Поняття комп'ютерної публікації. Види та структура публікацій.

Про матеріал

План-конспект уроку інформатики в 9 класі на тему:Поняття комп'ютерної публікації. Види та структура публікацій. Дана розробка містить теоретичний та практичний матеріал, ілюстровану таблицю "Види публікацій". Призначена для подання матеріалу на першому уроці вивчення даної теми.

Перегляд файлу

Інформатика 9 клас

Тема: Поняття комп'ютерної публікації. Види  та структура публікацій.

Мета:

навчальна: ознайомити учнів із поняттями комп'ютерна публікація, розглянути різноманітні типи та структуру публікацій, ознайомити із засобами для створення публікацій; формувати практичні навички використання програми Рublisher для роботи з публікаціями, зокрема з текстовими та графічними інформаційними блоками;

розвивальна: розвивати логічне мислення та пізнавальну діяльність, вміння застосовувати отримані знання та набуті навички на практиці;

виховна: виховувати естетичний смак, самостійність, дисциплінованість.

Тип уроку:  пояснювально-демонстраційний урок з елементами практики.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

 Вітання з учнями. Перевірка присутності та готовності учнів до уроку. Повідомлення теми уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань

 На уроках, під час вивчення попередніх тем, ви ознайомилися та набули практичних навичок роботи з прикладними програмами, що входять у пакет МS Оffice і призначені для обробки текстових, графічних і табличних даних. Отже, повторимо вивчене.

Бліц-опитування

1. Для чого призначена програма МS Word?

2. Назвіть основні дії над текстовими даними, які можна виконати у програмі МS Word.

3. Для чого призначена програма МS PowerPoint?

4. Із якими даними можна виконувати операції у програмі МS PowerPoint?

5. Назвіть основні дії над даними, які можна виконувати у програмі МS PowerPoint.

6. Які однакові функції мають ці дві програми?

7. Що спільного мають ці дві програми?

8. Для чого призначений буфер обміну?

III. Вивчення нового матеріалу

 Створити текстовий документ будь-якої структури можна за допомогою інструментів текстового процесора МS Word. Ви вже знаєте, як створити багатосторінковий документ, що може містити не лише відформатований текст, а й таблиці будь-якого розміру та складності, різноманітні графічні зображення (фотографії, малюнки, схеми, графіки, діаграми) тощо. На практичних заняттях вам доводилося опрацьовувати у МS Word і вітальні листівки до свят, і візитівки, і запрошення на шкільні концерти, і навіть шкільні газети. Але для професійного створення та опрацювання документів таких типів є спеціальні програмні засоби, з якими ми сьогодні ознайомимося, адже інструментами цих засобів швидше й легше опрацьовувати і листівки, і буклети, і журнали, і газети.

Публікація — це процес видання, оприлюднення певних повідомлень (новин, розпоряджень,  наукових досягнень, літературних творів тощо).

Залежно від способу оприлюднення повідомлення, розрізняють друковані публікації (книги, брошури, журнали, газети, листівки, тощо) та електронні(веб-сайти, електронні листи, документи в хмарних середовищах доступ до яких мають лише певні структури чи особи, тощо).

Тривалий час друковані публікації виготовляли виключно  у друкарні. І цим займалась ціла галузь виробництва - поліграфія, а підготовкою матеріалів до друку займалися видавництва. Сьогодні це актуально для багатотиражних видань(книги, газети, журнали), а одиничні, ексклюзивні та малотиражні видання може створити та роздрукувати будь-який користувач ПК, що має відповідне програмне забезпечення та принтер.

Програми для створення комп’ютерних публікацій - настільні видавничі системи. Вони бувають професійні( для поліграфічних видавництв) та загального користування(для малих підприємств, навчальних закладів та домашнього використання). Ми користуватимемось настільною видавничою системою  зі спрощеним набором функцій - Microsoft Publisher.

Під час підготовки макета публікації здійснюється процес компонування  текстових та графічних об’єктів для створення сторінок видання відповідно до принципів дизайну та технічних вимог, що називається версткою.

Публікації, що підготовлені з використанням комп’ютерних технологій, називають комп’ютерними публікаціями.

 Електронні публікації поширені у вигляді файлів на сайтах, розміщених у мережі Інтернет, або на СD-дисках чи інших електронних носіях. Традиційні друковані публікації також поділяються на свої підвиди. Отже, розглянемо їх.

Види публікацій

Банер - прямокутне полотно, що містить малюнок або текст рекламного чи інформаційного характеру, графічний елемент на веб-сторінці.

Бланк - друкована форма документа, що передбачає заповнення  користувачем даних у відповідні його місцях.

Брошура - невелика за обсягом книжка, у м’якій обкладинці.

Буклет - періодичне видання у вигляді складеного аркуша, переважно рекламного, презентаційного, іміджевого характеру.

Бюлетень - періодичне чи неперіодичне видання інформаційного характеру; збірник офіційних документів, стисле офіційне повідомлення про події,які мають суспільне значення.

Візитівка, або візитна картка - картка з прізвищем, іменем та іншими відомостями про її власника для вручення під час знайомства або зустрічі.

Газета - періодичне друковане на великих аркушах видання, яке містить різноманітні матеріали про поточні події соціально-політичного, культурного та економічного життя.

Картинки по запросу інформатикам 9 клас ртвкінд

Книжка – зшита в одне ціле певна кількість друкованих або рукописних аркушів; одна з великих частин літературного твору.

Похожее изображение

Лист – рукописний або друкований текст, призначений для повідомлення про що-небудь для спілкування з кимось на відстані; офіційний документ.

Картинки по запросу листівка

Листівка – поштова картка, іноді з малюнком з одного чи навіть з усіх боків.

Картинки по запросу оголошення

Оголошення – повідомлення, про що-небудь.

 

 Видавнича система Microsoft Office  Publisher 2010

Як ми вже говорили, дана програма призначена для створення комп’ютерних публікацій на малих підприємствах та для особистих потреб на основі шаблонів, які згруповано за категоріями: Буклети, Бюлетені, Візитні картки, Вітальні листівки, Етикетки тощо.

Після вибору певної категорії будуть доступні шаблони, для обраного шаблону в правій частині вікна пропонується обрати колірну схему, схему шрифтів та інші параметри. Налаштувавши всі параметри обраного шаблону, натискають кнопку Створити.

Змінивши колірні та шрифтові схеми, параметри сторінки й обраний шаблон можна за допомогою інструментів на вкладці Макет сторінки.

Переміщуватися до потрібної сторінки публікації зручно за допомогою панелі Навігація по сторінках у лівій частині вікна програми.

За потреби можна додавати нові сторінки до публікації або видаляти наявні. Для цього використовують відповідні вказівки контекстного меню, яке з’являється, якщо клацнути правою кнопкою миші на одній зі сторінок в області Навігація по сторінках.

Якщо слід видалити сторінки з внутрішніх двосторонніх сторінок, з’являється вікно Видалення сторінки, у якому вказують, які саме сторінки слід видалити.

Шаблон документа — це зразок, порожня форма документа, яку слід наповнювати певним (рекомендованим) змістом. Шаблони традиційно застосовують у діловодстві (наприклад, шаблони довідок, резюме, звітів, специфікацій тощо).

Макет — це зразок книги, журналу, брошури, газети, який створюють і використовують із метою точного розміщення текстових та ілюстративних блоків. Створення макета — обов'язковий етап підготовки видання, призначений для остаточної перевірки правильності написання і розташування текстового та ілюстративного матеріалу.

Структура публікації

Розглянемо структуру типового друкованого видання. Зазвичай будь-який друкований (та електронний) документ має такі складові: поля, набірне поле, у якому розміщують текстові  та ілюстративні блоки, колонтитули. Текстові блоки складаються із заголовків, колонок із основним текстом, таблиць (за наявності).

IV. Проведення практичної роботи

Отже, переходимо до практичної частини нашого уроку. Завдання на сторінці 191-192 підручника. Але спочатку згадаємо основні правила безпеки під час роботи з комп'ютерною технікою. Готову роботу збережіть з назвою Прізвище Візитка Сьогоднішня дата у власній папці та розмістіть копію на спільному диску мережі Вчитель/Спільні документи.

V. Підсумок уроку

Колективний перегляд та оцінювання виконаних робіт. Повідомлення домашнього завдання: опрацювати параграф 7.1, виконати вправу 3 ст. 194.

doc
Додано
30 липня 2018
Переглядів
2281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку