Пізнавальна година спілкування "Водохреща"

Про матеріал

Поглибити знання учнів про свято Водохреща, звичаї, обряди, традиції, пов'язані з циклом Різдвяних свят; виховувати повагу до традицій наших прапрадідів, патріотизм, милосердя, почуття прекрасного.

Перегляд файлу

Пізнавальна  година спілкування «Водохреща»

для учнів 1-6 класів

Мета: поглибити знання учнів про свято Водохреща, звичаї, обряди, традиції, пов'язані з циклом Різдвяних свят; виховувати повагу до традицій наших прапрадідів, патріотизм, милосердя, почуття прекрасного.

Відео «Привітання з Водохрещем»

  Вчитель.

 Добрий день діти і шановні гості.                                                                     Мороз лютує за вікном,                                                                                              Тріщать дрова у пічці.                                                                                          Освятилася вода,                                                                                                          В озері і річці!                                                                                                     Йордан вийшов з берегів,                                                                                     Богові вклонився,                                                                                                Радісно затанцював,                                                                                                    Бо Христос Хрестився!

  Січень - перший місяць року й найсуворіший місяць зими. Кажуть, що це зими половина, бо січе зиму навпіл. Проте є й інші пояснення назви цього місяця. Січень, бо сніг січе з вітрами. Народна мудрість каже, що в січні сонце повертає на літо, а зима - на мороз. У цьому місяці найясніші, сонячні, але разом з тим - морозні дні.    Саме на цей місяць припадає найбільше свят, що позначені особливою поетичністю. Зовсім ще недавно ми святкували яке свято, який шанує весь православний світ? Хто народився 7 січня?

Відповіді дітей.

Правильно, Ісус Христос і це свято називається «Різдво Христове».

А яке свято святкували 13 та 14 січня?

Відповіді дітей.

Свято Меланки та Василя.
Діти, а чи  знаєте ви Меланки?

А які ж пісні співають на свято Василя?

Діти розповідають

Сьогодні ми зібралися, щоб поговорити про свято, яке завершує святочні вечори, гуляння - про Хрещення.

 Діти.

1.Там, на річці на Йордані

Там Господь Христос хрестився,

З рук Хрестителя Івана

У святій водичці вмився.

2.Розійшлися Апостоли

Ген на гори, ген за води,

Голосили Боже слово

І хрестили всі народи.

3.І святий Андрій - апостол

Воду цю приніс за море,

Нашим Дніпром плив він просто

Аж де Київськії гори.

4.Наш святий князь Володимир

Народ весь обмив свій рідний

Йордан-водами святими,

Щоби правди став він гідний.

5. Де є віра в Боже слово,

Де любов є до Вітчизни -

Всіх вода-Йордан обновить,

Всіх Йордан-вода очистить.

Вчитель. Святкується Водохреща 19 січня. Традиція святкувати цей день прийшла до нас з далекого минулого. Давним-давно, майже 2000 років тому, в цей день в річці Йордан хрестили Господа нашого Ісуса Христа.

Жив в ті далекі часи в Юдеї свята людина. Звали його Іван Предтеча. Жив він дуже скромно і бідно. Носив найпростіший одяг, харчувався рослинами і медом диких бджіл. За велінням Бога вирушив він у долину річки Йордан і там проповідував (розповідав) людям про швидку появу нашого Спасителя-Ісуса Христа. Багато народу приходило до Йордану. Тих, хто каявся щиро в тому, що вони зробили не так (згрішили, Іоанн хрестив у річці. Він вчив людей бути добрими та чесними, ділитися один з одним, перемагати в собі злі думки (помисли, злі почуття.

Прийшов Христос до Івана в віці 30 років і попросив він хрестити його в водах Йордану, щоб подати приклад іншим людям. Коли Ісус вийшов з води, розкрилися небеса над ним, і дух святий у вигляді голуба опустився йому на плече, а з небес почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав». Тому свято це називають ще Богоявленням, тому що в цей день Бог явив себе в трьох Особах: Бог Син - Ісус Христос приймав хрещення, Дух Святий з'явився у вигляді голуба, а Бог Отець засвідчив цю подію голосом з неба.

Коли Ісус Христос увійшов у води Йордану, він освятив всю воду на Землі. Це стало головною подією і отримало назву - водосвяття. Цей обряд дуже урочистий.

За старих часів люди йшли до ополонки хресним ходом, з водохресними  воду) і освячували воду, опускаючи в неї церковний хрест.

Воду освячували не тільки в ополонках, а й в інших джерелах, озерах, водохресних бочках. Їх в цьому випадку називали Йорданню.

Народ вірив і знав з власного досвіду, що Хрещенська вода має цілющу силу. Люди приносили цю воду додому, кропили нею все в господарстві, давали попити худобі, своїм домочадцям. Багато з тих, хто був присутній на водосвяття, намагалися тут же скупатися в ополонці, незважаючи на мороз. Вони вірили, що це їх очистить від гріха і оздоровить тіло. Обряд Водосвяття і в наші дні дуже шанується православними людьми. Навіть невіруючі приходять в цей день і набирають Хрещенській води. Водохресна вода - велика святиня і в наш час. Вона називається «агіасма» (по-грецьки). Вода ця має велику силу - допомагає виліковувати важкі хвороби, тому православні люди зберігають її в своїх будинках з благоговінням протягом всього року. Вона ніколи не псується. Її можна зберігати хоч сотню років.

Перегляд мультфільму  «Водохреща»

Запитання дітям.

  1. Для чого креслили крейдою хрестики на дверях, віконницях, воротах, на сараях?

Відповідь. Люди вірили, що хрестик, намальований на воротах хліва у Водохресний святвечір, вбереже худобу і захистить від нечистої сили.

  1. Хто ж охрестив Ісуса в річці Йордань?

Відповідь.  Свята людина Іван Предтечі.

  1. Для чого клали ложки в одну миску та накривали хлібом?

Відповідь. Щоб хліб добре родився.

  1. Чого чортик не зміг зайти в річку після хрещення?

Відповідь.  Тому, що після освячення вода стає цілющою та відганяє злих духів.

  1. Якою вважається вода, освячена на Свято Водохреща?

Відповідь. Свяченою.

Діти, ангел нам розповів прикмети, які люди спостерігають на Водохреща. А чи ви знаєте прикмети, які пов’язані з цим днем ?

          Діти: 1. Ворони сидять на верхівках дерев - до морозу.

         2. Дрова горять в печі з тріском - чекай сильний мороз!

         3. Якщо цього дня ясна й холодна погода - на посушливе літо, похмура й сніжна - на рясний урожай.

4. На Богоявлення сніг іде - до урожаю, ясний день - до неврожаю.

5. Під час освячення води йде сніг - добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

6. Якщо вдень випав іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.

7. Йде сніг - на врожай гречки: зранку - ранньої, вдень - середньої, а ввечері - пізньої.

8. Коли на Водохрещі випав повний місяць - бути великій воді.

9. Якщо в цей день зоряна ніч - вродять горіхи і ягоди.

10. Йде лапатий сніг - на врожай.

Якщо похмуро - хліба буде вдосталь.

11. На Водохрещі день теплий - буде хліб темний.

  Звучить спокійна лірична музика.

Вчитель: Молодці. А ще у наших предків була традиція спалювати на Водохреща всі свої невдачі і неприємності. Зараз я запалю свічку, а ви, дивлячись на вогник, згадуйте про себе, кого ви образили, обдурили, кому слово погане сказали ... ( Вчитель запалює свічку, що стоїть на столі, звучить спокійна лірична музика.)

Дивіться, діти , на вогонь і нехай всі ваші неприємності, всі невдачі згорять в цьому полум'я і ніколи не повернуться, не повторяться!

Ще одним  звичаєм були дівочі ворожіння. Новий рік і Різдво пора магії і час здійснення бажань. Гадати, звичайно можна в будь-який день, але саме на святки, ворожіння найправдивіші. Давайте ми спробуємо відродити стару традицію і погадаємо. Не сприймайте це надто серйозно, поставтеся до ворожіння, як до гри, здатної доставити вам радість.

1-е ворожіння «Ким будеш»

У мішечок кладуть картки з зображенням знарядь праці і атрибутів професійного одягу. Дитина опускає руку і дістає картку. Що на ній зображено, тим він і стане в майбутньому.

Вчитель: Ось тут, у мене в баночці набрана свята вода з освяченого джерела. Зараз я трохи окроплю вас святою водою (кропить дітей водою). Нехай ваше здоров'я буде міцним, настрій прекрасним, життя веселим і цікавим.

Діти , нехай ваша душа, думки, почуття будуть чистими, як Хрещенська вода. Давайте будемо пам'ятати, і шанувати звичаї і традиції свого народу. Ми віримо, що наші побажання збудяться, бо ми діти однієї країни - України!

 

 

C:\Users\inf_1\Desktop\фото 2018\cоборність\BeautyPlus_20180120111349_save.jpg 

 

 

docx
Додано
28 березня 2018
Переглядів
1880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку