Порівняння історичних і сакральних мотивів в творах про Ісуса

Про матеріал
Порівняння історичних і сакральних мотивів в творах про Ісуса. До невичерпного джерела Біблії, до її вічних тем і образів зверталися Борис Пастернак у творі «Гефсиманський сад» і Оноре де Бальзак у творі «Ісус Христос у Фландрії».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняння історичних і сакральних мотивів в творах про Ісуса. Підготувала студентка групи А11 БРащупкіна Марія

Номер слайду 2

До біблійних образів, мотивів і сюжетів в усі часи зверталися письменники різних країн. У XIII—XVIII століттях не було митця, який би у своїх творах не звертався до Біблії. Не втратила ця Книга книг свого значення і в пізніший період. Біблійні образи й мотиви живили творчість і надихали на нові твори Г. Сковороду і Т. Шевченка, Данте і Шекспіра, П. Куліша і О. Пушкіна, Лесю Українку і Ч. Айтматова.

Номер слайду 3

Постать Ісуса Христа якнайбільше вражала всіх поетів, композиторів, художників та інших діячів культури. Його вчення, Його життя й учинки бентежили людей, змушували їх аналізувати власне життя і, урешті, виплескувати свої роздуми в грандіозних мистецьких творах. Бо у світі немає нікого іншого, з кого ми могли б брати приклад для нашого життя. Адже саме Він змінював серця людей, цілі народи, на Його вченні будувались епохи і з дня Його народження ми відраховуємо лік нашій епосі.

Номер слайду 4

До невичерпного джерела Біблії, до її вічних тем і образів зверталися Борис Пастернак у творі «Гефсиманський сад» і Оноре де Бальзак у творі «Ісус Христос у Фландрії».

Номер слайду 5

Основа творів «Ісус Христос в Фландрії»В 1831 році Оноре де Бальзак публікує новелу "Ісус Христос в Фландрії", за основу взяв старовинну барабантську легенду. Новелла є самостійним твором.«Гефсиманський сад»Вірш «Гефсиманський сад" був написаний Пастернаком у 1949 році, за основу взято притчу з Евангелія (Мф: 26: 36-36). Вірш є невід'ємною частиною роману "Доктор Живаго", йо гоосередком ключових смислі в сієї книги Пастернака.

Номер слайду 6

Короткий опис подій у творах"Ісус Христос в Фландрії"Час дії новели не визначено: «і в цю невідому епоху відбуваються події новели». На невеличкому судні що везе пасажирів з Мідельбурга до Остенда розмістилися багаті і знатні пасажири  та бідний люд. Останню хвилину на кораблі з'являється світловолосий чоловік який знаходить своє місце серед бідняків. Під час бурі спаслись ті, що пішли з вірою за Ісусом Христом. «Гефсиманський сад"У вірші описуються події, що відбулись перед зрадою Ісуса та його розп'яттям.Ісус Христос у супроводі учнів приходив молитися до Гефсиманського саду перед ув'язненням. Пророцтво про Друге пришестя, що з'являється в останній строфі, має більше відношення до Одкровення Іоанна Богослова(21:4)

Номер слайду 7

Додаткові образи«Ісус Христос в Фландрії»«Гефсиманський сад»Бальзак добавляє до легенди ще один алегоричний образ: церкву. Герой ніби дрімає у кафедральному соборі що був побудований в пам'ять чудотворного спасіння людей, що не потонули. Пастернак закінчує вірш словами в очікуванні Судного дня: «На суд мій, наче баржі каравану,Століття попливуть із темноти».

Номер слайду 8

Повчальна складова«Ісус Христос в Фландрії»Бальзак через свого героя ясноликого чужоземця (Спасителя) заповідає нам: Перейміться вірою,— і віднайдете спасіння. Хто вірує — врятується! Ходіть за мною.«Гефсиманський сад»Пастернак заповідає своїм читачам: Словом Ісуса про майбутнє воскресіння та перемогу над смертю. Цитата із Откровення Іоанна Богослова: «Смерті не буде».

Номер слайду 9

Ідея твору"Ісус Христос в Фландрії"З характерною для притчі прямолінійністю виражена в оповіданні дидактична ідея. Як і біблійні пророки, Бальзак рішуче стає на бік бідних та смиренних і не без патетики осуджує багатих та знатних. Наявна в оповіданні й специфічна для циклу філософсько-наукова ідея, в наміри письменника входило також показати дійову силу віри та душевного настрою людини.«Гефсиманський сад"Вірш наближає нас до головної біблійної події – розп'яття та воскресіння Ісуса Христа. Сад у вірші як місце дії: кінець життєвого шляху та початок шляху небесного.  Пастернак показує, як весь всесвіт вміщується в цей сад, де судилося відбутися головному у Священній Історії.

Номер слайду 10

Тема твору«Ісус Христос в Фландрії»Головна тема новели- віра в Бога. Тема щирого каяття, прощення та спасіння та покладання всі свої надії на Слово Боже, на слово любові.«Вірити — це жити! — сказав я сам собі.— Нещодавно на моїх очах поховали Монархію. Треба рятувати Церкву!»«Гефсиманський сад»Головна тема вірша – перемога життя над смертю, воскресіння. Тема воскресіння чітко та кульмінаційно з'являється у фіналі тексту. Таким чином, і весь роман «Доктор Живаго» завершується перемогою Христа над смертю та світлою вірою у майбутнє воскресіння.

Номер слайду 11

Біблія — найвеличніша книга людства, яка містить заповіти Бога людям для усвідомлення їхньої гріховності та спасіння душі. Сюжети й образи Біблії мають символічне значення, до них ще довго будуть звертатися митці різних країн, відшукуючи відповіді на вічні питання про добро і зло, смерть і безсмертя, любов і ненависть.

pptx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку