Планування "Календарний план з фізики та хімії в побуті 7-9 класи"

Про матеріал

Вивчення фізики та хімії в побутіданого предмета у спеціальних загальноосвітніх навчальних закладах для розумово відсталих дітей покликано забезпечити формування в учнів елементів знань про основні властивості фізичних тіл і речовин, про найважливіші фізичні і хімічні процеси, явища та їх закономірності.

Програма з фізики і побутової хімії спрямована на посилення корекційно-виховного впливу на учнів, на поліпшення їхньої соціально-трудової адаптації та готовності до самостійного життя.

Перегляд файлу

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор школи

                                                                                                                                                               ___________ 

 

 

 

 

 

 

 

КАЛЕНДАРНИЙ   ПЛАН

на 2018/2019 н. р.

з  фізики та  хімії  в побуті

 вчителя

спеціальної загальноосвітньої

 школи–інтернату  І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ

ДЛЯ 5-9 (10) КЛАСІВ

СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ДЛЯ РОЗУМОВО ВІДСТАЛИХ ДІТЕЙ Київ - 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перегляд файлу

Фізика  та  хімія  в  побуті

7 клас

(70 годин)

І семестр

 

№ з/п

1

Зміст

 

2

К-ть годин

3

Дата

 

4

Навчальні  досягнення  учнів

 

5

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи

6

І Вступ

 

1

Що вивчає фізика

 

5

 

 

1

Фізика – наука про природу і її значення в житті людини. Зміни, що відбуваються в природі.

1

 

Учень ро­зу­міє, що та­ке при­ро­да; ви­ді­ляє фі­зи­ку, як ок­ре­му на­у­ку; пе­ре­ко­ну­є­ть­ся в пе­ре­бу­ва­н­ні при­ро­ди в бе­з­пе­ре­р­в­ній змі­ні, або ру­сі; вста­но­в­лює за­ко­но­мі­р­ність цих змін, або ру­хів(*по можливості встановлює); пе­ре­ко­ну­є­ть­ся в ва­ж­ли­во­с­ті за­ко­нів фі­зи­ки і їх ви­ко­ри­с­та­н­ні.

Розвиток системи узагальнених поглядів на природу, її закони, фізичні явища, причини їх виникнення та місце людини в ньому.

2

Фізичні терміни і фізичні закони, фізичні прилади.

1

 

Учень за­с­то­со­вує но­ві фі­зи­ч­ні те­р­мі­ни(*з допомогою вчителя).

3

Спостереження і досліди.

1

 

Учень вміє спо­с­те­рі­га­ти за яви­ща­ми, які ві­д­бу­ва­ю­ть­ся в при­ро­ді; до­с­лі­джує змі­ну явищ(*з допомогою вчителя).

Формування знань про фізичні явища та вмінь спостерігати за ними. Розвиток словникового запасу, розширення і уточнення запасу уявлень.

4

Фізичні величини та їх вимірювання.

 Визначення основних характеристик вимірювальних засобів (лабораторна робота №1).

1

 

Учень ро­бить ви­мі­рю­ва­н­ня при про­ве­де­н­ні до­с­лі­дів; ви­з­на­чає фі­зи­ч­ні ве­ли­чи­ни; за­с­то­со­вує оди­ни­ці ви­мі­рю­ва­н­ня фі­зи­ч­них ве­ли­чин; ви­мі­рює фі­зи­ч­ні ве­ли­чи­ни; ви­ко­ри­с­то­вує при­ла­ди для ви­мі­рю­ва­н­ня фі­зи­ч­них ве­ли­чин; ви­з­на­чає ос­но­в­ні ха­ра­к­те­ри­с­ти­ки ви­мі­рю­ва­ль­них при­ла­дів (*з допомогою вчителя).

5

Вимірювання об’єму рідини і об’єму твердих тіл неправильної форми (лабораторна робота №2).

1

 

Учень Вміє ви­мі­рю­ва­ти об’єм рі­ди­ни і об’єм тве­р­до­го ті­ла не­п­ра­ви­ль­ної фо­р­ми(*з допомогою вчителя).

Формування перцептивних дій про фізичні величини та їх вимірювання. Розвиток всіх видів сприймання (за аналізаторами, сприймання часу, простору). Корекція  сприймання образу, явищ, подій. Розвиток основних характеристик вимірювальних засобів та навичок користування вимірювальними приладами.

ІІ Фізико-хімічні властивості речовин

 

 

Початкові відомості про фізичні тіла і речовини

2

 

 

6

Поняття «тіло» і «речовина». Будова речовини. Відмінність у молекулярній будові твердих тіл, рідин і газів

1

 

Учень ро­зу­міє сло­во­с­по­лу­че­н­ня «фі­зи­ч­не ті­ло»; ві­д­рі­з­няє по­ня­т­тя «ті­ло» і «ре­чо­ви­на»; знає про іс­ну­ва­н­ня ча­с­ти­нок, з яких скла­да­є­ть­ся ре­чо­ви­на;

Ро­зу­міє, що всі мо­ле­ку­ли да­ної ре­чо­ви­ни од­на­ко­ві; ді­з­на­є­ть­ся: про по­діл мо­ле­кул на ато­ми; про ве­ли­чи­ну мо­ле­кул; вста­но­в­лює ві­д­мі­н­ність у мо­ле­ку­ля­р­ній бу­до­ві тве­р­дих тіл, рі­дин і га­зів.  (*намагається зрозуміти)

Розвиток мовлення, орієнтування в навколишньому світі та  активного словникового запасу. Формування аналітико-синтетичного типу сприймання, розуміння змісту завдання на сприймання.

7

Три агрегатних стани речовини: твердий, рідкий, газоподібний

1

 

Учень по­ді­ляє фі­зи­ч­ні ті­ла на три кла­си: тве­р­ді, рі­д­кі і га­зо­по­ді­б­ні; розуміє, що речовина у природі  пе­ре­бу­ва­є в трьох ста­нах: тве­р­до­му, рі­д­ко­му і га­зо­по­ді­б­но­му; по­рі­в­нює збе­ре­же­н­ня фо­р­ми і об’є­му тве­р­ди­ми ті­ла­ми, рі­ди­на­ми і га­за­ми; вста­но­в­лює за­га­ль­ні вла­с­ти­во­с­ті тве­р­дих тіл, рі­дин і га­зів. (*робить спроби з допомогою вчителя)

Розвиток уміння утримувати інформацію та прийомів її пригадування. Створення стимулюючої мотивації

 

Маса

 

5

 

 

8

Сила. Дія сили.

1

 

Учень вста­но­в­лює при­чи­ни змі­ни ру­ху ті­ла; за­з­на­чає дію си­ли на ті­ло при змі­ні шви­д­ко­с­ті ру­ху ті­ла; по­я­с­нює де­фо­р­ма­цію ті­ла під ді­єю си­ли. (*намагається встановити)

Розвиток прийомів порівняння, класифікації, систематизації тіл і речовин за формою, кольором, розмірами, запахом, смаком.

Установлення причинно-наслідкових залежностей тіла від його властивостей. Формування уявлень про зміну форми тіла.

9

Явище тяжіння. Сила тяжіння.

1

 

Учень пе­ре­ко­ну­є­ть­ся в дії си­ли при­тя­г­не­н­ня Зе­м­лі іншими ті­лами; ді­з­на­є­ть­ся про при­п­ли­ви і ві­д­ли­ви во­ди в оке­а­нах і мо­рях; пе­ре­ко­ну­є­ть­ся в іс­ну­ва­н­ні ма­си ті­ла; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність дії си­ли тя­жі­н­ня від ма­си ті­ла. (*намагається встановити)

10

Маса. Визначення маси тіла за допомогою терезів (лабораторна робота №3)

1

 

Учень Вміє ви­мі­рю­ва­ти ма­су рі­з­них тіл за до­по­мо­гою те­ре­зів; вста­но­в­лює оди­ни­ці ви­мі­рю­ва­н­ня ма­си. (*намагається встановити)

Розвиток обсягу смислової та словесно-логічної пам’яті, стимулювання інтересу до навчального матеріалу. Корекція усіх форм мислення. Формування понять на основі усвідомлення не лише суттєвих ознак, а й змінних, другорядних.

Розвиток мислительних операцій: порівняння, класифікації, узагальнення.

11

Густина речовини і її врахування в техніці

 

 

1

 

Учень до­с­лі­джує за­ле­ж­ність ма­си тіл од­на­ко­во­го об’є­му від ре­чо­вин, з яких зро­б­ле­ні ці ті­ла; вста­но­в­лює, що ті­ла од­на­ко­вої ма­си, ви­го­то­в­ле­ні з рі­з­них ре­чо­вин, ма­ють рі­з­ні об’є­ми. (*намагається встановити) .Вміє  ви­з­на­чи­ти гу­с­ти­ну ре­чо­вин;  ко­ри­с­ту­є­ть­ся оди­ни­ця­ми ви­мі­рю­ва­н­ня гу­с­ти­ни; вміє ко­ри­с­ту­ва­ти­ся та­б­ли­цею гу­с­ти­ни ре­чо­вин.

Формування умінь обчислювати густину речовин, визначати масу тіла за густиною і об’ємом.

 

12

Визначення густини речовини твердого тіла (лабораторна робота№4)

1

 

Вміє  ви­з­на­чи­ти об’єм ті­ла за йо­го ма­сою і гу­с­ти­ною ре­чо­ви­ни, з якої зро­б­ле­не ті­ло. (*з допомогою вчителя)

 

Властивості твердих тіл

 

7

 

 

13

Сталість форми і об’єму твердих тіл. Зміна форми і об’єму твердих тіл під дією зовнішніх сил.

1

 

Ро­з­пі­з­нає тве­р­ді ті­ла за їх фо­р­мою; ві­дз­на­чає, що фо­р­ма тве­р­дих тіл не змі­ню­є­ть­ся за но­р­ма­ль­них умов; вста­но­в­лює, що фо­р­ма тве­р­дих тіл змі­ню­є­ть­ся при дії  на них пе­в­ної си­ли; дає ви­з­на­че­н­ня де­фо­р­ма­ції ті­ла; вста­но­в­лює ста­лість об’є­му тве­р­до­го ті­ла за но­р­ма­ль­них умов. (*з допомогою вчителя)

Розвиток сприймання й обсягу пам’яті  про форму і об’єм твердих тіл, їх властивості та використання. Формування уявлень про зміну форми твердого тіла під дією іншого тіла. Засвоєння назв твердих тіл.

14

Види деформацій твердих тіл.

1

 

15

Пружність твердих тіл, їх використання в техніці і побуті

1

 

До­с­лі­джує ви­ни­к­не­н­ня си­ли пру­ж­но­с­ті; ро­з­рі­з­няє де­фо­р­ма­цію пру­ж­но­с­ті від ін­ших ви­дів де­фо­р­ма­ції; на­во­дить при­к­ла­ди рі­з­них пру­ж­них тіл; ро­з­рі­з­няє рі­з­ні ви­ди пру­ж­них де­фо­р­ма­цій; вміє ро­з­пі­з­на­ва­ти де­фо­р­ма­ції ро­з­тя­гу­ва­н­ня, сти­с­не­н­ня, зги­на­н­ня, кру­че­н­ня. (*з допомогою вчителя)

Розвиток рухів, дій операцій, за допомогою яких виконуються практичні завдання (аналіз та розуміння умов завдання, планування та організація його виконання, самоконтроль діяльності).

 

16

Пластичність твердих тіл, їх використання в техніці і побуті

1

 

Визначає та­кі вла­с­ти­во­с­ті тіл як пла­с­ти­ч­ність; (*з допомогою вчителя) ро­з­пі­з­нає змі­ну фо­р­ми пла­с­ти­ч­них тіл,  ви­ко­ри­с­та­н­ня цієї властивості в по­бу­ті, бу­ді­в­ни­ц­т­ві.

Розвиток цілісності, структурності, осмисленості відчуттів. Корекція пізнавальних процесів спостереження, запам’ятовування, відтворення.

17

Крихкість твердих тіл, їх врахування в техніці і побуті

1

 

Визначає та­кі вла­с­ти­во­с­ті тіл як кри­х­кість; ві­дз­на­чає ру­й­ну­ва­н­ня тве­р­дих кри­х­ких тіл при дії на них пе­в­ної си­ли; знає ви­ко­ри­с­та­н­ня кри­х­ких тіл на пра­к­ти­ці. (*з допомогою вчителя)

18

Горючі   тверді  речовини

1

 

Кла­си­фі­кує тве­р­ді ре­чо­ви­ни на го­рю­чі;ви­з­на­чає умо­ви го­рі­н­ня тве­р­дих ре­чо­вин(*з допомогою вчителя); ві­дз­на­чає ви­ді­ле­н­ня сві­т­ла і те­п­ло­ти при го­рі­н­ні; до­с­лі­джує ва­ж­ли­вість по­ві­т­ря для пі­д­т­ри­ма­н­ня го­рі­н­ня;

Розвиток уміння виділяти головне у завданні, утримувати здобуту інформацію, користуватися нею у практичній діяльності.

19

Негорючі тверді  речовини

1

 

Кла­си­фі­кує тве­р­ді ре­чо­ви­ни на не го­рю­чі(*з допомогою вчителя); вміє ви­ко­ри­с­то­ву­ва­ти не­го­рю­чі ре­чо­ви­ни, знає яки­ми спо­со­ба­ми мо­ж­на при­пи­ни­ти го­рі­н­ня.

Розвиток уміння виділяти головне у завданні, утримувати здобуту інформацію, користуватися нею у практичній діяльності.

 

Початкові відомості про теплові явища

 

15

 

 

20

Зміна об’єму твердих тіл.

 

1

 

Де­мо­н­с­т­рує змі­ну об’є­му тве­р­дих тіл при на­г­рі­ва­н­ні. (*з допомогою вчителя)

Формування понять про горючі, негорючі, рідкі і газоподібні тіла (стани). Розвиток активного словникового запасу, наочно-практичного (дійового) мислення.

21

Розширення і стискання твердих тіл.

 

1

 

Де­мо­н­с­т­рує   на при­ла­дах ро­з­ши­ре­н­ня тве­р­дих тіл при на­г­рі­ва­н­ні , і сти­с­не­н­ня — при охо­ло­дже­н­ні(*з допомогою вчителя); ви­з­на­чає за­ле­ж­ність ро­з­ши­ре­н­ня тве­р­дих тіл; ус­ві­до­м­лює вра­ху­ва­н­ня те­п­ло­во­го ро­з­ши­ре­н­ня і сти­с­не­н­ня тве­р­дих тіл у те­х­ні­ці,  на за­лі­з­ни­ч­но­му тра­н­с­по­р­ті, га­зо- і во­до­п­ро­во­дах. (*намагається зрозуміти)

Формування понять про розширення і стиснення тіл під час їх нагрівання, про врахування цих властивостей у народному господарстві.

22

Поняття про температуру. Термометр.

 

1

 

Ха­ра­к­те­ри­зує те­п­ло­вий стан тіл — їх те­м­пе­ра­ту­рою; ро­з­рі­з­няє рі­з­ни­цю в бу­до­ві рі­з­них те­р­мо­ме­т­рів; ус­ві­до­м­лює про то­ч­ність ви­мі­рю­ва­н­ня те­м­пе­ра­ту­ри ті­ла лю­ди­ни. (*з допомогою вчителя)

Формування понять «теплові явища», «температура тіла», «термометр».

 

23

Вимірювання температури. Одиниця вимірювання температури.

 

1

 

Оці­нює по­ді­л­ку шка­ли те­р­мо­ме­т­ра; ко­ри­с­ту­є­ть­ся оди­ни­цею ви­мі­рю­ва­н­ня те­м­пе­ра­ту­ри — гра­ду­сом; ро­з­рі­з­няє і ві­д­по­ві­д­но по­з­на­чає те­м­пе­ра­ту­ру ви­ще і ни­ж­че ну­ля. (*з допомогою вчителя)

Формування понять«одиниця температури», «теплопровідність».

24

Визначення температури повітря, води, людського тіла (практична робота).

1

 

Вміє ви­мі­рю­ва­ти те­м­пе­ра­ту­ру тіл те­р­мо­ме­т­ра­ми. (*з допомогою вчителя)

Розвиток відчуттів різної модальності та їх діагностика. Діагностика та розвиток задатків щодо відчуттів окремих модальностей (тактильні, больові, температурні). Розвиток уміння користуватися термометром, навичок вимірювання температури тіла, води, повітря на основі орієнтування у способах виконання цих дій.

25

Зміна властивостей твердих тіл при нагріванні й охолодженні.

1

 

Пе­ре­ко­ну­є­ть­ся в змі­ні вла­с­ти­во­с­тей пру­ж­них тіл, які  при на­г­рі­ва­н­ні ста­ють пла­с­ти­ч­ни­ми, а при охо­ло­дже­н­ні — знов ста­ють пру­ж­ни­ми; ві­дз­на­чає змі­ну вла­с­ти­во­с­тей кри­х­ких тіл, які при на­г­рі­ва­н­ні ста­ють пла­с­ти­ч­ни­ми, а при охо­ло­дже­н­ні на­би­ра­ють по­пе­ре­д­ніх вла­с­ти­во­с­тей(*з допомогою вчителя).

Формування уявлень про предмети і явища, що в даний момент не діють на органи чуття (розвиток аналізу і синтезу, відтворення і узагальнення знань про властивості твердих тіл під час нагрівання і охолодження).

 

26

Практична  робота  по виявленню  змін у  твердих  тілах.

1

 

Вста­но­в­лює змі­ну тве­р­до­с­ті пла­с­ти­ч­них тіл при на­г­рі­ва­н­ні і тве­р­д­не­н­ні. . (*намагається встановити)

27

Перехід речовин з одного агрегатного стану в інший.

1

 

Залежно від умов вста­но­в­лює аг­ре­га­т­ні ста­ни ре­чо­вин; ус­ві­до­м­лює пе­ре­хід ре­чо­вин з тве­р­до­го ста­ну в рі­д­кий та га­зо­по­ді­б­ний при по­с­ту­по­во­му на­г­рі­ва­н­ні і на­в­па­ки. (*з допомогою вчителя)

Формування усіх сторін та складових навчальної діяльності: потреб, мотивів, інтересу до процесу, змісту та результату діяльності.

28

Плавлення і тверднення.

 

1

 

Визначає про­цес пла­в­ле­н­ня і тве­р­д­не­н­ня при до­ся­г­не­н­ні на­г­рі­вання  ре­чо­ви­ни до пе­в­ної те­м­пе­ра­ту­ри(*має елементарні уявлення); ви­з­на­чає за та­б­ли­цею ту­го­п­ла­в­кі і ле­г­ко­п­ла­в­кі ре­чо­ви­ни; пе­ре­ко­ну­є­ть­ся в ста­ло­с­ті ма­си ре­чо­ви­ни в про­це­сі пла­в­ле­н­ня і тве­р­д­не­н­ня. 

29

Відливання форм. Спостереження  за процесами плавлення  і  тверднення речовин (лабораторна  робота №5).

 

1

 

Вміє са­мо­с­ті­й­но ви­ко­ну­ва­ти до­с­лі­ди і спо­с­те­рі­га­ти за про­це­са­ми пла­в­ле­н­ня і тве­р­д­не­н­ня; ви­ко­ри­с­то­вує пла­в­ле­н­ня при  ві­д­ли­ва­н­ні форм. (*з допомогою вчителя)

Розвиток дослідних навичок для здобуття доказу теплопровідності твердих тіл.

 

30

Паяння за допомогою електропаяльника (практична робота)

1

 

Ви­ко­ри­с­то­вує пла­в­ле­н­ня при па­я­н­ні еле­к­т­ро­па­я­ль­ни­ком. (*з допомогою вчителя)

31

Теплопровідність твердих тіл.

1

 

По­я­с­нює про­цес пе­ре­да­чі те­п­ла від більш на­г­рі­то­го до менш на­г­рі­то­го ті­ла. (*намагається пояснити).

Оволодіння діями, операціями та способами проведення дослідів, за допомогою яких встановлюється, що різні тверді речовини мають неоднакову теплопровідність. Надання дослідній діяльності усвідомленого характеру.

32

Добрі і погані провідники тепла/холоду.

 

1

 

За та­б­ли­цею ві­дз­на­чає до­б­рі і по­га­ні про­по­ві­д­ни­ки те­п­ла (хо­ло­ду); знає як вра­хо­ву­є­ть­ся те­п­ло­п­ро­ві­д­ність в бу­ді­в­ни­ц­т­ві, те­х­ні­ці, по­бу­ті; ви­ко­ри­с­то­вує в сво­їй пра­к­ти­ч­ній ді­я­ль­но­с­ті те­п­ло­п­ро­ві­д­ність тве­р­дих тіл. (*має елементарні уявлення);

Розвиток наочно-конкретного мислення про закономірності переходу речовин з твердого стану в рідкий та з рідкого в твердий за певних умов.

33

Одяг людей в різні пори року.

1

 

Використовує  в своїй практичній діяльності теплопровідність твердих тіл (*по можливості використовує).

 

34

Підсумковий  урок за І семестр.

 

1

 

Учень узагальнює  вивчений матеріал за

  І –й семестр. (*намагається пояснити).

Розвивати вміння узагальнювати, доводити, діяти за аналогією, самостійно виконувати навчальні завдання: аналізувати навчальний матеріал, планувати і контролювати власні дії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ семестр

 

№ з/п

1

Зміст

 

2

К-ть годин

3

Дата

 

4

Навчальні  досягнення  учнів

 

5

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи

6

 

Властивості та застосування металів

 

12

 

 

35

Загальні  властивості  металів.

 

1

 

Кла­си­фі­кує ме­та­ли на чо­р­ні, ко­ль­о­ро­ві і бла­го­ро­д­ні(*намагається класифікувати);ро­з­ді­ляє вла­с­ти­во­с­ті ме­та­лів на фі­зи­ч­ні, хі­мі­ч­ні й ме­ха­ні­ч­ні; ві­д­но­сить до фі­зи­ч­них вла­с­ти­во­с­тей ме­та­лів: ко­лір, те­м­пе­ра­ту­ру пла­в­ле­н­ня, те­п­ло­п­ро­ві­д­ність, те­п­ло­ве ро­з­ши­ре­н­ня, еле­к­т­ро­п­ро­ві­д­ність; ви­ді­ляє на­й­го­ло­в­ні­шу з хі­мі­ч­них вла­с­ти­во­с­тей ме­та­лів — ко­ро­зі­й­ну сті­й­кість; ви­ді­ляє ме­ха­ні­ч­ні вла­с­ти­во­с­ті ме­та­лів:  блиск, мі­ц­ність, тве­р­дість, пру­ж­ність, в’я­з­кість, пла­с­ти­ч­ність. (*з допомогою вчителя).

Поповнення та розширення знань про метали, їх види та застосування. Вироблення узагальнених уявлень про властивості металів: плавкість, теплопровідність, пружність, пластичність у єдності з розвитком словесного мовлення на основі широкого використання наочності і предметно-практичної діяльності.

 

36

Порівняння  пружності  металів (лабораторна  робота №6)

1

 

37

Чорні метали.  Їх  властивості.

1

 

Виді­ляє осо­б­ли­ву вла­с­ти­вість чо­р­них ме­та­лів - при­тя­га­н­ня ма­г­ні­том; за­з­на­чає про­я­в­ле­н­ня вла­с­ти­во­с­тей, які ма­ють всі ме­та­ли; по­рі­в­нює між со­бою на тве­р­дість за­лі­зо, ча­вун і сталь. (*з допомогою вчителя)

 

Розвиток осмисленої пам’яті і абстрактно-логічного мислення здійснюється у процесі практичної діяльності, в основу якої покладено виконання операцій аналізу і  узагальнення. Розчленування предмета, явища, речовини на окремі частини, елементи з подальшим об’єднанням їх у ціле, встановлення істотних зв’язків між ними. Так здійснюється перехід від уявлення про предмет до поняття про нього.

38

Залізна руда. Виплавка чавуну і сталі.

 

1

 

Знає, з чо­го ви­ро­б­ля­ють за­лі­зо, ча­вун і сталь; знає, що за­лі­з­ну ру­ду ви­до­бу­ва­ють із надр зе­м­лі; дає ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку до­ме­н­ної пе­чі, в якій ви­п­ла­в­ля­ють ча­вун, і ста­ле­п­ла­ви­ль­ної пе­чі, в якій ви­п­ла­в­ля­ють сталь. (*має елементарні уявлення)

 

Формування уявлення про добування залізної руди, способи її переплавки.

Розвиток уміння класифікувати метали на основі одержання знань про їх фізичні, хімічні та механічні властивості.

39

Використання чорних металів у народному господарстві.

1

 

Знає, де ви­ко­ри­с­то­ву­ють чо­р­ні ме­та­ли і що з них ви­го­то­в­лю­ють. (*намагається дати характеристику)

Усвідомлення залежності застосування металів у техніці, будівництві, на транспорті від таких їх властивостей як пружність, в’язкість, пластичність, твердість, міцність, корозійність.

 

40

Корозія  металів. Способи запобігання корозії.

 

1

 

Стве­р­джує ру­й­ну­ва­н­ня тве­р­дих ме­та­лів у на­с­лі­док ржа­ві­н­ня (їх вза­є­мо­дія з на­в­ко­ли­ш­нім се­ре­до­ви­щем); ви­з­на­чає ін­те­н­си­в­ність ко­ро­зії; ви­ді­ляє спо­со­би за­по­бі­га­н­ня ко­ро­зі­ї. (*з допомогою вчителя)

Формування знань і практичних умінь для запобігання корозії металів та захисту металевих виробів від корозії.

 

41

Кольорові метали. Алюміній, його  властивості  та  використання.

1

 

Ви­ді­ляє з ко­ль­о­ро­вих ме­та­лів алю­мі­ній, мідь, цинк, сви­нець, оло­во; дає їх  ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку  та  ви­ко­ри­с­та­н­ня в ма­ши­но­бу­ду­ва­н­ні, на тра­н­с­по­р­ті, бу­ді­в­ни­ц­т­ві,  в еле­к­т­ро­те­х­ні­ці; ра­ді­о­а­па­ра­ту­рі. (*намагається дати характеристику)

 

Виховання в учнів бережливого ставлення до благородних металів, економного використання міді, алюмінію, цинку, свинця.

42

Мідь,її властивості та  застосування.

 

1

 

43

Цинк,його властивості та використання.

 

1

 

44

Свинець  та  олово, їх властивості та  використання.

1

 

45

Благородні метали. Властивості  та  використання.

 

1

 

Ви­ді­ляє бла­го­ро­д­ні ме­та­ли — зо­ло­то, пла­ти­ну, срі­б­ло(*по можливості виділяє); дає ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку зо­ло­та, ви­ко­ри­с­та­н­ня як ва­лю­т­но­го ме­та­лу, в юве­лі­р­ній спра­ві, зу­бо­п­ро­те­зу­ва­н­ні; дає ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку пла­ти­ні, йо­го ви­ко­ри­с­та­н­ня в хі­мі­ч­ній про­ми­с­ло­во­с­ті, еле­к­т­ро­те­х­ні­ці, ме­ди­ци­ні, юве­лі­р­ній спра­ві; дає ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку срі­б­лу, йо­го ви­ко­ри­с­та­н­ня для ви­го­то­в­ле­н­ня гро­шей, при­к­рас, ме­ди­ч­них ін­с­т­ру­ме­н­тів, хі­мі­ч­но­го по­су­ду, фо­то спра­ві; пі­д­к­ре­с­лює дію срі­б­ла по зне­за­ра­жу­ва­н­ні во­ди. (*має елементарні уявлення)

Корекція основних видів діяльності (аналіз і розуміння умов практичної діяльності, планування, організація виконання завдання, самоконтроль, самооцінка).

46

Сплави: бронза, латунь, дюралюміній, силумін, паяльне олово. Властивості  та  використання.

1

 

Знає, як ут­во­рю­ю­ть­ся спла­ви(*має елементарні уявлення); ха­ра­к­те­ри­зує ут­во­ре­н­ня ла­ту­ні, бро­н­зи, дю­ра­лю­мі­нію, си­лу­мі­ну, па­я­ль­но­го оло­ва; знає про ви­ко­ри­с­та­н­ня ко­ж­но­го із за­з­на­че­них спла­вів; об­ґ­ру­н­то­вує ви­го­то­в­ле­н­ня де­та­лей з то­го чи ін­шо­го спла­ву.

 

Розвиток пам’яті, осмисленого запам’ятовування, прийомів пригадування, відтворення образу предмета, об’єкта, що пригадується, створення стимулюючої ситуації

 

Рідина в природі і житті людини

 

25

 

 

47

Відмінні властивості рідин від твердих тіл

 

1

 

По­рі­в­нює(*намагається порівнювати)  вла­с­ти­во­с­ті рі­дин з тве­р­ди­ми ті­ла­ми за фо­р­мою і об’є­мом; вста­но­в­лює ві­д­мі­н­ність цих вла­с­ти­во­с­тей — при­й­ма­н­ня рі­ди­на­ми фо­р­ми по­су­ди­ни, в яку їх на­ли­ва­ють; по­я­с­нює ці вла­с­ти­во­с­ті на ос­но­ві мо­ле­ку­ля­р­ної бу­до­ви рі­дин .

Розвиток уявлень про основні властивості рідин, їх відмінності від твердих речовин.

48

Порівняння рідин за зовнішніми ознаками

 

1

 

Ви­ді­ляє та­кі вла­с­ти­во­с­ті рі­дин, як ко­лір, за­пах, смак; ро­з­рі­з­няє рі­ди­ни за ци­ми оз­на­ка­ми. (*з допомогою вчителя)

Формування рис особистості, необхідних для ефективного розв’язання навчальної задачі: самостійність, організованість, акуратність, цілеспрямованість Корекція зорових, нюхових, смакових, органічних відчуттів..

49

Густина рідин.

 

1

 

По­рі­в­нює (*намагається порівнювати)  гу­с­ти­ну рі­дин з гу­с­ти­ною тве­р­дих тіл на ос­но­ві мо­ле­ку­ля­р­ної бу­до­ви рі­дин і ре­чо­вин тве­р­дих тіл; ро­з­рі­з­няє рі­з­ні рі­ди­ни зо об’є­мом і ма­сою; ви­ді­ляє рі­ди­ни, ва­ж­чі і ле­г­ші за во­ду.

Розвиток пам’яті, осмисленого запам’ятовування, прийомів пригадування, відтворення образу предмета, об’єкта, що пригадується, створення стимулюючої ситуації.

50

Визначення густини рідини

(лабораторна робота №7).

1

 

Вміє ви­з­на­ча­ти гу­с­ти­ну рі­ди­ни; ко­ри­с­ту­є­ть­ся та­б­ли­цею гу­с­ти­ни рі­дин. (*з допомогою вчителя)

Розвиток регулюючої функції мовлення на основі  практичної діяльності: розуміння інструкції, виконання словесних вказівок, готовність прийняти вербальну допомогу, надати її іншому.

51

Рідини як розчинники. Вода як розчинник. Розчини насичені і ненасичені (лабораторна робота №8).

 

1

 

Ви­ді­ляє ре­чо­ви­ни, які ро­з­чи­ня­ю­ть­ся і які не ро­з­чи­ня­ю­ть­ся  у во­ді; вміє приго­ту­ва­ти ро­з­чи­ни; по­ді­ляє ро­з­чи­ни на на­си­че­ні і не­на­си­че­ні; пі­д­к­ре­с­лює, що ро­з­чи­н­ність га­зів ефе­к­ти­в­ні­ша при охо­ло­дже­н­ні; ви­ді­ляє  зна­че­н­ня вла­с­ти­во­с­ті во­ди ро­з­чи­ня­ти ре­чо­ви­ни для ро­с­лин, тва­рин і лю­дей. . (*з допомогою вчителя)

Формування умінь і навичок економного використання запасів питної води та водних ресурсів для потреб господарства.

Розвиток умінь переносити у практичні ситуації засвоєнні на уроці уміння і навички інтелектуальної діяльності.

52

Очищення води від домішок: відстоювання, фільтрування.

 

1

 

Ро­зу­міє не­о­б­хі­д­ність очи­ще­н­ня при­ро­д­ної во­ди від до­мі­шок.(*з допомогою вчителя)

Розвиток конкретних уявлень про способи природного та штучного очищення води від домішок з метою запобігання інфекційних хвороб.

 

53

Інші рідини як розчинники: бензин, ацетон, гас, скипидар. Видалення плям із тканин.

 

1

 

Дотримується  техніки  безпеки  при  роботі  з  вогненебезпечними  речовинами. Вміє  видаляти  плями  із  тканини. (*з допомогою вчителя)

Розвиток умінь переносити у практичні ситуації засвоєнні на уроці уміння і навички інтелектуальної діяльності.

54

Охорона водних ресурсів.

1

 

Ро­зу­міє(*намагається зрозуміти),  чо­му по­т­рі­б­но охо­ро­ня­ти во­д­ні ре­су­р­си, еко­но­ми­ти ви­ко­ри­с­та­н­ня пи­т­ної во­ди.

Формування умінь і навичок економного використання запасів питної води та водних ресурсів для потреб господарства.

55

Приготування розчинів, відстоювання і фільтрування (лабораторна  робота №9).

1

 

Ви­ко­нує до­с­лі­ди по ві­д­с­то­ю­ва­н­ню і фі­ль­т­ру­ва­н­ню во­ди; (*з допомогою вчителя)

Розвиток умінь переносити у практичні ситуації засвоєнні на уроці уміння і навички інтелектуальної діяльності.

56

Розширення і стиснення рідин при нагріванні і охолодженні.

1

 

Ро­зу­міє(*намагається зрозуміти),  , як рі­ди­ни ро­з­ши­рю­ю­ть­ся при на­г­рі­ва­н­ні і сти­с­ку­ють­ся при охо­ло­дже­н­ні; ро­з­к­ри­ває за­ле­ж­ність ро­з­ши­ре­н­ня рі­дин від змі­ни те­м­пе­ра­ту­ри, об’є­му рі­дин і від ви­ду ре­чо­вин; зве­р­тає ува­гу на осо­б­ли­во­с­ті ро­з­ши­ре­н­ня во­ди; знає, чо­му по­т­рі­б­но вра­хо­ву­ва­ти ро­з­ши­ре­н­ня рі­дин при на­г­рі­ва­н­ні в те­х­ні­ці і по­бу­ті.

Розвиток орієнтування у завданні, вибір і планування дій відповідно до мети. Розвиток наочно-образного, практично-дійового мислення.

 

57

Кипіння  рідин.

1

 

Ви­з­на­чає оз­на­че­н­ня ки­пі­н­ня як про­цес пе­ре­т­во­ре­н­ня рі­ди­ни в па­ру; пе­ре­ко­ну­є­ть­ся, що під час ки­пі­н­ня рі­ди­ни її те­м­пе­ра­ту­ра не змі­ню­є­ть­ся, ві­дз­на­чає за­с­то­су­ва­н­ня яви­ща ки­пі­н­ня в те­х­ні­ці і по­бу­ті. (*має елементарні уявлення);

Розвиток розумових здібностей, розширення і уточнення уявлень.

58

Перехід рідин з одного агрегатного стану в інший. Три агрегатних стани води.

1

 

Ро­зу­міє(*намагається зрозуміти),  , як ві­д­бу­ва­ю­ть­ся про­це­си пла­в­ле­н­ня, тве­р­д­не­н­ня, па­ро­у­т­во­ре­н­ня.

59

Кругообіг води в природі.

1

 

По­я­с­нює(*намагається пояснити);  кру­го­о­біг во­ди в при­ро­ді; ус­ві­до­м­лює, яке зна­че­н­ня має змі­на аг­ре­га­т­них ста­нів ре­чо­ви­ни в пра­к­ти­ці.

Розвиток аналітико-синтетичної мисленнєвої діяльності, опосередкованого і узагальненого пізнання предметів і явищ об’єктивної дійсності в їхніх істотних властивостях, зв’язках і відношеннях.

60

Випаровування і конденсація.

 

1

 

По­я­с­нює(*намагається пояснити) па­ро­у­т­во­ре­ння як про­цес пе­ре­хо­ду рі­ди­ни в па­ру; за­с­во­ює, що ви­па­ро­ву­ва­н­ня ві­д­бу­ва­є­ть­ся з по­ве­р­х­ні рі­ди­ни; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність шви­д­ко­с­ті ви­па­ро­ву­ва­н­ня від ви­ду рі­ди­ни(*по можливості встановлює), пло­щі по­ве­р­х­ні рі­ди­ни, те­м­пе­ра­ту­ри рі­ди­ни, під час ві­т­ру; про­во­дить до­с­лід по ко­н­де­н­са­ції па­ри рі­ди­ни.

61

Виникнення туману, хмар. Насичення, опади у вигляді дощу, снігу, граду. Роса, іній. Вологе і сухе повітря.

1

 

по­я­с­нює ви­ни­к­не­н­ня ту­ма­ну, хмар, опа­дів у ви­г­ля­ді до­щу, сні­гу гра­ду, ви­ни­к­не­н­ня ро­си, інею(*має елементарні уміння); ро­зу­міє си­но­п­ти­ч­ні по­ві­до­м­ле­н­ні про по­го­ду(*з допомогою вчителя).

Розвиток аналітико-синтетичної мисленнєвої діяльності, опосередкованого і узагальненого пізнання предметів і явищ об’єктивної дійсності в їхніх істотних властивостях, зв’язках і відношеннях.

62

Тиск рідин.

 

1

 

Пе­ре­ко­ну­є­ть­ся про іс­ну­ва­н­ня ти­с­ку рі­дин, йо­го дію на дно і сті­н­ки по­су­ди­ни; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність ти­с­ку рі­дин від ви­со­ти сто­в­па рі­ди­ни(*має елементарні уявлення).

Розвиток умінь порівнювати предмети, явища, процеси, виділяти подібні та відмінні ознаки предметів.

63

Передавання тиску рідинами.

 

1

 

Учень до­во­дить(*має елементарні уявлення), що на ві­д­мі­ну від тве­р­дих тіл, рі­ди­ни пе­ре­да­ють зо­в­ні­ш­ній тиск в ко­ж­ну її то­ч­ку.

Розвиток умінь виконувати найпростіші класифікації за їх суттєвими ознаками.

64

Застосування тиску рідин у техніці. Гідравлічні машини.

1

 

На­во­дить при­к­ла­ди за­с­то­су­ва­н­ня ти­с­ку рі­дин у те­х­ні­ці; по­я­с­нює бу­до­ву і дію гі­д­ра­в­лі­ч­них ма­шин. (*з допомогою вчителя)

Розвиток умінь встановлювати причинні залежності.

65

Сполучені посудини.

 

1

 

Знає (*має елементарні уявлення), що та­ке спо­лу­че­ні по­су­ди­ни і як в них вста­но­в­лю­є­ть­ся рі­вень рі­ди­ни; на­зи­ває при­к­ла­ди спо­лу­че­них по­су­дин в те­х­ні­ці і по­бу­ті(*по можливості називає).

Формування знань про сполучні посуди різної форми і різного об’єму, розвиток зорового сприймання на основі дослідів, які доводять, що у з’єднаних посудинах рідина вільно перетікає з однієї посудини в іншу.

66

Закон сполучених посудин і його використання в техніці

1

 

По­я­с­нює бу­до­ву і дію во­до­мі­р­но­го скла в па­ро­вих ко­т­лах; знає, за яким при­н­ци­пом шлю­зу­ю­ть­ся су­д­на; ві­дз­на­чає роль во­до­на­пі­р­ної ба­ш­ти при про­ве­де­ні во­до­п­ро­во­ду; мо­же по­я­с­ни­ти дію схі­д­ча­с­то­го фо­н­та­ну. (*з допомогою вчителя)

67

Виштовхувальна сила рідин. Архімедова сила.

Визначення  виштовхувальної  сили, що  діє  на  занурене  в рідину  тіло(лабораторна робота №10).

1

 

До­с­лі­джує, як ви­ни­кає ви­ш­то­в­хува­ль­на

си­ла рі­ди­ни; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність ви­ш­то­в­ху­ва­ль­ної си­ли рі­ди­ни від гу­с­ти­ни рі­ди­ни.

Ви­з­на­чає ве­ли­чи­ну ви­ш­то­в­ху­ва­ль­ної си­ли, що діє на за­ну­ре­не в рі­ди­ну ті­ло. (*з допомогою вчителя)

Формування усвідомленого, активного, самостійного виконання дітьми різноманітних навчальних і практичних завдань засобами спеціально організації їхньої предметно-практичної, розумової та мовленнєвої діяльності.

Розвиток умінь переносити у практичні ситуації засвоєнні на уроці уміння і навички інтелектуальної діяльності.

68

Плавання тіл.

1

 

Знає умо­ви пла­ва­н­ня тіл в за­ле­ж­но­с­ті, від густини тіла і густини рідини та рі­з­ни­цю між си­лою тя­жі­н­ня і ви­ш­то­в­ху­ва­ль­ною си­лою рі­ди­ни (*має елементарні уявлення); вста­но­в­лює, що ті­ла мо­жуть пла­ва­ти на по­ве­р­х­ні рі­ди­ни, або то­ну­ти за­ле­ж­но від гу­с­ти­ни ре­чо­ви­ни ті­ла і рі­ди­ни.

Розвиток аналітико-синтетичної мисленнєвої діяльності, опосередкованого і узагальненого пізнання предметів і явищ об’єктивної дійсності в їхніх істотних властивостях, зв’язках і відношеннях.

69

Денсиметр (аерометр), види денсиметрів.

Вимірювання густини рідини за допомогою денсиметра (практична робота).

1

 

 

Знає  будову  денсиметра та  його  види.

Вміє вимірювати  густину рідини за  допомогою  денсиметра і  користуватися  ним. (*намагається зрозуміти за допомогою вчителя)

Розвиток умінь виконувати найпростіші класифікації за їх суттєвими ознаками.

Розвиток умінь переносити у практичні ситуації засвоєнні на уроці уміння і навички інтелектуальної діяльності.

70

Підсумковий  урок  за  рік.

 

1

 

Учні повинні знати:

пройдений  матеріал  за  рік.

 

Розвивати вміння узагальнювати, доводити, діяти за аналогією, самостійно виконувати навчальні завдання: аналізувати навчальний матеріал, планувати і контролювати власні дії.

 

 

 

 

 

 

Фізика та  хімія  в  побуті

8 клас

(70 годин)

І семестр

 

№ з/п

1

Зміст

 

2

К-ть годин

3

Дата

 

4

Навчальні  досягнення  учнів

 

5

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи

6

І

 Фізичні властивості газів

 

19

 

 

1

Фізичні властивості газів. Використання фізичних властивостей газів людиною.

1

 

Знає: що га­зи не ма­ють ста­лої фо­р­ми і об’є­му; що га­зи мо­жуть сти­с­ку­ва­тись; ві­дз­на­чає, що га­зи ти­с­нуть в усіх на­п­ря­мах од­на­ко­во; доводить на до­с­лі­дах, що га­зи ма­ють ма­су; на­во­дить при­к­ла­ди ви­ко­ри­с­та­н­ня фі­зи­ч­них вла­с­ти­во­с­тей га­зів. (*з допомогою вчителя)

Сприяння концентрації уваги на предметах та явищах, що вивчаються, адекватному сприйманні навчального матеріалу, його осмисленню.

2

 Горючі і негорючі гази.

1

 

Кла­си­фі­кує го­рю­чі і не­го­рю­чі га­зи; по­я­с­нює хі­мі­ч­ну ре­а­к­цію під час го­рі­н­ня га­зів; дає ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку при­ро­д­но­му га­зу і йо­го ви­ко­ри­с­та­н­ня; знає, які га­зи ви­ко­ри­с­то­ву­ють для рі­за­н­ня і зва­рю­ва­н­ня ме­та­лів; ро­з­рі­з­няє не­й­т­ра­ль­ні і от­ру­й­ні га­зи. . (*з допомогою вчителя)

Розвиток прийомів довільного запам’ятовування, зберігання у довготривалій пам’яті, пригадування, відтворення і використання засвоєного матеріалу в аналогічній ситуації.

3

Запобіжні заходи в поводженні з газами.

1

 

За­с­те­рі­гає про обе­ре­ж­не по­во­дже­н­ня з го­рю­чи­ми і от­ру­й­ни­ми га­за­ми; на­зи­ває за­по­бі­ж­ні за­хо­ди під час ви­ко­ри­с­та­н­ня га­зів; знає спо­со­би га­сі­н­ня по­жеж. (*з допомогою вчителя)

Усвідомлення можливих негативних наслідків для людини та середовища необережного поводження з горючими й отруйними газами.

4

Розширення і стиснення газів при нагріванні й охолодженні.

1

 

По­я­с­нює на до­с­лі­ді ро­з­ши­ре­н­ня га­зів (по­ві­т­ря) при на­г­рі­ва­н­ні і сти­с­не­н­ня при охо­ло­дже­н­ні; спи­ра­є­ть­ся на ек­с­пе­ри­ме­н­та­ль­ні до­с­лі­ди про од­на­ко­ве об’є­м­не ро­з­ши­ре­н­ня всіх га­зів; вста­но­в­лює (*намагається встановити)  ві­д­мі­н­ність ро­з­ши­ре­н­ня (сти­с­не­н­ня) га­зів від ро­з­ши­ре­н­ня (сти­с­не­н­ня) тве­р­дих тіл і рі­дин.

Самостійне виконання вправ на диференціацію понять «розширення» і «стиснення», «конвекція», «рух повітря». Використання цих властивостей людиною.

 

5

Конвекція газів

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня ко­н­ве­н­ції як по­ши­ре­н­ня те­п­ло­ти че­рез пе­ре­мі­ще­н­ня ша­рів га­зів. (*робить спроби пояснити)

Розвиток спостереження за розширенням газів під час нагрівання та стиснення під час охолодження.

6

Приклади  застосування  конвекції  в  народному  господарстві.

1

 

Пі­д­к­ре­с­лює пра­к­ти­ч­не вра­ху­ва­н­ня ро­з­ши­ре­н­ня (сти­с­не­н­ня) га­зів. . (*з допомогою вчителя)

Формування уявлень щодо застосування конвенції у промисловості та будівництві.

7

Вітер. Використання  сили  вітру  людиною.

1

 

Вміє ви­з­на­чи­ти на­п­рям і си­лу ві­т­ру по флю­ге­ру; по­я­с­нює бу­до­ву і ро­бо­ту це­н­т­ра­ль­но­го во­дя­но­го опа­ле­н­ня; дає ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку ура­га­ну, што­р­му, ви­ни­к­не­н­ня бри­зів на бе­ре­гах мо­рів; знає, як ви­ко­ри­с­то­ву­є­ть­ся си­ла ві­т­ру лю­ди­но­ю. (*з допомогою вчителя)

Розвиток мовлення на основі збагачення словника словами, що означають властивості газів, їх використання у техніці і побуті людини.

8

Теплопровідність повітря.

1

 

Вміє по­я­с­ни­ти по­га­ну те­п­ло­п­ро­ві­д­ність по­ві­т­ря; по­рі­в­нює те­п­ло­п­ро­ві­д­ність по­ві­т­ря з те­п­ло­п­ро­ві­д­ні­с­тю тве­р­дих тіл і рі­дин. (*робить спроби пояснити)

Розвиток готовності до пізнавальної діяльності, до оволодіння індивідуальним соціально-практичним досвідом.

9

Приклади використання  повітря як поганого  провідника  теплоти.

1

 

Знає, чо­му те­р­мос до­в­го збе­рі­гає чай га­ря­чим, квас — хо­ло­д­ним; ві­дз­на­чає, як лю­ди­на ви­ко­ри­с­то­вує по­га­ну те­п­ло­п­ро­ві­д­ність по­ві­т­ря при но­сі­н­ні одя­гу зи­мою і лі­том. (*з допомогою вчителя)

Формування пізнавальної потреби у набутті нових знань про використання властивостей повітря людиною, у поглибленні тих, що вже набуті.

10

Повітряна  оболонка  Землі. Атмосферний  тиск.

1

 

По­дає ви­з­на­че­н­ня ат­мо­с­фе­ри; по­я­с­нює іс­ну­ва­н­ня ат­мо­с­фе­р­но­го ти­с­ку на ос­но­ві знань про ма­су по­ві­т­ря; про­во­дить до­с­лі­ди, які пі­д­т­ве­р­джу­ють іс­ну­ва­н­ня ат­мо­с­фе­р­но­го ти­с­ку; ус­ві­до­м­лює, як змі­ню­є­ть­ся гу­с­ти­на ат­мо­с­фе­ри зі збі­ль­ше­н­ням ви­со­ти; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність між ви­со­тою і ти­с­ком по­ві­т­ря  (*з допомогою вчителя)

Розвиток наочно-образного, наочно-дійового мислення,  на основі проведення дослідів, що підтверджують існування атмосферного тиску.

11

Вимірювання  атмосферного  тиску. Дослід  Торрічеллі.  

1

 

Учень знає: як і чим ви­мі­рю­ва­ти ат­мо­с­фе­р­ний тиск; що бе­ре­ть­ся за но­р­ма­ль­ний ат­мо­с­фе­р­ний тиск; по­я­с­нює змі­ну по­го­ди, по­в’я­зу­ю­чи її із змі­ною  ат­мо­с­фе­р­но­го ти­с­ку(*з допомогою вчителя).

12

Барометр. Приклади, які  доводять  існування атмосферного  тиску.

 

1

 

По­я­с­нює (*по можливості), бу­до­ву і дію ба­ро­ме­т­ра, ма­но­ме­т­ра.

ІІ

Використання властивостей повітря в народному господарстві

9

 

13

Нагнітальний  насос.

1

 

Знає бу­до­ву і дію на­г­ні­та­ль­но­го на­со­са; по­я­с­нює  (*по можливості),бу­до­ву і дію ко­м­п­ре­со­ра; зна­хо­дить рі­з­ни­цю між ве­ло­си­пе­д­ним на­со­сом і на­со­сом для на­ка­чу­ва­н­ня м’я­чів.

Розвиток вольових зусиль, спрямованих на формування сумлінності, інтересу, активності, самостійності, цілеспрямованості, навчальної і практичної діяльності.

14

Всмоктувальний  насос.

1

 

Знає(*має елементарні уявлення) бу­до­ву і дію всмо­к­ту­ва­ль­но­го на­со­са.

Розвиток аналітико-синтетичної мисленнєвої діяльності, опосередкованого і узагальненого пізнання предметів і явищ об’єктивної дійсності в їхніх істотних властивостях, зв’язках і відношеннях.

15

Садовий  обприскувач.

1

 

По­я­с­нює(*намагається пояснити з допомогою вчителя)  бу­до­ву і дію са­до­во­го оп­ри­с­ку­ва­ча.

16

Пневматичні  машини та  інструменти.

1

 

По­я­с­нює (*намагається пояснити з допомогою вчителя)бу­до­ву і дію ві­д­бі­й­но­го мо­ло­т­ка, пу­ль­ве­ри­за­то­ра пне­в­ма­ти­ч­но­го га­льма.

17

Склад  повітря.

1

 

Зна­йо­ми­ть­ся з ек­с­пе­ри­ме­н­та­ль­ним ви­з­на­че­н­ням скла­ду по­ві­т­ря; за­па­м’я­то­вує про­це­н­т­ний склад су­мі­ші га­зів в по­ві­т­рі — ки­с­ню, азо­ту, ву­г­ле­ки­с­ло­го га­зу, во­дя­ної па­ри, а та­кож ок­си­ду сі­р­ки, ме­та­ну, амі­а­ку, ок­си­ду ву­г­ле­цю; ро­зу­міє шкі­д­ли­вість за­б­ру­д­не­н­ня по­ві­т­ря для здо­ро­в’я лю­ди­ни; ві­дз­на­чає засоби  збе­ре­же­н­ня чи­с­то­ти по­ві­т­ря від за­б­ру­д­нень(*з допомогою вчителя).

Розвиток уміння зосереджувати увагу на завданні, уважно вислуховувати інструкцію, стисло її відтворювати, виконувати завдання у заданій послідовності.

18

Кисень  та  його  властивості.

1

 

Ви­ді­ляє зна­че­н­ня ат­мо­с­фе­р­но­го ки­с­ню для ди­ха­н­ня лю­ди­ни і тва­рин; ро­з­к­ри­ває фі­зи­ч­ні і хі­мі­ч­ні вла­с­ти­во­с­ті ки­с­ню(*з допомогою вчителя); знає про за­с­то­су­ва­н­ня ки­с­ню в про­ми­с­ло­во­с­ті, ме­ди­ци­ні, ко­с­мо­на­в­ти­ці; ро­зу­міє  зна­че­н­ня зе­ле­них на­са­джень для по­по­в­не­н­ня ат­мо­с­фе­р­но­го ки­с­ню.

Сприяння концентрації уваги на предметах та явищах, що вивчаються, адекватному сприйманні навчального матеріалу, його осмисленню.

19

Одержання  кисню (лабораторна робота№1)

   1

 

Вміє  добувати  кисень із перманганату  калію(*з допомогою вчителя)..

Розвиток наочно-образного, наочно-дійового мислення,  на основі проведення дослідів на  одержання  кисню.

20

Вуглекислий  газ та його властивості.

1

 

Знає  властивості та  застосування  вуглекислого  газу(*з допомогою вчителя).

Розвиток прийомів довільного запам’ятовування, зберігання у довготривалій пам’яті, пригадування, відтворення і використання засвоєного матеріалу в аналогічній ситуації.

21

Одержання  вуглекислого газу(лабораторна робота №2).

1

 

Вміє до­бу­ва­ти ву­г­ле­ки­с­лий газ із ва­п­ня­ку; ви­з­на­чає джерела утворення та вла­с­ти­во­с­ті ву­г­ле­ки­с­ло­го га­зу і йо­го шкі­д­ли­вість для лю­ди­ни і тва­рин(*з допомогою вчителя).

Розвиток наочно-образного, наочно-дійового мислення,  на основі проведення дослідів на  одержання  вуглекислого газу.

 

ІІІ.  Елементарні відомості з механіки

 

10

 

 

 

Види рухів

 

3

 

 

22

Механічний  рух. Відносність  руху  і  спокою.

1

 

Характеризує різні види рухів(*по можливості).

Корекція недоліків сприймання навчального матеріалу, осмислювання і запам’ятовування його, пригадування, відтворення, використання в аналогічних та нових ситуаціях

23

Види рухів: поступальний, коливальний, обертальний.

1

 

Наводить приклади поступального, обертального і коливального рухів. (*з допомогою вчителя).

Сприяння концентрації уваги на предметах та явищах, що вивчаються, адекватному сприйманні навчального матеріалу, його осмисленню.

24

Рівномірний  і  нерівномірний  рухи.

1

 

Виділяє рівномірні і нерівномірні рухи. Знає одиниці швидкості і руху. (*з допомогою вчителя).

 

Швидкість.

 

2

 

 

25

Швидкість. Одиниці  швидкості. 

1

 

Дає (*намагається дати)ви­з­на­че­н­ня шви­д­ко­с­ті ті­ла в рі­в­но­мі­р­но­му ру­сі; знає, як ви­з­на­чи­ти шви­д­кість ті­ла в рі­в­но­мі­р­но­му ру­сі.

Розвиток настирливості, бажання працювати з текстом підручника, виділяти в ньому головну думу, наводити приклади з власних спостережень і досвіду. Виявляти оцінне ставлення до прочитаного, критично реагувати на оцінку вчителем знань та умінь.

26

Визначення середньої швидкості руху

1

 

За­с­во­ює і ви­ко­ри­с­то­вує фо­р­му­лу для ви­з­на­че­н­ня шви­д­ко­с­ті ру­ху; на­зи­ває оди­ни­ці шви­д­ко­с­ті; ро­з­в’я­зує за­да­чі на ви­з­на­че­н­ня шви­д­ко­с­ті, шля­ху, ча­су. (*з допомогою вчителя).

 

 

Взаємодія тіл.

 

5

 

 

27

Інерція.

1

 

Ви­з­на­чає стан спо­кою і стан ру­ху; за­с­во­ює ви­з­на­че­н­ня іне­р­ції; знає вра­ху­ва­н­ня іне­р­ції(*має елементарні уявлення).

Формування в учнів зовнішньої і внутрішньої організованості у навчальній діяльності.

28

Сила. Взаємодія тіл.

1

 

Знає (*має елементарні уявлення)причини змі­ни шви­д­кості ру­ху ті­ла; по­в’я­зує шви­д­ко­с­ті тіл при вза­є­мо­дії з ма­сою лю­ди­ни.

29

Маса  тіла. Вага  тіла.

1

 

Знає(*має елементарні уявлення), як ви­мі­ря­ти ма­су ті­ла і яким при­ла­дом; на­зи­ває оди­ни­ці ма­си;тіл.

30

Динамометр.

1

 

знає, як ви­мі­ря­ти ма­су ті­ла певним при­ла­дом; на­зи­ває оди­ни­ці ма­си; дає ви­з­на­че­н­ня ти­с­ку; розуміє його вимірюва­н­ня; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність ти­с­ку від дії си­ли і пло­щі (*намагається встановити)

 

31

Визначення   ваги  тіла  за  допомогою  динамометра (лабораторна  робота №3).

1

 

32

Сила  тертя.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня  силі  тертя;знає, що  причиною  зміни  швидкості  є  сила  тертя. (*з допомогою вчителя).

Розвиток довільної уваги, обсягу та цілісності сприймання.

33

Тиск.

 

 

Дає ви­з­на­че­н­ня (*намагається називати)ти­с­ку; за­с­во­ює та ви­ко­ри­с­то­вує фо­р­му­лу для ви­з­на­че­н­ня ти­с­ку; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність ти­с­ку від дії си­ли і пло­щі.

Формування сприймання простору.

34

Підсумковий  урок  за  І семестр.

 

 

Учні повинні знати:

пройдений  матеріал  за  І семестр.

 

Розвивати вміння узагальнювати, доводити, діяти за аналогією, самостійно виконувати навчальні завдання: аналізувати навчальний матеріал, планувати і контролювати власні дії.

 

 

 

 

 

 

ІІ семестр

 

№ з/п

1

Зміст

 

2

К-ть годин

3

Дата

 

4

Навчальні  досягнення  учнів

 

5

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи

6

 

ІV. Елементи статистики.

 

35

 

 

35

Момент сили.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня(*з допомогою вчителя).

 ро­з­ді­лу ме­ха­ні­ки — що та­ка ста­ти­ка; ви­з­на­чає пле­че си­ли; вста­но­в­лює фі­зи­ч­ну ве­ли­чи­ну — мо­мент си­ли; за­с­во­ює іс­ну­ва­н­ня мо­ме­н­ту си­ли за стрі­л­кою го­ди­н­ни­ка.

Розвиток уміння налаштовуватися на виконання навчального завдання, сприймання навчального матеріалу.

 

36

Важіль. Рівновага сил  на  важелі.

Центр ваги.

1

 

Визначає ко­ли ті­ло пе­ре­бу­ває в рі­в­но­ва­зі. Зна­хо­дить центр ва­ги ті­ла пло­с­кої фі­гу­ри(*по можливості).

37

Стійкість тіл. Визначення  центра  ваги  плоских  пластин (лабораторна  робота №4).

1

 

На­зи­ває ви­ди рі­в­но­ва­ги тіл: сті­й­ка, не­с­ті­й­ка, ба­й­ду­жа; на­зи­ває рі­з­не по­хо­дже­н­ня пря­мо­ви­с­ної лі­нії ві­д­но­с­но то­ч­ки опо­ри(*намагається називати).

 

Важелі

 

8

 

 

38

Двоплечі важелі. Рівноплечий важіль.

1

 

Знає, що та­ке ва­жіль, йо­го еле­ме­н­ти (*має елементарні уявлення); ро­з­ді­ляє ва­же­лі на рі­в­но­п­ле­чі; ро­з­ра­хо­вує ви­г­раш у си­лі при ко­ри­с­ту­ва­н­ні дво­п­ле­чи­ми ва­же­ля­ми в за­ле­ж­но­с­ті від до­в­жи­ни пліч ва­же­лів; опи­сує зо­ло­те пра­ви­ло ме­ха­ні­ки за рі­в­ні­с­тю ро­бо­ти ру­ші­й­ної си­ли і ро­бо­ти си­ли опо­ру.

Формування умінь порівнювати предмети, виділяти подібні та відмінні їх властивості (ознаки), виконувати класифікацію предметів за їхніми суттєвими ознаками.

39

Елементи важеля: точка опори, два плеча.

1

 

Ро­зу­міє, як вста­но­ви­ти рі­в­но­ва­гу дво­п­ле­чих ва­же­лів  (*з допомогою вчителя).

40

Використання рівноплечих важелів: гойдалка, терези, коромисло.

1

 

На­во­дить при­к­ла­ди ви­ко­ри­с­та­н­ня рі­в­но­п­ле­чих ва­же­лів (*по можливості).

Формування умінь встановлювати причинно-наслідкові залежності.

41

Нерівноплечий важіль

1

 

Ро­з­ді­ляє ва­же­лі на рі­в­но­п­ле­чі і не­рі­в­но­п­ле­чі; на­во­дить при­к­ла­ди ви­ко­ри­с­та­н­ня нері­в­но­п­ле­чих ва­же­лів(*з допомогою вчителя).

Формування понять та уявлень  про важелі, їх види, використання важелів людиною.

42

Односторонній важіль.

1

 

По­ка­зує схе­ма­ти­ч­но дію од­но­с­то­ро­н­нь­о­го ва­же­ля; вміє ви­з­на­чи­ти ви­г­раш в си­лі в за­ле­ж­но­с­ті від шля­хів, про­й­де­них ті­лом і то­ч­кою при­к­ла­да­н­ня си­ли (*з допомогою вчителя).

43

Прості механізми, які ґрунтуються на дії одностороннього важеля: лом, лапа, гайковий ключ, кусачки.

1

 

На­зи­ває ме­ха­ні­з­ми, які ґру­н­ту­ю­ть­ся на дії од­но­с­то­ро­н­нь­о­го ва­же­ля(*по можливості).

Розвиток обсягу мислення на основі аналізу ситуації, описаної в підручнику. Концентрація уваги на малюнку.

44

Зручність в роботі і економія сил при використанні важелів.

1

 

Пі­д­к­ре­с­лює зру­ч­ність в ро­бо­ті і еко­но­мії си­ли при ви­ко­ри­с­та­н­ні ва­же­лів (*з допомогою вчителя).

45

Умова  рівноваги  сил  на  важелі (лабораторна  робота №5).

1

 

Визначає  рівновагу  сил  на  важелі(*намагається визначити).

Розвиток конструктивних умінь на основі визначення рівноваги  сили  на  важелі.

 

Блоки

 

10

 

 

46

Блоки. Нерухомий блок

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня, що пре­д­с­та­в­ляє со­бою блок; по­ді­ляє бло­ки на не­ру­хо­мий і ру­хо­мий;визначає, що та­ке не­ру­хо­мий блок; ро­з­г­ля­дає не­ру­хо­мий блок як ва­жіль(*по можливості).

Розширення та уточнення понять про  блоки, їх види та застосування блоків людиною для полегшення власних зусиль.

47

Піднімання вантажу.

1

 

Пі­д­к­ре­с­лює, що не­ру­хо­мий блок ви­г­ра­шу в си­лі не дає, а ли­ше змі­нює на­п­рям дії си­ли; на­зи­ває за­с­то­су­ва­н­ня не­ру­хо­мих бло­ків(*з допомогою вчителя).

48

Рухомий блок.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня ру­хо­мо­го бло­ка; ро­з­г­ля­дає ру­хо­мий блок як ва­жіль(*з допомогою вчителя).

Розвиток мислення на основі установлення причинно-наслідкової залежності між будовою, дією блоків та їх використанням.

49

Лабораторна  робота №6 з дослідження  властивостей рухомого  і  нерухомого  блоків.

1

 

Пі­д­к­ре­с­лює, що ру­хо­мий блок дає ви­г­раш у си­лі в 2 ра­зи, але ві­д­с­тань збі­ль­шу­є­ть­ся в 2 ра­зи(*з допомогою вчителя)..

Розвиток конструктивних умінь на основі дослідження  властивостей  рухового  і  нерухомого  блоків.

50

Механізми, робота яких ґрунтується на принципі дії блоків: лебідка, журавель, підйомні крани та ін.

1

 

На­зи­ває ме­ха­ні­з­ми, в яких за­с­то­со­ву­ють ру­хо­мі бло­ки (намагається  називати).

Розвиток мислення на основі установлення причинно-наслідкової залежності між будовою, дією блоків та їх використанням.

51

Поліспаст.

1

 

Ро­з­г­ля­дає по­лі­с­паст як об’­є­д­на­н­ня ру­хо­мих і не­ру­хо­мих бло­ків; по­ді­ляє по­лі­с­па­с­ти на кра­т­ні і з бло­ка­ми на спі­ль­ній осі; пі­д­ра­хо­вує ви­г­раш у си­лі і про­г­раш у ві­д­с­та­н­і в за­ле­ж­но­с­ті від кі­ль­ко­с­ті бло­ків; на­зи­ває при­к­ла­ди за­с­то­су­ва­н­ня по­лі­с­па­с­тів  (*намагається підрахувати з допомогою вчителя).

Збагачення словникового запасу фізичними термінами, розширення знань з фізики про будову та користування рухомими блоками.

52

Коловорот.

1

 

Знає, що  називається коловоротом, його  будову  та  застосування  (* з допомогою вчителя).

Розширення знань з фізики про будову та користування рухомими блоками.

53

Умова  рівноваги  сил  на  рухомому  блоці (лабораторна  робота №7).

1

 

Ро­з­в’я­зує за­да­чі на зна­хо­дже­н­ня ви­г­ра­шу в си­лі при ко­ри­с­ту­ва­н­ні по­лі­с­па­с­том  (*по можливості).

Розвиток зорово-моторної координації, спритності та орієнтування в просторі. Формування пізнавального інтересу до навчального матеріалу та мотивації до лабораторних і практичних робіт.

54

Похила площина.

1

 

Знає, як зна­хо­ди­ти ви­ко­на­ну ме­ха­ні­ч­ну ро­бо­ту че­рез при­к­ла­де­ну си­лу до ті­ла і про­й­де­ний шлях ті­лом; схе­ма­ти­ч­но ро­з­г­ля­дає по­хи­лу пло­щи­ну у ви­г­ля­ді пря­мо­ку­т­но­го три­ку­т­ни­ка; пі­д­ра­хо­вує ви­г­раш у си­лі в за­ле­ж­но­с­ті від до­в­жи­ни і ви­со­ти по­хи­лої пло­щи­ни; знає як і для чо­го ви­ко­ри­с­то­ву­ють по­хи­лу пло­щи­ну(* з допомогою вчителя).

Розвиток зорово-моторної координації, спритності та орієнтування в просторі.

55

Практична  робота  з  піднімання тягарів за  допомогою  простих  механізмів: блока, важелів, похилої  площини.

1

 

На­зи­ває рі­з­ні при­к­ла­ди по­хи­лої пло­щи­ни(* з допомогою вчителя)..

Формування пізнавального інтересу до навчального матеріалу та мотивації до лабораторних і практичних робіт.

 

Клин

 

2

 

 

56

Будова клина.

1

 

Дає по­я­с­не­н­ня, що яв­ляє со­бою клин; ро­з­г­ля­дає клин як тве­р­де ті­ло, по­в­з­до­в­ж­нім пе­ре­рі­зом яко­го є пря­мо­ку­т­ний три­ку­т­ник; на­зи­ває еле­ме­н­ти кли­на — обух і що­ки(*намагається  пояснити  з  допомогою  вчителя).

Збагачення уявлень про будову, призначення та використання клину людиною. Формування в учнів культури поведінки і правил техніки безпеки, охайності, організованості.

57

Дія клина, інструменти, в яких діє принцип клина.

1

 

По­я­с­нює дію кли­на; ви­з­на­чає ви­г­раш у си­лі в за­ле­ж­но­с­ті від то­в­щи­ни обу­ха і до­в­жи­ни що­ки; на­зи­ває, в яких ін­с­т­ру­ме­н­тах і зна­ря­д­дях ви­ко­ри­с­то­ву­ють клин; ви­ді­ляє два ви­ди кли­на — ро­з­ді­лю­ва­ль­ний і для ро­з­к­ли­ну­ва­н­ня(* з допомогою вчителя)..

 

Установлення причинно-наслідкової залежності у виграші сили при розділенні або розпилення твердого тіла від товщини клина і довжини щоки.

 

Види передач

 

8

 

 

58

Види передач. Пасова передача.

1

 

Кла­си­фі­кує (*намагається класифікувати) ви­ди пе­ре­дач; дає ви­з­на­че­н­ня па­со­вої пе­ре­да­чі; на­зи­ває ос­но­в­ні скла­до­ві па­со­вої пе­ре­да­чі; визначає роль ве­ду­чо­го і ве­де­но­го шкі­вів; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність шви­д­ко­с­ті обе­р­та­н­ня від ді­а­ме­т­рів шкі­вів; на­во­дить при­к­ла­ди ви­ко­ри­с­та­н­ня па­со­вої пе­ре­да­чі.

Розвиток умінь виконувати практичні завдання за словесною інструкцією вчителя. Розвиток пам’яті на основі відтворення міжпредметних знань (пригадування назв предметів, інструментів, явищ, процесів, що вивчалися на уроках професійно-трудового навчання, соціально-побутового орієнтування, математики, основ здоров’я).

 

59

Типи  передач  з  плоским  пасом.

1

 

За­з­на­чає змі­ну обе­р­та­н­ня шкі­вів при пе­ре­х­ре­с­ній пе­ре­да­чі(*з допомогою вчителя);

60

Ланцюгова  передача.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня ла­н­цю­го­вої пе­ре­да­чі; за­з­на­чає, що шкі­ва­ми при ла­н­цю­го­вій пе­ре­да­чі слу­жать зі­ро­ч­ки, зв’я­за­ні не­с­кі­н­че­ним ла­н­цю­гом; на­во­дить при­к­ла­ди ви­ко­ри­с­та­н­ня ла­н­цю­го­вої пе­ре­да­чі(*з допомогою вчителя).

61

Використання пасової і ланцюгової передач в станках, машинах.

1

 

По­рі­в­нює (*намагається порівнювати)між со­бою па­со­ву і ла­н­цю­го­ву пе­ре­да­чі; ви­ді­ляє пе­ре­ва­ги ла­н­цю­го­вої пе­ре­да­чі.

Розвиток мислення на основі формування умінь аналізувати різні типи передач в залежності від розміщення осей шківів і їх призначення: ланцюгова, зубчаста, конічна, рейкова, черв’ячна.

62

Зубчаста передача.

1

 

Знає, ко­ли для пе­ре­да­чі обе­р­то­во­го ру­ху за­с­то­со­ву­ють зу­б­ча­с­ті ко­ле­са (ше­с­те­р­ні); дає ви­з­на­че­н­ня зу­б­ча­тої пе­ре­да­чі; з’я­со­вує за­ле­ж­ність обе­р­та­н­ня ве­де­ної ше­с­те­р­ні від кі­ль­ко­с­ті зу­бів ве­де­ної і ве­ду­чої ше­с­те­р­ні; пі­д­к­ре­с­лює на­ді­й­ність і до­в­го­ві­ч­ність ро­бо­ти зу­б­ча­с­тої пе­ре­да­чі; знає де за­с­то­со­ву­є­ть­ся зу­б­ча­та пе­ре­да­ча; зо­б­ра­жає зу­б­ча­ту пе­ре­да­чу на кі­не­ма­ти­ч­них схе­мах; на­во­дить при­к­ла­ди рі­з­них ви­дів зу­б­ча­с­тої пе­ре­да­чі(*з допомогою вчителя). 

Формування уявлень про види з’єднань механізмів, машин та основних з’єднань деталей.

Розвиток навичок спостереження за роботою механізмів з різними видами з’єднань у шкільній майстерні зі столярної, слюсарної справ.

63

Рейкова  передача.

1

 

Знає де за­с­то­со­ву­є­ть­ся рейкова пе­ре­да­ча; зо­б­ра­жає рейкову пе­ре­да­чу на кі­не­ма­ти­ч­них схе­мах; на­во­дить при­к­ла­ди рі­з­них ви­дів рейкової  пе­ре­да­чі(*намагається порівнювати). 

Розвиток мислення на основі формування умінь аналізувати рейковий тип передачі в залежності від розміщення осей шківів і їх призначення.

64

Черв’ячна  передача. 

1

 

Знає де за­с­то­со­ву­є­ть­ся черв’ячна пе­ре­да­ча; зо­б­ра­жає черв’ячну пе­ре­да­чу на кі­не­ма­ти­ч­них схе­мах; на­во­дить при­к­ла­ди рі­з­них ви­дів черв’ячної  пе­ре­да­чі (*намагається порівнювати). 

Розвиток мислення на основі формування умінь аналізувати черв’ячний  тип передачі в залежності від розміщення осей шківів і їх призначення.

65

Фрикційна  передача.

1

 

Знає де за­с­то­со­ву­є­ть­ся фрикційна пе­ре­да­ча; зо­б­ра­жає  фрикційну  пе­ре­да­чу на кі­не­ма­ти­ч­них схе­мах; на­во­дить при­к­ла­ди рі­з­них ви­дів фрикційної   пе­ре­да­чі (*намагається порівнювати). 

Розвиток мислення на основі формування умінь аналізувати фрикційний  тип передачі  в залежності від розміщення осей шківів і їх призначення.

 

Види з’єднань

4

 

 

66

Види з’єднань деталей  машин.

1

 

Кла­си­фі­кує (*намагається класифікувати) рі­з­ні ви­ди з’є­д­нань; дає ви­з­на­че­н­ня ру­хо­мих і не­ру­хо­мих,  ро­з­ні­м­них і не ро­з­ні­м­них з’є­д­нань;; знає де­та­лі і особливості бо­л­то­во­го та  шпи­ль­ко­во­го з’є­д­на­н­ня ви­ді­ляє ві­д­мі­н­ність між ни­ми; за­с­то­со­вує на пра­к­ти­ці гви­н­то­ве з’є­д­на­н­ня.

Розвиток пам’яті на основі пригадування способів з’єднання деталей: болтове, гвинтове, шпонкове, зварне, заклепкове, шпилькове.

Розвиток мислення на основі операцій співставлення предметів, їх деталей, зображень на малюнку. Знаходження однакового та різного

67

Різьбові  з’єднання.

1

 

Ро­з­рі­з­няє (ви­ді­ляє) (*по можливості)з’є­д­на­н­ня: бо­л­то­ві, гви­н­то­ві; за­с­то­со­вує ста­н­да­р­т­ні з’є­д­ну­ва­ль­ні де­та­лі при вза­є­мо­за­мі­ню­ва­н­ні.

68

Штифтове і  шпонкове  з’єднання.

1

 

Ро­з­рі­з­няє (ви­ді­ляє) (*по можливості)з’є­д­на­н­ня шти­ф­то­ві, шпо­н­ко­ві, шпи­ль­ко­ві; за­с­то­со­вує ста­н­да­р­т­ні з’є­д­ну­ва­ль­ні де­та­лі при вза­є­мо­за­мі­ню­ва­н­ні.

69

Нерознімні  з’єднання  деталей.

1

 

По­рі­в­нює (*намагається порівнювати).  ро­з­ні­м­ні і не ро­з­ні­м­ні з’є­д­на­н­ня; ві­д­но­сить до неро­з­ні­м­них з’є­д­нань зва­р­ні і за­к­ле­п­ко­ві з’є­д­на­н­ня; ви­ді­ляє за­к­ле­п­ко­ві з’є­д­на­н­ня в на­пуск і в стик; ви­ді­ляє зва­р­ні з’є­д­на­н­ня сти­ко­ве, ку­то­ве, та­в­ро­ве, вна­пуск; вка­зує на не­до­лі­ки не ро­з­ні­м­них з’є­д­нань при за­мі­ні де­та­лей.

70

Підсумковий  урок  за  рік.

1

 

Учні повинні знати:

пройдений  матеріал  за  рік.

 

Розвивати вміння узагальнювати, доводити, діяти за аналогією, самостійно виконувати навчальні завдання: аналізувати навчальний матеріал, планувати і контролювати власні дії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фізика  та  хімія  в  побуті

9 клас

(70 годин)

І семестр

 

№ з/п

1

Зміст

 

2

К-ть годин

3

Дата

 

4

Навчальні  досягнення  учнів

 

5

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи

6

І.

Електромагнітні явища.

 

4

 

 

1

Значення електрики в житті людини.

1

 

П­і­д­кр­е­слює зн­ач­е­ння ел­е­к­тр­ики в

ж­и­тті л­юд­ини; н­аз­иває г­ал­узі нар­о­дн­ого

г­о­сп­од­а­р­с­тва на яких вик­ор­и­ст­ов­у­єт­ься

 ел­е­к­тр­и­чна ен­е­ргія; н­аз­иває ел­е­к­тр­о­пр­ил­ади, які в­ик­ор­и­ст­ов­у­ют­ься в п­об­уті; з­а­значає д­оц­іл­ьність в­ик­ор­и­ст­а­ння ел­е­к­тр­о­ен­е­ргії; (*з допомогою вчителя)

п­і­д­кр­е­слює про не­б­е­з­п­еку ел­е­к­тр­и­чн­ого стр­уму для ж­и­ття; знає і п­о­ст­і­йно д­о­тр­им­у­єт­ься пр­авил т­е­хн­іки б­е­зп­еки при к­ор­и­ст­ув­а­нні ел­е­к­тр­о­ен­е­рг­ією; п­ам’­ятає, що п­о­тр­і­бно р­об­ити при ура­ж­е­нні ел­е­к­тр­и­чним стр­умом.

Формування основ знань про електромагнітні явища, розуміння окремих процесів і закономірностей на основі розвитку здатності до аналізу, синтезу, узагальнення, відтворення властивостей, ознак, взаємозв‘язків предметів і явищ, що вивчаються.

Корекція загальних уявлень про джерела електричної енергії, використання її на виробництві, у побуті, на транспорті.

Розвиток уявлень про будову, функції дій побутових електроприладів.

2

Техніка безпеки при користуванні електричними приладами.

 

1

 

3

Електричний заряд.

Електризація тіл тертям.

1

 

Д­е­мо­н­с­трує д­о­слід пр­ит­яг­а­ння кл­а­пт­иків

п­ап­еру гр­еб­і­нцем п­і­сля р­о­зч­іс­ув­а­ння с­ух­ого в­ол­о­сся; в­и­значає, що т­іла при н­ат­ир­а­нні наел­е­к­тр­из­ов­уют­ься, визначає що т­аке ел­е­к­тр­из­ація тіл; п­і­д­кр­е­слює, що в ел­е­к­тр­из­ації

з­а­в­жди б­еруть участь два т­іла; з­а­зн­ачає, що при н­ат­ир­а­нні двох р­і­зних тіл, вони оби­два н­а­ел­е­к­тр­из­ов­у­ют­ься; п­і­д­кр­е­слює, що з­аряд з н­а­ел­е­к­тр­из­ов­ан­ого т­іла м­о­жна п­ер­ед­ати до і­нш­ого дот­о­рк­а­нням до нь­ого.

Розвиток цілеспрямованого спостереження за взаємодією заряджених тіл на основі накопичення фактів, утворення початкових уявлень про об‘єкти і явища, що вивчаються, знаходження серед них суттєвого і закономірного.

 

4

Два  роди  зарядів. Взаємодія  заряджених  тіл.

1

 

В­ид­іляє два р­оди з­ар­ядів: п­оз­ит­и­вний, який в­ин­икає на скл­яній п­ал­и­чці, натертій ш­о­в­ком і н­ег­ат­и­вний на еб­оніт­овій п­ал­и­чці, п­от­е­ртій х­у­т­ром; п­о­зн­ачає зн­аком «+» позитивний з­аряд, і зн­аком
«-» — н­ег­ат­и­вний з­аряд. (*з допомогою вчителя). 

Активізація мовленнєвої, пізнавальної і практичної діяльності, підвищення якості знань.

5

Провідники та ізолятори електричних зарядів.

1

 

Кл­ас­иф­ікує т­іла, які є  пр­ов­і­дн­ик­ами і н­е­пр­ов­і­дн­ик­ами  ел­е­к­тр­и­чних з­ар­ядів; с­ам­о­ст­і­йно пр­ов­о­дить д­о­сл­іди з пр­ов­і­дн­ик­ами ел­е­к­тр­и­чних з­ар­ядів; вст­а­н­о­влює т­іла, які є д­о­бр­ими і п­ог­ан­ими пр­ов­і­дн­ик­ами еле­­к­тр­и­чних з­ар­ядів; н­ав­одить пр­и­кл­ади пр­ов­і­дн­иків з­а­р­ядів і із­ол­ят­орів; знає б­уд­ову і пр­и­нцип дії ел­е­к­тр­о­ск­о­па; н­ав­одить пр­и­кл­ади в­ик­ор­и­ст­а­ння пр­ов­і­дн­иків ел­е­к­тр­и­чних з­ар­ядів і із­ол­ят­орів (*з допомогою вчителя).

Формування знань та уявлень про позитивні та негативні заряди, їх позначення, про провідники електрики на основі виконання практичних вправ у класі та в навчальних майстернях.

 

ІІ.

Джерела електричного струму

21

 

 

6

Електричний  струм. Гальванічні  елементи.

1

 

На о­сн­ові д­о­сл­ідів п­ер­ек­он­у­ється (*намагається зрозуміти)в і­сн­ув­анні ел­е­к­тр­и­чн­ого п­оля н­а­вк­оло з­ар­ядж­ен­ого т­іла; з­а­св­оює в­и­зн­а­че­­ння ел­е­к­тр­и­чн­ого стр­уму як вп­ор­я­дк­ов­аний н­а­пр­а­вл­е­ний рух з­ар­ядж­ених ч­а­ст­инок; вст­ан­о­влює, що ел­е­к­тр­и­чний струм в пр­ов­і­дн­ику ств­орює дж­ер­ело стр­уму; в­ід­зн­ачає роль дж­ер­ела стр­уму — р­о­зп­од­іл­яти на п­оз­ит­и­вно та н­ег­ат­и­вно з­ар­ядж­ені ч­а­ст­и­нки на     п­ол­юсах.

Розвиток здатності до переходу від наочних образів до узагальнених уявлень і понять.

Стимулювання мовленнєвої активності, упорядкування її на уроках фізики засобами спонукання до свідомого виконання яких-небудь дій на основі засвоєних знань і практичного досвіду.

 

7

Сухий  гальванічний  елемент.

1

 

Знає, як в­иг­от­ов­ити н­а­й­пр­о­ст­і­ший

г­ал­ьв­ан­і­чний ел­емент(*з допомогою вчителя)..

Формування  вмінь, необхідних  для  практичної  діяльності: орієнтація у завданні, раціональна організація діяльності, планування і контроль, використання раніше набутого досвіду.Розвиток самостійності у процесі проведення дослідів з провідниками електричних зарядів та ізоляторів.

8

Акумулятори.

1

 

Р­о­зр­і­зняє пр­и­нцип р­об­оти к­и­с­ло­­тн­ого і

л­у­жн­ого ак­ум­ул­ят­орів(*з допомогою вчителя)..

9

Динамомашина, генератор  електричного  струму.

1

 

Н­аз­иває р­і­зні в­иди дж­ерел стр­уму і

пр­и­нцип їх дії(* по можливості);знає, як і де в­ик­ор­и­ст­о­вують р­і­зні дж­ер­ела стр­уму.

Корекція психічних процесів і властивостей, які відіграють основоположну роль у формуванні вмінь, необхідних для навчальної і практичної діяльності.

10

Електроенергетика  України.

1

 

 Р­о­зп­ов­ідає(*робить спроби пояснити)  про ел­е­к­тр­о­ен­е­р­г­ет­ику У­кр­а­їни; з­а­зн­ачає, що до скл­аду ел­е­к­тр­оен­е­рг­е­т­ики У­кр­а­їни вх­одять т­е­пл­ові, ат­о­мні і г­і­др­о­ел­е­к­тр­о­ст­а­нії;  н­аз­иває н­а­йп­от­у­жн­іші ел­е­к­тр­о­ст­а­нції У­кр­а­їни.

Розвиток довільної уяви про енергетику, її значення для людини на основі створення нових образів, набутих у попередньому досвіді, корекції аналітико-синтетичної діяльності, сприймання, узагальненості, уявлень, їх трансформація в образи уявлень.

 

Спостереження електричної іскри.

 

2

 

 

11

Електричні явища в атмосфері.

1

 

Р­оз­уміє(*намагається розуміти) з вл­а­сних сп­о­ст­ережень, що бл­и­ск­а­вка, як яв­и­ще  пр­ир­оди, с­у­пр­ов­одж­у­єт­ься

гр­омом; з­а­зн­ачає, що бли­­ск­а­вка — це

в­ел­ич­е­зний р­о­зряд, який в­і­дб­ув­а­єт­ься між хм­ар­ами, які м­ають р­і­зні  р­о­зр­яди, а т­акож між хм­а­рою та з­е­млею; р­оз­уміє, яку

н­еб­е­зп­еку м­оже спр­ич­ин­ити бл­и­ск­а­вка.

Корекція довільних процесів, пам‘яті, аналізу і синтезу, мислення, регулюючої і узагальнюючої функції мовлення.

12

Блискавковідвід.

1

 

Знає, що з­ах­и­ст­ити б­уд­и­нки та і­нші сп­о­р­уди м­о­жна, вст­ан­ов­и­вши бл­и­ск­а­вк­ов­і­двід;

р­о­зк­азує і по­к­азує на сх­емі б­уд­ову бл­и­ск­а­вк­ов­і­дв­оду (*з допомогою вчителя).

 

Передача електричного струму.

 

4

 

 

13

Передавання  електричної  енергії. Поняття  про  електричний  струм.

1

 

П­о­я­снює (*робить спроби пояснити) б­уд­ову р­еч­ов­ини; дає в­и­зн­ач­е­ння ел­е­к­тр­и­чн­о­го стр­уму у м­ет­алах як вп­ор­я­дк­ов­аний н­а­пр­я­мл­ений рух ел­е­к­тр­онів; п­і­д­кр­е­слює, що для о­тр­им­а­ння ел­е­к­тр­и­чн­о­го стр­уму у пр­ов­і­дн­ику тр­еба ств­ор­ити в нь­ому ел­е­к­тр­и­ч­не п­оле.

Розвиток практичних навичок користування різними електроприладами, уміння вимірювати напругу, силу струму.

 

14

Електричне  коло  та  його  складники.

1

 

Р­оз­уміє(*намагається розуміти), що для п­од­ачі до сп­ож­ив­ачів ел­е­к­тр­о­ен­е­ргії п­о­трібно скла­с­ти ко­ло; за­з­на­чає, що ко­ло скла­да­є­ть­ся за схе­мою; зо­б­ра­жає на схе­мі всі скла­до­ві ча­с­ти­ни ко­ла умо­в­ни­ми по­з­на­че­н­ня­ми.

Розвиток  уміння складати електричне коло за схемою, вмикати електричні побутові прилади в мережу, економити електроенергію.

15

Напрям  електричного  струму  в  колі.

1

 

По­я­с­нює (*робить спроби пояснити) на­п­рям ру­ху еле­к­т­ри­ч­но­го стру­му по ко­лу; ві­дз­на­чає про до­т­ри­ма­н­ня пра­вил бе­з­пе­ч­ної ро­бо­ти з еле­к­т­ри­ч­ни­ми при­ла­да­ми.

16

Складання  електричного  кола  за  схемою (лабораторна  робота №1).

1

 

Уміє кре­с­ли­ти не­о­б­хі­д­ні схе­ми і за ни­ми скла­да­ти еле­к­т­ри­ч­не ко­ло(*з допомогою вчителя).

Розвиток здатності до зосередження уваги на певному об‘єкті, утримання уваги на ньому вольовими зусиллями, здатності до концентрації, зосередженості, переключення.

 

Сила електричного струму.

 

2

 

 

17

Сила електричного струму.

 

1

 

Вста­но­в­лює(*намагається встановити) за­ле­ж­ність ро­бо­ти спо­жи­ва­чів від дже­ре­ла стру­му; ви­ра­жає цю за­ле­ж­ність че­рез пе­ре­мі­ще­н­ня ме­н­шої чи бі­ль­шої кі­ль­ко­с­ті еле­к­т­ри­ч­них за­ря­дів; дає ви­з­на­че­н­ня си­ли стру­му че­рез кі­ль­кість еле­к­т­ро­нів, що про­хо­дить че­рез по­пе­ре­ч­ний пе­ре­різ про­ві­д­ни­ка за оди­ни­цю ча­су (1 с).

Розвиток компенсаторних механізмів, спрямованих на формування всіх основних параметрів уваги.

Формування знань про техніку безпеки та вмінь дотримуватися правил безпечної роботи у процесів виконання електромонтажних робіт.

18

Вимірювання сили струму амперметром.

1

 

За­па­м’я­то­вує, що оди­ни­цею си­ли стру­му є Ам­пер (1 А); вміє(* по можливості) вми­ка­ти в еле­к­т­ри­ч­не ко­ло ам­пе­р­метр і ви­з­на­ча­ти за по­ка­за­ми си­лу стру­му; скла­дає еле­к­т­ри­ч­не ко­ло та ви­мі­рює си­лу стру­му в рі­з­них йо­го ді­ля­н­ках.

Формування початкових елементарних відомостей про використання електричної енергії, джерела, провідники та ізолятори.

 

Поняття про напругу

 

2

 

 

19

Напруга.

1

 

По­я­с­нює(*робить спроби пояснити)  за­ле­ж­ність ро­бо­ти дже­ре­ла струму, що за­т­ра­ча­є­ть­ся на пе­ре­мі­ще­н­ня за­ря­ду, че­рез ве­ли­чи­ну, яку на­зи­ва­ють на­п­ру­гою; за­па­м’я­то­вує, що на­п­ру­гу ви­мі­рю­ють оди­ни­цею, яку на­зи­ва­ють во­ль­том (1В).

Формування умінь і навичок  виконувати вимірювальні операції, оперувати результатами, спиратися у контрольних діях на правильні узагальнені уявлення, вести обліки використаної електроенергії.

20

Вимірювання напруги вольтметром.

1

 

Вміє(* по можливості) вми­ка­ти в еле­к­т­ри­ч­не ко­ло во­ль­т­метр і ви­з­на­ча­ти за по­ка­за­ми на­п­ру­гу на рі­з­них ді­ля­н­ках ко­ла; скла­дає еле­к­т­ри­ч­не ко­ло за схе­мою з вві­м­к­не­н­ням во­ль­т­ме­т­ра та ви­мі­рює на­п­ру­гу на кі­н­цях рі­з­них йо­го ді­ля­нках.

Опанування техніки виконання контрольно вимірювальних дій за допомоги контрольних пристосувань, інструментів, приладів.

 

Опір провідників.

 

3

 

 

21

Опір провідників.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня(*робить спроби пояснити)  еле­к­т­ри­ч­но­го опо­ру про­ві­д­ни­ків; вста­но­в­лює за­ле­ж­ність опо­ру про­ві­д­ни­ків від її до­в­жи­ни, пло­щі по­пе­ре­ч­но­го пе­ре­рі­зу і ма­те­рі­а­лу, з яко­го зро­б­ле­но про­ві­д­ник.

Розвиток індивідуального досвіду, на основі якого учні самостійно встановлюють причинно-наслідкову залежність, розкриття і усвідомлення цієї залежності.

Формування моральних якостей на основі корекції недоліків емоційно вольової сфери.

22

Залежність  сили  струму  від  напруги  й  опору. Закон  Ома.

1

 

До­с­лі­джує за­ле­ж­ність си­ли стру­му від опо­ру про­ві­д­ни­ків; ди­фе­ре­н­ці­ює про­ві­д­ни­ки з ма­лим і ве­ли­ким опо­ром; за­па­м’я­то­вує, що опір ви­мі­рю­є­ть­ся оди­ни­цею — 1 Ом(*з допомогою вчителя)..

Розвиток спостереження на основі розкриття залежності сили струму від напруги і опору провідників.

 

23

Реостати.

1

 

Знає бу­до­ву і дію ре­о­с­та­та, йо­го ви­ко­ри­с­та­н­ня; за­с­во­ює та ви­ко­ри­с­то­вує фо­р­му­ли для зна­хо­дже­н­ня си­ли стру­му, на­п­ру­ги і опо­ру про­ві­д­ни­ків(*з допомогою вчителя)..

Формування зовнішньої організованості у навчальній діяльності точного виконання інструктажу та вказівок педагога.

 

Види з’єднань провідників в електричному колі

3

 

 

24

Послідовне  з’єднання  провідників.

1

 

На­зи­ває по­с­лі­до­в­не, па­ра­ле­ль­не і змі­ша­не з’є­д­на­н­ня про­ві­д­ни­ків; дає ви­з­на­че­н­ня (*намагається  пояснити)по­с­лі­до­в­но­го з’є­д­на­н­ня про­ві­д­ни­ків; ви­з­на­чає за­га­ль­ний опір про­ві­д­ни­ків при по­с­лі­до­в­но­му з’є­д­на­н­ні про­ві­д­ни­ків; ви­ра­хо­вує на­п­ру­гу на кі­н­цях ок­ре­мих ді­ля­нок ко­ла на ос­но­ві За­ко­ну Ома; пі­д­к­ре­с­лює, що при по­с­лі­до­в­но­му з’є­д­на­н­ні си­ла стру­му на лю­бій ді­ля­н­ці ко­ла од­на­ко­ва; до­с­лі­джує по­с­лі­до­в­не з’є­д­на­н­ня про­ві­д­ни­ків, ви­ко­ри­с­та­н­ня по­с­лі­до­в­но­го з’є­д­на­н­ня і йо­го не­до­лі­ки.

Формування умінь виконувати послідовне та паралельне з‘єднання провідників, використання цих видів з‘єднання у побуті.

Розвиток відображення дійсності, який включає в себе всі форми психічної діяльності: увагу, відчуття, сприймання, уявлення, мислення, почуття і волю у процесі спеціально організованої дослідної роботи.

25

Паралельне  з’єднання  провідників.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня (*робить спроби пояснити) па­ра­ле­ль­но­го з’є­д­на­н­ня про­ві­д­ни­ків; по­я­с­нює: що на­п­ру­га на кі­н­цях усіх па­ра­ле­ль­но з’є­д­на­них про­ві­д­ни­ків од­на й та са­ма; за­га­ль­на си­ла стру­му при па­ра­ле­ль­но­му з’є­д­на­н­ні до­рі­в­нює су­мі сил стру­мів в ок­ре­мих про­ві­д­ни­ках; за­га­ль­ний опір при па­ра­ле­ль­но­му з’є­д­на­н­ні про­ві­д­ни­ків ме­н­ший від опо­ру ко­ж­но­го з про­ві­д­ни­ків; до­с­лі­джує па­ра­ле­ль­не з’є­д­на­н­ня про­ві­д­ни­ків; ви­ко­ри­с­та­н­ня па­ра­ле­ль­но­го з’є­д­на­н­ня про­ві­д­ни­ків і йо­го пе­ре­ва­ги.

26

Змішане  з’єднання  провідників.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня(*робить спроби пояснити)  змі­ша­но­го з’є­д­на­н­ня про­ві­д­ни­ків і йо­го ви­ко­ри­с­та­н­ня на пра­к­ти­ці.

Формування умінь виконувати змішане  з’єднання  провідників, використання  у побуті.

ІІІ.

Побутова  електроапаратура.

 

6

 

 

27

Вимикачі.

1

 

Зна­йо­мий з по­бу­то­вою еле­к­т­ро­а­р­ма­ту­рою; знає бу­до­ву, дію і за­с­то­су­ва­н­ня ви­ми­ка­ча, розетки, вилки, лампового патрона; вміє  ро­зі­б­ра­ти  і скла­с­ти (*намагається скласти)зазначену електроарматуру; зна­хо­дить по­ш­ко­дже­н­ня і усу­ває їх; по­я­с­нює, як вми­ка­є­ть­ся еле­к­т­ро­а­р­ма­ту­ра в еле­к­т­ри­ч­не ко­ло.

Розвиток уявлення про будову, призначення побутової електроарматури. Формування умінь виконання операцій на роз‘єднання-з‘єднання деталей електроарматури у заданій послідовності, способів усунення пошкоджень.

 

28

Штепсельна  вилка.

1

 

29

Розетка.

1

 

30

Лампові  патрони.

1

 

31

Монтаж  розетки, патрона, вимикача, вилки (лабораторна  робота №2)

1

 

32

Нарощування  та  відгалуження  шнура.

1

 

33

Зачистка  проводів, зрощування  проводів (лабораторна  робота №3)

1

 

34

Підсумковий  урок  за  І семестр

1

 

Учні повинні знати:

пройдений  матеріал  за  І семестр.

 

Розвивати вміння узагальнювати, доводити, діяти за аналогією, самостійно виконувати навчальні завдання: аналізувати навчальний матеріал, планувати і контролювати власні дії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ семестр

 

№ з/п

1

Зміст

 

2

К-ть годин

3

Дата

 

4

Навчальні  досягнення  учнів

 

5

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи

6

ІV.

Теплова дія електричного струму.

Електронагрівальні  прилади.

18

 

 

Теплова дія електричного струму

 

8

 

 

35

Нагрівання  провідників  електричним  струмом.

1

 

На­зи­ває при­ла­ди, при­н­цип дії яких ґру­н­ту­є­ть­ся на те­п­ло­вій дії стру­му(*з допомогою вчителя).

 

Розвиток пам‘яті на основі сприймання і відтворення навчального матеріалу про теплову дію електричного струму та про електронагрівальні прилади.

36

Будова  електричної  лампи  розжарювання.

1

 

По­я­с­нює(*робить спроби пояснити)  бу­до­ву і при­з­на­че­н­ня по­бу­то­вих еле­к­т­ро­на­г­рі­ва­ль­них при­ла­дів, їх вми­ка­н­ня в ко­ло; ро­з­би­рає еле­к­т­ро­на­г­рі­ва­ль­ні при­ла­ди, зна­хо­дить і усу­ває по­ш­ко­дже­н­ня, скла­дає їх; на­зи­ває ос­но­в­ну де­таль при­ла­ду — на­г­рі­ва­ль­ний еле­мент.

Формування уявлення про будову електронагрівальних приладів, способи їх розбирання і складання на основі тексту і малюнків підручника.

Корекція сприймання та розширення знань про використання електронагрівальних приладів у шкільних майстернях.

37

Електронагрівальні  прилади, їхня  будова, розбирання  та  складання.

1

 

38

Будова  електричної  праски  й  електричного  паяльника.

1

 

39

Коротке  замикання. Запобіжники. Заходи  безпеки  під  час  роботи  з  електричним  струмом.

1

 

Дає ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку і причини  ко­ро­т­ко­го за­ми­ка­н­ня в еле­к­т­ро­ме­ре­жі; ро­зу­міє, що для уни­к­не­н­ня ко­ро­т­ко­го за­ми­ка­н­ня не­о­б­хі­д­ні в ме­ре­жі спе­ці­а­ль­ні при­с­т­рої— за­по­бі­ж­ни­ки; знає бу­до­ву пла­в­ко­го за­по­бі­ж­ни­ка і йо­го дію; ви­ді­ляє (*намагається  пояснити )ок­ре­мо за­по­бі­ж­ник з бі­ме­та­ле­вою пла­с­ти­ною; вміє са­мо­с­ті­й­но за­мі­ню­ва­ти пла­в­кий за­по­бі­ж­ник; за­с­те­рі­гає від за­с­то­су­ва­н­ня са­мо­ро­б­них за­по­бі­ж­ни­ків, так зва­них «жу­ч­ків».

Формування вмінь дотримуватися правил техніки безпеки під час роботи з електронагрівальними приладами.

Розвиток мотивів навчальної діяльності засобами корекції недостатньо розвиненої широкої мотивації на основі показу і пояснення цілей, на досягнення яких спрямована діяльність.

40

Типові  несправності  побутових  електроприладів  і способи  їх  усунення. Усунення  елементарних  пошкоджень  в  електроплитці, електропрасці (лабораторна  робота №4)

1

 

Знає, як ко­ри­с­ту­ва­ти­ся еле­к­т­ро­на­г­рі­ва­ль­ни­ми при­ла­да­ми; зве­р­тає ува­гу на до­т­ри­ма­н­ня пра­вил бе­з­пе­ки при ро­бо­ті з еле­к­т­ро­на­г­рі­ва­ль­ни­ми при­ла­да­ми(*з допомогою вчителя).Ро­з­би­рає еле­к­т­ро­на­г­рі­ва­ль­ні при­ла­ди, зна­хо­дить і усу­ває по­ш­ко­дже­н­ня, скла­дає(*намагається скласти) їх; на­зи­ває ос­но­в­ну де­таль при­ла­ду — на­г­рі­ва­ль­ний еле­мент.

41

Постійні магніти.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня(*робить спроби пояснити), що та­ке по­с­ті­й­ний ма­г­ніт; на­зи­ває рі­з­ні фо­р­ми ма­г­ні­ту; ві­дз­на­чає іс­ну­ва­н­ня по­лю­сів ма­г­ні­ту; по­я­с­нює вза­є­мо­дію ма­г­ні­т­них по­лів по­с­ті­й­них ма­г­ні­тів; знає бу­до­ву, при­з­на­че­н­ня і дію ко­м­па­са; ві­дз­на­чає іс­ну­ва­н­ня ма­г­ні­т­но­го по­ля на­в­ко­ло Зе­м­лі.

Розвиток спостереження за дією магнітів різної форми, їх взаємодією. Формування усвідомленого, активного, самостійного виконання навчальних завдань з використанням приладів, принципи роботи яких ґрунтуються на магнітній дії струму.

 

Магнітна дія електричного струму.

 

10

 

 

42

Магнітна дія електричного струму.

1

 

По­я­с­нює (*робить спроби пояснити) дію стру­му на ма­г­ні­т­ну стрі­л­ку; де­мо­н­с­т­рує дію ма­г­ні­т­но­го по­ля ко­ту­ш­ки зі стру­мом.

Розвиток уявлення про будову, властивості електромагнітів та їх використання людиною на основі розповіді учителя та демонстрації принципів їх дії.

43

Електромагніти  та  їх  застосування.

1

 

Знає бу­до­ву, дію еле­к­т­ро­ма­г­ні­ту та йо­го за­с­то­су­ва­н­ня; на­зи­ває вла­с­ти­во­с­ті еле­к­т­ро­ма­г­ні­тів  се­ред еле­к­т­ро­п­ри­ла­ді(*з допомогою вчителя).

44

Складання  електромагніту  та  випробування  його  дії (лабораторна  робота №5)

1

 

Ро­з­пі­з­нає ті, при­н­цип ро­бо­ти яких ґру­н­ту­є­ть­ся на ма­г­ні­т­ній дії стру­му(*з допомогою вчителя).

45

Електричний дзвінок.

1

 

На­зи­ває еле­к­т­ри­ч­ний дзві­нок як при­лад, що пра­цює на ма­г­ні­т­ній дії стру­му; знає бу­до­ву еле­к­т­ро­дз­ві­н­ка, йо­го при­з­на­че­н­ня і дію; на­зи­ває спе­ці­а­ль­ний ви­ми­кач — кно­п­ку, її при­з­на­че­н­ня і бу­до­ву(*з допомогою вчителя)..

Формування цілісного сприймання будови, дії та призначення електричного дзвінка. Розвиток мислення на основі «читання» змісту малюнків, на яких зображено схеми електричного дзвінка та електричної кнопки, усвідомлення принципів їх дії.

46

Рух  провідника  зі  струмом  у  магнітному  полі.

1

 

К­ре­с­ли­ть  схе­му пі­д­к­лю­че­н­ня дзві­н­ка(*з допомогою вчителя)..

47

Електричний  двигун  та  його  застосування.

1

 

Знає бу­до­ву, дію і при­з­на­че­н­ня еле­к­т­ро­д­ви­гу­на; по­я­с­нює пе­ре­да­ва­н­ня обе­р­та­н­ня ва­ла яко­ря до ро­бо­чої ма­ши­ни; на­во­дить при­к­ла­ди (*з допомогою вчителя).за­с­то­су­ва­н­ня еле­к­т­ро­д­ви­гу­нів в про­ми­с­ло­во­с­ті, на тра­н­с­по­р­ті, в сі­ль­сь­ко­му го­с­по­да­р­ст­ві, в ста­н­ках і шве­й­них ма­ши­нах то­що.

Розвиток мислительних процесів на основі знань про будову, принципи роботи та способи застосування електричного двигуна. Розвиток готовності до пізнавальної діяльності, оволодіння індивідуальним соціально-практичним досвідом. Формування пізнавальної потреби у набутті нових знань про використання електричного двигуна у техніці, господарстві та на транспорті.

48

Змінний струм.

1

 

Дає ви­з­на­че­н­ня(*намагається  пояснити) змі­н­но­го стру­му; ро­з­г­ля­дає і по­я­с­нює бу­до­ву, дію і при­з­на­че­н­ня ге­не­ра­то­ра еле­к­т­ри­ч­но­го стру­му; на­зи­ває струм, який ви­ро­б­ляє ге­не­ра­тор, змі­н­ним стру­мом; на­зи­ває ві­д­мі­н­ність між по­с­ті­й­ним і змі­н­ним стру­мом.

Збагачення активного словника словами, які позначають дію і стан предметів, розуміння значення слів, виховання навичок правильного вживання слів в процесі проведення лабораторних робіт.

49

Трансформатор.

Вивчення  дії  трансформатора. Зміна  напруги  за  допомогою  трансформатора (лабораторна  робота №6).

1

 

Знає(*по можливості розуміє) бу­до­ву, дію і при­з­на­че­н­ня тра­н­с­фо­р­ма­то­ра; ро­з­ді­ляє тра­н­с­фо­р­ма­то­ри на зни­жу­ва­ль­ні і пі­д­ви­щу­ва­ль­ні; кре­с­лить схе­ми вві­м­к­не­н­ня зни­жу­ва­ль­но­го і пі­д­ви­щу­ва­ль­но­го тра­н­с­фо­р­ма­то­ра.

Формування цілеспрямованого спостереження за фізичними процесами на основі сприймання явищ довкілля. Розвиток активної форми чуттєвого пізнання на основі накопичення фактів, утворення початкових уявлень про об‘єкти і явища, знаходження суттєвого і закономірного.

50

Передача електричного струму на великі відстані.

1

 

Знає (*по можливості розуміє)про способи вироблення  змі­н­ного струму і пе­ре­дачу його  на ві­д­с­та­ні по лі­ні­ях еле­к­т­ро­пе­ре­дач; во­ло­діє зна­н­ня­ми, що для зме­н­ше­н­ня втрат ене­р­гії тре­ба зме­н­шу­ва­ти си­лу стру­му і опір про­во­дів; по­я­с­нює: для збе­ре­же­н­ня по­ту­ж­но­с­ті ви­ко­ри­с­то­ву­ють пі­д­ви­щу­ва­ль­ні тра­н­с­фо­р­ма­то­ри, які збі­ль­шу­ють на­п­ру­гу і ві­д­по­ві­д­но зме­н­шу­ють си­лу стру­му; на мі­с­ці спо­жи­ва­н­ня еле­к­т­ро­е­не­р­гії ви­ко­ри­с­то­ву­ють — зни­жу­ва­ль­ні тра­н­с­фо­р­ма­то­ри; кре­с­лить схе­му пе­ре­да­ва­н­ня еле­к­т­ри­ч­ної ене­р­гії від еле­к­т­ро­с­та­н­ції до спо­жи­ва­ча.

Розвиток умінь виконувати практичні завдання за словесною інструкцією вчителя, за схемою або малюнком підручника.

51

Лічильники  електричної  енергії.  Зняття  показників  електролічильника  і  обчислення  оплати  за  витрачену  електроенергію (лабораторна  робота №7)

1

 

Р­оз­уміє(*намагається розуміти),, що ел­е­к­тр­и­чний струм в­ик­онує р­об­оту (у к­іл­оват­­од­инах); н­аз­иває пр­илад — л­іч­ил­ьник, який ф­і­ксує цю р­об­оту.

Розвиток навичок підрахунку вартості використаної електроенергії за показниками електролічильника – попереднього і останнього за встановленим тарифом за 1 кВт год.

 

 

Елементарні відомості з побутової хімії

 

V.

Засоби  особистої  гігієни

2

 

 

 

52

Мийні  засоби.

 

 

1

 

Кл­ас­иф­ікує(*намагається виділяти) с­и­нт­ет­и­чні м­и­ючі з­ас­оби; п­о­я­снює про склад  г­о­сп­о д­а­рс­ьк­ого, т­у­ал­е­тн­ого, м­ед­и­чн­ого м­ила,  їх

за­ст­ос­ув­а­ння; н­аз­иває д­оп­ом­і­жні з­ас­оби для пр­а­ння, с­и­ро­в­ину для їх в­иг­от­о­вл­е­ння;

п­і­д­кр­е­слює  вл­а­ст­ив­о­сті та  в­ик­ор­и­ст­а­ння.

Формування у учнів загальної готовності до самостійного життя і побутової праці.

Формування знань, умінь, навичок та соціального досвіду, які сприяють соціальній адаптації, інтеграції учнів у суспільство.

53

Синтетичні  мийні  засоби.

1

 

VІ.

Хімічні  речовини

 

10

 

 

Кислоти.

 

4

 

54

Кислоти.

 

1

 

Зн­ай­ом­ит­ься з о­цт­овою, л­им­о­нною,

с­і­рч­аною і с­ол­яною к­и­сл­от­ами;

в­икористовує і­нд­ик­ат­ори для в­и­я­вл­е­ння

к­и­сл­оти; н­аз­иває (*намагається виділяти) вл­а­ст­ив­о­сті к­и­слот, дію на л­а­кмус, м­і­сця з­а­ст­ос­ув­а­ння к­и­слот;

д­о­тр­им­у­єт­ься пр­авил т­е­хн­іки б­е­зп­еки при

р­об­оті з к­и­сл­от­ами.

Формування в учнів уявлень про елементарні хімічні процеси, які проникли в усі сфери господарства, на транспорт, у побут.

55

Хлоридна  кислота.

 

1

 

56

Сульфатна  кислота.

 

1

 

57

Оцтова  кислота. (Карбонові  кислоти).

1

 

 

Луги.

 

1

 

 

58

Луги: їдкий  натр (сода), їдкий  кальцій, їдке  калі.

1

 

Зн­ай­ом­ит­ься з л­уг­ами: ї­дким н­а­тр­ієм, їдким к­ал­ьц­ієм, ї­дким к­ал­ієм; п­о­я­снює, як

д­об­ув­ають л­уги; н­аз­иває ф­із­и­чні і х­ім­і­чні

вл­а­ст­ив­о­сті л­угів; н­ав­одить пр­и­кл­ади(*по можливості розуміє) з­а­ст­о­с­ув­а­ння л­угів в н­а- р­о­дн­ому г­о­сп­од­а­р­с­тві; з­а­ст­ер­ігає про об­ер­е­жне п­ов­одж­е­ння з л­уг­ами(*з допомогою вчителя)..

Формування діяльності на основі вміння, цілеспрямовано визначати мету і завдання, аналізувати умови і вимоги, складати план, дотримуватися визначеної послідовності дій.

 

 

Мінеральні солі і добрива.

 

5

 

 

59

Мінеральні солі.

 

1

 

Н­аз­иває аз­о­тні, ф­о­сф­а­тні і к­ал­і­йні д­о­бр­ива; в­ід­зн­ачає (*по можливості розуміє)зн­ач­е­ння і з­а­ст­ос­ув­а­ння в н­ар­о­дн­ому г­о­сп­од­а­р­с­тві; дає к­ор­о­тку х­ар­а­кт­ер­и­ст­ику д­о­брив; з­а­ст­ер­ігає, як вн­ос­ити д­о­бр­ива в грунт.

Корекція порушень пізнавальної діяльності (запам‘ятання, відтворення, мислення) на основі формування вмінь переносити набутий досвід у аналогічній та новій ситуації.

Розвиток мовлення в учнів на основі збагачення словника назвами хімічних речовин, їх властивостей та умінь  використовувати нові слова у процесі спілкування, виконання практичних завдань на дослідних ділянках, у процесі догляду за квітами, за рослинами.

60

Мінеральні  добрива. Азотні  добрива.

 

 

1

 

 

61

Фосфорні  добрива.

1

 

62

Калійні  добрива.

 

1

 

63

Складні  добрива.

1

 

VІІ.

Засоби чищення.

 

2

 

 

64

Виведення  плям  і  чищення  одягу.

1

 

Кл­ас­иф­ікує(*намагається виділяти)  з­ас­оби ч­ищ­е­ння за пр­и­зн­ач­е­нням; в­ид­іляє зас­оби для в­ив­ед­е­ння р­і­зних плям на од­язі та їх дію.

Розвиток умінь і практичних навичок виконання колективних та індивідуальних форм організації практичних робіт, пов‘язаних з чищенням одягу, кухонного посуду.

Розвиток в учнів морально-етичних норм поведінки, правильного розуміння естетики побуту, навичок спілкування у різних життєвих ситуаціях.

65

Чищення  кухонного  посуду, раковин, ванн.

1

 

Ви­ко­ри­с­то­вує і на­зи­ває пре­па­ра­ти для по­ле­г­ше­н­ня і по­лі­п­ше­н­ня до­г­ля­ду за ку­хо­н­ним по­су­дом, ра­ко­ви­ною, ва­н­ною(*з допомогою вчителя)..

VІІІ.

Догляд  за  житлом

 

5

 

 

66

Засоби  догляду  за  меблями та підлогою.

 

 

1

 

На­зи­ває за­со­би до­г­ля­ду за ме­б­ля­ми, за пі­д­ло­гою; по­ді­ляє за­со­би до­г­ля­ду на тве­р­ді і рі­ди­н­ні; пі­д­к­ре­с­лює(*по можливості розуміє), як і де збе­рі­га­ти за­со­би до­г­ля­ду за ме­б­ля­ми, пі­д­ло­гою та  за­со­би для чи­ще­н­ня.

Розвиток умінь і практичних навичок виконання колективних та індивідуальних форм організації практичних робіт, пов‘язаних з доглядом за житлом. Поглиблення, розширення та конкретизація знань з побутової хімії, розвиток умінь застосування знань у процесі виконання аналогічних завдань.

67

Засоби  боротьби  з  побутовими  комахами.

1

 

Кла­си­фі­кує (*намагається виділяти) де­зі­н­фі­ку­ю­чі за­со­би для зни­ще­н­ня по­бу­то­вих ко­мах; ви­ді­ляє за­со­би для бо­ро­ть­би з бло­ха­ми, ко­ма­ра­ми, му­ха­ми, та­р­га­на­ми, бло­щи­ця­ми; знає за­с­то­су­ва­н­ня гі­по­х­ло­ри­ту ка­ль­цію, мо­но­х­ло­ра­мі­на, хло­р­но­го ва­п­на; по­я­с­нює, для чо­го про­во­дять де­зі­н­фе­к­цію при­мі­щень, по­су­ду, одя­гу; на­зи­ває де­зо­до­ра­н­ти, їх дію і ви­ко­ри­с­та­н­ня; пі­д­к­ре­с­лює(*по можливості розуміє), для чо­го і як аро­ма­ти­зу­ють при­мі­ще­н­ня. 

Формування понять про хімію, про засоби боротьби з побутовими комахами на основі поступового переходу від простого до складного, від відомого до невідомого, засобами наочної і практичної діяльності.

Розвиток потреби у дотриманні чистоти, акуратності, охайності через мотиви діяльності та спонукання активності на основі задоволення постійно зростаючого інтересу.

68

Засоби  дезінфекції.

 

1

 

69

Засоби  ароматизації  побутових  приміщень.

1

 

70

Підсумковий  урок  за  рік.

1

 

Учні повинні знати:

пройдений  матеріал  за  рік.

 

Розвивати вміння узагальнювати, доводити, діяти за аналогією, самостійно виконувати навчальні завдання: аналізувати навчальний матеріал, планувати і контролювати власні дії.

 

 

1

 

Перегляд файлу

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Вивчення даного предмета у спеціальних загальноосвітніх навчальних  закладах для розумово відсталих дітей покликано забезпечити формування в учнів елементів знань про основні властивості фізичних тіл і речовин, про найважливіші фізичні і хімічні процеси, явища та їх закономірності.

Програма з фізики і побутової хімії спрямована на посилення корекційно-виховного впливу на учнів, на поліпшення їхньої соціально-трудової адаптації та готовності до самостійного життя.

Вивчення елементів фізики і побутової хімії дає змогу уточнити і розширити уявлення учнів про навколишній світ і про ті зміни, які відбуваються в ньому в результаті тих чи інших внутрішніх процесів і зовнішніх причин. Пояснення причин фізичних і хімічних явищ попередить виникнення помилкових уявлень, марновір’я. Цим буде закладено основи наукового розуміння дійсності.

Знайомство учнів з найпростішими фізичними та хімічними явищами і процесами дозволяє дати початкові політехнічні знання, виробити в них життєво необхідні вміння і навички, які ґрунтуються на знаннях властивостей речовин, фізичних і хімічних закономірностей, необхідних для самостійної  трудової діяльності.

Цей навчальний предмет має великі можливості для формування світогляду, розвитку пізнавальної діяльності учнів, збагачення чуттєвого досвіду, а також корекції психіки розумово відсталих учнів. В процесі знайомства з фізичними і хімічними властивостями речовин необхідно розвивати в учнів спостережливість, уявлення, мовлення і мислення, вчити установлювати найважливіші причинно-наслідкові відношення та зв’язки.

Добір змісту предмета «Фізика і побутова хімія» здійснено на основі загальних та спеціальних дидактичних принципів, виходячи з наукового розуміння сутності і специфіки процесу навчання розумово відсталих учнів. Найвагомішими серед них є принципи: єдності освітньої, розвивальної та виховної функції; доступності змісту навчання з урахуванням пізнавальних можливостей учнів; диференційованого та індивідуального підходу до учнів; наочності навчання при оптимальному поєднанні словесних, наочних та практичних методів; стимулювання мотивації тпозитивного ставлення учнів до навчання; створення оптимальних умов для перебігу навчального процесу в спеціальній школі. Обов’язковою є корекційна спрямованість навчальної роботи, що передбачає цілеспрямований вплив педагогічного процесу на виправлення недоліків у різних сферах розвитку дитини, створення умов для його поліпшення на основі активізації та формування компенсаторних процесів психіки.

Навчальний матеріал в програмі розміщений в предметній систематизації фізики і тісно пов’язаний з професійно-трудовим навчанням, з соціально-побутовим орієнтуванням, з життям і практичною діяльністю учнів.

Викладання фізики і побутової хімії в умовах загальноосвітнього навчального закладу для розумово відсталих дітей обмежується якісною характеристикою фізичних і хімічних явищ та їх закономірностей в математичних формулах.

В процесі навчання фізики і побутової хімії учнів потрібно привчати спостерігати явища, помічати характерні, суттєво важливі закономірності та властивості предметів,  виявляти причинні зв’язки між ними, вчити пізнавати дію законів природи в найпростіших технічних процесах і враховувати в своїй практичній діяльності.

З цією метою необхідно збільшувати питому вагу таких методів і прийомів навчання, які дають змогу викликати та підтримувати пізнавальні інтереси учнів, активізувати мислення та мовлення, створювати такі умови навчальної діяльності, які сприяють формуванню й задоволенню потреб учня у спілкуванні, самореалізації, досягненні успіху.

В процесі вивчення курсу необхідно широко використовувати життєвий досвід учнів, їхні спостереження, практичні вміння і навички, набуті ними у процесі навчання професійної праці, соціально-побутового орієнтування, в побуті тощо.

Для розвитку активності і самостійності розумово відсталих учнів при вивчення всіх розділів програми рекомендується проводити лабораторно-практичні роботи, екскурсії, спостереження, організовувати демонстрацію дослідів. Це допоможе учням відтворити природні явища в лабораторних умовах, спостерігати прояви тих чи інших фізичних (хімічних) закономірностей, властивостей речовин, зрозуміти взаємозв’язок фізичних (хімічних) особливостей того чи іншого явища з його дією на людину, природу, оточення.

Практично-лабораторні роботи дозволяють виробити необхідні вміння і навички, що ґрунтуються на одержаних знаннях, закріпити ці знання.

Необхідно проводити екскурсії на промислові підприємства, в навчально-виробничі майстерні, на природу. Слід також використовувати сучасні аудіо та відеотехнічні засоби.

Викладання фізики і хімії в загальноосвітньому навчальному закладі для розумово відсталих дітей необхідно будувати з максимальним використання дидактичних засобів. Кожний урок слід обладнати необхідними фізичними і хімічними приладами, посібниками, придбаними в навчколекторі чи виготовленими вчителями, широко використовувати на уроках фізичні і хімічні речовини, таблиці, плакати, малюнки, колекції.

Крім цього необхідно мати зразки корисних копалин, фізичних і хімічних тіл та  речовин, а також в достатній кількості роздатковий матеріал.

Учні повинні не тільки спостерігати за дослідами, роботою приладів, розглядати таблиці, малюнки, плакати тощо, а й самі працювати з роздатковим матеріалом, виконувати практичні роботи, вправи, робити відповідні записи.

Успіх вивчення найважливіших понять з фізики і побутової хімії багато в чому залежить від здійснення зв’язку викладання цього навчального предмета з уроками професійно-трудового навчання, соціально-побутового орієнтування, математики. Здійснення цього зв’язку повинно бути спрямоване, з одного боку, на удосконалення трудової підготовки, з другого – на більш доцільне вивчення фізики і побутової хімії.

При вивчення доступних відомостей з фізики і побутової хімії необхідно приділяти більше уваги розвитку мовлення учнів, збагаченню їхнього словника фізико-хімічною лексикою (тертя, тиск, теплопровідність, важелі, блоки, ізолятори, провідники, розчинність тощо).

Для фіксації навчального матеріалу з елементів фізики і побутової хімії учням необхідно мати зошити, в яких вони роблять малюнки, схеми, відображають проведені досліди. Тексти повинні бути чіткими, короткими і включати нові для учнів терміни, вирази.                                                                                                                                                                                                                                                                          Уроки по вивченню елементів фізики і побутової хімії проводяться в 7-9 класах по 2 години на тиждень. У 8-9 класах допускається проведення в один день на тиждень двох уроків підряд, бо виконання практично-лабораторних робіт вимагає значної затрати часу.

Всі навчальні заняття доцільно проводити в спеціально обладнаному кабінеті  фізики і побутової хімії.

Відсутність досвіду викладання фізики і побутової хімії в умовах загальноосвітнього навчального закладу для розумово відсталих дітей створює певні труднощі у плануванні навчального матеріалу. При складанні планів (календарних, робочих) учителі можуть допускатися до двох крайностей – або перенасичувати зміст зайвим, абстрактним матеріалом, або, навпаки, спрощувати його за рахунок теоретичної частини чи узагальнень.

Тому вчителю фізики і побутової хімії необхідно враховувати психофізичні особливості учнів і подавати матеріал, зміст якого був би доступним для дітей даної категорії і в той же час забезпечував розуміння положень найпростіших відомостей про фізичні і хімічні явища та їх закономірності.

Вперше  навчальна програма розроблена та подається за новою структурою, що складається з п’яти колонок. Так в четвертій колонці подається орієнтовний перелік навчальних досягнень, які є передумовою успішного виконання учнями певних видів навчальної або практичної діяльності (наприклад, засвоєння знань, умінь, навичок). У розумово відсталих учнів ці психічні властивості формуються найуспішніше у спеціально створених умовах колекційного навчання, спрямованого на максимальне подолання порушень психічних структур, процесів, функцій.

Для найефективнішого розв’язання корекційних завдань, у п’ятій колонці наведено перелік найважливіших психічних процесів, які можуть бути розвинені або сформовані у процесі вивчення того чи іншого розділу навчальної програми.

З тим, щоб полегшити підготовку вчителя до уроку, у другій частині програми подається орієнтовний тематичний план.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Долганюк Ольга
    Дякую! Готові календарні плани дуже полегшили роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Планування
Інкл
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
9580
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку