Політизація українського національного руху. Створення політичних партій.

Про матеріал

Тема. Політизація українського національного руху. Створення політичних партій.

Мета: охарактеризувати процес піднесення національно-визвольного руху на західноукраїнських землях, які перебували під владою Австро-Угорщини, в 90-і роки ХІХ ст., проаналізувати обставини утворення перших політичних партій в Україні; розвивати в учнів уміння аналізувати й систематизувати матеріал, робити висновки, порівняння, вміти виділяти головне і другорядне, удосконалювати навики роботи з історичними джерелами, висловлювати й аргументувати свою точку зору; виховувати в учнів почуття патріотизму.

Тип уроку: комбінований

Перегляд файлу

Урок №

Тема. Політизація українського національного руху. Створення політичних партій.

Мета: охарактеризувати процес піднесення національно-визвольного руху на західноукраїнських землях, які перебували під владою Австро-Угорщини, в 90-і роки ХІХ ст., проаналізувати обставини утворення перших політичних партій в Україні; розвивати в учнів уміння аналізувати й систематизувати матеріал, робити висновки, порівняння, вміти виділяти головне і другорядне, удосконалювати навики роботи з історичними джерелами, висловлювати й аргументувати свою точку зору; виховувати в учнів почуття патріотизму.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Робота з картками + «незакінчене речення»

Незакінчене речення

1.У другій половині ХІХ ст. на західноукраїнських землях існували течії …( москвофілів і народовців)

2.Москвофіли в своїй політиці орієнтувалися на … ( Російську імперію)

3.Москвофіли намагалися використовувати в ролі літературної мови …(язичіє)

4. Язичіє – це

5. У 1870р. москвофіли заснували … ( Руську раду)

6. На Закарпатті прихильниками москвофілів були …( О.Духнович, Адольф Добрянський)

7.Прихильники ідеї національної згуртованості українців це ( народовці_)

8.У 1861р. народовці заснували культурно-розважальне товариство (Руська бесіда)

9. Товариство «Просвіта» було засноване в ( 1868р.)

10. Наукове товариство ім..Т.Шевченка було створене в (1892р.)

11. Яка подія започаткувала вічевий рух на західноукраїнських землях?

12. Перший редактор газети «Буковина» …(Юрій Федькович)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Починаючи з 90-х років суспільний рух на західноукраїнських землях вступає в новий етап свого розвитку - політичний. Починає інтенсивно розгортатися робота щодо згуртування політичних сил, визначаються основні програмові положення, він охоплює дедалі ширші верстви населення. Вже у жовтні 1890 року в Галичині виникає перша політична партія.

ІУ. Вивчення нового матеріалу

План

1.Діяльність першої політичної партії Галичини

2. Утворення УНДП та УСДП

3. Новоерівська політика народовців

 

 

 

1.Діяльність першої політичної партії Галичини

Починаючи з 70-х років ХІХ століття у визвольну боротьбу включилося нове покоління українських патріотів, яке прагнуло надати цій боротьбі більш рішучого характеру.

Молода інтелігенція Галичини стала критично оцінювати діяльність як москвофілів, так і народовців.

Таким чином, в українському русі виникає ще одна, так звана радикальна течія на чолі з Іваном Франком, Михайлом Павликом, Остапом Терлецьким.

Радикали – прихильники рішучих методів у розв’язанні певних завдань, насамперед політичних.

І.Франко з М.Павликом видав журнал «Громадський друг», який через переслідування властей змінив назву на «Дзвін», а потім на «Молот». Вони стояли на теоретичних засадах соціалізму, виступаючи на захист соціальних інтересів селян та національних інтересів українців Галичини.

У 1890 р. з ініціативи І. Франка та М. Павлика була створена перша українська політична партія — Русько-українська радикальна партія (РУРП). У своїй діяльності РУРП прагнула поєднувати відстоювання соціальних інтересів українських селян Галичини із захистом національних прав українського народу. Партія прагнула утвердження соціалізму, демократизації суспільного життя. Політичне майбутнє Західної України радикали вбачали в перебудові внутрішнього життя Австро-Угорщини. 

Опрацювать документ ст. 188 « Про заснування РУРП»

У 1895 році один з лідерів «молодших» радикалів Юліан Бачинський опублікував свою працю «Україна irredenta» («Україна уярмлена»), у якій на підставі аналізу економічного розвитку виявив суперечності, що заважають вільному розвиткові українського народу, і дійшов висновку, що політична самостійність України є необхідною передумовою її економічного та культурного піднесення та и узагалі передумовою самої можливості її існування. Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!

На початку своєї книжки Бачинський досліджує процес зародження капіталістичних відносин, виникнення підприємництва і перетворення селян на пролетаріат на галицьких землях наприкінці. ХIХ ст., а також причини еміграції українських селян. Російська імперія, за Бачинським, економічно розділена на три території — польську, українську й російську, які в майбутньому стануть основами незалежних держав (причому, на думку Бачинського, найвигідніше це Україні як економічно найвідсталішій, а найменше вигідно — економічно розвиненій Польщі). А поштовх до цього розпаду надасть запровадження конституції в імперії, перетворення її на федерацію.

2. Утворення УНДП та УСДП

slide-24.jpg

 

Але в РУРП стався розкол. Одна частина на чолі з Іваном Франком відмовлялися від соціалістичних ідей на користь національної ідеї. Була створена Українська націонал-демократична партія 1899році. Новостворена політична партія відразу привернула до себе увагу передової інтелігенції, оскільки вона об'єднувала діячів, яких заслужено поважали й шанували в Галичині. Поміркована орієнтація націонал-демократів, підтримка їхніх позицій з боку таких народовських організацій, як «Просвіта», сприяли тому, що УНДП незабаром стала найвпливовішою політичною партією Західної України.

 Інша частина, на чолі з Миколою Ганкевичем, вирішили діяти більш м’якими методами, тому утворили Українську соціал-демократичну партію у 1899- 1900р.

3. Новоерівська політика народовців

У 1890 р. в результаті укладання угоди між частиною народовців і представником Австро-Угорщини в Галичині було проголошено «нову еру» у відносинах народовців з австрійським урядом. Суть її полягала в тому, що народовці зобов’язувалися підтримувати політику уряду, який натомість мав визнати галицьких українців окремим народом, надати українцям місця в Австрійському парламенті та Галицькому сеймі, відкрити три українські гімназії, збільшити кількість українських кафедр у Львівському університеті. «Нова ера» тривала до 1894 р., оскільки австрійський уряд виконав лише частину зобов’язань.

Завдання: опрацювати ст. 190

Висловіть власне ставлення до «новоерівської» політики народовців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Підсумок уроку

В середині 70-х років ХІХ ст.. в Українському Національно-визвольному русі з’являється і набирає силу радикальна течія. Радикали не погоджувалися на обмеження діяльності українських патріотів рамками культурно-освітньої роботи. Вони  прагнули надати українському рухові політичного характеру.

«Нова ера» справила політичний вплив на Український Національно-визвольний рух, стала своєрідним каталізатором.

Таким чином, національно-визвольний рух в Галичині в другій половині ХІХ ст. розвивався по висхідній лінії і вступив в нову фазу, поставивши перед собою завдання боротьби за політичну незалежність України. Внаслідок чого прискорився процес формування політичних партій. У 1890 році була утворена Русько-українська радикальна  партія. А.Юліан Бачинський  у своїй «Поневолена Україна» першим серед громадських діячів висунув і обгрунтував ідею здобуття Україною повної політичної незалежності.

VІ. Домашнє завдання

  1.     Опрацювати §23
  2.     Скласти історичний портрет І.Франка, Юліана Бачинського чи Михайла Павлика

 

docx
Додано
13 листопада 2018
Переглядів
5304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку