ПІВНІЧНА АМЕРИКА. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ Й ОСВОЄННЯ

Про матеріал

ознайомити учнів із загальними відомостями про материк, сприяти засвоєнню знань про основні риси географічного положення Північної Америки, продовжувати формувати практичні навички учнів працювати з картами атласів, з типовими планами-алгоритмами, аналізувати, виявляти закономірності , встановлювати причинно-наслідкові зв' язки, робити висновки;

Перегляд файлу

ПІВНІЧНА АМЕРИКА. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ.

ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ Й ОСВОЄННЯ

Мета: ознайомити учнів із загальними відомостями про материк; формувати знання про географічне положення Північної Америки; поглибити та систематизувати знання про дослідження та освоєння материка; вдосконалювати вміння та навички характеризувати географічне положення материка; розвивати вміння виконувати способи раціональної навчальної діяльності: складати цілеспрямований опис об’єкта за типовим планом; виховувати пізнавальну активність, інтерес до вивчення теми, самостійність.

Обладнання: фізична карта Північної Америки, підручники, атласи, шаблони, комп’ютер, мультимедійний проектор, мультимедійна презентація, контурні карти.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Очікувані результати: учні зможуть складати характеристику географічного положення материка за типовим планом і картами атласу; висловлювати міркування щодо ознак природи Північної Америки; називати дослідників материка.

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Прийом «Бліцопитування»

Які материки ви дослідили на попередніх уроках географії?

Які епітети з префіксом «най-» можна застосувати до кожного з них?

Які материки за часів Великих географічних відкриттів дістали назву «Новий Світ»? З іменами яких мореплавців і дослідників пов’язані відкриття та вивчення Нового Світу?

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прийом «Проблемне питання»

Ви вже знаєте, що Північна Америка, другий материк Західної півкулі, разом із Південною Америкою утворює єдину частину світу — Америку. Чи означає цей факт схожість природи двох материків?

 

Північна Америка – чудовий материк

Я хочу все це вивчити, сидіти я не звик

На сході – рівнини, на заході – гори,

Безмежні річки, і моря і простори.

Вивчайте географію – науку із наук

І навіть буде другом вам індіанець Чингачгук.

Якось раз Колумб поплив

У моря далекі,

Й випадково так відкрив

Америку й ацтеків.

Це є рідна батьківщина

Гордих індіанців.

Ще Америка – це мама

Справжніх диких танців.

Там, де холод, проживають

Дивні ескімоси:

Вузькі очі вони мають

Й довгі чорні коси.

До населення ще входять

Раби- африканці.

А тепер вони – частина

Міських агломерацій.

Згодом наші європейці

Зуміли тут прижитись

Від союзу в індіанців

Метиси родились.

Ой, чимало пережила

Америка Північна

Та тепер вона могутня

Непереможна й вічна!

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Географічне положення

Робота з фізичною картою Північної Америки, планом, мультимедійною презентацією. Під час складання характеристики учні позначають географічну номенклатуру на шаблонах материка в зошитах.

 

План характеристики

Складові географічного положення

Площа

24,2 млн км2 з островами (III місце у світі)

Розташування щодо екватора, нульового меридіана, тропіків, півкуль

Північна Америка розташована в Західній та Північній півкулях. Материк далеко заходить за Північне полярне коло, на півдні його перетинає Північний тропік. Витягнутість від полярних широт майже до екватора визначає велике розмаїття природних умов. Ширша частина лежить у північному помірному і холодному поясах, а південна звужена — у жаркому тепловому поясі

Крайні точки

Північна — мис Мерчісон (72° пн. ш.; 95° зх. д.),

південна — мис Мар’ято (7° пн. ш.; 81° зх. д.),

західна — Принца Уельського (66° пн. ш. 168° зх. д.),

східна-мис Сент-Чарльз (52° пн. ш.; 56° зх. д.)

Протяжність материка у градусах і кілометрах із півночі на південь, із заходу на схід

1) за меридіаном 100° зх. д.: 68° – 17° = 51°, 51 х 111 = 5661 км;

2) за паралеллю 40° пн. ш. (1° х 85,4 км) 124° – 74° = 50°, 50 х 85,4 = 4270 км

Океани й моря, що омивають материк, особливості берегової лінії

Береги Північної Америки омивають води трьох океанів: Атлантичного, Північного Льодовитого й Тихого. Їхні узбережжя мають складну конфігурацію: в море виступають великі півострови: Аляска, Каліфорнія, Лабрадор, Флорида, Юкатан. Біля берегів розкидано багато островів: Ґренландія, Ньюфаундлен, Великі та Малі Антильські острови. На півночі розташований Канадський Арктичний архіпелаг, що налічує понад 35 тис. островів, серед яких найбільшими є Баффінова Земля, Вікторія, Банкса. З півночі та півдня в материк глибоко врізаються дві великих затоки — Гудзонова та Мексиканська

Найближчі за розташуванням материки та шляхи сполучення з ними

Найближчими материками є Південна Америка, що з’єднується з Північною Америкою Панамським перешийком та Євразія, відділена Берінґовою протокою

Цікава географія

П-ови: Численні півострови Північної Америки названі іспанцями. Так, у перекладі з іспанської Каліфорнія означає розпечені гори, Лабрадор – країна робітників, Флорида – країна квітів. Юкатан означає я вас не розумію. На запитання іспанців, що висадилися в цьому місці на берег у 1517 р., що це за земля, індіанці відповіли: „І ке тен”, тобто: „Я вас не розумію”. Іспанці прийняли цю відповідь за назву і закріпили її за півостровом. Назва Аляска у перекладі з алеутської означає китове місце.

Затоки: Гудзонова – «Мішок з льодом», Мексиканська – «Розпечена сковорідка»

-дуже цікава протока, єдина в своєму роді, яка з єднає 2 моря (Чукотське, Беренгове), 2 океана(Тихий, Пн-Льод), розділяє 2 материка (Пн.Америка, Євразія), 2 п-ови( Чукотський, Сьюард), 2 держави( Росія, США), і по протоці проходить лінія зміни дат –БЕРИНГОВА

2. Історія відкриття й освоєння

Ерік Рудий 950—1003 — першовідкривач Ґренландії, ісландський вікінг норвезького походження. Вважається першим європейцем, який заснував поселення в Ґренландії. Прізвисько «Рудий» отримав через колір волосся і бороди. За деякими версіями, ще до сина Лейфа відвідував узбережжя Ньюфаундленду.

Під час правління Гаральда Прекрасноволосого Торвальд після вироку конунґового суду за скоєне ним вбивство разом з сім'єю був вигнаний з Норвегії і оселився в Ісландії. Ісландські землі в часи життя Еріка вже були зайняті. На одному з поєдинків за землю Ерік він убив людину, після чого ісландським судом був засудженим на вигнання на три роки. У 982 році він зі своїми людьми відплив на захід. Нову землю він назвав Ґренландією. У 986 році, після відбуття терміну покарання-вигнання повернувся в Ісландію і почав переконувати місцевих жителів переселятися на нові землі. Згідно з сагами він спорудив 30 кораблів, взявши зі собою велику кількість людей, відплив назад. Але досягли острова лише 14 суден з 350 людьми. Там він заснував перше поселення на Ґренландії Ейстрінбіґґд до 1003 року воно досягло кількості у 5 тисяч мешканців.

Джон Ка́бот (1450–1499) — генуезький мореплавець і купець на англійській службі, вперше дослідив узбережжя Канади. До поїздок у Новий Світ Кабото ходив на Близький Схід за індійським крабом, побував навіть у Мецці, розпитував арабських купців, звідки вони отримують прянощі. З неясних відповідей Кабото вирішив, що прянощі «родяться» в якихось країнах, далеко на північний схід від «Індії». А оскільки Кабото вважав Землю кулею, то зробив логічний висновок, що далекий для індійців північний схід — батьківщина прянощів, є близьким для італійців північним заходом.

У 1494 році Кабото переїхав жити до Англії, де його почали звати на англійський зразок Джоном Ка́ботом. Бристольські купці, отримавши звістку про відкриття Колумба, спорядили експедицію і поставили на чолі її Джона Кабота. Англійський король Генріх VII письмово дозволив Каботу і його трьом синам «плавати по всіх місцях, областях і берегах Східного, Західного і Північного морів», щоб шукати, відкривати, досліджувати всілякі острови, землі, держави.

Обачні бристольські купці спорядили тільки один невеликий корабель «Метью» з 18 моряками. 20 травня 1497 Кабот відплив з Бристоля на захід, трохи північніше від 52° північної широти (пн. ш.). Вранці Кабот досяг північного краю острова Ньюфаундленд. В одній з гаваней він висадився і оголосив країну володінням англійського короля. Потім Кабот подався на південний схід, дійшовши приблизно до 46° 30' пн. ш. і 55° західної довготи (з. д.). У морі він побачив великі косяки оселедців і тріски. Так була відкрита Велика Ньюфаундлендська банка (понад 300 тис. км²) — один з найбагатших у світі районів рибальства. І Кабот узяв курс на Англію. Кабот правильно оцінив свою «рибну» знахідку, оголосивши в Бристолі, що тепер англійці можуть не ходити за рибою до Ісландії, а в Англії вирішили, що Кабот відкрив «царство великого хана», як у той час називали Китай.

На початку травня 1498 р. з Бристоля вийшла друга експедиція на чолі з Каботом — флотилія з 5 суден. Припускають, що Джон Кабот помер у дорозі, й командування кораблями перейшло до його сина Себастьяна Кабота. Про другу експедицію існує ще менше відомостей, ніж про першу. Поза сумнівом є лише те, що англійські судна в 1498 році досягли Північно-Американського материка і пройшли уздовж його східного узбережжя далеко на південний захід. Себастьян Кабот повернув назад і подався до Англії в тому ж 1498 р.

Ферна́ндо Корте́с іспанський конкістадор, що завоював Мексику та знищив цивілізацію ацтеків. Завдяки йому в Європі з 1520-х років почали використовувати ваніль і шоколад.

Походив з родини небагатих, але знатних ідальґо. Два роки навчався в університеті Саламанки, однак віддав перевагу військовій кар'єрі. 1504 року переїхав до Еспаньйоли, 1510—1514 років брав участь в експедиції з підкорення Куби під приводом Дієґо де Веласкеса. 1519—1521 років за власною ініціативою здійснив завоювання Мексики. 8 листопада 1519 року їх мирно, за приписами традицій і дипломатичним кодексом, прийняв правитель ацтеків Монтесума II. Монтесума свідомо дозволив Кортесу увійти в серце своєї держави, сподіваючись довідатися про слабкості супротивника, щоб потім розчавити його. Він подарував іспанцям багато золота, що розпалило їхні апетити. У листі до Карла V Кортес повідомив, що ацтеки сприймають його як посланця бога Кетцалькоатля, а можливо й як самого бога.

Висновок. Першими європейцями, що побували в Північній Америці, є вікінги. Найбільш активні дослідження й освоєння материка проводили іспанські, французькі й англійські експедиції.

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Прийом «Картографічна розминка»

Практична робота 9: позначити на контурній карті географічні об’єкти, що характеризують географічне положення Північної Америки.

  1. Прийом « Закінчи речення»

Першими дослідниками Північної Америки були ...Площа материка становить …і за розмірами він займає…..місце. Має велику протяжність з …..Омивається…океанами. Межує з материками …..Берегова лінія материка ……..Із Південною Америкою її сполучає …., а з Євразією – ….

VI. ПІДСУМОК УРОКУ, РЕФЛЕКСІЯ

Учитель допомагає учням зробити висновок за допомогою наведених питань.

Які відкриття для себе ви зробили сьогодні на уроці?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати відповідний параграф підручника.

 

1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковальська Юлія Миколаївна
    Цікавий та змістовний матеріал!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 грудня 2018
Переглядів
8662
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку