Пластунівський куріньна Запорізькій Січі.

Про матеріал
Виковано вчителькою історії ЗЗОШ «ОСНОВА»Журавльовою О.М. для уроків історії України в 5класі. За матеріалами монографії Т .Каляндрука «Загадки козацьких характерників»: - Львів ЛА «Піраміда» 2007. Мета роботи - розвитоку учнів інтересу до історії як навчального предмету, розвиток аксеологічної компетентності як складової предметної історичної компетентності, виховання патріотизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Виковано вчителькою історії ЗЗОШ «ОСНОВА» для уроків історії України в 5класі. За матеріалами матеріалами монографії Т .Каляндрука«Загадки козацьких характерників»: - Львів ЛА «Піраміда» 2007 .

Номер слайду 3

На Запорізькій Січі школою характерництва був славнозвісний Пластунівський курінь, в якому характерники вишколювали знаменитих козацьких розвідників-пластунів, вчили їх характерництву та унікальним бойовим мистецтвам „Спас" та „Бойовий гопак", які дозволяли їм виживати та виходити переможцями з будь-яких ситуацій.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Малюнок І. Рєпіна

Номер слайду 6

Пластуни ж існували давно. Як тільки почав існувати козак, тут же з'явився і пластун, і починаючи від перших днів Запорожжя і до наших днів, частина козаків виконувала роль пластунів. У Запорізькій Січі був навіть окремий курінь Пластунівський.

Номер слайду 7

Літографія Н. Брезе. 1858 р.

Номер слайду 8

Слово пластун виникло від слова „пласт" і означало людину, котрій доводилось в більшості випадків працювати повзком, лежати пластом. Цю назву і призначення отримували найвідважніші і найспритніші козаки; вони були вухами і очима решти козацького товариства і під їх охороною козаки могли вільно займатися справою, не побоюючись бути зненацька заскоченими ворогами.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

На Великому Лузі, заховані серед непрохідних плавнів, пластуни вишколювали свої кадри. Основні свої знання, із конспіративних міркувань, пластуни, як і зрештою всі січовики, передавали лише усно, не довіряючи їх паперу.

Номер слайду 11

Характерним прикладом січової конспірації була так звана система „печаток", тобто наказів по війську, котрі складалися з однієї, наклеєної на віск або папір військової печатки, а сам зміст наказу передавався усно. Така усна традиція передачі своїх таємниць була характерна і для пластунів.

Номер слайду 12

Літографія Р. Штейна. 1885 р.

Номер слайду 13

Основним же завданням пластунів була розвідка і охорона кордонів Запорожжя від несподіваних нападів ворога. Особливо складно було боротися з ворогами, які через плавні непомітно прокрадалися на козацькі землі . Для отримання необхідних відомостей чи проведення диверсій, пластуни нерідко самі прокрадалися у тил ворога, роблячи інколи рейди по 160 км і більше.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Тому пластуни постійно розвивали і удосконалювали свою надзвичайну потужну систему бойового мистецтва, яка давала їм змогу ефективно перемагати будь-яку кількість ворогів.

Номер слайду 16

Із старовинного малюнка

Номер слайду 17

Найбільш відмінними їхніми рисами було військове мистецтво і побратимство. Побратимство було зумовлене самим способом життя пластуна, який часто мусив жити і боротися на чужій ворожій території з переважаючою силою ворога і надіятися міг лише на себе та лікоть товариша, який був поруч. Серед козацтва пластуни користувались незвичайною пошаною та авторитетом.

Номер слайду 18

Малюнок А. Базилевича

Номер слайду 19

Факти свідчать, що пластуни були високоосвіченими на той час вояками. У той час, коли в Московщині навіть царі не вміли писати і читати, на Січі існувала система освіти (січова і паланкові школи), козаки знали по кілька мов і володіли науковою мовою того часу — латиною, мали канцелярію і свою бібліотеку…

Номер слайду 20

Малюнок XVII ст.

ppt
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
1 березня 2020
Переглядів
494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку