Пізнай самого себе і ти пізнаєш світ

Про матеріал
Підібраний матеріал підійде для цільової аудиторії 6-7 классів. На мою думку, він являється досить доречним саме в цьому віці дітей, коли досить доречно пізнати себе. У подальшому це допоможе дітям реалізувати себе в обранім руслі.
Перегляд файлу

 

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

 

Кафедра педагогіки та менеджменту освіти

 

 

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ РОБОТИ»

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЕТИЧНОЇ БЕСІДИ

ТЕМА: «Пізнанай самого себе і ти пізнаєш світ»

 

 

 

 

 

 

 

Студента ІІІ курсу МІЕ17Б групи

Фізико-математичного факультету

Спеціальності математика

Гаврюшенка Романа Віталійовича

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький  – 2020

Мета заходу: формування ціннісного ставлення до себе, формування морально-духовної особистості.

Завдання заходу:

  • Поглибити розуміння сутностей понять «пізнання», «самовдосконалення»
  • Розвивати почуття відповідальності за власні вчинки та цінності часу.
  • Формування переконання, що самопізнання є запорукою вдалого, щасливого життя.
  • Формувати почуття інтересу до власного внутрішнього світу, до зовнішнього та інформаційного світу
  • Сформувати прагнення до самопізнання, самовдосконалення.

     Форма проведення: бесіда.

 

     Обладнання і наочність: дошка та крейда.

 

     Використані практикантом джерела інформації для підготовки заходу:

http://referat-ok.com.ua/psihologiya/rozvitok-i-formuvannya-osobistosti

https://pidruchniki.com/17481012/psihologiya/samopiznannya

http://referat-ok.com.ua/psihologiya/samopiznannya

https://stud.com.ua/26795/filosofiya/filosofiya_lyudini

https://www.narodnaosvita.kiev.ua/?page_id=3361

http://ru.osvita.ua/vnz/reports/pedagog/14319/

http://edufuture.biz/index.php?title=%D0%A9%D0%BE_%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%94_%D0%BF%D1%96%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5

 

     Рекомендовані учням джерела інформації:

http://www.etica.in.ua/samopiznannya-ta-sens-vlasnogo-zhittya/

https://t1.ua/porady/4539-metody-samovdoskonalennya.html

 

     Попередня підготовка: формування ради по підготовці, пошук інформації, планування, залучення  до проведення заходу учнів (діагностика, підбір актуальної теми). При підготовці до класної години можна провести анкетне опитування.

 

Хід виховного заходу

І. Вступна частина:

Сьогодні, ми з Вами поговоримо про самопізнання. На сьогоднішній день ми маємо змогу аналізувати життя інших, тим самим вчитися на їх помилках. Але ми забуваємо враховувати те що, шлях до самопізнання для кожного є свій, та розпочинати його  слід з аналізу власних вчинків, поведінки та їх оцінки.

Пропоную кожному з вас заповнити анкету, яка допоможе почати аналіз над собою:

1. Що я знаю про самого себе (моє здоров'я, мій характер, тип нервової діяльності, моя духовність, мої цінності)?

2. Що я знаю про інших людей?

3. Чи маю я самовдосконалюватись? Чому?

4. Хто або що допомагає мені в самопізнанні, у саморозвитку (учителі, батьки, друзі, читання книг, ЗМІ)?

5. Людина, якою я пишаюся? Чому?

 

ІІ. Основна частина:

     Для початку розглянемо одну з праць Сократа «Пізнай самого себе». Він говорив, що лише через самопізнання можна виявити свої здібності: “…хто не знає своїх слабких місць, той не знає себе. Знання робить для людей багато користі, а незнання самого себе - приносить лише нещастя. Хто пізнав себе, той знає, що для нього корисно, і свідомо оцінює свої можливості. Реалізуючи їх, людина задовольняє свої потреби і живе щасливо. І, навпаки, присвятивши своє життя не своїй справі, вона помиляється, стає нещасливою”

 

Система взаємопов’язаних запитань:

Чи згодні ви з позицією Сократа? (згодні –розуміють, незгодні-не розуміють; підвести до розуміння)

Як ви гадаєте скільки часу йде на самопізнання? (оцінка часу; можливі варіанти, що не варто витрачати часу)

Як ви гадаєте, чому він наголошував на щасті? (щастя - як задоволення від своєї досконалості, прагнення до підвищення самооцінки)

Чому незнання себе приносить нещастя? (приводить до помилок, котрі залишають слід на житті людини та негативний досвід, розчарування)

Що означає даний уривок: « …хто не знає своїх слабких місць, той не знає себе»? (слабкі місця - виправляти та редагувати, тому що це шлях самовдосконалення, самоствердження, задоволеності собою)

Що означає пізнати самого себе? Що таке знання себе? (розуміння свого характеру, знання своїх слабких та сильних сторін)

Чи будете ви щасливі, займаючись справою котра вам не по душі?(ні, підводить до розуміння щастя - в улюбленій справі. Якщо за неї багато платять => в грошах щастя? Здоров’я?(приклад робота шахтаря- багато оплачувана, але забирає здоров’я. Ціна вибору.))

Чи варто витрачати час на самопізнання?(Аналіз чому? Для чого це потрібно? Варто. Так як прогрес у світі висуває вимоги до сучасної людини. «Не варто» Приклад: Ілон Маск, хлопець котрий зміг, хоч був закритим)

Чи Сократ має рацію? (підведення підсумків даної ситуації та перевірка рівню засвоєння)

 

 Підготовлені приклади, підводки для корегування ймовірних думок суджень учнів:

 

Шкільні роки Ілона Маска були не самими кращими. Подекуди він не мав друзів та з нього знущалися. Проте він читав все, до чого дотягувалися руки від самого пробудження і до моменту, коли потрібно лягати спати. Коли закінчилися книги він почав читати енциклопедії. «Я просто читав багато книг і намагався не вставати у людей на шляху».

 

Друге інформаційне повідомлення: викладання інформаційного матеріалу (прийоми реалізації: учитель у формі повідомлення)

Нещодавно я прочитав статтю під назвою «Що потрібно робити для самопізнання та саморозвитку?». Я наткнувся на такі вказані пункти:

  • Відвідуйте спеціальні тренінги з розвитку особистості, курси, семінари.
  • Дивіться мотивуючі фільми
  • Практикуйте спілкування з різними людьми.
  • Шукайте нові шляхи.
  • Створіть список ваших цілей.
  • Займайтеся духовними практиками.
  • Читайте книги.
  • Будьте самим собою.
  • Подорожуйте.
  • Виховуйте себе.
  • Займайтеся спортом.
  • Мрійте.
  • Навчіться контролювати свої думки.
  • Позбудьтеся від шкідливих звичок.

Система взаємопов’язаних запитань:

  1. Яких із цих порад ви вважаєте найдоречнішими
  2. Яких порад дотримуєтеся?
  3. Як ви гадаєте, чи дотримуються успішні люди цих порад?
  4. Чи навчає дотримання порад наполегливості, вірі у своїх силах?
  5. Як заняття спортом може допомогти у самопізнанні?

     Тому, давайте разом спробуємо «розгадати ці ключі до щасливого життя», описавши кожен з них (Підготовлені приклади, підводки для корегування ймовірних думок суджень учнів):

І) Солістка гурту The Hardkiss Юлія Саніна в одному із інтерв’ю відповіла на питання: у чому потрібно встигнути реалізувати себе до 30-ти років? «Самоконтроль та подорожування по іншим країнам».

ІІ) «Найшвидше за все вчишся у 3-х випадках: до 7-ми років, на тренінгах, і коли життя загнало тебе в кут.»  Стівен Кові.

ІІІ) «Ви ніколи не зможете вирішити якусь проблему, якщо збережете те мислення і той же підхід, який привів вас до неї.» Альберт Ейнштейн.

ІV) „Когда я вижу кого-то, кто просто следует своей мечте и добивается успеха, делает только то, что хочет делать и ни перед кем за это не отвечает, конечно, не причиняя этим никому вреда, я считаю, что это прекрасно.“ — Джонни Депп
 

  • Відвідуйте спеціальні тренінги з розвитку особистості, курси, семінари. Насправді, всі ці заходи неймовірно корисні. Тут ви зможете навчитися багатьом тактик і прийомів по спілкуванню з людьми, щодо усунення психологічних проблем. Крім того, ви зможете знайти собі справжнього наставника, який буде допомагати вам контролювати ваші дії на шляху до бажаної мети.
  • Дивіться мотивуючі фільми. Мотивація — це двигун успіху. Відсутність мотивації призводить до ослаблення життєвого тонусу і зниження продуктивності. Тому потрібно обов’язково приділяти час для того, щоб підживити себе необхідною мотивацією для подальших перемог.
  • Практикуйте спілкування з різними людьми. У житті нам доводиться тримати зв’язку з різними типами людей, часто зовсім відрізняються від нас самих. Але, як відомо, незалежно від смаків і переваг людям судилося підтримувати взаємні комунікації, а щоб вони проходили успішно, потрібно володіти певними прийомами спілкування, які формуються безпосередньо при практичному спілкуванні.
  • Шукайте нові шляхи. Вам набридло одноманітне розклад? Так, змініть його! Знайдіть нові способи виконання ваших завдань. Це поліпшить ваші результати в кілька разів.
  • Створіть список ваших цілей. В першу чергу, це потрібно для того, щоб постійно нагадувати собі про це. Адже у суєті днів дуже просто збитися з шляху. Краще створіть декілька таких списків і покладіть їх на найвидніші місця, щоб вони постійно були в полі вашого зору.
  • Займайтеся духовними практиками. Медитації, психологічні прийоми релаксирования — це відмінні засоби для зняття стресу і підвищення продуктивності роботи мозку. Багато знамениті особистості практикували йогу, циган, відвідували святі місця, що допомогло їм сформуватися як особистість і досягти певного розуміння себе. Духовну освіту, безумовно, відіграє важливу роль у розвитку людини.
  • Читайте книги. Книги допомагають поповнити словниковий запас, розвивають мислення, тренують концентрацію уваги. Читаючі люди більш спокійні і терплячі, вони здатні організовувати себе для виконання навіть самої складної роботи.
  • Будьте самим собою. Концентруйтеся безпосередньо на своїй особистості, не відволікайтеся на деталі. Станьте рідною людиною для самого себе. Ви — це найцінніше, що у вас є. Прийміть себе, любіть себе. Тільки це допоможе вам стати по-справжньому успішним і щасливим людиною.
  • Подорожуйте. Це один з найприємніших способів самовдосконалення. Під час подорожі ви не тільки відпочиваєте, а й дізнаєтеся нове про культуру інших країн. Це дуже розвиває. Тому хоча б раз на рік зробіть собі прекрасний подарунок – поїдьте куди-небудь.
  • Виховуйте себе. Якщо у вас немає графіка або списку справ, то створіть його. Не дозволяйте собі на вихідних спати більше восьми годин. Для того, щоб витягти максимум, дуже важлива організованість. Якщо ви ліниві, то поступово позбавляйтеся від цієї недуги. Не дозволяйте собі довго сидіти за комп'ютером для розваги, щоденно переглядайте новини в Інтернеті або по телевізору, але не дозволяйте собі годинами валятися на дивані. Складіть свій графік так, щоб у вас залишалися вільними тільки декілька годин ввечері і вночі.
  • Займайтеся спортом. Спорт допомагає вам самовдосконалюватися. Найскладніше – це зібратися і почати займатися спортом. Якщо ви пересилите себе і почнете, то відчуєте різницю. Ви не тільки будете вдосконалюватися духовно, а й фізично. Тим більше, фізичні заняття роблять людину щасливішою. Ви можете вибрати і інші заняття. Наприклад, йога або пілатес.
  • Мрійте. Це дуже важливий компонент саморозвитку. Якщо ви вмієте яскраво мріяти, то вам легше поставити перед собою мету.
  • Навчіться контролювати свої думки. Повністю позбудьтеся негативних установок, вони заважають самовдосконаленню, «гальмують» розвиток.
  • Позбудьтеся від шкідливих звичок. У цій справі якомога краще проявляється цілеспрямованість людини, її здатність до самоконтролю.

 

 

ІІІ. Заключна частина:

 

Пізнавальна активність сприяє інтелектуальному розвитку. В.Сухомлинський з цього приводу писав: «лінощі, недбальство, слабовілля, розпущеність у навчанні означають, що ти закладаєш корінь свого паразитного існування»

Людині потрібно самовдосконалюватися. Роблячи такі подарунки собі, ви будете себе почувати краще, і смутку у вашому житті не буде місця.

Самовдосконалення – кропітка і регулярна робота, що вимагає часу і сил. Самовдосконалення завжди починається з постановки цілей, тобто з осмислення себе і своїх потреб. На практиці це можна здійснити наступним чином: сядьте в тиші і обміркуйте, що у вашому житті вас влаштовує на 100%, а які аспекти ви хотіли б змінити. Саме над ними і належить попрацювати найближчим часом. Поставивши мету, необхідно розпланувати її досягнення. Це шлях до того, щоб стати кращим, розумнішим і сильнішим.

Тому, на останок завершимо нашу бесіду висловом відомого українського поета та філософа Г.С. Сковороди: «Щастя твоє в тобі самому: пізнавши себе, пізнаєш усе, а не пізнаєш себе, ходитимеш у темряві». Дякую за вашу активність. Ви – молодці! Сьогодні ви отримали певні настанови як стати кращими. Відчуйте різницю уже сьогодні. Тільки практика, тільки хардкор!

 

docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
3669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку