «Воєнний комунізм».
  5. Варшавська угода між Директорією УНР і урядом Польщі передбачала: А військово-політичну допомогу в боротьбі проти гетьмана П. Скоропадського. Б військову допомогу в боротьбі проти військ генерала А. Денікіна. В визнання ЗУНР та відмову від втручання в її внутрішні справи. Г спільні воєнні дії проти Червоної Армії на території України.
  6. На фото зображений: А  Президент Західноукраїнської Народної республіки (ЗУНР);  Б Один з лідерів анархістського руху; В Голова першого українського уряду – Генерального секретаріату Української Центральної Ради; Г Наказний отаман Вільного козацтва, гетьман Української Держави.

E:\Мої уроки\Хмари слів\11 клас\1921._Нестор_Махно_в_лагере_для_перемещенных_лиц_в_Румынии.jpg

ІІ рівень (1 пит. – 1 бал)

  1. Розташуйте події в хронологічній послідовності: А  початок роботи з’їзду рад у Харкові; Б  бій під Крутами; В розгром Врангеля в Криму; Г  бій на горі Маківка.
  2. Доберіть факти, що стосуються біографії  М. Грушевського.  1. Засновник Української народної партії. 2. голова Генерального Секретаріату Центральної Ради; 3. перебував на засланні в Симбірську; 4. З 1897 по 1913 очолював НТШ; 5. Засновник Товариства українських поступовців; 6. автор праці «Історія України-Русі»; 7. Автор праці «Україна ірредента».
  3. Установіть відповідність між назвою інституції та прийнятим нею рішенням. 1 Всеукраїнський хліборобський конгрес. 2 Трудовий конгрес України. 3 Українська Національна Рада. 4 III Всеукраїнський з’їзд рад. А проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Б запровадження продовольчої диктатури (продрозкладки). В передача всієї повноти влади Директорії УНР. Г прийняття першої конституції УСРР. Д обрання П. Скоропадського гетьманом України.

ІІІ рівень (1 пит. – 1 бал)

  1. Картосхема дає змогу: 1 вказати райони антигетьманського повстанського руху влітку 1918 р. 2 визначити кордони Української Держави гетьмана П. Скоропадського. 3 вказати напрямки загального наступу німецько-австро-угорських військ у лютому-квітні 1918 р. 4 окреслити район формування українських радянських повстанських дивізій. 5 вказати межі територій регіональних радянських республік, утворених більшовиками в січні-березні 1918 р. 6 визначити один із підсумків переговорів українсько-німецької та радянської делегацій у травні 1918 р. 7 охарактеризувати адміністративно-територіальний устрій Української Народної Республіки.

  1. «…Ідучи  війною на  австро-угорську монархію, Росія  грозить  загином також  українському  національному  життю,  яке  знайшло  охорону у конституційному  устрої  австрійської  держави.  Побіда  Росії  мала б принести  українському  народові  австро-угорської  монархії  те  саме ярмо, в якім стогне 30 мільйонів українського народу в Російській  імперії… Побіда австро-угорської монархії буде нашою побідою… Нехай на руїнах царської імперії зійде сонце вільної України!» Яка українська політична організація висловила свою позицію щодо Першої світової війни в документі, витяг із якого наведено? Коли вона була створена? Назвіть її лідерів.
  2. «…Коли з боку Бахмача і Чернігова просувалися на Київ більшовицькі ешелони, уряд не  зміг послати для відсічі жодної військової частини. Тоді зібрали наспіх загін із студентів і гімназистів старших класів і кинули  їх — буквально на  убій — назустріч прекрасно озброєним  і численним силам більшовиків. Більшовики без зусиль розбили загін молоді і погнали його до станції». Про яку подію йдеться у наведеному документі? Якими були її наслідки?

ІV рівень (1 пит. – 3 бали)

  1. Чому, попри поразку визвольних змагань, ця сторінка історії України замовчувалась за часів СРСР? Складіть перелік позитивних результатів Української революції.
docx
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
3831
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку