План-конспект першого уроку у 8 класі Тема: Герої завжди поміж нас

Про матеріал
План-конспект першого уроку у 8 класі Тема: Герої завжди поміж нас Мета: Розкрити значення героїзму в житті кожної людини. Сприяти формуванню поваги до, героїв сучасності та їх дій. Виховувати свідоме ставлення до того, що героєм може стати кожен.
Перегляд файлу

План-конспект першого уроку у 8 класі

Тема: Герої завжди поміж нас

Мета: Розкрити значення героїзму в житті кожної людини. Сприяти формуванню поваги до, героїв сучасності та їх дій.  Виховувати свідоме ставлення до того, що героєм може стати кожен.

 

 

Хід уроку

Організаційна частина

Україна – країна героїв. За довгу історію у нас були і великі князі, і хоробрі козаки, і відчайдушні захисники. Щоб перерахувати усіх наших героїв, нам би не вистачило і стометрового аркуша паперу.

Вступна бесіда

Сьогодні перший день нового навчального року. Почати його хотілось би с того, що наша країна прекрасна не тільки своїми краєвидами, унікальною культурою та традиціями, але й народом, який населяє цю прекрасну землю.  Найбільшу цікавість викликають справжні культурні діячі та герої, які творять майбутність, та формують нашу самосвідомість. Формують нові ідеали, до яких кожен з нас хотів би дотягнутись. Хто ці герої? Яка людина може вважати себе героєм? І чи е герої серед нас?

Оголошення теми та мети уроку

Отже сьогодні ми будемо говорити про героїв України, які увійшли в історію та стали для на нас взірцем наслідування.

«У ранньому дитинстві повинні бути вже закладені геройські почуття, що налаштовують душу на подвиги любові й шляхетності. І хіба історія представляє мало прикладів героїв?»

Микола Шелгунов

Герой  — особа, що проявляє вищу форму мужності, розв'язує суспільно значимі конфлікти, яка за свої досягнення чи якості розглядається як ідеал, приклад для наслідування. Герой береться за розв'язання, як правило, виключних за своїми масштабами і труднощами завдань. Він бере на себе підвищені обов'язки і більшу відповідальність, ніж люди, які керуються загальноприйнятими нормами поведінки. Також у більш профанному розумінні герой — це дійова особа твору, особа, котра чимось відзначилась, привертає до себе увагу.

В Україні та багатьох інших країнах звання Героя присвоюється за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення. Героїчними вважаються видатні мужність і відвага, проявлені при захисті батьківщини, в порятунку інших людей від лих у мирний час; визначний внесок в розвиток науки й техніки, культури; зміцнення державної економіки, обороноздатності тощо.

 

 

https://nv.ua/img/forall/users/8/872/nv_09_top_01_danilo_articleportletimage_11386_4.jpgД анило Галицький 

 

Його князювання довелося на драматичні події - навала монголо-татар. Данилу довелося вести тонку політику, щоб уберегти свої землі від цілковитої руйнації. Він зробив далеку поїздку в ставку хана Батия, де отримав гарантії безпеки Галицько-Волинської держави.

У 1253 році Данило Галицький, який шукав військової і політичної підтримки на Заході, отримав від Папи Римського королівський титул.

Під час свого правління він заснував ряд міст на своїх землях, які існують донині. Серед них Холм (нинішній Хелм в Польщі) і Львів.

Героєм його можливо вважати за те, що він на протязі свого правління сумлінно намагався об’єднати Українські землі, та нерідко ризикував своїм життям задля захисту своєї держави від грабіжницьких нападів татарської орди.

https://nv.ua/img/forall/users/8/872/nv_09_top_01_roxolana_5.jpgРоксолана
(Анастасія Лісовська)

 

Будучі дружиною султана Сулеймана I, Роксолана впливала на зовнішню політику Османської імперії - найпотужнішої в той час азіатсько-європейської держави. Вона відкривала школи і караван-сараї, фінансувала будівництво мечетей. Вважається, що, пам'ятаючи про свою батьківщину, Роксолана стримувала агресію османського війська по відношенню до українських земель і дбала про долю слов'янських невільників і козаків.

 

 https://nv.ua/img/forall/users/8/872/nv_09_top_01_orlik_2.jpgПилип Орлик

 

Неможливо недооцінити діяльності цього героя, адже саме він заклав перші цеглинки у демократичність нашої країни.  Шлях до поставлених цілей був дуже важким.  Але саме він вперше розробив Конституцію (перша Конституція у Європі), яка покладена в основу нашої сучасної Конституції.

Саме тут доречним буде вираз видатного українського письменника:

«Героїзмом можна назвати тільки таке діло, де мука і терпіння одиниці здобуває або окуплює добро цілого народу.»

І. Франко

Основна частина

Героїв сучасності складно навіть перелічити. За цілісність нашої країни встали сотні тисяч простих хлопців і дівчат, багато з яких пожертвували своїми життями, щоб в нашій країні зберегти суверенітет і незалежність. Кожен, хто пішов на війну - герой.

Пропоную подивитися кліп, який яскраво показує, що прості хлопці стали справжніми героями за лічені дні. Героїзм у них в серці і душі.

 

https://www.youtube.com/watch?v=r0SDVcopcDw&list=PL3maKd7tgCQIkfYnBjW-41QWcXcBZogdI.

Висновок

Герої не тільки ті, хто не шкодуючи свого життя пішов на війну. Кожен день навколо нас відбуваються героїчні вчинки, які зберігають сотні життів, але залишаються непоміченими. Пожежники, лікарі, поліцейські, волонтери - всі вони справжні герої, які своїми діями роблять світ кращим.

Кожен з нас може стати героєм вже сьогодні. Давайте почнемо з себе і своїх вчинків.

 

docx
Додав(-ла)
Ярова Ніна
Додано
1 вересня 2019
Переглядів
3684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку