Презентація "Парнокопитні. Корова. Загальні ознаки"

Про матеріал
На теренах України поважне ставлення до корів почало змінюватися не так давно — лише за останні десятиліття корова перестала бути запорукою виживання та символом достатку. Проте хоч корова не належить до екзотичних тварин, їй є чим здивувати. В презентації подана інформація про корів в доступній та цікавій формі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Парнокопитні. Корова. Загальні ознаки.

Номер слайду 2

Парнокопитні тварини отримали свою назву від кількості пальців на нозі. Їх буває два або чотири. Тобто парна кількість пальців. На кінцях пальців у цих тварин є рогове утворення — копито. Також копито називають ратицею. У парнокопитних найбільше розвинені третій і четвертий пальці. Інші пальці слабо розвинені й розташовані вище інших. Парнокопитні поділяються на жуйних і нежуйних тварин. Деяких із них люди утримують уже багато років заради молока, м’яса та шкіри.

Номер слайду 3

До жуйних парнокопитних тварин належить корова. Це велика тварина з продовгуватим тулубом і масивними стегнами. Хвіст у корів довгий з китицею волосся на кінці. У корів велика голова, широке, плоске чоло.

Номер слайду 4

У більшості корів на голові є роги. Але можуть бути й безрогі тварини. Очі великі, круглі. Вуха короткі, рухливі, повертаються до джерела звуку. Слух, нюх і смак у корів чудово розвинені.

Номер слайду 5

Шкіра корови покрита короткими густими волосинками різних відтінків чорного, білого, коричневого або рудого кольорів. Шерсть може бути одного кольору або декількох.

Номер слайду 6

Бувають корови з густим та довгим волосяним покровом

Номер слайду 7

Корови — це травоїдні тварини. Коли корови пасуться на луках, то проковтують траву, майже не жуючи. Потім вони відригують її та повторно більш ретельно пережовують. Ось чому корів відносять до жуйних тварин. Стати жуйною твариною корів змусила еволюція. Бики та корови не могли дуже швидко бігати та не мали ікол чи пазурів, аби захищатися, тому в них розвинувся особливий спосіб вживання їжі: швидко схопити, проковтнути, втекти, а прожувати потім — у спокійній обстановці.

Номер слайду 8

Узимку корів годують сіном. Сіно — це скошена й висушена трава. Також підгодовують буряками, дертю, макухою.

Номер слайду 9

Корови — стадні тварини. Влітку їх випасають групами — чередою. У стаді корови спілкуються між собою за допомогою запахів, кивками та поворотами голови. Так вони передають тривогу, загрозу, заклик або покірність.

Номер слайду 10

У паху корови є вим’я із сосками. Корів доять вручну або спеціальними доїльними апаратами. Роблять це зазвичай тричі на день. У середньому одна корова дає 25-30 літрів молока за добу.

Номер слайду 11

Корова народжує одне теля, рідше двох. Вже через годину після народження воно встає на ноги й тягнеться до вимені. Теля ссе молоко лише кілька перших місяців. Уже у віці 1 місяця воно пробує їсти траву. Корова піклується про теля, захищає його.

Номер слайду 12

Які продукти харчування виготовляють із коров’ячого молока? вершки, ряжанку, кефір, вершкове масло, йогурт, сметану, сир

Номер слайду 13

Давайте дізнаємося трохи цікавого з життя цих тварин За хвилину корова здатна зробити близько 100 жувальних рухів.

Номер слайду 14

Люди та корови разом вже близько 8 тис. років

Номер слайду 15

У корів є свої близькі друзі, ніжність до яких виражається в ласкавому вилизуванні один одного

Номер слайду 16

Якщо корова облизує вас язиком, це прояв симпатії

Номер слайду 17

Корови — одні з небагатьох тварин, здатних плакати

Номер слайду 18

Нюх у корів розвинений слабше, ніж у інших тварин. Проте, перш ніж почати їсти траву на пасовищі, корова ретельно обнюхує землю. Якщо на ділянці нещодавно були розкидані добрива, то вона відмовляється пастися.

Номер слайду 19

На носі кожної корови є візерунок, такий же унікальний, як відбиток пальця в людей. У США це давно використовується для пошуку зниклих або вкрадених корів.

Номер слайду 20

Корови не розрізняють кольорів, тому стереотип про агресивність биків, які бачать червоний колір, не має нічого спільного з реальністю. У кориді червоне полотно застосовується винятково для привернення поглядів глядачів, а не бика. Бика ж дратує те, що перед ним махають якоюсь ганчіркою.

Номер слайду 21

Те, що для людського вуха звучить як один звук «му-у!», насправді залежно від інтонацій може мати 14 різних значень (принаймні стільки вже «розшифрували» науковці). Мукання корови також висловлює певний стан тварини: страждання, якщо корову вчасно не подоїли, голод, спрагу. Муканням корова кличе до себе теля або іншого члена стада.

Номер слайду 22

Корови спостережливі та здатні вчитися на чужих помилках. Наприклад, якщо одну представницю стада вдарить струмом, коли вона доторкнеться до огорожі, більше ніхто з її родичів до цього місця не поткнеться — всі будуть триматися від нього подалі.

Номер слайду 23

Найбільшою коровою вважається Маунт Катадин, вага якої 2`270 кг. В холці вона 1,88 м, в обхваті сягає 4 м.

Номер слайду 24

Останнім часом у деяких країнах стає популярним розведення карликових корів — вони в дорослому віці в холці дістають людині до пояса.

Номер слайду 25

В Індії корів шанують як священних тварин: вживання яловичини та навіть забій корів в індуїзмі є табу, завдяки якому виник фразеологізм «священна корова» — той, хто має правовий імунітет.

Номер слайду 26

Тривалість життя у корів приблизно на чверть довша, ніж у биків — близько 20 років проти 15.

Номер слайду 27

Віл — це найстаріша приручена в'ючна тварина, звичайно, якщо не брати до уваги собак, яких використовували раніше для перевезення незначних вантажів. Коли говорять про волів, найчастіше ідеться про кастрованих биків. Призначених до роботи волів каструють у віці 8—12 місяців і привчають до роботи з 2-річного віку, запрягаючи парами. Використання волових пар для запряження в плуг відбувалося вже при застосуванні ярма, імовірно, починаючи з середини VI століття до н. е. в Центральній і Східній Європі. Після 8—9-річного віку волів ставлять на відгодівлю.

Номер слайду 28

Волами, як і кіньми, орали поле, використовували для багатьох підсобних робіт — наприклад, перевезення сіна. Широким було транспортне використання волів у степах України. Чумаки до Криму по сіль вирушали саме на волах. Віл — одна з найулюбленіших свійських тварин українця, образ якого зустрічаємо як в українському фольклорі, так і професійній культурі. Про роботящого казали, що він працює як віл, гне шию, як віл у ярмо, а про ледаря, що лиш здатний волам хвости крутити.

Номер слайду 29

У сучасному світі вбивство корови може прирівнюватися до вбивства людини, наприклад, за кубинським законодавством.

Номер слайду 30

12 липня у світі відзначають День подяки коровам. Справді, людство багато чим завдячує цим тваринам: протягом тисячоліть корова забезпечувала добробут сім'ї, даючи молоко, м’ясо та шкіру, а биків використовували як тяглову силу.

Номер слайду 31

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%BB https://senfil.net/index.php?newsid=92 https://greenpost.ua/news/den-podyaky-korovam-30-tsikavyh-faktiv-i34623 https://uahistory.co/pidruchniki/textbook-special-needs-educational-f70-geography-8-class-2021-kosenko/54.php

ppt
Додано
22 квітня
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку