Писанкарство в Україні.

Про матеріал
Писанкарство в Україні. Види оформлення Великодніх яєць. Етапи створення писанки. Матеріал має наметі сформувати уявлення про писанкарство, як вид декоративно-прикладного мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанкарство в Україні                                                                  Шкарупська Наталія Валеріївна, вчитель мистецтва, спеціалізована школа № 185 ім. Володимира Вернадського м. Києваr

Номер слайду 2

“Писанка – це неповторнебагатство. Його треба берегти,як безцінний скарб! Нам слідпишатися ним перед усімсвітом.” Олександр Довженко r

Номер слайду 3

За технікою виконання розрізняють такі види писанок:крашанка — яйце, пофарбоване одним кольором (варене);крапанка — писанка, на якій майстри ставили невеличкі цяточки (крапочки), наносячи їх на поверхню яйця за допомогою воску та писачка, свічки, що символізували сльозинки Божої Матері, зернятка, зірочки;шкрябанка (дряпанка) — писанка, яку фарбували в темний колір і наносили малюнок за допомогою гострого предмета (голочки) — видряпували;мальованка — писанка, на яку наноситься пензликом фарба. Сучасні майстри дуже часто виготовляють мальованку і використовують різноманітні фарби — акварельні, гуашеві, олійні та ін.;власне писанка — писанка, виготовлена за допомогою воску (парафіну), писачка та фарб.

Номер слайду 4

Крашанки

Номер слайду 5

Крапанки

Номер слайду 6

Шкрябанки (дряпанки)

Номер слайду 7

Мальованки                                                                                

Номер слайду 8

Писанки                                                                     r

Номер слайду 9

За змістом і технікою виконання писанки розподіляються на:традиційні — писанки, написані за зразками попередніх поколінь;авторські — писанки, створені майстром за власним задумом, з використанням як традиційних, так і нових оригінальних символів;нетрадиційні — писанки, виготовлені з використанням нетрадиційних для писанкарства матеріалів.

Номер слайду 10

Матеріали та приладдя, які необхідні для створення писанки: Форма — яйце, з якого буде виконуватися писанка. Для того щоб яйця не зіпсувалися, середину заздалегідь видувають, пробивши (і з двох боків отвори). Писачок. Існують такі види писачків: чашечкоподібні, конусоподібні, трубчасті, голки. Свічка (воскова, парафінова). Барвники (натуральні, анілінові). Оцет. Бавовняна тканина, серветки — для зняття воску, видалення зайвої фарби. Простий олівець — для нанесення малюнку на форму.

Номер слайду 11

Послідовність виконання писанки:1. На форму яйця олівцем наносять символи-обереги. 2. За допомогою писачка наносять віск на поверхню малюнка. Писанку занурюють в оцет на 1—2 хвилини.3. Писанку занурюють у фарбу на декілька хвилин. Вийнявши, просушують при кімнатній температурі.4. Знімають віск за допомогою нагрівання або занурення в теплу воду.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ЛЮБІТЬ ПИСАНКУ, ЯКА Б І ЧИЯ Б ВОНА НЕ БУЛА– ЦЕ ВИТВІР ДУШІ ЛЮДСЬКОЇ.

pptx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку