Контрольна робота "Початкові поняття про органічні речовини"

Про матеріал

Контрольна робота з теми «Початкові поняття про органічні речовини»

Мета: закріпити знання учнів про органічні речовини, їх склад, властивості та будову; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, виконувати завдання з різними рівнями складності; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи; акуратність, послідовність у діях, організованість, толерантність.

Перегляд файлу

Контрольна робота з теми

«Початкові поняття про органічні речовини»

Мета: закріпити знання учнів про органічні речовини, їх склад, властивості та будову; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, виконувати завдання з різними рівнями складності; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи; акуратність, послідовність у діях, організованість, толерантність.

 Формувати ключові компетентності: спілкування державною мовою, основні компетентності у природничих науках і технологіях, уміння вчитися впродовж життя, екологічна грамотність і здорове життя.

 

Варіант 1

Рівень І

Оберіть одну правильну відповідь.

1. Позначте ознаку якісної реакції на багатоатомні спирти:

А) утворення білого драглистого осаду;

Б) виділення фіолетового газу;

В) знебарвлення розчину;

Г) поява темно-синього забарвлення розчину.

 

2. Позначте речовину, за допомогою якої можна визначити оцтову кислоту у розчині:

А) калій гідроксид;

Б) арґентум оксид;

В) лакмус;

Г) фенолфталеїн.

 

3. Позначте назву насиченої карбонової кислоти:

А) пальмітинова;

Б) лінолева;

В) олеїнова;

Г) ліноленова.

 

4. Позначте забарвлення метилоранжу в присутності оцтової кислоти:

А) жовтий;

Б) червоний;

В) малиновий;

Г) безбарвний.

 

5. Позначте групу вуглеводів, до якої належить глюкоза:

А) моносахариди;

Б) дисахариди;

В) трисахариди;

Г) полісахариди.

 

6. Укажіть, що називають первинною структурою білків:

А) утворення водневих зв’язків між залишками амінокислот;

Б) розміщення у просторі кількох поліпептидних ланцюгів;

В) певна послідовність зв’язаних амінокислот у пептидному ланцюгу;

Г) просторове розміщення поліпептидного ланцюга.

 

Рівень ІІ

7. Скласти рівняння реакцій.

А) + Na ;

Б) + =;

В) + NaOH =;

Г) .

 

Рівень ІІІ

Розв’язати задачі.

8. У результаті бродіння глюкози отримали етиловий спирт масою 200 г. Яка маса взятої глюкози?

 

9. Який об’єм вуглекислого газу виділиться при взаємодії 0,5 моль натрій карбонату з оцтовою кислотою? Яка маса солі утвориться, якщо в реакцію вступає оцтова кислота кількістю речовини 3 моль?

 

Варіант 2

Рівень І

Оберіть одну правильну відповідь.

1. Позначте речовину, за допомогою якої можна визначити гліцерол у розчині:

А) калій перманганат;

Б) арґентум нітрат;

В) ферум (ІІІ) хлорид;

Г) купрум (ІІ) гідроксид.

 

2. Позначте спільну ознаку для жирів:

А) за звичайних умов – рідини;

Б) взаємодіють з натрієм;

В) нерозчинні у воді;

Г) мають приємний запах.

 

3. Позначте назву насиченої карбонової кислоти:

А) лінолева;

Б) стеаринова;

В) олеїнова;

Г) ліноленова.

 

4. Позначте забарвлення лакмусу в присутності оцтової кислоти:

А) жовтий;

Б) червоний;

В) малиновий;

Г) безбарвний.

 

5. Позначте групу вуглеводів, до якої належить крохмаль:

А) моносахариди;

Б) дисахариди;

В) трисахариди;

Г) полісахариди.

 

6. Укажіть, що називають четвертинною структурою білків:

А) утворення водневих зв’язків між залишками амінокислот;

Б) розміщення у просторі кількох поліпептидних ланцюгів;

В) певна послідовність зв’язаних амінокислот у пептидному ланцюгу;

Г) просторове розміщення поліпептидного ланцюга.

 

Рівень ІІ

7. Скласти рівняння реакцій.

А) + K ;

Б) + =;

В) + KOH =;

Г) .

 

Рівень ІІІ

Розв’язати задачі.

8. У результаті бродіння глюкози виділилось 56 л вуглекислого газу. Яка маса взятої глюкози?

 

9. Який об’єм водню виділиться при взаємодії магнію кількістю речовини 0,75 моль із оцтовою кислотою? Яка маса солі утвориться, якщо в реакцію вступає 48 г магнію?

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Контрольні роботи
Додано
16 липня 2018
Переглядів
1021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку