План-конспект уроку виробничого навчання на тему:"Різання металу"

Про матеріал
План-конспект уроку виробничого навчання при вивченні теми "Різання металу"
Перегляд файлу

План-конспект уроку виробничого навчання

 

Тема уроку: «Різання металу»

 

Мета уроку:

Навчальна: формування в учнів умінь у процесі та навичок різання металу; розвиток рухомої сфери у процесі виконання учнями вправ; виховання трудової і виробничої дисципліни, інтересу до обраної професії.

Виховна: виховувати в учнів бережливе ставлення до інструменту та обладнання.

Розвиваюча: Розвити координацію рухів.

Методи ведення уроку: Розповідь (бесіда) з практичним показом виконання професійних дій, навчальних виробничих вправ в уповільненому темпі, виконання вправ учнями.

Обладнання уроку: слюсарний стіл, лещата слюсарні, лінійка -15 шт., ножівка -15 шт., ножівкове полотно – 15 шт., труби різного діаметру ДУ-15, ДУ-20, листовий метал, заготовки.

 

Тип уроку: Урок формування первісних умінь.

 

Структура уроку:

1. Організаційна частина (5 хв.).

2. Вступний інструктаж (45 хв.).

3. Поточний інструктаж (5 год.)

4. Заключний інструктаж ( 10 хв.)

 

Хід уроку

1. Організаційна частина (5 хв.).

- Перевірка наявності учнів.

- Перевірка зовнішнього вигляду, відповідність вимогам санітарного стану

спец. одягу.

2. Вступний інструктаж (45 хв.).

1. Оголошення теми та мети уроку, навчально-виробничого завдання.

2. Актуалізація знань і досвіду учнів у формі бесіди:

2.1. Що називається різанням металу?

2.2.Який інструмент використовується при різанні металу?

2.3. Які існують види різання металу?

2.4. Як перевірити якість різання металу?

 

3. Пояснення нового матеріалу:

Різання – відділення частин заготовок від сортового або листового металу. Різання виконують як зі зняттям стружки, так і без зняття. Різання зі зняттям стружки здійснюють ручною ножівкою, на ножівкових, кругло пиляльних, токарно-відрізних верстатах, а може бути газове, дугове тощо. Без зняття стружки матеріали розрізують ручними важільними і механічними ножицями, гострозубцями, труборізами, прес-ножицями у штампах. До різання належить також надрізування металу.

Звичайні ручні ножиці застосовують для різання стальних листів завтовшки 0,5 .1 мм і листів з кольорових металів завтовшки до 1,5 мм. Їх виготовляють з прямими і кривими різальними лезами.

За розміщенням різальної кромки лез ручні ножиці поділяють на праві та ліві.

Ліві – ножиці, у яких на різальній частині кожної половини скіс розташовано з лівого боку. Ними ріжуть по правій кромці виробу проти годинникової стрілки.

Праві – ножиці у яких скіс на різальній частині кожної половини знаходиться з правого боку. Ними ріжуть по лівій кромці виробу у напрямі за годинниковою стрілкою.

У процесі різання не слід розкривати леза ножиць на великий кут, бо при цьому леза будуть виштовхувати, а не різати метал. Леза ножиць треба розкривати приблизно на 2/3 їх довжини.

 

Для усунення засічок і задирок під час переміщення лез ножиць вперед по розмічальній рисці треба, щоб площини лез притискувались до площини розрізу і йшли по розмітці. Різальні кромки лез повинні бути добре заточені, а різальні поверхні (площини) — правильно відрегульовані і закріплені на осі. Ножиці звичайно перевіряють розрізуванням паперу: добре заточені і відрегульовані ножиці повинні різати папір. Розрізати розмічений лист слід так, щоб розмічальна риска знаходилася в полі зору. Тому різання листового металу по прямій лінії і по кривій (кола і закруглення) без різких поворотів провадиться правими ножицями.

 

http://2.bp.blogspot.com/-ZxwGceHftSw/Vm3Ptc_htOI/AAAAAAAAACo/rEec9NTWVM4/s320/22.jpg

 

Розрізування металу важільними ножицями. Ручне розрізування металу виконується також на важільних ножицях: стулових, махових з зубчастою рейкою і інших типів.

Стулові ножиці на відміну від ручних виготовляються великих розмірів. Вони мають одну загнуту рукоятку з загостре
ним кінцем для кріплення до товстої дошки або до верстака (рис., а), а другу, подовжену,—* для роботи рукою. Стулові ножиці стійкі в роботі і дають значну вільність рукам слюсаря. Ними розрізують листи завтовшки 2—3 мм.

Важільні махові ножиці складаються з вертикальних чавунних стояків 1 (рис.,6) і змонтованого на них металевого стола 2. У правій поздовжній боковій площині стола нерухомо закріплений нижній різальний ніж 9; верхній ніж 5 установлений на маховому важелі 4, посадженому на вісь 7. Щоб запобігти самоопусканню махового важеля на хвостовій його частині установлено противагу 6.

 

http://2.bp.blogspot.com/-Uu_QZQD4ttQ/Vm3QDJG4mwI/AAAAAAAAACw/1MhlkILYa-Y/s320/23.jpg

 

Розрізувати листовий метал важільними маховими ножицями типу И-37 можна за розміткою і з допомогою упора. Для розрізування за розміткою лист укладають на столі так, щоб розмічальна риска збіглася з лезом нижнього ножа. Притиснувши потім лист притискною планкою З, сильним рухом опускають важіль з верхнім ножем і «дотискують» його до повного відрізання потрібної частини листа. Під час розрізування листа з допомогою упора (без розмічання) ширину відрізуваної штаби регулюють пересувною упорною планкою 8.

Довжина розрізуваного ножицями листа може бути досить великою, через те що ножиці допускають переміщення листа вздовж ножів.

 

Різання ножівкою

Ножівка – інструмент для різання листів штабового круглого та профільного металу, а також для прорізування шліців, пазів, обрізування й вирішування заготовок по контуру та інших робіт. Ручна ножівка складається з рамки та ножівкового полотна. На одному кінці рамки є нерухома головка з хвостовиком і рукояткою, а на іншому гвинтом і гайкою для натягування полотна. У головках є прорізи у які встановлюють ножівкове полотно закріплюють шурупами.

Рамки для ножівок виготовляють або суцільними для ножівкового полотна однієї певної довжини або розсувними, що дає змогу закріплювати ножівкове полотно різної довжини.

Заготовки з сортового прокату розрізають слюсарної ножівкою. Основними деталями ножівки є нероз'ємна рамка 2 (вона може бути і рознімної, як на рис. 68), ножівкове полотно 4 і хвостовик з ручкою 6.

 

http://3.bp.blogspot.com/-EgvDGfO1m20/Vm3QfaeoDZI/AAAAAAAAAC4/gDwX6GGEcNU/s320/24.jpg

 

Ножівкове полотно являє собою тонку смужку з інструментальної сталі з двома отворами на кінцях. На одній або двох кромках полотна нарізані зуби, що мають нахил в одну сторону. Ножівкове полотно кріпитися до рамці штифтами штифтами 7 і натягується натяжна гайкою 1. При цьому зуби повинні бути спрямовані в бік, протилежний ручці. Натяг пиляльного полотна не повинно бути дуже сильним або дуже слабким, оскільки це може призвести до його поломки.

Заготовку міцно закріплюють в лещатах і в місці розрізання роблять невеликий пропив тригранним напилком, щоб полотно не линула по її поверхні. Місце розрізання розташовують на відстані 10 ... 15 мм від краю губок.

Під час роботи потрібно прийняти правильну робочу позу і тримати ножівку двома руками (рис. 68). При русі ножівки вперед (робочий хід) зуби ріжуть метал, а при зворотному русі (холостий хід) не ріжуть. Тому при робочому ході потрібно переміщати ножівку з легким натиском на заготівлю, а при холостому - без натиску.

Ножівку слід переміщати по заготівлі таким чином, щоб в розрізанні брала участь вся довжина пиляльного полотна. У цьому випадку знос полотна буде рівномірним по всій довжині і полотно прослужить довше.

Різати смугової метал легше по вузькій стороні. Проте товщина смуги не повинна бути менше відстані між трьома зубцями полотна, інакше зуби поламаються. Якщо ж товщина заготовки менше цієї відстані, то її закріплюють в лещата між двома дерев'яними брусками і потім розрізають.

 

Різка труборізом.

Різка труборізом значно продуктивніше, ніж ножівками. Трубу затискають в притиску обертанням рукоятки із гвинтом між кутовий виїмкою підстави і сухарем з уступами. Потім на кінець затиснутою труби в притиску надягають труборіз. Обертаючи рукоятку труборіза навколо своєї осі, підводять рухливий ролик труборіза до зіткнення зі стінкою труби. Далі роблять один оборот труборізом навколо труби і перевіряють лінію різу. Якщо вона одинарна і замкнута, отже, ролики встановлені правильно.

Різання здійснюють так. У встановленого на трубі труборіза повертивают рукоятку на 1/2 обороту, підтискаючи рухливий, ролик до поверхні труби так, щоб лінія розмітки збіглася з гострими гранями роликів. Змащують місце різу маслом для охолодження ріжучих крайок роликів. Обертають труборіз навколо труби, переміщаючи рухливий ролик до тих пір, поки стінки труби не будуть повністю прорізані. Довжину відрізаних труб перевіряють лінійкою, а площина зрізу по відношенню до зовнішньої стінки - трикутником.

Трубу при різанні можна затискати в лещатах, мають рифлені сухарі. Тонкостінні труби ріжуть труборізом з одним роликом. Труби товстостінні розрізають Труборіз з трьома роликами; труби дуже великих діаметрів ріжуть труборізом з ланцюгом, на якому укріплено шостій роликів. Наявність декількох роликів дає можливість значно прискорити процес розрізання.

http://1.bp.blogspot.com/-OO4jkJSDgvM/Vm3QxOQSffI/AAAAAAAAADA/k1R9_fahpJE/s320/25.jpg

 

Охорона праці під час різання.

- При роботі слюсарною ножівкою слід перевірити якість ножівкового полотна та його кріплення.

- Ручка має бути цілою і не спадати з стержня хвостовика.

- Заготовку потрібно міцно затискати в лещатах.

- Підтримувати відрізувані важкі заготовки рукою або використовувати підставки.

- Міцно кріпити і туго затягувати полотно у рамці.

- Не допускати, щоб з головок затяжного гвинта і хвостовика виступали шплінти, що з’єднують ці головки з полотном.

- У процесі роботи на ножівку не натискати сильно, а переміщати її прямолінійно і без ривків.

- Щоб запобігати нагріванню полотна ножівки при різанні, треба змащувати його машинним мастилом.

4. Показ робочих прийомів (3 рази):

-  в робочому темпі;

-  в сповільненому темпі, розчленованому по елементах з поясненням кожного елемента;

- знову в робочому темпі.

5. Закріплення прийомів праці з учнями (5-7) учнів.

6. Дефекти під час різання металу:

 

Дефект

Причина

Спосіб попередження

Різання слюсарної ножівкою

Перекіс різу

Сильно натягнуто полотно. Різання вироблялося поперек смуги або полиці кутника

Натягнути полотно таким чином, щоб воно туго піддавалося натисненню пальцем збоку

Викрошування зубів полотна

Неправильний підбір полотна. Дефект полотна – полотно перекалене

Полотно слід підбирати таким чином, щоб крок зубів був не більше половини товщини заготовки, тобто щоб у роботі брало участь два-три зуба. В'язкі метали (алюміній і його сплави) різати полотнами з більш дрібним зубом, тонкий матеріал закріплювати між дерев'яними брусками і розрізати разом з ними

Поломка полотна

Сильне натискання на ножівку. Слабкий натяг полотна. Полотно перетягнути. Нерівномірний рух ножівкою при різанні

Послабити вертикальне (поперечне) натискання на ножівку, особливо при роботі новим, а також сильно натягнутим полотном. Послаблювати натискання на ножівку наприкінці різу. Рухи ножівкою проводити плавно, без ривків. Не намагатися виправляти перекіс різу перекосом ножівки. Якщо полотно тупе, то необхідно замінити його.

 

Різання ручними ножицями

При різанні листового металу ножиці мнуть його

Тупі ножиці. Ослаблений шарнір ножиць

Різання виробляти тільки гострозаточеними ножицями. Перед початком різання перевірити і, якщо необхідно, підтягнути шарнір ножиць так, щоб раздвигання ручок вироблялося плавно, без заїдань і качки

«Надриви» при різанні листового матеріалу

Недотримання правил різання

Під час роботи ножицями стежити, щоб леза ножиць не сходилися повністю, так як це призводить до «надриву» металу в кінці різу

Поранення рук

Робота проводилася без рукавиць

Працювати ножицями слід тільки в брезентових рукавицях (насамперед на лівій руці, підтримуючої лист)

Різання труб труборізом

Грубі задири в місцях закріплення труби

Порушення правил закріплення труб

Міцно закріплювати трубу в трубному притиску, щоб вона не проверталася в процесі різання. При закріпленні труби в лещатах використовувати дерев'яні прокладки

"Рваний" торець відрізаної труби

Недотримання правил різання труб

Точно встановлювати диски труборіза. Уважно стежити в процесі різання за перпендикулярністю рукоятки труборіза до осі труби (при цій умові ріжучі диски труборіза не зміщуються і лінія різу не перекошується). При кожному повороті труборіза підтискати його гвинт не більше ніж на половину обороту. Рясно змащувати осі ріжучих дисків і місця різу

 

3. Поточний інструктаж (5 год.)

Цільові обходи робочих місць учнів:

1. Перевірка правильної організації робочих місць та дотримання вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності.

2. Перевірка правильності виконання учнями трудових прийомів.

3. Здійснення між операційного контролю.

4. Здійснення індивідуальних та колективних інструктажів при необхідності.

5. Перевірка правильності і раціональності методів роботи учнів, самостійності, творчої активності, використання на практиці технічних знань.

6. Приймання та оцінка робіт, здійснення підсумкового контролю.

4. Заключний інструктаж ( 10 хв.)

1. Підведення підсумків виконання навчально-виробничих завдань.

2. Аналіз додержання вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності.

3. Демонстрація кращих робіт.

4. Аналіз та обговорення типових помилок та методи їх усунення.

5. Повідомлення оцінок (балів).

6. Прийом інструменту.

7 . Прибирання робочого місця.

Майстер виробничого навчання                                  Вадим ЖЕЛЕЗНЯКОВ

docx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
3723
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку