Презентація до теми "Поняття про дисперсні системи. Колоїдні та істинні розчини. Суспензії, емульсії, аерозолі"
Відео-урок до презентації https://www.youtube.com/watch?v=PaEeOQ_b-r8
Кожен складник суміші ми називаємо компонентом. Дисперсна система – це суміш, у якій дрібні частинки одного компонента рівномірно розподілені в об’ємі іншого. Дисперсна фаза – це компонент системи, що у меншій кількості. Дисперсійне середовище - це компонент системи, той що переважає за кількістю. Дисперсна фаза і система:– газ- рідина- тверда речовина
Емульсія – дисперсна система, у якій дисперсною фазою є рідина, що розподілені в об’ємі рідкого дисперсійного середовища. Скажіть, якщо ми скаламутимо воду у ставку, чи постійно вона залишатиметься каламутною? Суспензія (завись) – дисперсна система, у якій дисперсною фазою є тверді частинки, що розподілені в об’ємі рідкого дисперсійного середовища. А якщо така емульсія, як молоко, що включає в собі завислі крапельки жиру, тривалий час зберігатиметься у холодильнику, вона залишатиметься без змін? Емульсія і суспензія Нестійкі і руйнуються з часом
У дисперсної системи «золі» поняття є ще один синонім – колоїд, або колоїдний розчин. Назва походить від грецького «колла» - «клей». Колоїдні розчини – це тонкодисперсні системи, тобто розмір частинок дисперсної фази коливається в межах від 1 нм до 100 нм. Ефект Тінділя (розсіювання світла)