Поезія розуму і серця у творах "Слобожанських муз"

Про матеріал
Презентацію про трьох "Слобожанських муз":Оксану Мардус, Наталю Матюх та Ольгу Тараненко-об'єднує головне: Поезія.Жіноча Поезія.Поезія розуму і серця, що реалізується через осмислення її крізь призму розуму і серця жінки у такий спосіб, що змушує читача думати, робити певні узагальнення, сприймати серцем картини зображуваного у поезіях. Рекомендовано використати під час проведення уроків літератури рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музи –богині співу, поезії, мистецтв, наук; сестри Аполлона, що сповнюють митців натхненням. Місце їх перебування – гори Парнас і Гелікон. Музи зображуються як юні, красиві жінки з натхненними обличчями, що тримають в руках атрибути свого мистецтва. У переносному значенні муза – натхнення і творчість.

Номер слайду 2

Поезія розуму і серця у творах ,,Слобожанських муз‘‘Наталі Матюх, Оксани Мардус, Ольги Тараненко

Номер слайду 3

Мета та актуальність дослідження. Сприяти вивченню творчості харківських письменниць, які кожен, у міру своїх сил і таланту, збагачують українську культуру. Довести, як можна на прикладах їх творів виховувати почуття гордості за рідний край, багатий такими талановитими людьми. Впливати на сучасного читача засобами словесної образності.

Номер слайду 4

Наталя Матюх Матюх Наталія Дмитрівна народилася 7 вересня 1953 р. в с. Пальчики Бахмацького району Чернігівської області. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Шевченка. Автор збірок: «Я вмію так любить», «Листи», «Літо в лютому», «Терези»Твори перекладалися російською, білоруською, молдовською, польською мовами, деякі покладені на музику. Член Національної Спілки Письменників України з 1982 р.

Номер слайду 5

Наталя матюх. Ода матері, родині, УкраїніЦе ж треба такому – у лютому літо. Хай навіть приснилось, але мов живе! –Ця книжечка лугу, де квітів – як літер,Де хмарка, як тиха підказка, пливе. А Ваші скрипки дихають, як люди: Одна –мов жінка, інша – мов дитя. Ось ця ревнива, а он та Вас любить. Без нарікань, без сліз, без каяття. Мамо-матусенько, сива іконо,як же без тебе стемніло навколо!.. Доню, не плач,Хай минають нелади. Серце твоє, Добротою тепле…Я не дозволю Жодному нелюду. Вкрасти колись Материнство в тебе!

Номер слайду 6

Про інтимну лірику Наталі Матюх«... Граційність поетичного малюнка, Впевненість перебігу емоційного стану, Її щирі зізнання.». (Євген Гуцало)Її вірші про кохання дають змогу замислитися над складнощами буття, людською невдячністю, скороминучістю чуттів і самого життя.«... За рівнем інтимного самовираження, за рівнем його поетичної культури, сміливістю й відвертістю, неприхованістю таємниць я не бачу рівних цій поетесі у нашій поезії». (Ігор Михайлин)

Номер слайду 7

«Я вмію так любить» (Наталя Матюх)А які уночі ми шепочемо милим слова,коли сон при траві, але обертом йде голова,коли б’ются шибки і вривається Зоряний Дух,обернувшись на сміх, на ридання, на подих, на слух?…- Моє сонечко, моє житечко, моє небонько, моє літечко, моя веснонько, моя зимонько, моя радосте і сльозинонько, моя ніжносте, моя совість і гіркотонько, і медовосте!… В цю ніч…Місяць нас вінча одним на двох вінцем,бо на щоці моїй він м’яко аж до ранку. Обводить профіль твій своїм легким різцемІ в шепіт мій вбира, мов у гарячу рамку.

Номер слайду 8

Оксана Мардус. Мардус Оксана Григорівна народилася 24 травня 1971р. в с. Нова Водолага на Харківщині. Закінчила Харківський Державний Університет 1994 р. Нині працює вчителем української мови та літератури в Сосонівській середній школі.„Іду в поезію, як на прощу, помолюся кожному слову, поплачу, і зрозумію:вона – найдорожче, без чого віру у віру трачу”. Для неї не писати вірші – це як прожити без любові й снів. Адже саме вони і є складовою життя... Член Національної Спілки Письменників України з 1997р.«Шукайте істину й державу в слові, я ставлю наголос на українській мові!»

Номер слайду 9

«Без віршів кожна мить мені болить» (Оксана Мардус) Почни усе спочатку: Сон-трава…І білі-білі клавіші любові,Слова вузькі, а мрії кольорові…Жінка, схожа на весну, -Зав’язь ніжності й любові –йшла у сукні фіалковійІз легенди чи зі сну. Хтось їй квіти дарував,Хтось лишав слова кохання. Як весна, п’янка і рання,Світ достоту оживав. Йде реставрація життя –Вже відбудовано дзвінницю,Ще буде місце,Де вклониться. Душі, піднесеній з сміття.…Коливається планета наша,Ніби яблуко на гілці Вічності.І задумаєшся, коливанням ставши,коливатиметься світ цей чи обірветься?

Номер слайду 10

Ольга Тараненко« Мій заміс життя із хліба, сліз і забуття!» Тараненко Ольга Степанівна народилася 28 січня 1957 р. в м. Дергачі Харківської області. Закінчила Харківський державний університет ім. М. Горького. За освітою – вчитель української мови та літератури. Лірика Ольги Тараненко відзначається глибинною емоційністю, болем і сумом за вчорашнє, тривожним очікуванням завтрашнього. Член Національної Спілки Письменників України з 1994 р.

Номер слайду 11

«Ходжу землею, вірю у зорю. Росту – і тим життя творю…» (Ольга тараненко)Із деревом родилось божество,У дереві воно росло й пропало. Зідрали кору – божества єство. Звичайною віконницею стало. Але вже дух(якщо він справжній дух!)Не западе “з нічого і в нікуди”,А перетвориться у око й слух –Він був , він зараз є, він завжди буде. Блискавка засніженої гілки. І пухнаста тиша лісова. В ній вдоволено дріма сова…Осіда поволі смуток згірклий. І душа намацує слова... Якої ж сили дивної слова!І я іду. ЖИВА. Усе те не наше,що нас покидає,і добре,коли ані болю, ні жалю. Прийшло й відійшло,як зерно без врожаю. Усе те не наше,що нас покидає.

Номер слайду 12

Поезія – розум і свобода серця!Три «Слобожанські музи» - Наталя Матюх, Оксана Мардус та Ольга Тараненко створюють неповторний світ внутрішнього чуття, Виявляють здатність співпереживати, відчувати перейматися, І з цього робити висновки. Мудрі «Слобожанські музи» багато знають, але не поспішають нав’язувати своє бачення читачеві. У читача є вибір.  Це не лише мудро, а й педагогічно...

pptx
Додав(-ла)
Фурсова Любов
Додано
21 січня 2019
Переглядів
1057
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку