Політична карта світу. Державний лад країн

Про матеріал
У презентації подана інформація про політичну карту, її основні елементи, форми державного правління та форми державного устрою, а також державний лад України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Політична карта світу. Державний лад України

Номер слайду 2

Політична карта світу. Політична карта світу – це географічна карта, на якій зображено всі країни, їх кордони і столиці.

Номер слайду 3

Політика – діяльність, пов’язана з прийняттям рішень у сфері взаємовідносин між державами і народами, боротьбою за здобуття або утримання державної влади. Політика

Номер слайду 4

Країни і держави. Країна – це частина земної поверхні, яка заселена постійним населенням і має певну культурно-історичну та суспільно-географічну цілісність. Держава - це незалежна країна з політичною владою і певною правовою системою.

Номер слайду 5

Залежні країни і території Залежні території підпорядковуються іншим державам і управляються ними (наприклад, Гібралтар залежний від Великої Британії), або є складовими частинами інших держав, розташованими на значних відстанях від них (Гренландія – країна в Північній Америці, яка входить до складу Данії, що у Європі). Залежних територій в світі близько 40.

Номер слайду 6

Частково визнані і невизнані держави Частково визнані держави мають дипломатичні стосунки або з багатьма країнами (Косово, Тайвань), або ж визнаються лише окремими зацікавленими державами, причетними до їх створення (Північний Кіпр – Туреччиною, Абхазія і Південні Осетія – Росією й кількома союзниками). Невизнані «держави» - це самопроголошені політико-територіальні утворення, які не визнаються жодною державою-членом ООН (Придністровська Молдавська Республіка, ДНР, ЛНР).

Номер слайду 7

Окуповані територіїОкуповані території – це ще один елемент політичної карти світу. Такими тривалий час є, зокрема Палестинські території (окуповані Ізраїлем).

Номер слайду 8

Етапи формування політичної карти світу Із часу появи перших держав людства (Шумер, Стародавній Єгипет) процес формування політичної карти світу налічує понад 5 тисячоліть. Із нині існуючих держав лише дві були започатковані у давні часи (Китай і Японія), декілька десятків виникли за середньовіччя і нового часу. Основна частина держав сучасного світу (понад 2/3 від загальної кількості) з’явилася на етапі новітньої історії. Найбільший вплив на формування політичної карти на цьому етапі мали наслідки Першої і Другої світових війн та розпад Радянського Союзу і соціалістичної системи наприкінці ХХ ст.

Номер слайду 9

Державний лад і його складники. Державний лад країни – це спосіб організації політичної влади на її території. Його складниками є форми державного правління та форми державного устрою.

Номер слайду 10

Форми державного правління – це …Форма правління показує:яким чином утворюються вищі органи влади в державі,структуру вищих органів державної влади,які принципи лежать в основі взаємодії між органами державної влади,яким чином вибудовуються взаємовідносини між верховною владою і звичайними громадянами держави,котрою мірою організація державних органів дає можливість забезпечувати права людини… спосіб організації верховної влади, який визначає систему її найвищих органів, порядок їх формування і особливості розподілу повноважень між ними, а також взаємовідносини з населенням держави.

Номер слайду 11

Форми державного правління: Республіка у перекладі з латинської означає всенародна справа. У республіці Верховні органи влади (законодавчої, виконавчої і судової) обираються у тому чи іншому порядку на певний термін. Главою держави здебільшого є виборний президент. У наш час республіками є понад 3/4 загальної кількості держав світу. Монархія у перекладі з грецької означає єдиновладдя. Теократична монархія - боговладдя. У монархіях найвища державна влада цілком або частково зосереджена в руках глави держави – монарха, який здебільшого успадковує її. Монархій у світі залишилося три десятки.

Номер слайду 12

Республіка: У президентській республіці глава держави є одночасно главою виконавчої влади (класичний приклад – США). У парламентській республіці великі повноваження має парламент; він формує уряд, який підзвітний йому(наприклад, такими є Німеччина, Італія, Угорщина, Чехія, Словаччина, Індія). Змішані (президентсько-парламентські або парламентсько-президентські) форми правління мають Франція, Польща, Росія, Литва, Румунія.

Номер слайду 13

Монархія: В абсолютних монархіях влада правителя не обмежена. Сюди належать такі країни: Бруней, Катар, Оман, Есватіні (колишній Свазіленд), ОАЕ, Саудівська Аравія і Ватикан. Дві останні держави є одночасно теократичними монархіями, в них політична влада належить духовенству і главам церков. Титул Папи Римського - Його Святість Папа, Єпископ Риму, Вікарій Христа, Наступник Князя Апостолів, Верховний Первосвященик Вселенської церкви, Великий понтифік, Примас Італії, Архієпископ і Митрополит Римської провінції, Суверен Держави-міста Ватикан, раб Рабів Божих.

Номер слайду 14

Монархія: Обмежені монархії, в яких водночас діють конституції, працюють парламенти (їх називають відповідно конституційними або парламентськими монархіями). Обмежених монархій найбільше в Європі (королівства Велика Британія, Бельгія, Нідерланди, Швеція, Іспанія) й Азії (королівство Таїланд, султанат Малайзія, Японія на чолі з імператором). До конституційних монархій інколи відносять колишні колонії Великої Британії, за конституціями яких главою їх держави формально є англійський монарх (Канада, Австралія, Нова Зеландія та ін.).

Номер слайду 15

Форми державного устрою. Унітарний у перекладі з латинської означає цілісний, однорідний. В унітарних державах керівництво здійснюється з одного центру (столиці), діє єдина для всієї території конституція, існують єдині найвищі органи влади та правове поле. Адміністративно-територіальний поділ країни (на області, провінції, департаменти тощо) сприяє реалізації державної влади на місцях. Унітарними є абсолютна більшість держав світу. Синім кольором на карті позначено унітарні держави

Номер слайду 16

Форми державного устрою. Федерація у перекладі з латинської означає об’єднання, союз. Федерація – форма державного устрою, за якої вищі територіальні одиниці держави мають певну юридично визначену політичну самостійність (власну столицю, законодавчі, виконавчі, судові органи влади та конституцію). Але ці територіальні одиниці існують у рамках загальнофедеральної системи влади і законодавства. У світі існує понад два десятки федеративних держав. Найбільше їх у Європі (Швейцарія, Німеччина, Австрія, Бельгія), Північній та Південній Америці (США, Канада, Мексика, Аргентина, Бразилія), Азії (Індія, Малайзія, ОАЕ). Федеративними також є Росія, Австралія. Зеленим кольором на карті вказані федерації

Номер слайду 17

Форми державного устрою. Конфедерація — це країна або утворення, схоже у своїй пірамідальній структурі на федерацію, але з не таким могутнім центральним урядом. Конфедерація може складатися з країн-членів, що тимчасово делегують свій суверенітет, які у своїх повноваженнях можуть вважатися цілком суверенними і залишають право на вихід. Хоча конфедерація це «вільне подружжя», але, дійсно, різниця з федерацією не є виразною. Через етап конфедерації пройшли США, Нідерланди, Швейцарія, остання конфедерація — Сенегамбія, 1981-1989 роки.

Номер слайду 18

Державний лад України. За формою правління Україна є парламентсько-президентською республікою. Державна влада в країні здійснюється на засадах поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Найвищими їх органами є відповідно Верховна Рада (парламент), уряд і Верховний Суд, які обираються або формуються за установленим законом порядком. Главою держави є Президент. За формою державного устрою Україна – унітарна держава, яка складається з 27 регіонів: 24 областей, однієї автономної республіки (АР Крим) і двох міст із спеціальним статусом (Київ і Севастополь). У рамках, закріплених Конституцією України та відповідними законами, АР Крим має певну самостійність.

Номер слайду 19

Висновки. Політична карта світу – це географічна карта, на якій відображено всі країни світу, їх кордони і столиці. Основними елементами політичної карти світу є країни і держави. Держава – це незалежна країна з політичною владою і певною правовою системою, яка самостійно здійснює свою внутрішню і зовнішню політику. Основними складниками державного ладу є форми правління (республіка або монархія) та державного устрою (унітарна або федеративна). Сучасна Україна є парламентсько-президентською республікою за формою пра- вління і умовно унітарною державою за формою державного устрою.

Номер слайду 20

Домашнє завдання §9, питання для самоперевірки – усно. Невеличке дослідження на тему «Порівняльна оцінка географічного розміщення України з країнами світу» (2 – 3 країни на вибір) – за бажанням. Доздати практичну роботу №1 та контрольну роботу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Павлович Ганна Едуардівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
4355
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку