Походження та вік міста Києва

Про матеріал
Презентацію можна використовувати при підготовці до Олімпіад, при підготовці до ЗНО, а також на уроках-дискусіях присвячених актуальним питанням історії України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження та вік міста Києва. УШЕ, 2022 Михальчук Василь, учитель історії.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

План. Літописна легенда. Походження назви «Київ»Вік. Джерела про заснування столиці України

Номер слайду 4

Легенда перша. У I столiттi апостол Андрiй Первозванний, брат апостола Петра (котрий вважається першим Папою Римським) проповiдував Євангелiє Христове на землях Скiфiї. Подорожуючи до гирла Днiпра, Андрiй досяг київських пагорбiв... Тим самим апостол Христа передбачив заснування і розвиток Києва. Андрій Первозванний вважається основоположником Церкви Христової в Україні.

Номер слайду 5

Монумент княгині Ользі в Києві (Скульптура Андрія Первозванного)

Номер слайду 6

Легенда друга (за Нестором Літописцем)Полянський князь Кий разом зi своїми братами Хоривом, Щеком та сестрою Либiддю засновують на днiпровських пагорбах мiсто. I названо його Києвом — на честь старшого з братiв. 

Номер слайду 7

Назва міста

Номер слайду 8

З першоджерела…«Быша три братья единому имя Кий, а другому Щек, а третьему             Хорив и сестра их Лыбедь. Седяше Кий на горе, идеже ныне оувоз          Боричев, а Щек седяше на горе, идеже ныне зовется Щековица, а          Хорив на третьей горе, от него же прозвася Хоревица, и                              створиша град, во имя брата своего старейшего и нарекоша имя         ему Киев. И бяше около града лес и бор велик, и бяху ловяща                 зверь, бяху мужи мудры и смыслени, и нарицахуся Поляне, от               них же суть Поляне в Киеве и до сего дня».

Номер слайду 9

За літописом (про назву міста)Якоже древле царь Римъ назвася, и во имя его городъ Римъ; и паки Антмохъ, и бысть Антиохиа великаа; и паки Селевкъ, и бысть Селевкиа; и паки Александръ и бысть в имя его Александриа; и по многая міста тако прозвани быша грады в имена царев тъхъ и князей тьхъ; тако же и в нашей странъ звань бысть градъ великимъ княземъ во имя Кия»

Номер слайду 10

Історик Михайло Брайчевський про згадку імені Києва в першоджерелах. Невірно, що найраніша згадка імені належить Константину Багрянородному (середина X ст.). Більш давні свідчення знаходимо у східних авторів (так звана група Аль-Балхі: що сягає другої половини IX ст.) Ім'я «Київ» зафіксовано в русько-візантійських договорах 860, 874 і 944 pp. . Та й «Літопис Аскольда», реальність якого встановлена Б. Рибаковим , датується серединою IX ст. Те, що перші пам'ятки вітчизняної історіографії дійшли до нас не в автентичному вигляді, а в пізніших автографах, не має значення. Адже й «Повість временних літ» відома нам лише у складі порівняно пізних зведень (кінця XIV та початку XV ст.), однак нікому не спадає думка датувати найстаршу літописну згадку про Київ тим часом. Справді перше фіксоване в джерелі свідчення імені «Київ» (у формі «Куар» міститься у вірменській «Історії Тарона», датованій VIII ст. Невірно, що в іномовних джерелах досліджуваний ойконім виступає лише з основою «kuj». Спростування бачимо у цитованому дослідником місці з Константина Багрянородного, що має форму Κιοαβλ. Давню транскрипцію імені з корінним «і» знаходимо також у Адама Бременського (XI ст.)

Номер слайду 11

Михайло Брайчевський про походження назви міста від імені Походження ойконіма «Київ» від антропоніма «Кий» не викликало сумніву; обговорювалося лише питання про те, хто були Кий та його рідня — сармати, гуни, авари, хозари чи ще хтось. Найпростіша і найприродніша думка, що засновники Києва могли бути слов'янами, чомусь не була популярною, хоча й мала своїх прибічників (М. Ломоносов, В. Тредіаковський, А. Рігельман та ін.) Історіографія другої половини XIX ст. створила теорію «епонімного міфа». її підтримували А. Кунік, С. Соловйов, О. Шахматов, M. Петров, M. Грушевський, Д. Багалій та і

Номер слайду 12

І що ж з назвою ?Історія назви «Київ» належить до числа найнадійніше фіксованих. З точки зору генезиса посесивних ойконімів не має значення питання про історичну реальність особи, чиїм іменем названо той або той населений пункт. Іноді назви конструювалися від легендарних, а то й міфологічних імен. Така практика існувала в різних країнах, починаючи з глибокої старовини; досить згадати такі старогрецькі ойконіми, як Афіни, Аполонія, Гераклея, Діоскуріада і т. п. Це звільняє нас від необхідності розглядати складне питання про історичність літописного Кия. Відзначимо, однак, що сучасна наука рішуче схиляється до визнання цього персонажу реальною особою, що жила в середині І тис

Номер слайду 13

Вік міста

Номер слайду 14

Хто запропонував визначити «точний» вік столиці України ?За однією з версій, ініціатива належала академіку Петрові Троньку - не лише історику й видатному діячу в справі охорони пам'яток, але також і тогочасному віце-прем'єру УРСР. Він мав доступ до найвищих кабінетів республіки, озвучив таку ідею комусь із високопосадовців, і справа закрутилася. За іншою версією, ініціатором була заступниця київського міського голови Галина Менжерес. Вона за посадою побувала на пишному святкуванні ювілею Єревана й захопилася зробити щось подібне у Києві. Зрештою, закохала в цю ідею і мера міста, і керівників республіканського рівня.

Номер слайду 15

Дискусії в СРСР (аспекти)Москва не особливо хотіла миритися з роллю «молодшого» брата. Деякі історики вважали, що нижня дата віку Києву аж 2, 5 тисячі років. Окремі дослідники зауважували, що дата заснування міста приблизно відповідає повідомленням давньоруських літописів (VI-VIII століття)Врешті-решт зупинилися на орієнтовному віці у 1500 років

Номер слайду 16

Радянські науковці та політики на засіданні ЮНЕСКО прагнули довести, що Києву 2000 років Пропозиція розглядалася в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі на площі Фонтенуа. Запрошені на засідання європейські фахівці не погодилися з наведеною киянами цифрою. Під час їхніх критичних виступів Київ "молодшав" просто на очах. Коли ішлося про 1500-ліття, президент Академії наук УРСР Борис Патон, що був присутній на засіданні, напівжартома порадив Валентину Згурському: "Швидше йди на трибуну і погоджуйся. Інакше зріжуть ще кілька сотень років!»У такий спосіб з'явилося офіційне рішення ЮНЕСКО про святкування 1500-ліття Києва у 1982 році.

Номер слайду 17

Радянська теорія (1500 –ліття Києва, яке святкували 1982 року)Звідки взявся 482 рік?Згідно усталеного підходу в країнах Європи, датою заснування міста вважається дата першої документальної згадки про нього. (для Києва це 882 рік, коли Олег осів в Києві та вбив Аскольда і Діра)У СРСР на основі знайдених артефактів та історичних свідчень намагались визначити орієнтовний час появи міста. Щодо Києва, зупинились на тому, що поселення з ознаками міста на цій території сформувалась не пізніше V-VI століть нашої ери (умовно 482 рік)

Номер слайду 18

Важливо знати !!!Святкування 1500-річчя Києва виключно ідеологічне свято !

Номер слайду 19

Золоті ворота відновленні до святкування 1500-річчя Києва

Номер слайду 20

Меморіал на честь воз’єднання України з РФ (Арка «Дружби народів» (до 222 року), встановлений до ювілею міста

Номер слайду 21

Медаль та посвідчення « В пам’ять 1500-річчя Києва»

Номер слайду 22

То скільки років Києву ? Єдиної позиції серед науковців немаєНавіть у 1982 році окремі дослідники, зауважували, що дата надумана До Євро-2012 деякі фанатики намагалися довести, що наша столиця старша за єгипетські піраміди. Ключове – Київ існував, як велике місто вже у IX столітті

Номер слайду 23

pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку