Поняття про популяцію екосистему та чинники середовища

Про матеріал
Презентація до уроку для 7 класу на тему: " Поняття про екосистему та чинники середовища".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про популяцію екосистему та чинники середовища

Номер слайду 2

Популяція – це сукупність особин одного виду, які відтворюють себе протягом великої кількості поколінь і тривалий час займають певну територію, функціонуючи й розвиваючись в одному або ряді біоценозів.

Номер слайду 3

Екологічна структура популяції – це її стан на певний момент (кількість та густота особин, їх розміщення у просторі, співвідношення груп за статтю й віком, морфологічні, поведінкові й інші особливості).

Номер слайду 4

Структура популяції являє собою форми адаптації до умов її існування, є своєрідним віддзеркаленням природних сил, які на неї впливають. Нинішня структура тієї чи іншої популяції відбиває водночас як минуле, так і потенційне майбутнє угруповання.

Номер слайду 5

Екологічні чинники антропогенні абіотичні біотичні

Номер слайду 6

Екологічні чинники Типи чинників Характеристика Абіотичні Чинники неживої природи – фізичні та хімічні умови середовища (температура, вологість, світло, рух повітряних мас (вітер), течія і солоність води, опади, сніжний покрив, магнітне поле Землі) Біотичні Під біотичними чинниками середовища розуміють взаємний вплив живих організмів один на одного. Умовно біотичні чинники можна розділити на внутрішньовидові й міжвидові Антропогенні Це чинники, зумовлені діяльністю людини (забруднення середовища, необмежене полювання, руйнування середовища існування тощо)

Номер слайду 7

Кожен вид організмів у процесі свого історичного розвитку пристосовується до певних умов існування, що визначає його ареал. Взаємодія популяцій виду з усім комплексом екологічних факторів певного середовища існування, зокрема з популяціями інших видів, визначає місце його популяцій у системі біогеоценозу – екологічну нішу.

Номер слайду 8

Екологічна ніша – положення виду в системі біогеоценозу, зумовленейого взаємодією з іншими видами, а також умовами середовища існування.

Номер слайду 9

Тварини в екосистемах

Номер слайду 10

Надземно-повітряне середовище

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Надземно-повітряне середовище Легеневе дихання, трахеї, легеневі мішки Кінцівки – політ, стрибки, біг, ходіння Товста шкіра, хутро, луски, пір’я Захист від ворогів (кігті, зуби, маскування, ритм життя) ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ СЕРЕДОВИЩА

Номер слайду 14

Водне середовище ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ СЕРЕДОВИЩА

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Дихання зябрами – вбирають розчинений кисень Кінцівки – ласти, плавці Форма тіла – обтічна або різноманітні вирости, що збільшують плавучість Розміри не мають значення

Номер слайду 21

Грунтове середовище ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ СЕРЕДОВИЩА

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Дихання - поверхня тіла, легені Кінцівки – риючі Товста шкіра Невеликі розміри ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ СЕРЕДОВИЩА

Номер слайду 28

Тіло інших тварин

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Невеликі розміри Мають різні органи прикріплення – присоски, зубчики Розвиток спеціалізованих покривів, які захищають ендопаразитів від дії травних ферментів хазяїна; Здатність до анаеробного дихання, яке забезпечується ферментативним розщепленням поживних речовин у відсутності кисню; Відсутність витрати енергії на рух; Спрощення будови - спрощена нервова система та органи чуттів, відсутність травної системи, травні речовини всмоктуються всією поверхнею тіла;  Часто – гермафродити, характеризуються високою плодючістю. ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ СЕРЕДОВИЩА

ppt
Додано
25 травня 2020
Переглядів
932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку