Мистецький захід "Поезія Шевченка у творчості українських композиторів минулого та сучасного"

Про матеріал

Мистецький захід "Поезія Шевченка у творчості українських композиторів минулого та сучасного"для проведення позакласних заходів до Дня Великого Кобзаря -Тараса Шевченка.

Перегляд файлу

 

 Тематичний захід

 

«Поезія Шевченка у творчості українських композиторів»

 

Пісня «Тарасова весна»

Викладач:  Весна- привітна , щедра, квітуча. Це вона подарувала світові таку величну Людину, Кобзаря, геніального поета, співця, художника, провідника волі, щастя і правди, душу української нації - Тараса Григоровича Шевченка. 

 Викладач: Тарас Шевченко – постать велетенська й унікальна. Музика була справжньою музою, дамою серця Тараса. Вона супроводжувала його як вірна супутниця і в лиху годину, і в радісні та щасливі хвилини. За свідченням друзів він був від природи  дуже музикальним і обдарованим.  Поет відвідував усі оперні прем’єри, престижні концерти, досконало знав  музичне мистецтво, тонко відчував його естетичну вартість чудово орієнтувався у виконавській майстерності співаків та інструменталістів, любив музику Йозефа Гайдна, Фридеріка  Шопена,Вольфганга Моцарта, Фелікса Мендельсона, Людвіга  Бетховена, Нікколо Паганіні… приятелював з автором "Запорожця за Дунаєм" С. Гулаком-Артемовським.  Тарас Григорович  використовував таку музичну термінологію, яка свідчить про глибоку обізнанність з музикою (тема, варіації, соната, каватина, дует, квінтет, увертюра, ораторія, серенада, лад), сам грав на кобзі, бандурі, фортепіано й дуже любив задушевний м’який тембр віолончелі.  А ще любив співати, добре знав українські народні пісні, збирав і вивчав зразки народної творчості. У своїй власній поезії він увібрав усе багатство української народнопісенної культури. Саме це стало причиною нечуваної популярності “Кобзаря” серед народу.
Його твори так манили і манять до себе мистців, як спраглого в гарячий день холодна водиця. На творчість Шевченка відгукнулося понад 120 композиторів (майже усі українські композитори). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень 1: Одним із перших інтерпретаторів поезій Шевченка в музиці ще при житті поета був музичний дослідник і композитор Петро Сокальський. Йому належать пісні й романси на поетові слова: “Утоптала стежечку”, “Полюбила молодого козака дівчина” (з “Тополі”), “Єсть на світі доля” (з “Катерини”). Кілька Шевченкових поезій композитор використав в опері “Майська ніч” (за Миколою Гоголем).

 

Учень 2: Владислав Заремба є автором близько 30 вокальних творів на слова Т.Шевченка, що укладені у збірку «Музика до «Кобзаря». Першою оперою на Шевченківську тему була “Катерина”, написана композитором Миколою Аркасом.

Учень 3: Безперечним мелодичним талантом у втіленні поезії Шевченка відзначився Остап Нижанківський у солоспіві "Минули літа молодії". Популярною і до наших днів залишається музика композитора Анатолія Вахнянина до драми Т.Шевченка "Назар Стодоля", пісня “Реве та стогне Дніпр широкий”  композитора Данила Крижанівського.

Учень 4: З творчістю Шевченка познайомився під час навчання у гімназії і Станіслав Людкевич Він настільки заглибився у Шевченкове слово, що творчість Кобзаря стала основою його музичних творів. Станіслав Людкевич1964 року був удостоєний Державної премії ім. Тараса Шевченка за кантати “Кавказ”, ”Заповіт”.

Учень 5: Важливе місце посідають солоспіви на слова Тараса Шевченка Кирила Стеценка.  Він є автором музики до поем «Гайдамаки», «Рано вранці новобранці», пісні «Ой літа орел», кантана «Плавай, плавай, лебедонько». Крім того Стеценко є автором кантати, яка так і називається «Шевченкові».  Автором опери “Назар Стодоля” та балету “Лілея” є сучасний композитор Константин Данькевич.

 

Учень 6: Творчість відомого львівського композитора А.Кос-Анатольського також тісно пов'язана з поезією Т.Шевченка. У жанровому відношенні вона більш різноманітна - це хори і романси. Серед них: хори "Доле моя, доле" –на текст уривку з "Хустини" та "Учітеся, брати мої" - на текст фрагменту з послання Кобзаря "І мертвим, і живим...".   "Сонце заходить" романс "Ой тумане, тумане" для "Гайдамаки".

Учень 7: До 100- річчя з  дня народження Шевченка композитор Ігор Шамо написав на слова Кобзаря десять романсів для середнього голосу. Цикл складається з таких романсів: « Така доля моя», «у Перетику ходила», «У гаю, гаю», «Якби мені черевички», « Ой одна я, одна», «Зацвіла в долині», «Закувала зозуленька», «Ой стрічечко до стрічечки», « Чого мені тяжко», «Ой гоп, гопака». До речі, вірш «Зацвіла в долині»  надихнув не одного композитора, Аркадій Філіпенко створив мелодію на ці рядки і ця чудова  пісня стала популярною серед дітей.

                                                                   Виконується пісня «Зацвіла в долині»

 

 

Учень 8: Неперевершеним майстром  поезій Шевченка є , без сумніву батько модерної української музики Микола Лисенко.  "У "Музиці до Кобзаря" підіймається Лисенко до такої самої висоти натхненної творчості, що й Шевченко у своїх віршах", писав Філарет  Колесса.  В "Музиці до Кобзаря Шевченка" Микола Лисенко оспівав 87 поетичних зразків . Найкращими з творів музична критика уважає "Гетьмани", "Минають дні", "Гомоніла Україна", "Мені однаково", "Садок вишневий…", "Нащо мені чорні брови", "Якби мені черевички", "Ой, чого ти почорніло", "Закувала зозуленька", " ін. Хори: "Іван Підкова", "Іван Гус", уривки до "Гамалії"й до "Гайдамаків, кантати: "Б'ють пороги", "Радуйся, ниво неполитая" та ін.

    Виконується пісня «Садок вишневий»


Учень 9 : Творчість великого Кобзаря була справжнім джерелом натхнення і для композиторів Північної Буковини, Галичини і Закарпаття - Михайла Вербицького, Василя Барвінського, Михайла Вериківського,Анатоля Вахнянина, Остапа Нижанківського, Дениса Січинського, Григорія Топольницького, Філарета Колесси. 

                                           

Звучить твір на вірш Шевченка

 Викладач: Серед світових геніїв важко назвати ім'я поета, вірші якого перелилися б таким широким потоком у музичні твори й охопили б майже всі музичні жанри : пісні й романси, хорові мініатюри й розгорнуті хори, монументальні кантати, інструментальні п'єси, симфонічні поеми, опери, ораторії, балети... Значення поезії Т. Г. Шевченка в музиці важко переоцінити. Безсмертні образи великого Кобзаря завжди були невичерпним джерелом натхнення для українських композиторів. « Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури…» - сказав Іван Франко.

                                                             

                                                               

 

2023 рік,

викладач Н.О. Головецька

 

 

 

 

Тематичний захід

«Поезія Шевченка у творчості композиторів - сучасників»

 

Звучить музика на текст Шевченка

 

Викладач: Шевченко сучасний! Інтерпре­тація поезії Шевченка в музиці,  яка розпочалася ще за його життя, триває аж до наших днів. Живе та могутнє слово Тараса Григоровича надихає до творчості багатьох композиторів у різних країнах - в Україні, Канаді, Америці, Франції...  Кожен із митців знаходить такі поетичні рядки, які найбільше торкаються саме його серця і його душі.

 

Учень1 : Так, у репертуарі української співачки зі Львова, лауреата Гран-прі першого Міжнародного конкурсу українського романсу ім. Квітки Цісик, переможниці в талант-шоу «Голос країни» (9-й сезон, 2019) Оксани Мухи  з' явився унікальний твір, в якому поєдналися слова Тараса Шевченка «Зоре моя вечірняя» та «Місячна соната» Бетховена.

 

Учень 2: До поезій Шевченка звертається і наш сучасник, композитор Тернопільщини Віктор Камінський. Одними із перших є його хори на слова поета: «Не так тії вороги», «Ой, Чого ти почорніло», кантата «Іван Підкова».

 

Учень3 : Українська акапельна формація "Піккардійська Терція" 6 березня 2018 року презентувала пісню на вірш Тараса Шевченка "Ой по горі роман цвіте".

Пісня "Косар" групи «Тартак»на слова Шевченка, яка отримала рок-звучання, увійшла в альбом "Ввічність" 2015 року.

 

 Учень 4 : Український готичний рок-гурт "Кому Вниз" має альбом під назвою "4: Шевченко", основою для створення якого стали відомі вірші Кобзаря. Гурт уже мав п’ять творів на слова Тараса Шевченка: "Микита Швачка", "До Основ’яненка", "Розрита могила", "Не нарікаю я на Бога" та "Суботів", що став найбільш відомим твором команди.

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень 5 : У 2001 році гурт "Скрябін" взяв участь у проекті "Кобзар. Нові акценти". У диск увійшло 14 пісень на слова Шевченка, виконані відомими українськими виконавцями. Харківський гурт "Бандурбенд", який грає у стилі роко-хопо-фанко-фолк, з елементами реггі та етніки, випустив пісню на вірш Шевченка "Думи мої, думи мої".

 

Учень 6 : Львівський рок-гурт "Мертвий півень" надав рок-звучання ліричній поезії. Вірш "Садок вишневий", знайомий кожному ще зі школи, отримав дещо грайливу форму та міг би стати саундтреком для сучасних вечорниць. 

 

 Учень 7 : Український гурт "Kozak System", який виник у 2012 році, у дебютному альбомі "Шабля" також використав поезію Шевченка. Так, до альбому ввійшла пісня під назвою "Гайдамацька" на слова Кобзаря.

 

Учень 8 :  Полтавський гурт "Транс-формер" має пісню на слова Шевченка "Калина" (або "Зацвіла в долині"), яка у 2006 році потрапила до диску "Кобзар фореве". Гурт "Мандри" на чолі із Сергієм "Фомою" Фоменком виконують у стилі реггі-госпела пісню "Думи мої" на вірші Шевченка. Мелодійно звучить цей вірш і у Артема Пивоварова.

Виконується пісня «Думи мої, думи»

 

Викладач:  Шевченкове слово вічне, мелодійне, невичерпне, неосяжне, феноменальне, істинне, правдиве і завжди актуальне…його твори і колись і особливо зараз, коли у нашій рідній Україні іде війна уособлюють боротьбу українського народу над ворогами. Ми віримо, що Шевченкове Слово переможе і проведе Україну до перемоги. Усе буде Україна!

 

 

 

 

 

2023 рік,

викладач Н.О. Головецька

 

 

docx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
1538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку