План, його основні ознаки. Умовні знаки плану. Визначення напрямків на плані. Окомірне знімання

Про матеріал
Кожна людина повинна почувати себе спокійною на будь-якій місцевості. І навіть на незнайомій вільно орієнтуватися. Для того щоб читати план місцевості, карту, необхідно знати не тільки умовні знаки, масштаб, а й сторони горизонту, вміти орієнтуватися на місцевості. Орієнтуватися – це значить уміти визначити сторони горизонту і своє положення на місцевості відносно сторін горизонту і навколишніх предметів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

План, його основні ознаки. Умовні знаки плану. Визначення напрямків на плані. Окомірне знімання

Номер слайду 2

Умовні знаки і позначення – графічні рисунки відповідних розміру, форми і кольору, якими відображаються на картах чи планах об'єкти місцевості

Номер слайду 3

Види умовних знаків Значкові: геометричні (геометричні фігури, пофарбовані в різні кольори) – млин, колодязь; наочні (найпростіші малюнки) – дерево.

Номер слайду 4

Пояснювальні – відмітки висот, характеристики рік, доріг, назви населених пунктів.

Номер слайду 5

Лінійні (об’єкти лінійної протяжності) – дороги, річки.

Номер слайду 6

Контурні (використовуються для зображення об’єктів, що мають значні площі; їх виділяють кольором, штрихуванням; за допомогою контурних знаків можна визначити дійсні розміри об’єкта, його межі) – луки, ліс, болота, озера.

Номер слайду 7

Визначення азимуту за планом місцевості. Для визначення напрямків на плані місцевості потрібно використовувати транспортир. Для цього його основу орієнтуємо перпендикулярно напрямку на північ і відкладаємо кут він напрямку на північ до напрямку на необхідний об’єкт, тобто визначаємо азимут географічного об’єкту.

Номер слайду 8

Окомірне знімання Під час окомірного знімання визначають напрямки й вимірюють відстані. Для цього потрібно підготувати нескладне обладнання: планшет із компасом, візирну лінійку, олівець, гумку, шпильку. Планшет виготовляють із фанери або цупкого картону, у верхньому куті закріплюють компас (лінія «північ-південь» має бути паралельною до довшої сторони планшета). Для креслення напрямків використовують тригранну (візирну) лінійку. Відстані до них вимірюють кроками й відкладають на відповідних напрямках у певному масштабі.

ppt
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
1507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку