Подорож в минуле своєї сім'ї

Про матеріал
Мета: поглибити знання дітей про сім’ю, про основні обов’язки членів сім’ї - кожен член великої родини має дбати про красу, чесність і порядність свого роду, розвивати в учнів уміння бачити та шанувати красу, зміцнювати почуття національної гордості, повагу до свого роду та його історичного минулого, виховувати почуття духовної єдності поколінь, бажання берегти родину, як часточку великої родини – українського народу.
Перегляд файлу

 

Тема: «Подорож в минуле своєї сім'ї»

 

 Мета: поглибити знання дітей про сім’ю, про основні обов’язки членів сім’ї - кожен член великої родини має дбати про красу, чесність і порядність свого роду, розвивати в учнів уміння бачити та шанувати красу, зміцнювати почуття національної гордості, повагу до свого роду та його історичного минулого, виховувати почуття духовної єдності поколінь, бажання берегти родину, як часточку великої родини – українського народу.

Обладнання:

таблиці, картинки, виставка фотографій «У колі рідної сім’ї», макет родовідного дерева; музичний супровід, презентація.

Епіграф:

 Дерево не може жити без коріння, а людина - без сім'ї.

Народна мудрість.

«Сім'я є природним і основним осередком суспільства і має право на захист з боку суспільства та держави». (Загальна декларація прав людини. Стаття 16-3) 

Перебіг виховної години:

І. Організаційний момент 

Добрий день, діти! Ми сьогодні здійснимо подорож в минуле сім'ї. Але будь-яка людина це не тільки окрема особистість, а й його родина. На думку деяких психологів, у долі окремої людини в мініатюрі відбивається історія його сім'ї.

ІІ. Мотивація виховної діяльності

Без чого на білому світі

Дорослим не прожити і дітям?

Хто підтримає вас, друзі?

Ваша дружна…

(Сім’я)

 

***

 

Ось адже справа-то яке…

Нас не семеро, а троє:

Тато, Мама і я,

Але всі разом ми — …

(Сім’я)

 

ІІІ. Оголошення теми, мети виховного заходу

 

Ми сьогодні здійснимо подорож в минуле своєї сім'ї. Але будь-яка людина це не тільки окрема особистість, а й його родина. У народі існує повір'я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Максим Рильський любив повторювати: "Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього". Сьогодні 15 травня Україна відзначає Міжнародний день сім’ї, який було запроваджено Організацією Об’єднаних Націй 20 вересня 1993 року з метою об’єднання можливостей різних країн у вирішенні нагальних проблем сім’ї. Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку держави. Кожен народ, кожна сім'я тримається на прадідівських традиціях, звичаях, символах, віруваннях. І тільки вивчаючи і знаючи ці традиції, ми зможемо передавати культурну спадщину свого народу, набуту віками, нащадкам. 

ІV. Хід уроку.

Отже, сьогодні мова буде йти про сім’ю, і темою нашої виховної години години  «Подорож в минуле своєї сім'ї».

Епіграф нашого уроку: «Дерево не може жити без коріння, а людина – без сім’ї»

Сьогодні у нас на занятті діють правила:

Правила:

         Думати швидко;

         працювати творчо;

         відповідати чітко;

         запам’ятовувати міцно;

         працювати дружно.

Ми вже чули, що слово «сім’я» можна поділити на два слова – «сім» і «Я». І тоді воно  каже нам: «Сім’я – це семеро таких же, як я». 

 Говорять, що число сім – магічне. Мабуть це і справді так. Бо у світі багато чого позначено числом сім. 

         сім днів у тижні;

          сім раз відміряй, а раз відріж – каже народна мудрість;

         а ще є сім чудес світу;

         а ще від щастя людина буває на сьомому небі;

         і книга за сімома печатями є;

         найкраще запам’ятовується те, що повторюється сім разів!

  •         сім кольорів веселки
  • Ці кольори утворюють веселковий міст на все небо і по ньому хочеться пробігтися, бо він неодмінно приведе у чарівну казку.

І, мабуть, ще багато чогось іншого позначається числом сім. Саме тому воно і є магічним. А чому б і ні?

Пропоную вам прийняти участь у грі - розминці «Сім’я – яка вона» Підберіть сім прикметників до слова сім’я

ррр1

«Я + Я+ Я» = щаслива, дружна, надійна, вірна, творча, щедра, весела СІМ’Я»

 

 

 

Учні презентують свої відповіді.

 

 

Сім’я – це пристань і гавань,

Сюди повертаєшся знов

Із мандрів далеких і плавань,

Тут вічно панує любов.

Тебе тут завжди пам’ятають,

Куди б ти не їхав, не йшов,

На тебе постійно чекають

Увага, турбота, любов.

 

Питання учням: Скажіть діти, а хто входить до складу сім’ї?

(Учні називають членів сім’ї)

Словничок:

Сім’я   це група людей, яка складається із чоловіка, жінки, дітей та інших близьких родичів, які живуть разом під одним дахом.

«Сім’я» має відношення до «семені» та продовження роду, тобто народження і виховання дітей, яке традиційно вважається основним призначенням створення сім’ї

 Родина – це група людей, що складається з батьків, дітей, внуків і близьких родичів. 

Слово «родина» походить від кореня «род», «рід», що говорить саме за себе. . Родина була і залишається хранителькою духовних цінностей, родинних традицій, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку.

Вивченням історії родин і родів займається спеціальна наука - генеалогія. Її назва походить від давньогрецького слова, яке перекладається як «родовід», тобто слово про рід.

Припустимо, ви вирішили зайнятися минулим своєї родини. З чого почати?

1. Генеологічне досьє

Необхідно почати зі збору якомога більшої кількості даних про  предка будь-якого характеру. Ви повинні переглянути архіви вашої родини і ваших родичів, потім вже звертатися до спогадів членів вашої родини, можете написати їм листа з проханням детально розповісти про всіх родичів тієї чи іншої гілки.

2. Генеалогічна картка

Наступний етап вашої роботи буде полягати в занесенні даних по одній людині на окрему картку.

3. Генеалогічна таблиця. І тільки після цього ви можете приступити до складання генеалогічної таблиці, або генеалогічного дерева.

Складання генеалогічного дерева дозволить вам дізнатися багато нового з історії вашої родини. Крім того, це захоплююче хобі і прекрасний привід для того, щоб провести вільний час з родичами.

 

Інструкція

  1. Почніть складання древа з перегляду всіх документів і фотографій, що зберігаються у вас вдома. Особливу генеалогічну цінність мають свідоцтва про смерть, шлюб і народження, різні посвідчення, військові квитки. А також можуть стати в нагоді дипломи, атестати та грамоти. Зніміть з усіх значущих документів копії і розділіть їх на дві папки.
  2. В одну папку складіть всі документи про родичів по материнській лінії, а в іншу — по батьківській. Але найкраще завести на кожну людину окремий підписаний конверт.
  3. Для того щоб дізнатися якомога більше про далеких родичів, проведіть опитування серед членів сім’ї. А також, дуже багато інформації можна почерпнути на сімейних святах. Перед цим бажано вивчити генеалогічну термінологію, щоб не опинитися в глухому куті через невідомий слова.
  4. Записуйте в блокнот всі імена, прізвища та інформацію про родинні зв’язки, яку зможете дізнатися. Якщо з кимось із рідних не можна побачитися особисто, зателефонуйте або скористайтеся інтернетом. Якщо ваш інтерес є серйозним, зверніться із запитом до державного архіву .
  5. Як тільки вся інформація буде зібрана і систематизована, приступайте до оформлення генеалогічного дерева. Його можна оформити у вигляді спадного чи висхідного спорідненості. У висхідному стовбурі дерева знаходиться людина, від якої воно будується, тобто ви, а на гілках розташовуються бабусі, дідусі і більш далекі родичі. У спадному стовбурі знаходиться родоначальник, а у верхів’ях — нащадки.
  6. Ліва частина древа може призначатися для родичів по материнській лінії, а права — по батьківській. Інформацію про чоловіків і жінок оформляйте у вигляді різних геометричних фігур, а також розділяйте за кольором. Крім того, ви можете прикріплювати фотографії та коротку інформацію про кожного родича.

Презентація родинного дерева.

Отже, тепер ви знаєте як заглянути в минуле своєї сім'ї і відповідно себе, з чого почати і чим завершити ваше дослідження. А тепер давайте з вами подумаємо, навіщо сучасній людині знати історію своєї родини?

Одним із правил нашого заходу було правило працювати творчо. І зараз наступила та мить.

 «Склади слово»

Із поданих букв складіть слова на тему «Сім’я».

Р Д О А И Я І М Б С Т Н  (родина, рід, сім’я, баба, рідня, мама, син, доня, дід, тато).

Фізкультхвилинка.

Запорукою сімейного щастя є також здоров'я кожного члена родини, а особливо дітей. Давайте також приділимо увагу нашому фізичному здоров'ю.

Уявімо, що ми-дерево, яке в українській культурі є символом роду. Підніміть руки догори і відчуйте, як по них від ніг поступає енергія. Наші ноги ніби наші пращури, міцні та сильні. Права рука-чоловіки в нашому роді, ліва-жінки, а пальчики-це продовження нашого роду-дітки. Іноді наше дерево хитають життєві проблеми.

Сильний вітер до землі 

гне дерева молоді, (присідають)

А вони ростуть, міцніють (піднімаються)

Вгору тягнуться, радіють. (встають навшпиньки, руки тягнуть вгору)

 Для вирішення всіх негараздів необхідно триматися разом , міцно . Тоді над  нашею родиною буде сяяти яскраве світле сонечко.

Давайте звернемось до нашої  виставки «Зазирни у сімейний альбом». Як ви гадаєте, із якою традицією вона пов'язана?

Робота з документом 

Інструктивна картка

  1. Прокоментувати що зображено на фотографії .
  2. Інформація про тих, хто зображений на фотографії ?
  3. Якщо на фотографії зображена  якась подія, то розповісти про цю подію?
  4. З якою метою зроблено фотографію?
  5. Якої інформації бракує, аби повністю відповісти на ці запитання?
  6. Чиє на фотографії підпис, інші написи ? Чи можуть вони стати у пригоді під час вашого дослідження?
  7. Які висновки можна зробити? Про що ще ви хотіли б дізнатися?

 

Гра «Мікрофон»

Учні коротко розповідають про сімейне фото принесене з дому.

 

З 1829 року, коли французький художник Дагер винайшов фотографію, традиція складати сімейні альбоми міцно увійшла у наше життя. У кожній сім'ї є фотографії, що надовго залишають пам'ять про дорогих людей, про події у родинному житті.  Коли раптом людям траплялося залишати свої домівки на тривалий час, вони у першу чергу брали із собою лише найцінніші речі та фотознімки рідних. На нашій виставці представлені фотографії із ваших сімейних альбомів.

Бережіть сімейні  реліквії, сімейні альбоми, щоб потім, на схилі літ, передати своїм дітям. Бо родовід слід знати. Це не просто красиві слова, це обов’язок не тільки перед минулим, але й майбутнім поколінням. Рідня не просто близькі й дорогі тобі, а ще й одного із тобою роду. У народі кажуть: «У кожної деревини - свій плід, а в кожної людини - свій рід».

Ви повинні шанувати своїх батьків, дідусів і бабусь, адже вони батьки вашого тата і мами. У них теж були батьки - ваші прабабусі і прадідусі. Усі разом вони називаються родом. Рід - це рідня із давніх часів і до сьогодні. Старші члени родини мають багатющий життєвий досвід і вони допомагають молодшим. Рід тримається на них, ніби дерево на корінні.

Складання гербу родини.

 Усі ми знаємо, що людина сильна тоді, коли вона не одинока, коли її є кому підтримати, це той причал, до якого пристаєш, ховаючись від бід і незгод, де знаходиш спокій та затишок.

Кожного ранку ми з вами зустрічаємося в цій класній кімнаті. Ми з вами також є родиною.  Молодою, але дружньою, цікавою, єдиною родиною. Ми частина великої шкільної родини. Я намагаюся робити все, аби зберегти родинний вогник у кожного з вас.

Колись давним-давно, у добу середньовіччя у кожній родині було прийнято мати свій родинний герб. Родина створювалась, і голова сім'ї обирав символи, що будуть зображені на гербі і будуть відзнаками роду.

Я пропоную вам створити герб своєї родини.

«Створення герба»

Білий - благородство, відвертість, чистота і правдивість.
Жовтий - могутність, багатство і християнські чесноти: віра, справедливість, милосердя і самостійність.
Чорний - сталість і мудрість.

Блакитний - краса, вірність, чесність, довіру, рух вперед і надія на краще.

Зелений - достаток, радість, свобода.

Червоний - любов, мужність, сміливість.

 

  фенікс - символ безсмертя;
  лев - сили і мужності;
  змія - мудрості;
  кінь - символ хоробрості;
  голуб – символ миру;
  бджола - працьовитості;
  риба – символ удачі та достатку.

 

Девізи для гербу:

Поспішай на добру справу!

Дружна сім'я не знає печалі!

Справа майстра боїться!

Добре братство краще багатства!

 Презентація гербів.

Що ви хотіли показати цим малюнком?

Чому саме цей герб ви намалювали?

Також можна зобразити традиції своєї сім'ї. Кожна сім'я має свої звичаї. Ними вона живе, їх передає від батька до сина, від матері до доньки. Такі традиції ще більше здружують членів  родини.

 

V. Узагальнення матеріалу

Розгадування ребуса


04.04.2015-1-3пр 


Доберіть слово, близьке за значенням. (Сім'я)

 

 Розгадування кросворда «Склад сім’ї»

Сім’я , мов сонечко, зігріває дитину від народження ідо кінця днів. В родині має панувати злагода і повага до близьких.

Ким для вас є ці люди, дізнаєтесь розгадавши кросворд.

 

  1. Як і ще називають батька?
  2. Ким тобі доводиться мамин брат.
  3. Особа чоловічої статі стосовно своїх батьків.
  4. Діти, які народились в один день.
  5. Маленький хлопчик або дівчинка.
  6. Група близьких родичів.

 

 

VІ. Підсумок

Ось  і підходить до завершення наша виховна година.

 Словесна рефлексія

« Я дізнався, що…»

«Я зрозумів, що…»

«Я запам’ятав, що…»

Щиро дякую всім за те, що взяли участь у нашому заході. І хочу побажати всім – дорослим і дітям – завжди пам’ятати про тих, хто дав нам життя, цінувати їх і шанувати.

Бажаю вам всім любові від батьків, поваги від дітей, а щастя й здоров’я від Бога.

А тепер візьміть ліву долоньку, вона ближче до серденька, покладіть на неї ті знання, добро і любов, які у вас є. А тепер візьміть праву долоньку і покладіть на неї ті знання, які ви отримали сьогодні. З’єднайте разом ваші долоньки і покладіть все до своєї душі.

І пам’ятайте: завжди перемагають добро, краса і любов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
11 травня 2021
Переглядів
1432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку