Поняття про географічні координати. Правила відліку географічної широти і географічної довготи.

Про матеріал
Поняття про географічні координати. Правила відліку географічної широти і географічної довготи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про географічні координати. Правила відліку географічної широти і географічної довготи.

Номер слайду 2

Географічні координати – широта та довгота, які визначають положення точки на земній поверхні.

Номер слайду 3

Відстань уздовж меридіана в градусах від будь-якої точки земної поверхні до еквато­ра називають географічною широтою. Географічна широта змінюється від 0° до 90°. Її відлічують від екватора, який має нульову широту. Паралелі паралельно екватору можна проводити через різну кількість градусів, наприклад через кожні 10°. Тоді перша на північ і перша на південь від екватора буде 10°, друга – 20°, третя – 30° і т. д. 90° – це точка полюса. Ці цифри означають географічну широту місця. Усі точки земної поверхні, розташовані на одній паралелі, мають однакову широту. Розрізняють широту північну і південну. Точки, розміщені на північ від екватора, у Північній півкулі, мають північну широту (пн. ш.). А ті, що розміщені на південь від екватора, у Південній півкулі, – південну широту (пд. ш.).

Номер слайду 4

Географічна довгота – це відстань уздовж паралелі в градусах від будь-якої точки земної поверхні до нульового меридіана. Відлік довготи починають від нульового (0°), або початко­вого, меридіана. Меридіан, протилежний нульовому, має довготу 180°. Вони ділять земну кулю на дві півкулі – Західну і Східну. На глобусі меридіан, протилежний нульовому, має довготу 180°. Довгота змінюється від 0° до 180° в обох півкулях. Усі точки земної поверхні, що розташовані на схід від нульового меридіана до протилежного йому 180-го, мають східну довготу (сх. д.). Точки, розміщені на захід від нульового меридіана до 180-го, мають західну довготу (зх. д.). Усі точки на початковому меридіані мають довготу 0°. На глобусі й карті значення меридіанів (10°, 20°, 30° і т. д.) підписані по екватору. Це і є географічна довгота.

Номер слайду 5

Щоб знайти об’єкт на карті за заданими географічними координатами, потрібно: 1) з’ясувати, у якій півкулі (Північній чи Півден­ній, Західній чи Східній) потрібно його шукати; 2) за числами широти і довготи визначити відпо­відні їм паралель і меридіан; 3) знайти точку їх перетину.

Номер слайду 6

GPS-навігатор визначає координати. Використовуючи сигнали штучних супутників, GPS – пристрої можуть встановлювати місцезнаходжен­ня користувача у будь-якій точці земної кулі. Ці дані процесор при­строю перетворює на градуси, зіставляє їх з картою – і на карті і на екрані вказується місце, де ви перебуваєте.

ppt
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
15594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку