Подорож у підводне царство. Риби. Аплікація з паперу «Підводний світ».

Про матеріал
Тема. Подорож у підводне царство. Риби. Аплікація з паперу «Підводний світ». Мета. Ознайомити учнів з процесом життєдіяльності риб, їх зовнішньою будовою. Вчити розпізнавати риб за характерними ознаками. Розвивати пізнавальний інтерес, вміння порівнювати та узагальнювати. Сприяти розвитку уваги, пам’яті учнів, вмінню міркувати: аналізувати, зіставляти і виділяти головне. Прищеплювати інтереси і любов до природознавства як до навчального предмету. Продовжувати ознайомлення учнів з прийомами декоративної аплікації. Розвивати навички розумового аналізу послідовності виготовлення виробу і практичного виконання завдання. Формувати інтерес до даного виду праці. Виховувати уважність до роботи, охайність, терпіння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РИБИПодорож у підводне царство. РИБИ

Номер слайду 2

ЕКСПЕДИЦІЯ – це подорож з конкретним завданням. Батискаф – апаратдля спостережень, дослідженьна великій морській глибині

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ 2. ВЧИТИ РОЗПІЗНАВАТИ РИБ ЗА ХАРАКТЕРНИМИ ОЗНАКАМИ..1. ОЗНАЙОМИТИ УЧНІВ З ПРОЦЕСОМ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ РИБ, ЇХ ЗОВНІШНЬОЮ БУДОВОЮ.3. РОЗВИВАТИ ПІЗНАВАЛЬНИЙ ІНТЕРЕС, ВМІННЯ ПОРІВНЮВАТИ ТА УЗАГАЛЬНЮВАТИ.

Номер слайду 4

Девіз: «Спостерігай і захоплюйся, вивчай, бережи»

Номер слайду 5

ПОМІРКУЙ І ВІДГАДАЙ!У РІЧЦІ, У СТАВІ, У МОРІЖИВЕ І НЕ ВІДАЄ ГОРЯ. ДЗЬОБА НЕМА ТА ДЗЬОБАЄ ІЗ ГАЧКІВМУШОК, ЖУЧКІВ, ЧЕРВ'ЯЧКІВ.

Номер слайду 6

Чим відрізняються риби від інших тварин?• Живуть у воді.• Тіло риби має три відділи: голову, тулуб, хвіст.• У більшості риб тіло вкрите лускою.• Риби дихають зябрами.

Номер слайду 7

ДЕ ЖИВУТЬ РИБИ?МОРЕ ОКЕАН РІЧКА ОЗЕРО СТАВОК

Номер слайду 8

ЗАПАМ’ЯТАЙ ! РИБИ, ЩО МЕШКАЮТЬ В МОРЯХ І ОКЕАНАХ - МОРСЬКІ РИБИ.

Номер слайду 9

МОРСЬКІ РИБИ МОРСЬКИЙ КОНИКМОРСЬКИЙ КІТДОВГОПЕРСАРДИНА ЄВРОПЕЙСЬКАСТЕ́РЛЯДЬ

Номер слайду 10

РИБИ , ЩО МЕШКАЮТЬ У РІЧКАХ, СТАВКАХ, ОЗЕРАХ – ПРІСНОВОДНІ РИБИ. КОРОПОКУНЬВ'ЮНЩУКА

Номер слайду 11

ПРІСНОВОДНІ РИБИТОВСТОЛОБКРАСНОПЕРКААМУР БІЛИЙ . ВІВСЯНКАЛЯЩЛИН

Номер слайду 12

ГРА « ЗНАЙДИ ЗАЙВЕ»

Номер слайду 13

Тіло риби складається: Голова. Тулуб. Хвіст. Зяберна кришка. Плавці

Номер слайду 14

БУДОВА РИБИТІЛО ХВОСТОВИЙ ПЛАВЕЦЬБІЧНІ ПЛАВЦІ СЛУГУЄ КЕРМОМ. ВРІВНОВАЖУЮТЬ ТІЛО. ПОДОВЖЕНЕ І ВКРИТО ЛУСКОЮ. ЗЯБРОВІ КРИШКИПРИКРИВАЮТЬ ЗЯБРА.

Номер слайду 15

РИБИ ЦЕ ТВАРИНИ, ТІЛО ЯКИХ ВКРИТО СЛИЗЬКОЮ ЛУСКОЮ. ВОНИ ДИХАЮТЬ КИСНЕМ, РОЗЧИНЕНИМ У ВОДІ.. ЛУСКА РОСТЕ ПРОТЯГОМ УСЬОГО ЖИТТЯ. ДИХАЮТЬ ЗЯБРАМИ, ЩО ВКРИТІ ЗЯБРОВИМИ КРИШКАМИ.

Номер слайду 16

ЩО Ж ЇДЯТЬ РИБИ?ЗА ХАРАКТЕРОМ ЖИВЛЕННЯ ВСІХ РИБ МОЖНА ПОДІЛИТИ НА ТВАРИНОЇДНИХ І РОСЛИНОЇДНИХ. ПРАВДА, ЦЕЙ ПОДІЛ ДОСИТЬ УМОВНИЙ. НАЙЧАСТІШЕ РИБИ – ВСЕЇДНІ ТВАРИНИ.

Номер слайду 17

Навесні – влітку в житті риб наступає важливий період – розмноження. Самки риб відкладають на дно або на підводні рослини дрібні яйця - ікру. З ікринок розвиваються личинки, які перетворюються на мальків, а мальки – на дорослих риб.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ЗНАЧЕННЯ РИБ В ПРИРОДІОЧИЩАЮТЬ ВОДОЙМИ ЧУДОВИЙ КОРМ ДЛЯ БАГАТЬОХ ТВАРИН

Номер слайду 20

РОЛЬОВА ГРА « Я РИБА»ОКУНЬЯ РИБА ( НАЗВА). МЕШКАЮ В ( МОРІ, РІЧЦІ). ТІЛО МОЄ ВКРИТО… . МЕНІ ДОПОМАГАЮТЬ РУХАТИСЬ … . ДИХАЮ ЗА ДОПОМОГОЮ … . ЗА ХАРАКТЕРОМ ЖИВЛЕННЯ Я… .

Номер слайду 21

              Гра «Будова риби»

Номер слайду 22

              Гра “Впізнай рибу”

Номер слайду 23

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО РИБНАЙБІЛЬШ ПЛОДОВИТОЮ ІСТОТОЮ НА ПЛАНЕТІ БЕЗ СУМНІВУ МОЖНА НАЗВАТИ САМКУ ТРІСКИ. ЗА ОДИН ШЛЮБНИЙ СЕЗОН ВОНА МОЖЕ ВІДКЛАСТИ БІЛЬШЕ 6 МЛН. ІКРИНОК.

Номер слайду 24

ЛЕТЮЧА РИБА ВИСТРИБУЄ З ВОДИ ЗІ ШВИДКІСТЮ 32 КМ\ГОД! ТРАПЛЯЄТЬСЯ, ЩО РИБИ ЗЛІТАЮТЬ НА ВИСОТУ ДО ШЕСТИ МЕТРІВ І ЛЕТЯТЬ НАД ВОДОЮ БЛИЗЬКО 400 М.

Номер слайду 25

ГРУПЕРИ ВІДНОСЯТЬСЯ ДО ЧИСЛА НАЙБІЛЬШИХ КІСТКОВИХ РИБ, ЗНАЙДЕНИХ В ТЕПЛИХ МОРЯХ. ДЕЯКІ РИБИ ВАЖАТЬ 4500 КГ, ЯК ЦІЛИЙ СЛОН!

Номер слайду 26

Цікаві факти про риб

Номер слайду 27

ЖИВУТЬ ВОНИ В РІЧКАХ І В МОРІ,І ВСЕ БЕРУТЬСЯ ДО РОЗМОВ,АЛЕ НІКОЛИ НЕ ГОВОРЯТЬ,НЕМОВ СВОЇХ НЕ ЗНАЮТЬ МОВ. ЛЕОНІД ПОЛТАВАЄ РІЗНІ РИБИ У ВОДІ: ТОВСТІ, ТОНЕНЬКІ І ХУДІ,ДРІБНЕНЬКІ РИБИ-МАЛЮКИ, А Є Й ВЕЛИКІ – ОТ ТАКІ!

pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
1423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку