Початок індустріальної революції.

Про матеріал
Презентація "Промисловий переворот" розрахована на використання у якості допоміжного матеріалу під час викладання на уроках всесвітньої історії у 8-х класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Промисловий переворот (революція)

Номер слайду 2

Промислова революція. Промислова революція - перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного й доморобного до великого машинного фабрично-заводського виробництва, який розпочався в Англії у другій половині XVIII ст. і впродовж XIX ст. поширився на інші країни Європи, США, Японію. Важливою складовою промислової революції було впровадження у виробництво і транспорт робочих машин і механізмів, які замінили ручну працю людей; створення самостійної машинобудівної галузі.

Номер слайду 3

Аграрна революція (переворот)Важливою передумовою промислової революції був аграрний переворот - зміни в сільському господарстві, основним змістом яких було встановлення капіталістичних виробничих відносин. Внаслідок аграрного перевороту відбувається перехід від переважно натурального до товарного виробництва; дрібні селянські господарства ліквідуються, земля зосереджується у великих землевласників; запроваджується наймана праця.

Номер слайду 4

ІнноваціїПочаток промислової революції тісно пов'язаний з кількома нововведеннями, впровадженими у другій половині 18 століття: Текстиль — прядіння бавовни, використовуючи автоматичні прядки авторства Річарда Аркрайта (прядильна рама), Джеймса Гаргрівса (прядка «Дженні»), і Семюела Кромптона. Парова машина — покращений паровий двигун винайдений Джеймсом Ваттом і з 1780-х років застосовувався для руху всіх типів машин. Виробництво чавуну — у чорній металургії використання коксу поширилося на всі стадії виплавки чавуну (замінивши деревне вугілля).

Номер слайду 5

Інновації

Номер слайду 6

Значення промислової революціїДозволила ряду країн вступити в смугу стрімкого розвитку і назавжди покінчити з економічною відсталістю. Знаменувала перехід від переважання аграрного господарства з його постійною загрозою неврожаїв та голоду до нового етапу в розвитку економіки і нового матеріального рівня життя. Виникали великі міста, з'являлися нові класи (буржуазія та наймані робітники) відбулися серйозні зміни в політичному устрої, а потім і в духовному житті суспільства. Перетворення провідних країн Європи в гігантські виробничі центри. Створена технічна база забезпечила швидке впровадження наукових відкриттів. Вже через сто років з'явилися нові галузі промисловості: нафтова, хімічна, кольорова металургія, автомобільна, верстатобудівна, авіаційна. Почалося широке використання електроенергії, а як енергоносіїв — нафти і газу.

pptx
Додано
18 березня
Переглядів
137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку