Контрольна робота з теми «Початкові поняття про органічні речовини»
Мета: закріпити знання учнів про органічні речовини, їх склад, властивості та будову; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, виконувати завдання з різними рівнями складності; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи; акуратність, послідовність у діях, організованість, толерантність.
Контрольна робота з теми
«Початкові поняття про органічні речовини»
Мета: закріпити знання учнів про органічні речовини, їх склад, властивості та будову; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, виконувати завдання з різними рівнями складності; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи; акуратність, послідовність у діях, організованість, толерантність.
Формувати ключові компетентності: спілкування державною мовою, основні компетентності у природничих науках і технологіях, уміння вчитися впродовж життя, екологічна грамотність і здорове життя.
Варіант 1
Рівень І
Оберіть одну правильну відповідь.
1. Позначте ознаку якісної реакції на багатоатомні спирти:
А) утворення білого драглистого осаду;
Б) виділення фіолетового газу;
В) знебарвлення розчину;
Г) поява темно-синього забарвлення розчину.
2. Позначте речовину, за допомогою якої можна визначити оцтову кислоту у розчині:
А) калій гідроксид;
Б) арґентум оксид;
В) лакмус;
Г) фенолфталеїн.
3. Позначте назву насиченої карбонової кислоти:
А) пальмітинова;
Б) лінолева;
В) олеїнова;
Г) ліноленова.
4. Позначте забарвлення метилоранжу в присутності оцтової кислоти:
А) жовтий;
Б) червоний;
В) малиновий;
Г) безбарвний.
5. Позначте групу вуглеводів, до якої належить глюкоза:
А) моносахариди;
Б) дисахариди;
В) трисахариди;
Г) полісахариди.
6. Укажіть, що називають первинною структурою білків:
А) утворення водневих зв’язків між залишками амінокислот;
Б) розміщення у просторі кількох поліпептидних ланцюгів;
В) певна послідовність зв’язаних амінокислот у пептидному ланцюгу;
Г) просторове розміщення поліпептидного ланцюга.
Рівень ІІ
7. Скласти рівняння реакцій.
А) + Na ;
Б) + =;
В) + NaOH =;
Г) .
Рівень ІІІ
Розв’язати задачі.
8. У результаті бродіння глюкози отримали етиловий спирт масою 200 г. Яка маса взятої глюкози?
9. Який об’єм вуглекислого газу виділиться при взаємодії 0,5 моль натрій карбонату з оцтовою кислотою? Яка маса солі утвориться, якщо в реакцію вступає оцтова кислота кількістю речовини 3 моль?
Варіант 2
Рівень І
Оберіть одну правильну відповідь.
1. Позначте речовину, за допомогою якої можна визначити гліцерол у розчині:
А) калій перманганат;
Б) арґентум нітрат;
В) ферум (ІІІ) хлорид;
Г) купрум (ІІ) гідроксид.
2. Позначте спільну ознаку для жирів:
А) за звичайних умов – рідини;
Б) взаємодіють з натрієм;
В) нерозчинні у воді;
Г) мають приємний запах.
3. Позначте назву насиченої карбонової кислоти:
А) лінолева;
Б) стеаринова;
В) олеїнова;
Г) ліноленова.
4. Позначте забарвлення лакмусу в присутності оцтової кислоти:
А) жовтий;
Б) червоний;
В) малиновий;
Г) безбарвний.
5. Позначте групу вуглеводів, до якої належить крохмаль:
А) моносахариди;
Б) дисахариди;
В) трисахариди;
Г) полісахариди.
6. Укажіть, що називають четвертинною структурою білків:
А) утворення водневих зв’язків між залишками амінокислот;
Б) розміщення у просторі кількох поліпептидних ланцюгів;
В) певна послідовність зв’язаних амінокислот у пептидному ланцюгу;
Г) просторове розміщення поліпептидного ланцюга.
Рівень ІІ
7. Скласти рівняння реакцій.
А) + K ;
Б) + =;
В) + KOH =;
Г) .
Рівень ІІІ
Розв’язати задачі.
8. У результаті бродіння глюкози виділилось 56 л вуглекислого газу. Яка маса взятої глюкози?
9. Який об’єм водню виділиться при взаємодії магнію кількістю речовини 0,75 моль із оцтовою кислотою? Яка маса солі утвориться, якщо в реакцію вступає 48 г магнію?