Презентація "Глобальні проблеми людства" для учнів 8-10 класів

Про матеріал
Глобальними називають проблеми, які стосуються всього світу, призводять до значних, нерідко незворотних соціально- економічних і біологічних втрат на планеті, створюють загрозу існуванню людства і потребують для свого розв’язання координованої співпраці всіх країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глобальні проблеми людства. Галацан Олена, КЗО «СЗШ №20»М. Дніпро

Номер слайду 2

Глобальними називають проблеми, які стосуються всього світу, призводять до значних, нерідко незворотних соціально- економічних і біологічних втрат на планеті, створюють загрозу існуванню людства і потребують для свого розв’язання координованої співпраці всіх країн.

Номер слайду 3

Глобальні проблеми можна поділити на: Політичні ЕкологічніДемографічніСоціальніЕкономічні

Номер слайду 4

Водночас чіткого поділу немає: усі глобальні проблеми взаємопов’язані, навіть часткове розв’язання однієї може кардинально вплинути на іншу. На теперішньому етапі розвитку суспільства загострилися політичні питання, особливо проблема збереження миру. Також слід усвідомлювати, що серед глобальних проблем немає важливих чи другорядних. Усі вони потребують нагального розв’язання, доброї волі народів, керівників держав, національних і релігійних лідерів, значних матеріальних і фінансових затрат.

Номер слайду 5

Проблема війни і миру. Боротьба цих двох напрямів світового політичного розвитку призводить до конфліктів між країнами, що їх часто вирішують за допомогою воєн, які двічі у ХХ ст. переростали у світові. Для цього після Першої світової війни було створено Лігу Націй, а після Другої світової — Організацію Об’єднаних Націй. Діяльність ООН спрямована переважно на розв’язування проблеми миру і роззброєння, відвернення нової світової війни.

Номер слайду 6

Енергетична і сировинна проблеми спричинені недостатніми обсягами запасів природних ресурсів, з одного боку, та швидким ростом їх споживання, а відповідно й видобутку, з іншого.

Номер слайду 7

Гра: “Так або ні” Правила: потрібно лише відповідати на запитання одним словом, так або ні. Важливо! Гра працює лише за умови використання презентації у повному обсязі (з переходами).

Номер слайду 8

Усі глобальні проблеми можна поділити на політичні та економічні. Глобальними називають ті проблеми, які стосуються всього світу. Для країн третього світу характерний "демографічний вибух", а в розвинених країнах спостерігається старіння і депопуляція населення. Такі міжгалузеві проблеми, як освоєння Світового океану та космосу у 21 столітті зовсім не набувають популярності. Так. НіТак. Так

Номер слайду 9

На друге місце, після війни і миру, вийшли екологічні проблеми: знищення природних ресурсів; забруднення довкілля, збіднення генофонду Землі."Парниковий ефект", тобто різке потепління клімату на земній кулі, спричинений зростанням у повітрі вмісту кисню. Наразі в Україні гостро стоїть питання війни. Світові організації вважають, що потрібно вживати заходів задля збереження територіальної цілосності і людей. Для атмосфери такі проблеми як "парниковий ефект", "озонові дири", кислотні дощі, пилове забруднення не є першочерговими. Так. НіТак. Ні

Номер слайду 10

У слаборозвинених країнах світу соціальні проблеми вирішуються краще, а ніж у високорозвинених країнах. До 2025 р. населення деяких країн зросте ще на 3 млрд. осіб, що становитиме 95 % приросту населення світу. Загальний вітроенергетичний потенціал Землі майже в ЗО разів перевищує річне споживання електрики в усьому світі. Глобальної проблеми в народонаселенні немає. Зростання чисельності населення відбувається повільно. НіТак. Так. Ні

Номер слайду 11

Значна економія сировини досягається за рахунок використання вторинних матеріалів - металобрухту, макулатури, пластмас. Запаси їх у багатьох країнах настільки значні, що можуть значною мірою компенсувати дефіцит природних ресурсів. Докладаються величезні зусилля, щоб ліквідувати вогнища релігійних конфліктів. Для цього задіюються можливості ООН, багатьох миротворчих організацій і авторитетних політичних діячів, а в останні роки - військових структур НАТО. Високорозвинені країни намагаються подолати свою економічну відсталість за рахунок посиленої експлуатації природних ресурсів, що призводить до погіршення стану довкілля.{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Основною причиною виникнення глобальних екологічних проблем є нераціональне природокористування. Так. Так. НіТак

Номер слайду 12

Вивчаймо географію!Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Галацан Олена
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
2 травня 2023
Переглядів
567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку