Письмовий переказ з української мови для 3-го класу (II семестр)

Про матеріал

Вчити учнів письмово передавати зміст тексту за складеним планом. Розвивати мовлення, збагачувати словниковий запас. Розвивати увагу, пам'ять мислення. Письмовий переказ проводиться у 3 класі в 2 семестрі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письмовий переказз української мовидля 3-го класу

Номер слайду 2

Словникова роботаз настанням – розпочинатися, з'являтися;з появою - виникнення, прихід;переселилися – зміна місця проживання;багато турбот - активні дії, справа;відкладають - класти що-небудь у той або інший бік, окремо від когось-чогось;виводять – вести куди-небудь, вказуючи шлях. 

Номер слайду 3

Птахи навесні З приходом весни, з появою рослин і комах у сади і ліси переселилися зимуючі птахи. З теплих країв повернулися перелітні птахи. У них багато турбот. Вони будують гнізда, відкладають у них яйця і виводять пташенят. У цей період їх не можна турбувати. Налякані птахи можуть залишити своє гніздо. Тоді пташенята загинуть. Не руйнуйте пташиних гнізд. Руйнівники гнізд – вороги природи. Охороняйте птахів. 

Номер слайду 4

Аналіз тексту за питаннями. Коли переселяються у сади і ліси зимуючі птахи?Звідки повертаються перелітні птахи?Чим вони починають займатися? Чи можна їх турбувати у цей час? Чому?Як треба ставитися до живої природи?

Номер слайду 5

Народні прикмети на допомогу аналізу. Гуси високо летять – буде багато води, низько – мало. Ластівки заходилися лаштувати гнізда – настало стійке тепло. Якщо горобці сидять настовбурчившись – незабаром збереться на дощ. 

Номер слайду 6

Орієнтовний план переказу1. Переселення зимуючих птахів.2. Повернення перелітних птахів.3. Спорудження гнізд.4. Птахів не можна лякати.5. Руйнівники гнізд – вороги природи. 

Номер слайду 7

Додаткові завдання. Зробіть звуко-буквений аналіз слів: настанням – [ н, а, с, т, а, н:’а, м ],країв, будують, яйця.2. Доберіть антоніми до слів: будують, поява. 

Номер слайду 8

Дякую за увагу! 

pptx
Додано
18 травня 2020
Переглядів
1389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку