ПЛАН ЗАНЯТТЯ
Навчальна дисципліни: «Економіка енергетики»
Тема заняття: Собівартість енергетичної продукції
Мета заняття:
Ознайомити студентів з поняттям собівартості продукції, видами витрат, процесом калькуляції та статтями витрат, які входять в собівартість холоду.
Розвивати пізнавальну активність студентів; вміння мислити, аналізувати і систематизувати одержану інформацію та робити висновки; розвивати професійні навички, почуття відповідальності, пам’ять, увагу, творчі здібності до самостійного вирішення проблемних питань та конкретних виробничих ситуацій.
Виховувати активний стиль економічного мислення, зацікавленість дисципліною та обраною професією, сприяти формуванню професійних навичок.
Вид заняття: лекція
Міждисциплінарні зв’язки:
Соціологія: Підручник / за ред. В.Г. Городяненко. – К.: ВЦ „Академія”,2018, с. 123 — 128.
Давиденко М.М. Холодильна техніка. Навчальний посібник, 2020 р. с. 184-195.
Забезпечення заняття:
демонстраційний матеріал: мультимедійна презентація теоретичного матеріалу.
роздатковий матеріал: таблиці по структурі собівартості.
ТЗН : комп’ютер, мультимедійний проектор.
Література:
Базова
Допоміжна
Інформаційні ресурси
1. Електронне джерело: http://eco-science.net/
2. Електронне джерело: http://www.economy.nayka.com.ua/
3. Електронне джерело: http://www.dalgakiran.com.ua
ХІД І ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ
|
Тривалість |
Примітка |
||||||||||
І.Організаційна частина:
|
1 хв. |
Слайд 1 |
||||||||||
ІІ. Повідомлення теми, мети заняття. Тема: Собівартість енергетичної продукції. Мета: Ознайомити студентів з поняттям собівартості продукції, видами витрат, процесом калькуляції та статтями витрат, які входять в собівартість холоду. Розвивати пізнавальну активність студентів; вміння мислити, аналізувати і систематизувати одержану інформацію та робити висновки; розвивати професійні навички, почуття відповідальності, пам’ять, увагу, творчі здібності до самостійного вирішення проблемних питань та конкретних виробничих ситуацій. Виховувати активний стиль економічного мислення, зацікавленість дисципліною та обраною професією, сприяти формуванню професійних навичок.
|
1 хв. |
Слайд 2 |
||||||||||
ІІІ. Актуалізація опорних знань:
|
5 хв. |
Слайд 3 |
||||||||||
IV. Мотивація навчальної діяльності Значимість теми для:
|
3 хв. |
Слайд 4 |
||||||||||
V. Виклад теми за питаннями плану: 1. Сутнісна характеристика витрат підприємства. 2. Собівартість продукції та процес калькуляції. 3. Класифікація витрат підприємства. 4. Розрахунок собівартості 1000 кДж холоду за елементами витрат. 1. Сутнісна характеристика витрат підприємства. Будь-яка діяльність, у тому числі й виробнича, супроводжується процесом використання ресурсів. У виробничій діяльності ці ресурси називають факторами виробництва, до них належать сировина, матеріали, праця, засоби виробництва у складі машин, устаткування, споруд та ін. Необхідні ресурси підприємство купує на ринку чи створює самостійно і використовує у своїй операційній діяльності. Оскільки потреба в ресурсах постійна, то їх відтворення здійснюється регулярно згідно з тривалістю операційного циклу й оборотністю. Кошти підприємства, пов'язані з формуванням потрібних ресурсів та їх використанням, утворюють його витрати. Витрати бувають разові та поточні. Разові витрати спрямовані на створення або купівлю факторів виробництва тривалого користування, інших доходних активів чи соціальних благ. їх називають інвестиційними витратами, або просто інвестиціями. Ці особливі витрати розглядаються окремо разом зі специфічною методикою їх обґрунтування. Поточні витрати виникають у процесі операційної діяльності підприємства, тому на практиці їх називають операційними. Операційні витрати умовно можна поділити на циклічні та безперервні. Перші повторюються з кожним циклом виготовлення продукту (основні матеріали, технологічна енергія, зарплата виробничників та ін.). їх сукупна величина залежить від інтенсивності виробництва (кількості продукції). Безперервні операційні витрати потрібні постійно для управління і підтримки операційної системи підприємства у стані готовності (утримання управлінського персоналу, машин і устаткування, споруд, будівель, орендна плата). Операційні витрати, називатимемо їх далі просто витратами, мають натуральну і грошову (вартісну) форми. Планування потреби у факторах виробництва, їх облік у натуральній формі (кількість, маса, об'єм, довжина тощо) важливі для організації діяльності підприємства. Проте для оцінювання результатів цієї діяльності, визначення становища підприємства на ринку і його конкурентоспроможності вирішальною є грошова оцінка витрат, оскільки вона виражає вартість продукції (послуг) для виробника, тобто її собівартість.
|
60 хв |
Слайд 5
Слайд 6 |
||||||||||
2. Собівартість продукції та процес калькуляції.
Собівартість продукції— це грошова форма витрат на підготовку виробництва, виготовлення та збут продукції. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства, а отже, і рівень техніки, технології та організації виробництва. Чим ліпше працює підприємство (інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше вдосконалює техніку, технологію та організацію виробництва), тим нижчою є собівартість його продукції. Тому собівартість є одним із важливих показників ефективності виробництва. Собівартість продукції має тісний зв'язок з її ціною. Це проявляється в тому, що собівартість є базою ціни товару і водночас обмежником для виробництва: ніхто не випускатиме продукції, ринкова ціна якої нижча за собівартість. Витрати, котрі не дають відповідного результату у вигляді продукції, послуг чи інших благ, є прямими втратами або конкретніше: якщо результат у вартісній формі нижче рівня самих витрат (собівартості), то різниця — це збитки. Калькуляція – це процес обчислення собівартості одиниці продукції. Воно потрібне для вирішення ряду управлінських питань, а саме: обгрунтування ціни на продукцію виробника та цінової політики підприємства взагалі; визначення рентабельності виробів і на цій основі оптимізації товарного асортименту; аналізу й оцінки роботи підрозділів підприємства (центрів відповідальності); обчислення економічної ефективності технічних та організаційних рішень і т. п. Об 'єкт калькулювання — це та продукція чи послуги (роботи), собівартість яких обчислюється. До об'єктів калькулювання на підприємстві належать: основна, допоміжна продукція (інструмент, енергія, запчастини та ін.); послуги та роботи (ремонт, транспортування). Головний об'єкт калькулювання — готові вироби, що поставляються за межі підприємства (на ринок). Калькулювання іншої продукції має допоміжне значення. Для кожного об'єкта калькулювання вибирається калькуляційна одиниця — одиниця його кількісного виміру, стосовно якої обчислюються витрати (кількість у штуках, маса, площа, об'єм). Наприклад, об'єкт калькулювання — трактори, калькуляційна одиниця — один трактор, відповідно вугілля — одна тонна, пиво — декалітр, електроенергія — одна кіловат-година і т. п. Величина калькуляційної одиниці принципового значення не має. Вона вибирається з огляду на зручність планування й обліку у виробництві та товарообігу. Основні статті калькуляції охоплюють:
|
|
Слайд 7 |
||||||||||
3. Класифікація витрат підприємства. Різноманітні види втрат розглядаються з різних позицій відповідно до потреб економічного управління. Для систематизації їх класифікують, тобто поділяють на групи за певними ознаками. Кожна з груп охоплює витрати з однаковими властивостями щодо класифікаційної ознаки. Ознаки класифікації витрат можуть бути різними. їх вибирають передусім з практичних міркувань, враховуючи закономірності формування вартісних показників, потреби контролю за рівнем витрат, методи аналізу діяльності та економічних обґрунтувань управлінських рішень.
За способом віднесення на окремі види продукції (калькуляційні одиниці) витрати поділяються на прямі й непрямі. Прямі витрати безпосередньо пов'язані з виготовленням певного виду продукції і можуть бути обчислені на її одиницю у багатопродуктовому виробництві прямо (основні матеріали, комплектуючі вироби, заробітна плата робітників, зайнятих у технологічному процесі та ін.). Якщо виготовляється один вид продукції (наприклад, цегла, пиво), усі витрати розглядаються як прямі. Непрямі витрати не можна безпосередньо віднести на окремі види продукції, бо вони пов'язані не з виготовленням конкретних виробів, а з процесом виробництва у цілому: зарплата обслуговуючого й управлінського персоналу, утримання та експлуатація будівель, споруд, машин тощо. Розподіл витрат на прямі та непрямі істотно залежить від рівня спеціалізації виробництва, особливостей організації бізнес-процесів, методів нормування і обліку, рівня інформаційних технологій. Наприклад, частка прямих витрат є більшою на підприємствах, на яких бізнес-процеси мають орієнтацію на обмежену номенклатуру продукції і послуг. Досить часто прямі витрати за суттю відносять до непрямих внаслідок відсутності їх нормування і диференційованого обліку (наприклад, паливо і енергія технологічного призначення, спеціальні пристосування й інструмент). Залежно від зв'язку з обсягом виробництва витрати є змінні та постійні. Змінні витрати— це витрати, загальна сума яких за певний період залежить від обсягу виготовленої продукції. Постійні витрати є функцією часу, а не обсягу продукції. їх загальна сума не залежить від кількості виготовленої продукції в межах даної виробничої й організаційної структури та величини підприємства, тобто у короткостроковому періоді. Регульовані витрати піддаються контролю і впливу з боку відповідального за їх рівень. Відповідно, щодо нерегульованих витрат такий вплив неможливий. Наприклад, керівник певної виробничої дільниці тією чи іншою мірою може впливати на зарплату робітників, витрати на матеріали, інструмент, технологічну й силову електроенергію та деякі інші витрати. Отже, для цієї дільниці вони є регульовані. Водночас на амортизаційні відрахування, плату за орендовані основні засоби, витрати на їх утримання і керівник дільниці як центру відповідальності впливати не може. Ці витрати для нього не регульовані.
|
|
Слайд 8 |
||||||||||
4. Розрахунок собівартості 1000 кДж холоду за елементами витрат.
Калькуляція собівартості холоду проводиться тільки до цехової собівартості, так як холод використовується на внутрішні потреби. Калькуляція 1000 кДж холоду складається по наступних статтях: 4.1 Холодний агент 4.2 Мастильні матеріали 4.3 Електроенергія силова 4.4 Вода виробнича 4.5 Заробітна плата виробничого персоналу 4.6 Нарахування на заробітну плату 4.7 Цехові витрати 4.1 Розрахунок витрат на холодильний агент. Ці витрати знаходяться в прямій залежності від встановленої річної (стандартної) холодопродуктивності компресорів і розраховується за формулою:
де: Цх/а - ціна І кг аміаку; Qст.р - стандартний річний виробіток холоду; 1,7 - коефіцієнт, який враховує втрати холоду при ремонтних роботах; Нр - норма витрати х/а, кг/кВт.
|
|
Слайд 9
Слайд 10 |
||||||||||
2 4.2 Розрахунок витрат на мастильні матеріали Ці витрати розраховуються за формулою: Рмас = Цмас ∙ Нр ∙ t , грн. де : Цмас - ціна 1 кг мастильного масла; Нр - норма витрат мастила в кг на 1 год. роботи обладнання, машин (за технічними характеристиками); t - тривалість роботи обладнання в році.
|
|
Слайд 11 |
||||||||||
3 4.3 Розрахунок витрат на силову електроенергію Розрахунок витрат на силову електроенергію для привода компресорів, насосів, вентиляторів, встановлених на основному холодильному обладнанні розраховуються за формулою: Рел = Цел.ен ∙ П ∙ t ∙ Кс ∙ Nел.дв, грн
де: Цел.ен - ціна за 1 кВт/год електроенергії, грн; П - число електродвигунів; t - тривалість роботи при максимальній потужності, год; Кс - коефіцієнт спросу електроенергії; Nел.дв - потужність електродвигунів. |
|
Слайд 12 |
||||||||||
4.4 Розрахунок витрат на воду виробничу Ці витрати розраховуються тільки при використанні водопровідної води. Витрати води на охолодження компресорів і конденсаторів враховуються в розмірі втрат на охолоджуючому обладнанні (при використанні оберненого водопостачання). Втрати складають в % від витрат водопровідної води:
Середня зона – 8% Південна зона – 10% Північна зона – 5%
Річна потреба води в м можна розрахувати за формулою: W = qв ∙ Qст, м3/рік де : qв - питомі витрати води Qcт - приведений виробіток холоду, тис кДж Витрати (W') води розраховуються в % від W W'=W - (0,05 - 0,1), м3/год де: W - втрати води за рік, м3; 0,05 - 0,1 - коефіцієнт, враховуючий обернене водопостачання. Вартість води визначається за формулою: Вв = W ∙ Св , грн де: Св - ціна за 1 м води (залежить від місцевих умов), грн.
|
|
Слайд 13 |
||||||||||
4.5 Розрахунок заробітної плати виробничого персоналу 4.6 Розрахунок нарахувань на заробітну плату Нарахування на заробітну плату розраховуються залежно від класу професійного ризику.
|
|
Слайд 14 |
||||||||||
4.7 Розрахунок цехових витрат 7.1 Зарплата цехового персоналу. 7.2 Відрахування на соціальні потреби. Нарахування на заробітну плату складають 37,18% від фонду заробітної плати цехового персоналу. 7.3 Утримання будівель і обладнання. Ці витрати орієнтовно приймають у розмірі 3% від балансової вартості основних фондів цеху. 7.4 Амортизація будівель і обладнання компресорного цеху. Амортизаційні відрахування по обладнанню і будівлях залежить від встановлених норм амортизації: Аоб = СОб ∙ На / 100%, грн. Абуд = Сбуд ∙ На / 100%, грн. де: Соб - початкова вартість обладнання; Сбуд - початкова вартість будівлі; Аоб і А буд – сума амортизаційних відрахувань від вартості обладнання будівлі, грн.; На - норма амортизації, %. 7.5 Витрати на поточний ремонт обладнання і будівель. Сума витрат розраховується за формулою: Рпр = (С0б ∙ Nпр.обл ∙ 100)+(Сбуд ∙ Nпр. обл ∙ 100), грн де: Соб, Сбуд - початкова вартість обладнання і будівель; Nпр.обл - і Nпр.обл - % витрат від вартості обладнання.
4.7.6 Витрати по раціоналізації і винахідництво. Ці витрати визначаються орієнтовно в залежності від місткості проекту холодильника. 4.7.7 Зношення малоцінного і швидкозношуючого інвентарю. Приймається в розмірі 1% від початкової вартості обладнання. 4.7.8 Витрати по охороні праці і техніки безпеки. Суму витрат на охорону праці можна обчислити, в розмірі 3% від річного фонду ЗП. 4.7.9 Розрахунок інших цехових витрат. Інші цехові витрати приймаються в розмірі 2000-5000 грн. за рік.
Отже собівартість продуції є основою для формування її ціни та рівня прибутковості підприємства. Тому є необхідним вивчення її рівня, розробляти шляхи її зменшення. |
|
Слайд 15 |
||||||||||
VI. Підсумок заняття:
|
7 хв |
Слайд 16 |
||||||||||
VIІ. Завдання для самостійної роботи: Опрацювати тему «Собівартість енергетичної продукції» вивчення за конспектом лекцій, та літературою:
|
1 хв |
Слайд 17 |
||||||||||
Розв’язати задачі.
|
1 хв |
Слайд 18 |
Викладач Ю.А. Карпенко
Розглянуто і затверджено
на засіданні циклової комісії
спецтехнічних дисциплін
Протокол № __ від ____ 2014 р.
Голова циклової комісії
__________ О.М. Бадін