Поробки із пластикової тари: навчальний посібник для гурткових занять учнів в 5 - 6 класах

Про матеріал
Цей навчальний посібник допоможе познайомитись з основними видами технік виготовлення поробок із пластикової тари, а також дасть можливість розкрити для себе цікаві відомості про композиційні особливості виробів. Успіхів і творчого натхнення у такому простому, виразному та доступному виді ремесла, як обробка пластикової тари!
Перегляд файлу

 

0000000


 

 



Рецензенти:

Андрощук І. В., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики трудового і професійного навчання Хмельницького національного університету

 

 

 

 

Цей навчальний посібник допоможе познайомитись з основними видами технік виготовлення поробок із пластикової тари, а також дасть можливість розкрити для себе цікаві відомості про композиційні особливості виробів.

Успіхів і творчого натхнення у такому простому, виразному та доступному виді ремесла, як обробка пластикової тари!

 

Умовні позначення

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg

Овчарук Р.Ю. Поробки із пластикової тари: навчальний посібник для гурткових занять учнів в 5 - 6 класах / Укл. Р. Ю. Овчарук. –  Хмельницький: ХНУ. – 2015. – 160 с.

Зміст

 

 

С.

Вступ………………………………………………...

5

Тема 1. Основні поняття про поробки із пластикової тари........................................................

7

§ 1 Поняття про поробки з пластикової тари..........

8

§ 2 Матеріали, які використовують для поробок з пластикової тари........................................................

 

24

§ 3 Види пластикової тари……................................

30

§ 4 Правила безпеки. Санітарно-гігієнічні вимоги та організація робочого місця…..............................

35

§ 5 Інструменти для обробки пластикової тари…..

41

§ 6 Види технік обробки пластикової тари……….

46

Тема 2. Технологія виготовлення поробок технікою різблення………………………...……….

52

§ 1 Технологія виготовлення різдвяного вінка.......

53

§ 2 Технологія виготовлення кролика.……………

57

§ 3 Технологія виготовлення світильника...............

62

Тема 3. Технологія виготовлення поробок технікою плетення…………………..........................

68

§ 1 Технологія виготовлення вази………………....

69

§ 2 Технологія виготовлення фіранки – ширми.......

74

§ 3 Технологія виготовлення корзинки………….....

78

 

 

 

 

 

С.

Тема 4. Технологія виготовлення поробок гарячою технікою……………………………..……

85

§ 1 Технологія виготовлення шишки……………...

86

§ 2 Технологія виготовлення панно…………….....

90

§ 3 Технологія виготовлення троянди………….…

95

Тема 5. Технологія виготовлення поробок технікою використання допоміжних засобів……..

102

§ 1 Технологія виготовлення літака..………….......

103

§ 2 Технологія виготовлення браслету…..….…….

107

§ 3 Технологія виготовлення пінгвіна..………..…

111

Додаток А Ідеї для творчості……………………...

118

Додаток Б Проект програми гуртка Поробки із пластикової тари”…………………………………..

138

Післямова………….………………………..…..…..

148

Словник термінів………………………………..….

151

Перелік використаних джерел..................................

154

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1294903764_retro-floral-patterns.jpg

 


Вступ

 

Для творчих людей не існує сміття. У нас, так би мовити, безвідходне виробництво. І ви не дивуєтеся, коли дізнаєтеся, що справжні шедеври мистецтва можна створити з пластику з звичайнісінької пляшки. Вироби з пластикових пляшок - давайте згадаємо, що якщо кожна людина взамін того, щоб викинути пластикову пляшку збереже її, а потім зробить щось красиве і корисне, він допоможе зберегти екологію! Адже пляшки дуже довго і важко розкладаються і засмічують нашу землю. Але разом з тим пляшки дуже доступні і дають практично безмежний простір для фантазії. Найголовніше полягає в тому, що сам процес творчості приносить тільки позитивні емоції творцю.

Пластикові пляшки можна знайти всюди. Вони напевно є в кожному будинку. А якщо врахувати, що пластикові пляшки бувають самої різної ємності, кольору і форми, то стає очевидно, що кращого матеріалу для виробів, ніж пластикові пляшки, просто не знайти.

Такі вироби з пластикових пляшок допоможуть зайняти дитину у будь-якому місці і у будь-який час року. Крім того, даючи “друге життя” пластиковим пляшкам, ми зменшуємо кількість сміття на нашій планеті. А ще цей матеріал для творчості дістається нам абсолютно безкоштовно. З пластикових пляшок можна робити дуже багато речей і виробів, як декоративних прикрас, так і дуже корисних споруд або конструкцій.

Цей навчальний посібник допоможе познайомитись з основними видами технік виготовлення поробок із пластикової тари, а також дасть можливість розкрити для себе цікаві відомості про композиційні особливості виробів.

У посібнику вміщено рубрики: “Цікавинка”, “Питання для самоконтролю” словник та технологічні картки ключові. Сподіваємось, що всі ці рубрики сприятимуть засвоєнню навчального матеріалу.

У додатках до посібника подано матеріали, які доповнюють основний матеріал, який ти зможеш використати для виготовлення власних поробок на гурткових занятях і в години дозвілля.

Успіхів і творчого натхнення у такому простому, виразному та доступному виді ремесла, як обробка пластикової тари!

 

D:\дипломна переробляна\орнаменти\baroque-elements.jpg


 

Тема 1.

Основні поняття про поробки із пластикової тари

 

http://masterplastufa.ru/sites/default/files/images/1321521554046_8.jpg


§ 1 Поняття про поробки з пластикової тари

Ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що справжні шедеври мистецтва можна створити з пластику з звичайнісінької пляшки. Цей підручний матеріал не коштує великих грошей, а ми можемо робити з нього абсолютно дивовижні речі.

 

 

 

Поробки з пластикових пляшок відносяться до напрямку хенд-мейд, тому що створюються руками людини. У наш час напрям хенд-мейд знаменито у всьому світі.

Хенд-мейд це метод самовираження, це задоволення, а в багатьох і метод заробітку і хороший засіб від сірості і депресії. Власне тому хенд-мейд так знаменитий в усьому світі. З кожним днем все більше і більше підвищується попит і інтерес до цього виду занять, але чомусь хенд-мейд так популярний у наш час?

По-перше, це індивідуальність. Як сказав Батлер: “Будь-яке людське творіння, будь то література, музика чи живопис, - це завжди автопортрет», а ми всі різні, як і наші вироби. Адже творець у своїй роботі позначає думку, народжену всередині нього, реалізує свої фантазії. Тому кожна саморобка неповторна і неперевершена. По-друге, автор речі робить свою саморобку сам від початку до кінця, цілком контролюючи процес і відповідаючи за нього. По-третє, кожна річ зберігає в собі тепло рук творця, яке передається новому власнику. По-четверте, заняття творчістю корисно для здоров'я. При створенні чогось руками розвивається дрібна моторика, а це в свою чергу, покращує пам'ять, розумові процеси, фантазію. На руках знаходиться багато біологічно активних точок, тому, працюючи пальцями, ми масажуємо їх, стимулюючи роботу всього організму. І по-п'яте, хенд-мейд дуже різноманітний, будь-яка людина може знайти справу для душі, декорувати свій будинок, радувати незвичайними подарунками друзів. Це корисне проведення часу, можливість придбати нові захоплюючі знайомства, знайти однодумців, розширити свій кругозір і побачити світ в нових фарбах!

 

 

 

 

Пляшки із пластику можна знайти в кожному будинку. Враховуючи те, що вони не тільки різні за величиною, але й за формою і кольором, то простір для творчості відкривається безмежний.

Порожні пластикові пляшки - прекрасний вихідний матеріал, який можна використовувати для виробів як найпростіших совочков і формочок для гри в пісочниці, так і більш складних робіт, які стануть гідною прикрасою інтер'єру чи двору. Якщо ви володієте певними знаннями, вміннями і навичками, можна зробити пластик податливим, що дозволяє створювати на його основі квіти, зірки, рамки для фотографій, прикраси, іграшки. Такі вироби з пластикових пляшок допоможуть зайняти дитину в будь-якому місці і в будь-який час року. Крім того, даючи “друге життя” пластиковим пляшкам, ми зменшуємо кількість сміття на нашій планеті. А ще цей матеріал для творчості дістається нам абсолютно безкоштовно. З пластикових пляшок можна робити дуже багато речей і виробів, як декоративних прикрас, так і дуже корисних споруд або конструкцій.

Розглянемо найяскравіші приклади

Деякі дизайнерські рішення просто вражають! Взяти хоч би ліжка, повністю зроблені з пластику (рисунок 1.1).

 

меблімеблі (1)

Рисунок 1.1 – Меблі із пластикових пляшок

 

Але щось менш складне і масштабне, наприклад, пуфик, ви можете створити самі. Для цього вам знадобляться: пластикові пляшки, скотч, тканина для чохла і пряжа або стрічка з бахромою для завершальної обробки, картон, синтепон в рулонах (рисунок 1.2).

 

 

пуфикпуфик (1)

пуфик (2)пуфик (3)

Рисунок 1.2 – Пуфик

 

Невідомо, хто першим почав робити із пластику біжутерію, але щільно цим рукоділлям зайнялася тільки турецька художниця Гульнур Оздалгар. Як результат – вже пару років ні вона, ні її друзі і сусіди не викинули жодної пляшки! Всі пластикові пляшки талановита художниця пустила в хід – зробила з них мереживні вази, сережки, кольє, підвіски, гудзички, кільця.

Специфіка роботи: вирізану з пластику деталь обпалюють над вогнем і кріплять до виробу. Є й інший варіант – можна пляшку нарізати кільцями (не розрізаючи їх), які потім обв’язуються або обплітаються тканиною. Виходять красиві і барвисті браслети (рисунок 1.3).

прикраси (3)прикраси (8)

Рисунок 1.3 – Прикраси із пластику

 

Хто займається рукоділлям впритул, той знає, як важко утримувати своє робоче місце упорядку – нитки, голки, намистини і фурнітура норовлять постійно розповзтися, заплутатися, приклеїться. Більш досвідчені майстрині створюють для себе всілякі органайзери, або використовують для зберігання старі коробки, вазочки, кошики, банки і навіть пластикові пляшки! Щоб зробити таку зручну штуку з пластику своїми руками, вам знадобляться тільки пляшки, ножиці, дирокол і нитки. Вирізуєте стінки і кришечку майбутнього органайзера з пластика (можете створити попередньо паперовий макет, щоб не помилитися з розмірами деталей) і проколюєте їх з усіх боків діркопробивачем – там, де деталі будуть між собою зшивати і там, де ви хочете пустити просто декоративні шви. Тепер зшивати. Не забудьте про ручці!

Між кришечкою органайзера і верхнім обідком пришиваєте блискавку – це зробить ваше виріб максимально зручним. З такими скриньками ваші улюблені стрічки-клаптики завжди будуть на своєму місці (рисунок 1.4).

 

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/8/102/403/102403704_yablochki_iz_plastikovuyh_butuylok__4_.JPGhttp://www.podelkin-dom.ru/images/stories/skatulka2.jpg

органайзери і шкатулкиорганайзери (2)

Рисунок 1.4 – Шкатулки і органайзери

 

Можна зробити шкатулку із пластику іншим способом – відрізати від пляшки два денця і скріпити між собою блискавкою. В таких коробочках зручно брати з собою сніданок – і не бруднить вміст сумки, і не роздаючи серед книг і паперів.

Їх можна умовно розділити на скульптури “домашнього типу” і на серйозні пропагандистські роботи провідних дизайнерів. Із 2 млн пластикових пляшок зробили скульптури риб на пляжі бразильського Ріо-де-Жанейро перед конференцією ООН. Захід присвятили пластиковим відходам (рисунок1.5).

 

скульптури (2)скульптури (1)

Рисунок 1.5 – Риби

 

Робляться такі незвичайні сумки дуже просто. Вам потрібно нарізати з пластикових пляшок одного кольору багато однакових прямокутників. Потім кожен шматочок проколюєте з усіх боків діркопробивачем і зшивають між собою будь-якими декоративними швами. Оскільки сумка буде прозорою, подбайте заздалегідь про внутрішній чохлі! (рисунок 1.6).

 

сумкисумки (1)

Рисунок 1.6 – Сумки

 

Квіти з пластику нагадують найтонше скло – наскільки вони витончені. Їх деталі просто вирізують з пляшок за лекалом або без нього, а потім злегка обпалюють краї вогнем (водять над запаленою свічкою-таблеткою), щоб згладити нерівності і пелюстка красиво зігнувся. Такі квіти можуть бути самостійним виробами, а можуть стати деталлю прикраси, одягу, сумок, фоторамок, упаковки подарунка. (рисунок1.7).

 

мк квіти (18)мк квіти (17)

Рисунок 1.7 - Троянди

 

Ви можете використовувати як низ, так і верх пляшки. Перший варіант: просто відрізати опуклі нижні частини, а краї акуратно обпалити і задекорувати стрічками або намистинами. У такі свічники краще всього класти звичайні ”пігулки”. Другий варіант: дві верхівки пластикової пляшки разом з шийкою і різьбленням з’єднати між собою (дивіться фото) і засунути всередину довгу свічку. Дуже зручно – віск, стікаючи, буде накопичуватися у верхній ”чашечці” і не забруднить вам скатертину або стіл. Можна спробувати створити ось таку милу ”кукурузки” – відрізаєте у пляшки денце, наклеюєте на її стінки жовту пакувальний папір (гофрована зійде за натуральну) і ставите всередині свічку (рисунок1.8).

свічники (1)подсвечнікі3

Рисунок 1.8 - Свічники

 

Такі гудзики припадуть до душі не кожній дівчині, але де-кому вони безумовно подобаються, в них є все – і простота, і стиль (рисунок 1.9).

 

гудзички

Рисунок 1.9 – Гудзики

 

Звичайні півторалітрові пляшки або «полторашки», як їх називають у народі, можуть стати прекрасним матеріалом для створення стін! Їх уже почали використовувати у всьому світі – і дешево, і практично, такі стіни відмінно ”дихають” і тримають тепло. Досить тільки наповнити пляшку піском і, заливаючи розчином, поступово зводити цілі замки! (рисунок 1.10).

 

http://img.ukrbio.com/data/articles/img/660/_iz_butylok_jpg_1313954926.jpg

 

Рисунок 1.10 - Будинок

 

Корисну справу подвійно – і птахів зголоднілих підгодуєте, і позбавитеся від сировиниІснує безліч конструкцій годівниць, одні складніші (дерев'яні годівниці-будиночки), інші простіші (годівниці з паперових молочних пакетів). Для створення і тих, і інших знадобляться доступні матеріали, які знайдуться в кожному будинку. Наприклад, годівницю можна зробити з пластикової пляшки і декількох дерев'яних ложок (рисунок 1.11)!

 

http://prostostroy.com/wp-content/uploads/2012/06/kormushka-dlya-ptic-2.jpg

Рисунок 1.11 – Годівниця

Ось що буває, коли бажання займатися спортом не зупинить навіть відсутність грошей на придбання дорогих пристосувань (рисунок 1.12).

 

гантелі

Рисунок 1.12 - Гантелі

 

Фігурне і опукле денце – найпопулярніша частина пластикових пляшок. Для такої фіранки вам доведеться їх зібрати достатню кількість. Зате результат порадує (рисунок 13).

 

абажур2абажур

Рисунок 13 – Абажур або світильник

 

Легко до геніальностіможна виготовити совок, просто обрізавши лишнє (рисунок 14).

 

http://world-mans.ru/image/savok-iz-butulki.jpg

Рисунок 14 – Совок

 

З пластикової пляшки можна зробити чудові декоративні квіти самих різних форм, розмірів і кольорів. Наприклад, можна зробити симпатичні ромашки, дзвіночки, букет білих троянд або соняшники. Але на цьому наші можливості звичайно, не закінчуються. Пластикові пляшки придатні для виготовлення практично будь-яких рослин, дерев і квітів. Наприклад, пальму з пластикових пляшок бачили, мабуть, все. Головне - творча уява, бажання і ентузіазм.

Що можна зробити з пластикових пляшок крім квітів? Забавних, яскравих і привабливих тварин. Наприклад, сову, забавну декоративну кінь, жабу або привабливих яскравих рибок, повітряних метеликів, бджілку або поросят для клумби на дачі. Пластикові пляшки це просто вихідний матеріал, який використовує майстер, так що можна зробити з пластикових пляшок будь-яких звіряток, яких захочеться.

Головне - освоїти кілька основних принципів, після чого можна створювати з пластикових пляшок вже щось зовсім унікальне, своє, оригінальне. Наприклад, можна зробити світлопрозору перегородку або штору, яка чудово виглядає в будь-якому інтер'єрі. Що стосується дрібних виробів, то тут простір для фантазії та творчих здібностей практично невичерпний. З пластикових пляшок можна зробити майже все. Це можуть бути свічники, люстри і світильники, красиві шторки, вінки і так далі. Зі звичайних пластикових пляшок можна зробити навіть функціональну і привабливу меблі! Зазвичай з таких пляшок роблять меблі для дачі або на ділянку, однак, якщо почерпнути необхідні знання, вміння та навички, меблі з пластикових пляшок можна майструвати і для інтер'єру. Дуже багато різних виробів можна створити зі складових пластикової пляшки.

З кришок роблять: штори, прикраси для інтер'єру, люстри, іграшки для дітей, величезні картини, стіни та перегородки, паркани на дачі, масажні килимки (рисунок 1.15).

 

Вироби з підручного матеріалуВироби з підручного матеріалуВироби з підручного матеріалу

Вироби з підручного матеріалуВироби з підручного матеріалуВироби з підручного матеріалу

Рисунок 1.15 - Вироби з ковпачків (корків) пластикових пляшок

 

Завдяки простоті роботи з цим матеріалом у вас не виникне труднощів. Варіантів тут не дуже багато, так як сам матеріал менш пластичний - його не можна зігнути, скласти.

З самої пляшки виготовляють: поробки для саду, іграшки для дітей, квіти, меблі, годівниці для птахів, вази, інвентар для вжитку, прикраси.

З денця пляшок роблять: кулі, підставки, штори, предмети декору.

Також поробки із пластикової тари можна класифікувати за призначенням. Воно може бути двох напрямків художнє та побутове.

Художнє призначення поробок слугує для оздоблення оселі, саду, одяг, іграшки.

Побутове - полягає в тому що поробки виконують відповідне побутове призначення. До таких поробок можна віднести: огорожі, будівлі, різні споруди, меблі, віники, совки.

Словом, варто тільки почати, і незабаром ви зможете створити з пляшок все, що прийде вам в голову

Велику популярність пластикові пляшки придбали в побуті і можуть використовуватися для різних потреб.

 

Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgЧиказька художниця Мері Еллен «побавилася» кришками від пляшок. Мисткиня склала велетенський портрет (8×7 футів), користуючись кришечками, наче пазлами. Фарби, крім окреслення тіней, вона не використовувала.

”Пластикові ковпачки від тари так само, як і целофанові торбинки, не надаються до переробки, — зізналась авторка незвичайного портрета. — Тож у мене назбиралося цілісіньке звалище барвистих кришок від пляшок і банок. Коли розглядала цю барвисту пластмасову ”мозаїку”, то помітила, що менші ковпачки ”гніздяться” у більших. Поєднання кольорів нагадало мені роботи Чака Клоуза (американський фотореаліст). Тоді мені й сяйнула ідея зробити портрет винятково з кришечок від пляшок”, — розповіла мисткиня.

На першому плані даного твору мистецтва присутній записка, в якій автор роботи пояснює, що цей автопортрет був створений з метою залучення уваги до проблеми забруднення навколишнього середовища, особливо це стосується використання пластикових пляшок з пробок.

Варто відзначити, що сама робота має ширину 25 метра і заввишки 21 метра у висоту (рисунок 1.16).

 

http://vidomosti-ua.com/files/images/20111117/Bottle-Cap2.jpg

Рисунок 1.16 – Автопортрет із кришок

§ 2 Матеріали, які використовують для поробок з пластикової тари

Матеріали які використовують для поробок з пластикової тари можна розділити на основні та допоміжні. До основних матеріалів відносять: пляшки, пластиковий посуд, соломинки для напоїв, пакети та клейонку.

Найголовніше місце у виготовлені поробок із пластикової тари посідають пластикові пляшки та ковпачки. Пластикові пляшки дають велику зручність в їх виробництві, експлуатації на лініях розливу, транспортуванні в них готового продукту, так як вага їх до десяти разів менше, ніж скляних пляшок, вони не б'ються. Пластикові пляшки, як правило, використовується для зберігання рідин, таких як вода, безалкогольні напої, моторні масла, рослинна олія, ліки, шампуні, молоко, чорнило, пиво тощо.

 

 

 

 

 

Пляшки різних форм, кольорів і відтінків - основний матеріал для виготовлення наших виробів. До речі, для творчості підійдуть не тільки стандартні 1,5- або 2-літрові пляшки з-під води, але і ємності з-під молока або кефіру, а також маленькі пляшечки, пляшки з-під масла або, наприклад, пластикові каністри. Також для виготовлення поробок використовують одноразовий посуд, соломинки, пакети та клейонка (рисунок 1.17).

 

http://images.ua.prom.st/10017719_w640_h640_plastikovyebutylki.jpghttp://krashiy.com/images/expo2006/assets2/photos/1280.JPGhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Trinkhalm.jpg/120px-Trinkhalm.jpghttp://vkurse.ua/i/2013-02/odnorazovaya-posuda.jpghttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTaoDpZeFHg0nJ93m6T-8bYu6t5qVXFXIhVrp-ZP6V7KqYw4lxyJghttps://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcREtEM6Qn6je3vm4AF_5KLsD5UXb11E1VNJJaQ25_XrnRlbWYQo

Рисунок 1.17 – Пластикова тара для поробок

а) пляшки; б) корки; в)соломинки для коктелю; г)пластиковий посуд; д) пакети; е)клейонка

 

Також окрім основних матеріалів є допоміжні. Допоміжні матеріали слугують для оздоблення та виконують опорну або несучу функцію поробки.

До таких матеріалів можна віднести: клей, дріт, дерево, фарбу, тканину, нитки, бісер, папір та інші (рисунок 1.18 ).

Клей використовується для склеювання заготовок виробу. Найкраще підходить силіконовий термо клей, еле його можна замінити іншими.

Фарба використовується для надання виробу колірної гами. Найкраще підходять акрилові фарби, але як артельнативу можна використовувати і гуашеві фарби змішавши їх із клеєм ПВА.

 

http://4.bp.blogspot.com/-C7sO-jpaH74/TgLh74BDSDI/AAAAAAAAAmM/5pyvc9NI37E/s1600/1511358_w640_h640_foto0058_copy.jpghttp://k.laguna.ua/production/Instrumenti/Stroyka/Kley%20Germetik%20Silicon/000019897700000.jpghttp://www.renal-d.com/images/239_5.jpghttp://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/middle/1326582.png?rrr=1http://www.kancelarka.com.ua/data/tovar/00000006899.jpg

Рисунок 1.18 – Допоміжні матеріали

а) силіконовий термо-клей; б) дріт; в) нитки; г)фарби;

Тканина і нитки використовуються для виготовлення одягу для майбутьнього виробу. Наприклад виріб сніговик шапка та шарф. Бісер, лоскутки найкраще підійдуть на оздоблення новорічних іграшок, а штучні квіти для шкатулок, сумочок (рисунок 1.19).

 

http://www.kak-sdelat.su/uploads/posts/2011-12/1322758601_novogodnie-podelki-iz-plastikovyh-butylok.jpghttp://lediportal.pp.ua/wp-content/uploads/2013/12/plastikov%D1%96-plyashki-dlya-prikrashennya-yalinki.jpghttp://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/5/88/531/88531232_19189334_103.jpghttp://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/6/92/790/92790221_PORTA_REVISTA_DE_PET_DA_MARIA.JPGhttp://1.bp.blogspot.com/-uJAzA-xkWR8/T72fPzTqgPI/AAAAAAAAFQ8/-1Epp5ycIrI/s1600/sacola+rosa.JPG

Рисунок 1.19 – Декорування допоміжними матеріалами

Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgЯк матеріал для виробництва пластикових пляшок застосовується поліетилентерефталат (ПЕТ). Вперше поліетилентерефталат був здобутий в 1941 році експертами ”British Calico Printers” (Англія) у вигляді синтетичного волокна. Авторські права на застосування нового матеріалу були отримані компаніями ”DuPont” і ”ICI”, у свою чергу продавали ліцензії на застосування волокна з поліетилентерефталату багатьом іншим компаніям.

До середини 60-х ПЕТ застосовували для створення текстильних волокон, після стали застосовувати для виробництва пакувальної плівки, а на початку 70-х років у фірмі ”DuPont” на світ випустили першу пластикову пляшку. Директор ”DuPont” мріяв винайти пластмасову тару, яка склала б конкуренцію склу при виробництві ємностей для розливу газованих і неалкогольних напоїв і це йому вдалося!

Вперше пластмасова пляшка Pepsi виникла на ринку США в 1970 році. На території Росії пластикові пляшки стали затребувані після приходу на ринок безалкогольних напоїв західних корпорацій ”Кока-Кола” і ”Пепсі-Кола”. Перший завод з виробництва лимонаду в пластмасових пляшках в СРСР відкрила компанія ”Пепсі-Кола” в 1974 році в Новоросійську. На сьогоднішній день пластикові пляшки застосовують не тільки виробники газованих напоїв, але також косметичні та парфумерні фабрики.

На сьогоднішній день виробництво харчової тари неможливе без використання ПЕТ-грануляту.

Основоположниками у створенні перших індустріальних апаратів по видуву з пластичної маси пляшок і судин потрібної форми виступили компанії ”Sidel” у Франції і ”Krupp Corpoplast” у Німеччині.

Виробництво пластмасових пляшок досить просто в плані реалізації. Саме це і є причиною того, що багато виробників пива та напоїв на своєму підприємстві також освоюють і цех з виробництва пластмасової тари. Переваг тут багато.

По-перше, обладнання для цих цілей не таке вже дороге, по-друге, самостійний їх випуск скорочує ціну напою, в третьому, дизайн і розмір тари можна задати практично будь-яким, тобто можна створювати унікальні пляшки. Повністю автоматизувавши випуск тари, виробник також економить і на її зберіганні. Пластикові пляшки не б'ються, таким чином, для них не потрібні ящики. Процес виробництва пластикових пляшок відбувається шляхом формування внутрішнього надування. Цей спосіб має величезні переваги перед іншими, тому як допрацьовувався багато разів до ідеального варіанту, який влаштовує всіх виробників.


§ 3 Види пластикової тари

Пластиковий посуд вже давно став невід’ємним елементом повсякденного життя. Проте безпека полімерного матеріалу, з якого виготовлені ці товари, викликає деяке побоювання як у звичайних людей, так і у вчених.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cамі по собі полімери, з яких виготовляється одноразовий посуд, інертні, нетоксичні і не "мігрують" в їжу. Але ось проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, а також продукти хімічного розпаду здатні проникати в їжу і отруїти людину. Процес отруєння продуктів може відбуватися під час їх зберігання в пластиковому посуді або при нагріванні. Крім того, полімерні матеріали схильні до зміни(старіння), внаслідок чого з них виділяються продукти руйнування. Причому різні види пластику стають токсичними за різних умов - одні не можна нагрівати, інші мити і т. д..

Для сортування пластику розробили інтернаціональне маркування, трикутник, утворений стрілками, з цифрою усередині. Пластикові пляшки, відзначені на їх тілі кодом ідентифікації смоли для позначення використовуваного матеріалу:

1 — РЕТ (Polyethylene Terephthalate) — (поліетилентерефталат)

2 — HDPE (High Density Polyethylene) — (поліетилен високої щільності)

3 — PVC (Polyvinyl Chloride) — (полівінілхлорид)

4 — LDPE (Low Density Polyethylene) — (поліетилен низької щільності)

5 — РР (Polypropylene) — (поліпропілен)

6 — PS (Polystyrene) — (полістирол)

7 — Інше (рисунок 1.20).

 

           Plastic-recyc-01.svgPlastic-recyc-02.svgPlastic-recyc-03.svg

           Plastic-recyc-04.svgPlastic-recyc-05.svgPlastic-recyc-06.svg

Рисунок 1.20 - Інтернаціональне маркування пластику

 

Зазвичай таке маркування ставлять на дні посуду або тари, також можливий варіант внизу пляшки. Під трикутником, разом або замість цифри, може бути вказаний буквений код пластику.

Одноразові склянки, тарілочки, вилки, ложки, ножі, пляшки для води, газованої води, пива, молочних продуктів і рослинних олій з позначкою PET роблять з поліетилентерефталату.

Його забороняється використовувати в мікрохвильовій печі і заповнювати гарячою їжею. У PET- посуду є термін придатності - один рік, після закінчення якого можуть виділятися шкідливі речовини. Якщо це пляшки з водою, газованою водою або рослинною олією, то вони теж не можуть зберігатися більше року. Користуватися цим посудом треба тільки один раз. Виняток становлять тільки пляшки з-під мінеральної і столової води, їх можна споліскувати, але нічого, окрім води, в них повторно наливати не можна! Тобто компоти, морсы, соки, холодні чаї і молоко в такій тарі зберігати небажано.

Полістирол – застосовують для виробництва лотків для продуктів (схожих на пінопласт), скляночок для молочних продуктів, контейнерів для їжі, вилок і ложок. Полістироловий посуд при великих температурах виділяє отрути, тому призначена для холодної їжі і напоїв.

Поліпропілен – використовують для виробництва: склянок, баночок, посуду для гарячих блюд, пакувальної харчової плівки і контейнерів для продуктів. Посуд з поліпропілену може витримати високі температури (до 1000С), тому в ньому можна підігрівати їжу в мікрохвильовій печі, також з нього можна пити гарячий чай або каву. Великим мінусом цього посуду можна вважати його нелюбов до жирів, при контакті з ними поліпропілен руйнується і виділяє такі токсичні речовини, як формальдегід. PP також не призначений для алкоголю. Якщо пити з такої скляночки горілку страждають не лише нирки, але й зір.

Полікарбонат та інші пластмаси – застосовують для виробництва дитячих пляшечок, багатошарової упаковки і пляшок для води багаторазового вживання. Полікарбонатний посуд найбільш безпечний і дуже практичний. На вигляд він схожий на керамічний чи фарфоровий. Полікарбонатний посуд не б'ється і не окислюється, він настільки стійкий до жару, що з нього виготовляють форми для випікання.

Силіконовий посуд витримає температуру від - 60 до +280 градусів. З цього матеріалу роблять форми для кексів, желе і льоду. Посуд з силікону м'який, дуже слизький і має антипригарні властивості, тому його не потрібно змащувати перед застосуванням.

Посуд з меламіну, як правило, виготовлений з сополімеру меламіну з формальдегідом. При контакті з харчовими продуктами, а особливо після миття, виділяє формальдегід у великих кількостях. Такий посуд підходить тільки для холодної нерідкої їжі. У деяких країнах Європи він навіть заборонений. У Україні ж продаж такого посуду дозволений, але купувати його вкрай небажано.

Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg60 млн тонн поліетилену створюється щорічно у всьому світі

400 пластикових пакетів щорічно використовує кожний дорослий українець

1 млн пластикових пакетів використовується у світі кожну хвилину

70 тис. тонн пластикового сміття щорічно переробляє British Polythene Industries.

150 мільйонів тон щорічно продукованого пластику поступово збираються на поверхні Землі

У 1970 році сталася визначна подія планетарного масштабу. Людство перейшло Рубікон - компанія Pepsi випустила першу пластикову пляшку.

Вона була симпатичніше, ніж нинішні. Через всього 42 роки, в 2012 році, пластикові відходи зайняли 3-е місце в світі після їжі і макулатури. 40% загальних пластикових відходів складають пластикові пляшки. Але на відміну від їжі і паперу, пластик, за різними даними, гниє 300-500 років. Фахівці кажуть, що у людства немає цього досвіду, що людство не знає точно, скільки гниє пластик.

За статистикою людина користується пластиковою пляшкою всього 20 хвилин, в той час, коли гниє вона сторіччя.


§ 4 Правила безпеки.

Санітарно-гігієнічні вимоги та організація робочого місця

Техніка безпеки – це старий термін, яким сьогодні мало хто користується. Проте техніка безпеки спрямована на збереження нашого здоров'я і захист від травм, тому нехтувати їй не варто!

Під час виконання будь-якої роботи завжди виникає небезпека травмувати себе. Це можуть бути опіки, порізи, колючі рани, ураження струмом... Від таких неприємностей не застрахований ніхто. Але обережна людина таких поранень майже не отримує. Якщо це все ж таки трапилось, ти повинен, не панікуючи, надати домедичну допомогу і потерпілому, і самому собі.

При виготовленні виробів з пластикових пляшок ми користуємося ножицями, клеєм, голкою і шилом, а значить – повинні дотримуватися спеціальні правила, які дозволять нам не поранитися і отримувати від роботи тільки позитивні емоції.

Правила безпеки визначають елементарні норми поведінки, які допоможуть уникнути ударів, порізів, отруєнь та інших небезпечних наслідків роботи з ножицями, голкою, шилом і клеєм.

1 Правила безпеки при роботі з ріжучими і колючими інструментами.

  •              При роботі з ножицями гострі кінці тримаєте від себе. Кладіть ножиці кільцями до себе, а передавайте кільцями вперед. Ножицями не можна грати і підносити їх до обличчя. Використовуйте їх тільки за призначенням і тільки на своєму робочому місці і дотримуйтесь велику обережність. Зберігати ножиці треба в спеціальній коробочці або чохлі лезами вниз.
  •              При роботі з ножем ріжте на спеціальній дошці, однією рукою тримайте ніж, а інший притримуйте матеріал, лезо завжди повинне бути спрямоване від себе. Треба стежити, щоб рука була на достатній відстані від леза. Передавайте ніж тільки рукояткою вперед, а зберігайте ніж в спеціальній коробочці або чохлі лезом вниз.
  •              При роботі з шилом проколи робіть тільки на підкладній дошці. Проколюйте матеріал, плавно обертаючи ручку шила вліво і вправо. Не тримайте шило до особи, завжди працюйте так, щоб вістря було спрямоване від себе. Після роботи відразу приберіть шило в коробку.
  •              При роботі з голками та шпильками не можна брати їх в рот. Вколюйте їх тільки в спеціальні подушечки або покладіть в спеціально відведені для цього коробочки.

2 Правила безпеки при роботі з клеєм, фарбами, пластиліном та іншими матеріалами.

  •              При роботі з клеєм не розмазуйте його пальцями, необхідно використовувати спеціальні пензлика або палички. Надлишки клею прибирайте серветкою або спеціальною ганчірочкою. Після виконання завдання добре промийте пензлик з водою.
  •              При роботі з фарбами, клеєм, пластиліном, глиною та іншими матеріалами не пробувати їх на смак або не класти в рот забруднені ними руки. При роботі з пластиліном відрізайте його потрібну кількість спеціальним пластиковим ножем, потім зігрійте і розімніть пластилін в руках і потім виконуй ліплення. Після виконання завдання протріть руки сухою ганчіркою і потім добре помийте їх з милом.

3 Правила безпеки при роботі з відкритим полум’ям.

  •              При користуванні свічкою треба мати для неї металеві підсвічники.
  •              Не можна ходить з свічкою по кімнаті.
  •              Гасова лампа не повинна стояти поряд з їжею, ліками, ватою, книгами, паперами, легкозаймистими речовинами (лаками, спиртом, розчинниками).
  •              Не можна залишати гасову лампу без нагляду.
  •              Сірники потрібні для того, щоб запалити свічку чи лампу. Гратись ними категорично заборонено!
  •              Засвітивши свічку чи гасову лампу, ретельно погаси сірник. Перевір, щоб він не димів!
  •              Якщо сірники погано запалюються, не кидай їх під ноги чи на стіл. Від тліючого маленького сірника може розгулятися величезна пожежа.
  •              Найкраще гасити сірника водою.

Підготовка робочого місця

На робочому місці повинен бути порядок, а всі інструменти повинні бути без пошкоджень. При необхідності на стіл можна покласти робочу дошку, клейонку або інший матеріал.

Ганчірочка або серветка для витирання рук, фарби або клею завжди повинна бути поруч.

Для занять рукоділлям ідеально мати окремий кабінет або хоча б окреме постійне робоче місце

Як це зробити? Досить просто!

1 Визначте для себе робоче місце. Якщо ви вирішили, що хочете зайнятися рукоділлям (і йдеться не тільки про пластикових пляшках, а й шиття, малюванні - про все, про що завгодно) виберіть у своїй квартирі зручне місце, яке дозволить вам з комфортом проводити там вільний час. Буде дуже добре, якщо ви поставите там стіл. Ідеально, якщо цей стіл буде мати ящики для зберігання ваших інструментів і заготовок для рукоділля.

2 Подбайте про освітлення. Поставити стіл краще біля вікна так, щоб світло падало з лівого боку. Якщо розмістити стіл біля вікна неможливо, обов'язково придбайте настільну лампу, навіть якщо ви вважаєте, що освітлення у вашій кімнаті досить яскраве.

3 Створіть собі комфорт. Подбайте про те, щоб проведення часу за рукоділлям було для вас максимально приємним і комфортним. Поставте під столом підставку для ніг. Якщо стілець недостатньо м'який, покладіть подушечку. Радіо чи магнітола з приємною музикою або улюбленими записами також створять комфорт і приємну атмосферу.

4 Зберігання матеріалів. Дуже важливо, щоб кожен інструмент мав своє власне місце на вашому робочому столі. Якщо ви захоплюєтеся декількома видами рукоділля, визначте для кожного з ваших занять свій ящик, в якому ви будете зберігати тільки ці матеріали. Якщо ваше рукоділля припускає наявність великої кількості дрібних деталей, обзаведіться місткостями для їх зберігання. Немає необхідності купувати дорогі шкатулки, часто досить невеликих коробочок з-під льодяників (наприклад, для зберігання бісеру або цвяшків і шурупів). Для матеріалів більшого розміру можна використовувати бляшані баночки з-під кави або печива.

5 Створюйте варіанти. Існує маса креативних ідей щодо облаштування свого робочого місця. Іноді зовсім непримітні пластикові стаканчики, перев'язані яскравим різнокольоровим скотчем, перетворюються на дизайнерську підставку для олівців та фломастерів, а довгі шурупи, угвинчені в дерев'яну полицю, - в оригінальні основи для зберігання котушок з нитками. Творіть, придумуйте і отримуйте від цього задоволення і користь.

6 Створіть собі настрій. Якщо ви захоплені рукоділлям, то ви - однозначно творча людина. Нехай атмосфера творчості і позитиву буде оточувати вас на робочому місці. Постеліть на стіл яскраву і барвисту скатертину. Приклейте на ящики веселі фотографії або картинки. Якщо є можливість - спорудити невеликі стелажі або полички над вашим робочим столом. Нехай на цих поличках знаходяться красиві вироби - плоди вашої творчості. Словом, створіть собі гарний настрій ще до початку роботи, і тоді ваше рукоділля точно принесе вам масу позитивних емоцій.


Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgЧи всі рани однакові?

Всіляке пошкодження шкіри – це рана. Рани можуть бути поверхневими і глибокими.

Якщо рана глибока, життю людини загрожує сильна кровотеча з судин і пошкоджених органів.

Незначна рана теж може бути небезпечною, бо одночасно з пораненням в неї потрапляють бруд, мікроби – збудники інфекцій.

Найнебезпечнішими хворобами, які викликають інфекцію, є правець і гангрена. Інколи гній від рани потрапляє в кров і тоді починається сепсис. При сепсисі у хворого до 40° С підвищується температура тіла, його морозить. Він марить, втрачає свідомість. Такий стан часто закінчується смертю.

Образливо, що таке страшне ускладнення виникає від незнання елементарних правил безпеки; від легковажності потерпілого і людей, що його оточують.

Кожна людина повинна знати, що рани можуть бути різані, колоті, забиті, рвані. У всіх цих ранах уже є мікроби, що потрапили туди одночасно з пораненням.

Тому усяку, навіть незначну, ранку та подряпину обов'язково потрібно обробити дезинфікуючим розчином, тобто таким засобом, що вбиває мікроби. Йод, зеленка, перекис водню, розчин марганцівки захистять тебе від інфекцій при порізах, подряпинах, інших пораненнях.


§ 5 Інструменти для обробки пластикової тари

Отже, що ж нам знадобиться для виготовлення виробів з пластикових пляшок? Інструменти для обробки пластикової тари нескладні. Це ножниці, канцелярський ніж, шило, голка, клеєвий пістолет, пензлики тощо.Для виготовлення виробів зі звичайних пластикових пляшок нам знадобляться: папір та олівець - її ми будемо використовувати для нанесення трафаретів та виконання викрійок. Так-так, не дивуйтеся - при виробництві виробів з пластикових пляшок нам також знадобляться викрійки, адже з їх допомогою ми зможемо легко і швидко “розкроїти” пляшку на потрібні нам деталі і зібрати з них саморобку.

Ножиці - найголовніший для нас інструмент. За допомогою ножиць ми будемо вирізати з пляшок окремі деталі, які згодом будемо скріплювати між собою.

Побутовими ножицями ріжуть папір, тканину, стрижуть волосся, нігті. Крім побутових існують різні види промислових ножиць — для різання листового металу (скажімо, жесті), для різання кабелю тощо. Окремо вартує виділити медичні ножиці - для зняття перев'язувального матеріалу, роз'єднання мягких та твердих тканин людини.

Для зменшення зусилля, яке доводиться прикладати для операції різання в конструкції ножиць використовують принцип важеля. Канцелярський ніж нам також потрібен для порізки пластикової тари (рисунок 1.21).

 

 

http://krepmaster.com/uploads/cats_pic/2140009736.png

http://leotrade.com.ua/images/products/340/4513.jpg

Рисунок 1.21 – Інструменти для порізки

а) ножниці; б) канцелярський ніж

 

Також використовують такі інструменти, як: олівець, пензлик, шило. Олівець і маркер використовується для розмічання заготовок, пензлик для нанесення Шило використовується для проколювання щільних матеріалів, створення отворів (рисунок 1.22).

http://www.megakniga.com.ua/images/mod_catalog_prod/342639/6951572900677%20price.JPGhttp://welltex.ru/photos/2e/ae/shilo-0334-9000-s-derev-ruchkoy-up-12-24sht.jpghttp://thegrace.ru/wp-content/uploads/2012/04/%D0%9A%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD.jpghttp://shop.kostyor.ru/images/9490.jpg

 

Рисунок 1.22 – Допоміжні інструменти

а) олівець; б) шило; в) кісточка; г) маркер

 

Сірники, запальничка, свічка - джерело відкритого вогню. Пластик, як відомо, відмінно плавиться, тому вогонь ми будемо використовувати також і для з'єднання деталей один з одним.

Шматки проводів також підійдуть для ”зборки” деталей. Нитки, голка знадобляться для ”пришивання” дрібних деталей до ряду виробів.

Підручні матеріали - для виробництва іграшок з пластикових пляшок підійдуть будь-які підручні матеріали. Деякі з них можна буде використовувати для декорування готових виробів, деякі - ”пустити в роботу” ще на етапі їх створення.

Але найголовніший інструмент, який нам знадобиться, - це безмежна фантазія! З її допомогою створювати вироби з пластикових пляшок дуже просто: квіточки, метелики, пальми і веселі тваринки народжуються самі собою за лічені хвилини! А адже все, що виготовляється власними руками, виходить несхожим на інші вироби! У кожного з вашого виробу буде свій характер і свої особливості - він буде унікальним, в цьому ви можете не сумніватися! Тому не варто боятися - сміливо беріться за справу і втілюйте в життя всі свої фантазії. Зробити з пляшок можна багато чого: химерні пальми додадуть екзотики навіть самій невиразній ділянці, а забавні поросята сподобаються дітям. До речі, для них ви можете побудувати з пляшок окремий будиночок на ділянці.

Вироби з пластикових пляшок є відмінним способом проявити свої творчі таланти. Результатом будуть насолоджуватися всі. Ідей для різних виробів - величезна безліч. Творіть, фантазуйте, створюйте теплу атмосферу. Це принесе величезне задоволення вам і вашим близьким. Легкість виконання і невисока вартість вихідних матеріалів роблять таке хобі, як створення виробів з пластикових пляшок, особливо цікавим. Для створення більшості виробів досить вирізати необхідну фігуру і надати їй форму і характер за допомогою фарб і вигинів. Як ви вже переконалися, для створення виробів досить мінімального набору інструментів - запасайтеся ними і приступимо до справи!

 

Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgКорисні поради

- Термін зберігання продуктів харчування, вказаний на етикетці, стосується також і його пластикової упаковки.

- При спалюванні ПВХ виділяє небезпечні діоксини, які можуть викликати онкологічні захворювання. Тому не варто знищувати пластикову тару на своїй дачі, якщо не хочете отруїти себе і своїх сусідів. Простіше відправити її у відповідний контейнер для сміття.

- Зберігайте продукти у скляному або керамічному посуді.

- Верхній шар з продуктів, які зберігалися в пластиковій упаковці, потрібно зрізати.

Прийшовши додому з ринку або магазину, відразу знімайте з продуктів харчування пакувальну плівку.

- Напої купувати слід тільки в РЕТ – пляшках. Дитяче харчування купуйте тільки в скляній або картонній упаковці, готуйте їжу для дітей, не використовуючи пластиковий посуд.

- Утримайтеся від розігріву в мікрохвильовці їжі у пластиковій упаковці

- Не можна тримати довго воду у пляшках. Помутнілу пляшку для води слід викинути.

§ 6 Види технік обробки пластикової тари

Техніки обробки пластикової тари умовно можна поділити на – холодну та гарячу. В свою чергу холодна ще поділяється на – плетення, різьбу та обробку пластикової тари із використанням допоміжних засобів. Розглянемо коротко техніки холодної обробки пластикової тари.

Поширеною є техніка плетення

 

 

 

 

 

Для плетіння використовують смужки із пляшок, соломку, клейонку. Плетіння з пластикових пляшок по складності мало відрізняється від того, чого вчили багатьох ще в дитячому садку. Смужки зазвичай нарізаються досить широкі, роботи виконуються "шахматкою" і форми для них підбираються досить прості. Такий досить нехитрий "арсенал" дозволяє створювати дуже красиві і поки ще незвичайні сумки, кошики, скриньки і ширми. У південних країнах можна побачити цілі меблеві гарнітури, які обплетені смужками, нарізаними з пластикових пляшок.

На сьогодні існує безліч матеріалів для плетіння. Серед них не тільки природні матеріали. Одним з найбільш цікавих матеріалів можна виділити пластик. Плетіння з пластикових пляшок досить складне заняття, але нагороджується цікавими і, головне, міцними виробами.

В техніці плетіння можна виготовити корзинки, таці,  вази, сумки, ящики та інше (рисунок 1.23).

 

http://img1.liveinternet.ru/images/foto/c/9/apps/2/269/2269193_pet17.jpghttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuQnitGJbIjx5BNdUrnq813Jq_Xc51G5Q1eVpEvF6xtUu3Vq4l

http://img1.liveinternet.ru/images/foto/c/9/apps/2/269/2269217_pet42.jpghttp://img0.liveinternet.ru/images/attach/b/4/112/604/112604146_large_145pet43.jpg

Рисунок 1.23 – Плетені вироби

 

Наступною холодною технікою являється різьба.

 

 

 

 

 

 

В цій техніці зазвичай виготовляють квіти, світильники, вази та інше (рисунок 1.24).

C:\Users\Acer\Pictures\Sova.jpgВаза из пластиковой бутылкиhttp://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/9/106/228/106228245_large_4407530_7Q5QsZdSd8.jpg

Рисунок 1.24 – Різьблені вироби

Техніка обробки пластикової тари із використанням допоміжних засобів полягає у оздоблені різними матеріалами. Таких, як пінопласт, дощик, картон, тканина та інше. В цій техніці зазвичай виготовляють скульптури тваринок птахів, квіти, світильники, вази,іграшки та інше (рисунок 1.25).

 

http://www.sdelaysam-svoimirukami.ru/_nw/6/574-4.jpgC:\Users\Acer\OneDrive\SkyDrive\голуб\q4xnxvjtdFE.jpgC:\Users\Acer\OneDrive\SkyDrive\mcaAxiCzMqk.jpgC:\Users\Acer\OneDrive\SkyDrive\квіти\jur5K_khq_o.jpg

Рисунок 1.25 – Вироби із використанням допоміжних засобів

Гярача техніка полягає у тому, що задопомогою полумя свічки формується потрібна форма виробу. Зазвичай у такій техніці виготовляють такі вироби, як квіти, метелики, листя, цукерниці, прикраси (рисунок 1.26).

 

http://img-fotki.yandex.ru/get/3505/moe-tvorchestvo.41/0_2d965_235a26e4_M.jpghttp://img-fotki.yandex.ru/get/3710/moe-tvorchestvo.47/0_349b3_a63c59f5_M.jpg

http://elenakoloskova.ucoz.ru/_ld/2/15037635.jpghttp://elenakoloskova.ucoz.ru/_ld/2/25053591.jpg

Рисунок 1.23 – Вироби виготовлені гарячою технікою


Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgДля виготовлення виробів з пластикових пляшок не потрібно багато часу. Це, власне, і є головна їхня перевага. Дуже прості у виготовленні, вони завжди виглядають дуже цікаво і яскраво! Відзначимо, що шаблони для пластикових пляшок бажано вирізати з паперу - такі шаблони щільно прилягають до матеріалу, їх легше обводити. Шаблони накладаються на внутішню сторону пляшки, а потім їх щільно притискають і акуратно описують маркером.

Найпростіший спосіб створити щось з пластикової пляшки - просто обрізати непотрібне. Це справа кількох секунд, в результаті ми отримуємо готову річ, яка без сумніву стане в нагоді в господарстві!

 

Питання для самоконтролю:

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg1. Чому синтетичні полімери називають безсмертними мешканцями Землі?

2. Чому варто повторно переробляти пластик?

3. Як на вашу думку найефективніше використовувати пластикові відходи?

4. Які корисні речі можна виготовити з пластику? Де їх можна застосувати?

5. За допомогою яких інструментів можна працювати з пластиком?

6. Які основні матеріали використовують для художньої обробки пластикової тари?

 

Тема 2.

Технологія виготовлення поробок технікою різблення

http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/7/94/606/94606045_3518263_vaza.jpg


§ 1 Технологія виготовлення різдвяного вінка технікою різблення

Новорічне свято - одне з найбільш довгоочікуваних свят як дорослих, так і дітей. Це час особливого святкового настрою, коли всі готуються до новорічних свят і намагаються прикрасити свій будинок особливо, по-новорічному. Передноворічні дні занурюють людину в суєту, адже стільки всього потрібно встигнути: продумати святкове меню, подбати про подарунки для близьких, купити ялинку, прикрасити будинок, зайнятися приготуванням смачних страв і нарешті, ефектно сервірувати святковий стіл. Щоб передсвяткова суєта Вас не втомила, потрібно всі етапи підготовки виконувати своєчасно, приміром, прикрашають декоративні елементи можна придбати заздалегідь, а щось і зовсім можна виготовити самостійно. Мова піте про різдвяний вінок. У наш час найпростіший спосіб отримати оригінальний різдвяний вінок - це купити його в магазинах. Як правило, перед новим роком ціна цієї прикраси просто вражає. Але не завжди ціна на різдвяні вінки відповідає якості. Та й навіщо платити за те, що можна зробити своїми руками (рисунок 2.1).

Ми розповімо вам, як зробити різдвяний вінок своїми руками з пластикових пляшок. Насправді, робиться такий вінок не тільки просто, але й дуже економно.

Послідовність виготовлення різдвяного вінка подана у технологічній картці 2.1.

http://dg54.mycdn.me/getImage?photoId=612042939441&photoType=0 (358x352, 34Kb)

Рисунок 2.1 – Різдвяні вінки із пластикових пляшок

 

Технологічна картка 2.1 – Послідовність виготовлення різдвяного вінка

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

різдвяний вінок своїми руками з пластикових пляшок

Пластикові пляшки однакового розміру;

ножиці;

силіконовий клей;

прикраси,

ножиці

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення заготовок

 

 

різдвяний вінок своїми руками з пластикових пляшок

різдвяний вінок своїми руками з пластикових пляшок

 

 

 

 

Насамперед, відріжте дно всіх пляшок на висоті близько 7-10 см. Потім, акуратно, ножицями виріжте на боковинах кожного денця трикутники між нижніми опуклостями. У вас вийде дно у вигляді 5 пелюсток квітки

 

 

 

 

Кінець технологічної картки 2.1

2

Склеювання заготовок

різдвяний вінок своїми руками з пластикових пляшок

Потім склейте 2 таких квітки з пластикової пляшки як показано на фото. Далі приклейте третю квітку денцем до денця іншого.

3

Формування вінка

Продовжуйте склеювати денця між собою таким чином до тих пір, поки у вас не вийде вінок.

4

Оздоблення вінка

різдвяний вінок своїми руками з пластикових пляшок

Готовий вінок можна прикрасити дзвіночками, намистинами, бантиками і іншими прикрасами.

 


§ 2 Технологія виготовлення кролика технікою різблення

Помпони – прекрасний матеріал для виготовлення іграшок та сувенірів.

Що зробити з помпонів? Багато чудових речей!

По-перше, з м’яких помпонів можна виготовити іграшки.

По-друге, такі помпони можна використовувати в декорі інтер’єру. Так, наприклад, можна приготувати симпатичні килимки або подушки.

По-третє, помпони можна використовувати для прикраси подарунків.

По-четверте помпонами можна прикрашати одяг, зимові шапки, шарфи та інше. З помпонів можна робити фігурки людей, чарівних звіряток, морських мешканців, птахів і комах. Букетик, виконаний з помпонів, можна подарувати мамі на День народження, а ялинка з помпонів стане відмінною прикрасою новорічного столу (рисунок 2.2).

Іграшки з помпонів – один з найлегших і загальнодоступних видів рукоділля. Вам не потрібно вміти в'язати або володіти навичками роботи на швейній машині щоб змайструвати таку іграшку. Хочете навчитися? Тоді за справу!

Послідовність виготовлення кролика подана у технологічній картці 2.2.

Игрушка, : Игрушки помпушки Материал бросовый, Помпоны 8 марта, День рождения, Новый год, . Фото 4Поделка, изделие, Моделирование, : Куриное семейство в сборе. Ленты, Материал бросовый, Перо, Помпоны День рождения, Пасха, . Фото 1

Рисунок 2.2 – Вироби із пакетів

Технологічна картка 2.2 – Послідовність виготовлення кролика.

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

Игрушка Мастер-класс День рождения Новый год Моделирование конструирование МК Кролик Материал бросовый Полиэтилен Помпоны фото 25

пакети;

ножиці;

картонні кільця;

нитки;

клей;

бісеринки.

 

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Намотування помпону

 

Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК

 

Щоб отримати смужки, якими обмотують кільця, потрібно у пакета маєчки обрізати ручки, спаяні дно, скласти пакет в довжину 4 рази і нарізати поперек смужками по 1-1,5 см шириною.

Взяти смуж, прикласти до краю кілець і почати обмотувати по колу. Смужки, що закінчилися, їх просто відрізаємо.

Продовження технологічної картки 2.2

2

Розпушування помпону

Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК

В результаті повинна вийти пухка заготівка, отвір в центрі невеликий, щоб було простіше затягнути кулю.

Зрізаємо невеликий шматочок краю, щоб дістатися до картонних кілець.

заготовку по колу. Міцну нитку протягуємо між 2-х кілець і сильно затягуємо, щоб отвір закрився. Видаляємо картонні кільця, помпон розпрямляємо, струшуємо. Якщо потрібно робимо стрижку, ось помпон в готовому вигляді.

 

3

Формування тіла кролика

Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК

 

Голову з тулубом просто пов'язуємо рештою кінчиками ниток. Передні лапки пов'язуємо, але не впритул один до одного. Задні просто приклеюємо. Не забуваємо про хвостик.

Кінець технологічної картки 2.2

4

Виготовлення вух

Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК

Оформляємо голову - вушка, якщо кролик невеликий, можна зробити з ручок від пакета. Якщо великий екземпляр, то вирізаємо подвійну смугу потрібного розміру з пакету - якраз наш випадок. Ручку по середині перекрутити 2 рази. Скласти навпіл. розправити і зв'язати.

5

Фіксація вух

Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК

До готового тіла фіксуємо вушка за допомогою клею.

6

Оздоблення

Игрушка, Мастер-класс,  Моделирование, : МК Игрушка Мастер-класс День рождения Новый год Моделирование конструирование МК Кролик Материал бросовый Полиэтилен Помпоны фото 25

Приклеюємо оченята, носик, вушка і голова готова. За бажанням додаємо морквинку.


§ 3 Технологія виготовлення світильника технікою різблення

З найдавніших часів освітлення відіграє важливу роль в житті кожної людини, будучи не тільки зручністю, але і необхідністю, створює в приміщенні затишок. Перше, що ми робимо, повертаючись ввечері в свою оселю - вмикаємо світло. Тьмяне світло свічок додає особливу романтичну атмосферу при побаченні закоханих. Є багато варіантів освітлення - люстри, бра, торшери. Але що може бути краще для мешканця, ніж світильник, зроблений його власними руками?

 

 

Світильник своїми руками, насправді, дуже просто зробити. При цьому вони ще й вельми оригінально виглядають. Мінімум фантазії, трохи ручної праці і виходить цілий напрямок в темі інтер’єрного освітлення. І що найголовніше – за це не треба платити гроші! Досить озброїтися власною фантазією і необхідними матеріалами.

Для любителів красивих і оригінальних речей, зроблених власними силами у себе вдома, є прекрасна ідея, як виготовити світильник із застосуванням пластикових пляшок (рисунок 2.3).

Послідовність виготовлення кролика подана у технологічній картці 2.3.

http://masterok.uz/userfiles/images/lampa-svoimi-rukami-11.jpg (392x400, 40Kb)http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/6/89/911/89911148_large_12.jpg

Рисунок 2.3 – Світильники із пластикових пляшок

Технологічна картка 2.3 – Послідовність виготовлення світильника

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

http://3.bp.blogspot.com/_GHT13_lI9e8/SgSxxjASPPI/AAAAAAAACa4/GEfJNYcrPYw/s400/4989_lampara_azulada.jpg

Пластикові пляшки однакового розміру;

ножиці;

шило;

голка;

 жилка; підстава світильника

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення заготовок

 

http://1.bp.blogspot.com/_GHT13_lI9e8/SgSxuLYaywI/AAAAAAAACaw/hG-2fbtY66E/s400/Sin-t%C3%ADtulo-1.jpg

Підібрати пляшки за кольором і об’ємом. Відрізати від них дно.

2

Проколювання отворів

http://4.bp.blogspot.com/_GHT13_lI9e8/SgSxqihnkAI/AAAAAAAACao/CmAsUy_6Vn8/s400/Sin-t%C3%ADtulo-2.jpg

Проколоти шилом або голкою по два отвори в кожній пелюстці.

3

Формування кулі

http://1.bp.blogspot.com/_GHT13_lI9e8/SgSxmUuFiQI/AAAAAAAACag/dPGi9I8OUic/s400/Sin-t%C3%ADtulo-3.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_GHT13_lI9e8/SgSxiHjzDUI/AAAAAAAACaY/VYCJwdkREQU/s400/Sin-t%C3%ADtulo-4.jpg

За допомогою жилки з’єднуємо наші денця.

З’єднуються деньця за принципом футбольного м’яча.

 

Кінець технологічної картки 2.3

4

Фіксування кулі

 

http://4.bp.blogspot.com/_GHT13_lI9e8/SgSxdr3vPLI/AAAAAAAACaQ/En7Pnp65M_w/s400/Sin-t%C3%ADtulo-5.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_GHT13_lI9e8/SgSxxjASPPI/AAAAAAAACa4/GEfJNYcrPYw/s400/4989_lampara_azulada.jpg

 

Кріпимо нашу кулю на заготовку світильника.

 

 

Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgВінілові платівки досить легко ріжуться, приймають будь-яку форму - загалом, пластинки - це дуже хороший матеріал для творчості. Так що ж можна зробити зі старих вінілових платівок? Найпростіше, це все вміють і все робили. Вазочки або квіткові горщики з платівок. Ви можете зробити незвичайну сумку. Зі старої платівки Ви можете зробити собі браслет або ж сережки. Таким же чином можна зробити музику вітру, підвісивши розписані шматочки вінілу на ниточках. Так само можна зробити орігинальний годинник ручної роботи. Найпростіші годинник зроблені просто з платівки і годинникового механізму. Але, фантазія на цьому не обмежується, адже платівку можна розписати акриловими фарбами, можна застосувати техніку декупажу, можна вирізати з неї щось незвичайне.

Пол Вілінський (Paul Villinski) робить зі старих вінілових платівок чудових метеликів. Крістін Кларінболд (Christine Claringbold) розписує пластинки акриловими фарбами і створює прекрасні мандали. Але саме най оригінальніше з вінілової пластинки виглядає циферблат для годиника оздоблений прорізним різбленням, вирізаний за допомогою лазеру або лобзика (рисунок 2.4).

 

E:\моє\школа №12\зразки робіт\лобзик\діски\clock1.jpg

Рисунок 2.4 – Годиники із вінілової пластинки

 

 

Питання для самоконтролю:

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg1. Які основні інструменти використовуються для порізки пластикової тари?

2. За допомогою чого найкраще зшивати деталі виготовлені з ПЕТ пляшки?

3. Який вид пластику най ефективніше використовувати для виготовлення поробок технікою різблення?

4. Які вироби можна виготовити з пластикової тари технікою різблення?

5. Де можна застосувати поробки із пластикової тари виготовлені технікою різблення?


Тема 3.

Технологія виготовлення поробок технікою плетення

 

Поделка изделие Вязание крючком Корзины из бельевой веревки и садового шпагата

 

§ 1 Технологія виготовлення вази технікою плетення

Вазу практично можна зустріти в кожному будинку, красиві і не дуже, модні і звичайні він настільки звичайні і звичні, що ніхто і не замислюється про те, що вази один із самих найдавніших аксесуарів дійшли до наших днів.

Безумовно, на першому своєму етапі вони мали суто утилітарне значення – зберігання різноманітних предметів. Але потім вази стали прикрашатися малюнками і візерунками, що вже стало сприйматися як об'єкт мистецтва.

 

 

 

 

Ваза в сучасному інтер'єрі, звичайно ж, застосовується дуже широко тут і багата різноманітність форм, матеріалів і квітів.

На що повинна бути схожа сучасна ваза?

Відповісти на це питання достатньо складно, проте дизайнери стараються щосили. Цікаво, що найчастіше вази, виготовлені креативщиками, взагалі ні на що не схожі, але бувають і виключення (рисунок 3.1).

Отож, ми також спробуємо виготовити вазу, щоб прикрасити інтер’єр нашої оселі. Послідовність виготовлення вази подана у технологічній картці 3.1.

 

 

Фотоhttp://uytvdome.ru/wp-content/uploads/2013/05/vaza-iz-butilki-021.jpghttp://masterica.maxiwebsite.ru/wp-content/uploads/2010/12/1612.jpghttp://stranamasterov.ru/files/imagecache/orig_with_logo4/i2011/02/16/26_12.jpg

Рисунок 3.1 – Ваза із пластикової пляшки


Технологічна картка 3.1 – Послідовність виготовлення вази

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

http://poradumo.pp.ua/uploads/posts/2014-08/vaza-z-plastikovoyi-plyashki-svoyimi-rukami-yak-zrobiti-vazu-z-plastikovoyi-plyashki_482.jpeg

Пластикова пляшка;

ножиці;

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Обрізання верху пляшки

plasticvaza_1

plasticvaza_2

Відріжте пластикову пляшку приблизно на 8 см вище від того місця, де заплановано розташувати рифлений край вази.

Продовження технологічної картки 3.1

2

Виготовлення заготовки

plasticvaza_3plasticvaza_4

Зробіть розмітку по колу відрізаної пляшки – поділіть її на рівномірні сегменти і ножицями зробіть надрізи зверху вниз. Необхідно зробити тонкі рівні смуги. Зігніть назовні всі смуги на одному рівні.

3

Вирівнювання заготовки

plasticvaza_5plasticvaza_6

Переверніть пляшку догори дном і притисніть її до плоскої поверхні – щоб вийшов рівний край.

Кінець технологічної картки 3.1

3

Плетення

plasticvaza_7

plasticvaza_7a

plasticvaza_8

plasticvaza_9

plasticvaza_10

Візьміть першу смужку і проведіть її над ближньою до неї, а потім – заведіть під дві наступні. Зігніть її так, щоб кінець виявився на краю третьої смужки. Зігніть наступну смужку,провівши її над двома сусідніми і завівши під третю. Зігніть третю смужку, провівши її над однією сусідньою і завівши її під третю.

Продовжуйте складати смужки, проводячи їх в послідовності 4 – 6, 6 – 4 до моменту поки не залишиться три останні смужки. Зігніть і проведіть останні три смужки по схемі 4 – 6.


§ 2 Технологія виготовлення фіранки – ширми технікою плетення

Серед дизайнерів є думка, що саме завдяки ширмам кімната стає більш комфортною. Дійсно, сьогодні вже неможливо уявити собі будинок без фіранок. Як правило, люди роблять великі вікна. З одного боку, це дозволяє показати всю красу штор, і з іншого - завдяки великим розмірам вікон кімната не виглядає занадто темною.

 

 

 

 

 

 

Хочеться оновити інтерьєр, додати фарб і не витрачати на це багато грошей?! Вихід є! Окрасою будь-якої кімнати буде яскрава і оригінальна штора або фіранка, зроблена своїми руками із пластикових пляшок.

Незвичайність дизайну і простота виконання доступна кожному, дозволить вам швидко і з великим інтересом освіжити будь-який інтер’єр (рисунок 3.2).

Справжнюю же окрасою така штора послужить для дачного будиночка. Послідовність виготовлення фіранки подана у технологічній картці 3.2.

 


http://lightbox.su/podelki/1/carbonellmodmobile.jpgпластиковые бутылки в интерьереhttp://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/4/78/445/78445315_1237.jpgидеи для дачи своими руками красивая штора из пластиковых крышек

Рисунок 3.2 – Фіранки із пластикових пляшок та корків

Технологічна картка 3.2 – Послідовність виготовлення фіранки

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

http://igrushka.kz/kart_for/images/56c2d0108052987d72a4db9f26e6b38d.jpg

 

пластикові пляшки;

ножиці;

круглогубці;

труба.

 

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення заготовок

http://igrushka.kz/kart_for/images/b4a893da6afb41e1e1a85c6677edd7dc.jpg

 

Серцевину пляшки  нарізаємо на смужки схожі на 8 товщиною 1,5 – 3 см.

 

2

Згинання заготовок

 

 

Згинаємо смужки навпіл.

 

Кінець технологічної картки 3.2

3

Плетення шнурівки

http://igrushka.kz/kart_for/images/b4a893da6afb41e1e1a85c6677edd7dc.jpg

http://igrushka.kz/kart_for/images/b4a893da6afb41e1e1a85c6677edd7dc.jpg

http://igrushka.kz/kart_for/images/b4a893da6afb41e1e1a85c6677edd7dc.jpg

Починаємо плести. Нам потрібно просадити через вушко однієї смужки половинку іншої. Плетемо ніби шнурівку, довжина якої відповідатиме заданій висоті.

4

Закрілення зплетеної шнурівки

http://igrushka.kz/kart_for/images/e34d61247c0c12e6b3ffb96a3004e40d.jpg

http://igrushka.kz/kart_for/images/e34d61247c0c12e6b3ffb96a3004e40d.jpg

http://igrushka.kz/kart_for/images/e34d61247c0c12e6b3ffb96a3004e40d.jpg

 

За допомогою круглогубців зминаємо кінець верхнього елемента нашої шнурівки. Зім’яте вушко заселяємо у прорізь труби.


§ 3 Технологія виготовлення корзинки технікою плетення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В сучасному сільському побуті переважно використовують плетені з лози з металевим каркасом, або плетені з алюмінієвого проводу чи капронових ниток з металевим каркасом. Вони надійніші і часто легші за традиційні з лози.

До безлічі варіантів різних виробів із пластикових пляшок можна додати ще одну – корзинку для цукерок або печива. Готова корзинка буде нагадувати кошик і буде виконувати свою декоративну і практичну функцію на журнальному або обідньому столі.

Отже спробуємо виготовити корзинку із пластикових пляшок (рисунок 3.3).

Послідовність виготовлення вази подана у технологічній картці 3.3.

 

 


http://portamur.ru/upload/resize_cache/blog/5d6/600_600_1/DSC_0289.JPGИзделияhttp://idata.over-blog.com/4/98/30/57/Imagenes-1/botellas-13-cintas-entrelazadas1.jpg

 (365x512, 48Kb)

Рисунок 3.3 – Корзинки із пластикових пляшок

Технологічна картка 3.3 – Послідовність виготовлення корзинки

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

 (365x512, 48Kb)

пластикові пляшки;

ножиці;

голка;

жилка.

 

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення заготовок

http://albertovna.ru/wp-content/uploads/2013/08/pletenie-plastik-butylka-1.jpg

Відрізаємо верхню та нижню частину пляшки, щоб отримати серцевину у вигляді циліндру. Тоді серцевину розрізаємо на смужки товщиною 1 - 1,5 см.

 

2

Згинання заготовок

 

http://albertovna.ru/wp-content/uploads/2013/08/pletenie-plastik-butylka-2.jpg

 

Смужки згинаємо навпіл, опісля загинаємо кінця до середини, щоб отримати ось такий елемент.

Продовження технологічної картки 3.3

3

Плетення дна

 (394x512, 50Kb)

 (394x512, 50Kb)

Із наших елементів починаємо плести дно корзинки..

4

Плетення стінок

 (365x512, 47Kb) (365x512, 47Kb)

Бокові стінки плетемо тією ж технологією, але нам потрібно сплести ось такі смужки. Довжина смужки буде залежати від периметру денця корзинки.

5

Плетення ручки

 (365x512, 47Kb) (365x512, 47Kb)

Плетемо дві однакові по довжині смужки, щоб отримати майбутню ручку корзинки.

Кінець технологічної картки 3.3

4

Закріплення деталей корзинки

 (365x512, 47Kb)

 (365x512, 47Kb)

 (365x512, 48Kb)

Плетене дно фіксуємо за допомогою жилки Дно та стінки нашої корзинки також зшиваємо - жилкою.

За допомогою жилки кріпимо нашу ручку до корзинки.

Обрізаємо лишні кінці жилки.

 

 

 

 

Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgОсобливості плетіння з пластикової пляшки.

Плетені вироби із пластику отримують всі властивості матеріалу і навіть примножують їх.

Міцність. За винятком деякого крихкого пластика, непридатного для плетіння, цей матеріал стійкий до деформацій, еластичний і міцний. Плетені вироби дуже міцні і здатні виносити великі навантаження, що дуже важливо для побутового застосування.Водостійкість. Плетені пластикові вироби не будуть гнити під впливом вологи. У них звичайно не понесеш рідини, але вони і не для того створюються. З часом може пластик помутніти, втративши прозорість, але менш міцним він не стане з часом.

Колір. Серед пляшок можна зустріти не тільки прозорі, а й насичені білі, отруйно-жовті, яскраво-червоні. Всі ці кольори дозволяють грати з колоритом при плетінні.

Доступність. Я вже згадував про поширення пляшок. Можна навіть багато користі принести, якщо з вулиць зникнуть валяються пляшки і будуть перероблені в вироби, а непотрібні залишки утилізуються за правилами сумлінними майстрами.

Довжина стрічок. Пляшки бувають великими і це дозволяє спірально нарізати дуже довгі стрічки різної ширини. А це в свою чергу дає підставу для різноманіття виробів.

Глянець. Вироби можуть володіти свіжим глянцевим блиском, поєднуючись з плетеної фактурою. Кожна комірка може грати відблисками на світлі, а пошарово і прозорість додасть відблисків додаткові штрихи. Є й мінус: слизькі стрічки дуже важко керовані. Навіть досвідчені майстри не обійдуться без додаткових затискачів.

Безпека. Багато пластикові вироби застосовуються для зберігання продуктів харчування, тому при використанні пляшкового пластика ми твердо можемо бути впевнені, що майбутнє плетене виріб може контактувати з продуктами харчування, не завдаючи шкоди здоров'ю.

Плетіння з пластикової пляшки має одну негативну особливість. Мова йде про чистоту матеріалу. Так вже виходить, що багато людей ставляться до виробів з такого пластика зневажливо (якщо не з огидою). І їх можна зрозуміти, адже найчастіше ми звикли викидати пляшки, це сміття та вироби сприймаються людьми як ”помоечние”. Однак необхідно розвіяти всі ці подання.

 

Питання для самоконтролю:

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg1. Які можна нарізати довгі смужки з ПЕТ пляшки?

2. Які переваги має пластик над лозою?

3. Який вид пластику най ефективніше використовувати для виготовлення поробок технікою плетення?

4. Які вироби можна виготовити з пластикової тари технікою плетення?

5. Де можна застосувати поробки із пластикової тари виготовлені технікою плетення?

 


 

 

Тема 4.

 Технологія виготовлення поробок гарячою технікою

 

http://masterica.maxiwebsite.ru/wp-content/uploads/2011/08/SAM_2611.jpg

§ 1 Технологія виготовлення шишки гарячою технікою

На кожне свято ми завжди шукаємо, чим же порадувати себе і своїх близьких. І дуже оригінальним і порівняно недорогим подарунком буде брилок, зроблений своїми руками.

 

 

 

 

 

 

 

З чого можна зробити брилок? Брелок можна зробити з таких матеріалів як: шкіра, полімерна глина, атласні стрічки, ланцюжок з намистинками, гудзиками, металу.

Тільки саморобне виготовлення дозволить отримати унікальний брелок, який неможливо де-небудь купити. Тільки зробивши своїми руками задуманий брелок ви отримаєте те що хочете!

Отже пропонуємо виготовити досить орігінальний брелок – шишка із пластикової пляшки (рисунок 4.1).

Послідовність виготовлення шишки подана у технологічній картці 4.1.

 

 


http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/5/88/186/88186857_large_chaveiropet_533_0312101.jpgТи можеш зробити милий брелок з кришки від пляшки.шишки из пластиковых бутылокЧем развлекались дети в СССР?Чем развлекались дети в СССР?

Рисунок 4.1 – Брилки із пластикових пляшок

Технологічна картка 4.1 – Послідовність виготовлення шишки

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

https://www.mastera-rukodeliya.ru/images/stories/plastik-but/shishki-iz-plastik-but/1.jpg

пластикові пляшки;

ножиці;

шило;

свічка;

дріт мідний;

намистинки.

 

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення заготовок

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Нарізаємо з пластикової пляшки квадрати різної величини 12 штук. Закруглюємо кути і вирізаємо ромашки.

Кінець технологічної картки 4.1

2

Обпалювання заготовок

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Коли всі деталі готові, запалюємо свічку і припікаємо краї пелюсток, так щоб вони опустилися вниз, а сама квітка в опуклу чашу. Деталь тримайте на відстані від полум'я, що б пластик тільки деформувався, але не плавився.

3

Проколювання отворів

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Коли всі деталі готові, розкладаємо їх за розміром. Робимо в центрі прокол шилом.

4

Нанизування заготовок

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Нанизуємо деталі на мідний дрітв порядку спадання.

Між деталями закріплюємо намистину, вони ж створять хвостик шишки

 

5

Оздоблення

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок

Коли шишка готова із зеленої пляшки вирізаємо гілочку ялинки, формуємо її над свічкою і закріплюємо над шишкою.

За бажаням рикрашаємо блискучою пудрою і наша шишка готова.


§ 2 Технологія виготовлення панно гарячою технікою

Творча людина дуже креативно підходить до облаштування свого житла і до створення милих дрібничок, що прикрашають будинок, примудряючись при цьому з’єднати воєдино їх красу і функціональність. Ось так майстри на всі руки, підключаючи всю свою безмежну фантазію, використовують пластикові пляшки в інтер’єрі, перетворюючи їх не тільки у вази, люстри, але і в незвичайний декор – картини, панно.

 

 

 

 

 

З обрізків пляшок майстри виготовляють дивовижні панно, причому вони настільки майстерно підбирають і комбінують кольорову гаму елементів, що їх творчій фантазії позаздрили б відомі художники-абстракціоністи. Такі панно можуть розташовуватися на якійсь частині стіни, а можуть займати всю стіну. Виглядає подібний пляшковий декор і вельми вражаюче ефектно (рисунок 4.2).

Послідовність виготовлення панно подана у технологічній картці 4.2.

 

 

 

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/2/74/514/74514208_large_P4100056.JPGhttp://img2.searchmasterclass.net/uploads/posts/2013-06-29/image_5157661.JPGСвоими руками Картина с цветами из пластиковых бутылок мастер класс, поделка

Рисунок 4.2 – Панно із пластикових пляшок


Технологічна картка 4.2 – Послідовність виготовлення панно

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

пластикові пляшки;

ножиці;

свічка;

силіконовий клей;

намистинки.

кольоровий картон;

рамка

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення заготовок

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Розрізаємо пляшки на прямокутники різного розміру (наприклад найменші на 3 - 2 см, і збільшуємо розмір до 5 - 6 см). З коричневих прямокутників вирізаємо форму пелюстки троянди, а із зеленого прямокутника - листя.

Продовження технологічної картки 4.2

2

Обпалювання заготовок

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

http://masterclassy.ru/uploads/posts/2012-10/1350148123_foto-5_480x640.jpg

Потім кожну пелюстку і листок по краю обпалюємо над полум'ям свічки, щоб трохи поплавилися краї.

3

Виготовлення вусиків

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Із залишків зеленої пляшки нарізаємо тонкі смужки, і теж обпалюємо над свічкою. Вставляємо картон за розміром рамки.

4

Формування  заготовок квітів

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

 

На окремий аркуш паперу наливаємо кілька великих капель клею трохи розмазавши, (приблизно на радіуса 1 -1,5 см) ставимо в коло кілька маленьких пелюсток, небагато притримуємо, що б клей схопився. Далі беремо більші пелюстки, низ змащуємо клеєм і таким чином

 

Кінець технологічної картки 4.2

5

Виготовлення основи

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Вставляємо картон за розміром рамки.

 

6

Наклеювання заготовок

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фотоПоделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Розміщуємо квіти, листочки і вусики. А після розміщення вже починаємо приклеювати.

7

Оздоблення

Поделки из пластиковых бутылок. Панно с цветами. Мастер класс с фото

Декоруємо трьома зеленими камінчиками і в серединку кожної квітки приклеюємо по білій бісеринці.


§ 3 Технологія виготовлення троянди гарячою технікою

А ви знали, що відомо близько 6 000 сортів троянд, що їх отримано шляхом гібридизації й відбору (за ін. даними тепер налічують понад 14 тисяч сортів троянд). У Японії виведена троянда хамелеон, яка змінює своє забарвлення від освітлення. Вдень вона яскраво-червона, ввечері – біла

Виготовлення квітів з самих різних матеріалів на сьогоднішній день є одним з найпопулярніших видів виробів та рукоділля.

Створення квітів з пластикових пляшок - кропітка й цікава робота. Особливо приємна вона тим, що з доступного і практично безкоштовного матеріалу можна отримати неймовірно красиві речі, які приємно дарувати або показувати всім, хто приходить до вас в гості.

Зі звичайнихпластикових пляшок можна зробити оригінальні штучні квіти своїми руками (рисунок 4.3).

Цими квітами можна прикрашати подарунки, приміщення або листівки. Вони не тільки виглядають красиво, але і будуть вічно "цвісти".

А так як при виготовленні використовуються пластикові пляшки, то ви також допомагаєте природі . Робити зі сміття красу це прекрасно і благородно по відношенню до нашої планети. Ми пропонуємо вам виготовити троянду з пластикових пляшок.

Послідовність виготовлення троянди подана у технологічній картці 4.3.

http://doshkilniatko.net/wp-content/uploads/2012/06/fit-500x8003.jpghttp://doshkilniatko.net/wp-content/uploads/2012/06/cvet37.jpg http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/3/76/539/76539658_large_31.JPG

http://allforchildren.com.ua/bottle02-15.jpg

Рисунок 4.3 – Пластикові квіти

Технологічна картка 4.3 – Послідовність виготовлення троянди

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

Как сделать розу из пластиковой бутылки19

пластикові пляшки;

трафарети з паперу;

ножиці;

дріт;

свічка.

 

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення шаблонів

Как сделать розу из пластиковой бутылки1Как сделать розу из пластиковой бутылки5Как сделать розу из пластиковой бутылки15

Вирізаємо з паперу 7 шаблонів, щоб кожний наступний був менше попереднього, також робимо шаблон чашолистка і листочка.

2

Виготовлення заготовок

Как сделать розу из пластиковой бутылки2Как сделать розу из пластиковой бутылки6Как сделать розу из пластиковой бутылки16

За допомогою шаблону, вирізаємо з блакитного пластику заготовки бутону. Із зеленої пляшки, вирізаємо чашолисток та лисття.

Продовження технологічної картки 4.3

3

Проколювання отворів

Как сделать розу из пластиковой бутылки3

У середині заготовок робимо шилом отвір. Опалюємо кожну пелюстку над вогнем і загинаємо її вгору.

4

Обпалювання заготовок

Как сделать розу из пластиковой бутылки4

Как сделать розу из пластиковой бутылки7Как сделать розу из пластиковой бутылки17

Робимо в середині отвір шилом і обпалюємо чашолисток над вогнем.

 

5

Нарізання спіралі

Как сделать розу из пластиковой бутылки8

Нарізаємо центральну частину зеленої пляшки по спіралі. Ширина смужки 1 см.

6

Виготовлення стебла

Как сделать розу из пластиковой бутылки9Как сделать розу из пластиковой бутылки11

Обмотуємо дріт зеленою смужкою і одночасно нагріваємо її над вогнем. Один кінець дроту необхідно залишити вільним.

Кінець технологічної картки 4.3

4

Складання бутону квітки

Как сделать розу из пластиковой бутылки12

Как сделать розу из пластиковой бутылки13

Как сделать розу из пластиковой бутылки14

На стебло надіваємо чашолисток, а потім пелюстки. Деталі щільно притискаємо один до одного. Коли всі пелюстки будуть нанизані, загинаємо кінець дроту петлею, щоб закріпити бутон.

5

Закрілення листя

Как сделать розу из пластиковой бутылки19

Кінець листочка добре розм'якшуємо і накручуємо навколо стебла.

 

Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgТурецький дизайнер Гульнар Оздаглар створює прикраси та предмети інтер'єру з використаного пластику.

Гульнар Оздаглар створює свої прекрасні твори, в основному, з пластикових пляшок. За минулий рік ні вона, ні її друзі не викинули жодної пляшки. І всі вони перетворилися на чудові прикраси і абсолютно неймовірні за красою предмети інтер'єру. У своїй роботі Гульнар користується технікою відкритого полум'я, а її невід'ємні інструменти - це ножиці, ніж та паяльник. Саме за допомогою такого нехитрого набору пляшки, які відслужили свій термін, стають витонченими прикрасами і оригінальним посудом. На перший погляд такі вироби здаються дуже крихкими, створеними ніби з найтоншого кришталю.

Здавалося б, сама думка створювати речі з пластикових пляшок лежить на поверхні, але саме Гульнар Оздаглар вдалося перетворити звичайну ємність на витвір мистецтва (риунок 4.4).

 

http://s012.radikal.ru/i319/1105/40/48b03fa146d1.jpghttp://s55.radikal.ru/i149/1105/e1/a4aabe2ec762.jpg

Рисунок 4.4 – Вироби Гульнар Оздаглар

 

Таким чином, через неймовірно красиві речі дизайнер, як би закликає нас замислитися про збереження природи і внести свою лепту в це, безсумнівно, благородна справа. Так що беріть на замітку, створюйте свій неповторний стиль, і, тим самим, ви допоможете зберегти екологію.

 

 

Питання для самоконтролю:

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg1. За допомогою чого можна обпалити деталі поробки з ПЕТ пляшки?

2. Який клей най ефективніше використовувати для закріплення?

3. Які види пластикової тари підходять для використання в гарячій техніці і чому саме такі види пластику?

4. Які вироби можна виготовити з пластикової тари гарячою технікою?

5. Де можна використати поробки виготовленні з пластикової тари гарячою технікою?


Тема 5.

Технологія виготовлення поробок технікою використання допоміжних засобів

Сова из пластиковых бутылок

§ 1 Технологія виготовлення літака технікою використання допоміжних засобів

Напевно кожен з нас робив і запускав паперові літачки. І все ж. Примітно, що іграшки з паперу почали робити ще древні китайці. Більше 2000 років тому вони вже вміли виготовляти і запускати повітряних зміїв. І це була найбільш популярна форма проведення часу. Можна розглядати даний факт винаходу повітряних зміїв як передісторію створення сучасних паперових літаків, однак не можна з упевненістю стверджувати, хто ж все-таки першим зміг з паперу зробити літак орігамі.

На сьогоднішній день існує маса схем створення літаків з паперу. Є навіть готові схеми, роздрукувавши які на принтері, можна отримати різні моделі літаків, вирізавши їх по намічених лініях.

Перші спроби побудувати літак робилися ще в дев’ятнадцятому столітті, проте жодна з цих конструкцій не змогла піднятися в повітря. І лише першим літаком, що зміг самостійно відірватися від землі і зробити горизонтальний політ, став ”Флаєр”, побудований братами Орвіллом і Вілбером Райт в США 17 грудня 1903-го року.

Отже і ми з вами будемо виготовляти літак, але не із паперу, а пластикової пляшки (рисунок 5.1).

Послідовність виготовлення літака подана у технологічній картці 5.1.


http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/6/90/381/90381890_samolet.jpg http://stranamasterov.ru/img4/i2011/10/27/img_9537.jpg

Рисунок 5.1 – Літаки із пластикової пляшки

Технологічна картка 5.1 – Послідовність виготовлення літака

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

F:\диплом\літак\vZQrxBHgZxY.jpg

пластикова пляшка;

картон;

ножиці;

клей.

 

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення прорізів

F:\диплом\літак\fM1YIdoBPxY.jpg

Робимо два надрізи по довжині пляшки. Розмір повинен відповідати ширині крил літака.

 

2

Виготовлення флюжеляжу

E:\дипломна\вироби\літак\fM1YIdoBPxY.jpgE:\дипломна\вироби\літак\fM1YIdoBPxY.jpg

Із білого картону вирізаємо хвіст літака. Обгортаємо білим картоном пляшку це буде флюжеляж літака.

 

Кінець технологічної картки 5.1

2

Виготовлення крил

E:\дипломна\вироби\літак\fM1YIdoBPxY.jpg

E:\дипломна\вироби\літак\fM1YIdoBPxY.jpg

E:\дипломна\вироби\літак\jyKL6TKIahc.jpg

Вірізаємо із синьогокартону крила і кріпемо їх до основи літака. Нарізаємо із блакитного картону смужки 3×15 см. Далі скручуємо наші смужечки в целіндри і приклеюємо до основи літака. Вирізаємо хвостові пера і крипимо на хвіст літака.

3

Виготовлення пропелера

E:\дипломна\вироби\літак\jyKL6TKIahc.jpg

E:\дипломна\вироби\літак\jyKL6TKIahc.jpg

Вирізаємо пропелер і кріпимо на горлишко пляшки, зафіксувавши його корком.

 

4

Оздоблення

E:\дипломна\вироби\літак\jyKL6TKIahc.jpg

E:\дипломна\вироби\літак\jyKL6TKIahc.jpg

За допомогою корка креслемо кола.Вирізаємо кружечка що креслили за допомогою корка і кріпимо на оснву літака.


 

§ 2 Технологія виготовлення браслету технікою використання допоміжних засобів

Одними з найбільш модних літніх жіночих прикрас по праву вважаються браслети.

І коли ж їх носити, як не в теплу пору року? Яскраві, барвисті, вузькі і широкі ці жіночі прикраси - необхідна деталь і дуже яскравий аксесуар, здатний підкреслити витонченість Вашої руки.

Щоб створити гарний браслет своїми руками потрібно зовсім небагато - кілька інструментів, терпіння і кілька нехитрих підказок.

З різних матеріалів можна змайструвати без перебільшення величезну кількість різних браслетів. Досить обшити тканиною або обклеїти не тільки тканиною, але і самоклеючою плівкою, папером, шпалерами або цукерковими обгортками заготовку з пластикової пляшки. Прикрасити такий браслет можна аплікацією з тканини або плівки. Можна пришити шнури, ґудзики, бантики, саморобні або покупні квіти.

Витрати мінімальні, а результат більш ніж приємний.

А що може бути краще, ніж ось таке рукоділля зроблине своїми руками (рисунок 5.2).

Послідовність виготовлення літака подана у технологічній картці 5.2.

 

http://tkalez.com/wp-content/uploads/2012/06/003-brasletyi-so-strazami..jpghttp://tkalez.com/wp-content/uploads/2012/06/braslet-5.jpgяркий летний браслет из пластиковых бутылок своими рукамиhttp://hobbies.pp.ua/wp-content/i/bizhutarija_51.jpgРЕСАЙКЛДРЕЮЗД. Изображение № 8.

Рисунок 5.2 – Браслети із пластикової тари


Технологічна картка 5.2 – Послідовність виготовлення браслету

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

http://tkalez.com/wp-content/uploads/2012/05/Foto-5.jpg

пластикова пляшка;

тканина трикотажна;

ножиці;

гудзики;

намистинки; нитки ;

голки;

ніж.

 

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Виготовлення основи

Женские украшения. Браслет "Утренний бриз" с декором из пуговиц

Візьміть пластикову пляшку (очищену і вимиту), діаметром 8см, відріжте кільце шириною від 2,5 - 6см, в нашому випадку ширина браслета становить 4см. Основа браслета готова.

 

2

Обшивання основи

Женские украшения. Браслет "Утренний бриз" с декором из пуговиц

Далі, розкроїте тканину, так, щоб довжина відрізка становила 25-26см, а ширина 6-8см.

Зшийте тканину в кільце по бічних зрізах, краще це зробити вручну, швом (назад голку) або швом через край. Надіньте кільце з тканини на пластикову основу і помістіть його так, щоб внутрішній шов (якого поки ще немає), виявився по середині.

Кінець технологічної картки 5.2

3

Пришивання гудзиків та намистинок

Женские украшения. Браслет "Утренний бриз" с декором из пуговицЖенские украшения. Браслет "Утренний бриз" с декором из пуговиц

Женские украшения. Браслет "Утренний бриз" с декором из пуговиц

Тепер займемося вишивкою. Тканина загортаємо всередину, вона не повинна брати участь у вишивці. Гудзики пришиваємо в хаотичному порядку, чергуючи великі гудзики з маленькими і намистинками під перли. Самі гудзики пришиваються так само за допомогою бусинок. Голкою проколюємо наскрізь пластикову основу і тканина, яка лежить поверх основи, з лицьового боку.

 

 

4

Зшивання країв

Женские украшения. Браслет "Утренний бриз" с декором из пуговицЖенские украшения. Браслет "Утренний бриз" с декором из пуговиц

Після того, як ви пришили всі гудзики і намистини переходимо до внутрішнього шву. Візьмемо нитку під колір браслета і за допомогою потайного шва зшиваємо по внутрішніх зрізах тканину. Для більш естетичного вигляду, шов можна прикрити тонкою атласною стрічкою. Браслет готовий.


§ 3 Технологія виготовлення пінгвіна технікою використання допоміжних засобів

Пінгвіни завжди викликають теплі почуття у людей тому, що це одні з найбільш милих і дивовижних живих істот на планеті. Вони живуть в холодних широтах, половину свого життя проводять на суші, половину у воді. Ці птахи не можуть літати, але зате відмінно плавають і пірнають. У місцях їх проживання мало сонця і тварин, але багато риби, якій ці птахи харчуються. Це милі, трохи смішні і дуже симпатичні істоти.

Пінгвіни є досить відособленою групою птахів, що має давнє походження. В ряді налічують 6 родів і 16 видів, які утворюють одну родину. Окрім того, відомо 36 викопних видів. Найстародавніші залишки пінгвінів знайдені в Новій Зеландії (нижній міоцен). Найдавнішим видом був пінгвін Kairuku waitaki.

Пінгвіни з пластикових пляшок мають просту конструкцію. Вся фігурка одного пінгвіна складається з двох нижніх частин пластикових пляшок. Таким чином, щоб зробити одну іграшки, слід приготувати дві пляшки однакового розміру і трішки фантазії (рисунок 5.3).

Пінгвіни з пластикових пляшок сподобаються кожному.

Отож приступимо до роботи! Послідовність виготовлення пінгвіна подана у технологічній картці 5.3.


http://fc06.deviantart.net/fs70/i/2012/337/b/1/coke_bottle_penguins_by_mystiblu-d5mzhjr.jpghttp://kidslife.ru/images/stories/pingvin_12.png

Рисунок 5.3 – Пінгвіни із пластикових пляшок


Технологічна картка 5.3 – Послідовність виготовлення пінгвіна

Рисунок виробу

Матеріали та  інструменти:

Час на виконання:

http://kidslife.ru/images/stories/pingvin_12.png

пляшка 0,5 л – 2шт.

фарба гуашева

канцелярський ніж, ножиці

клей силіконовий

пензлик № 1 – 5

олівець, картон, нитки

серветки, баночка.

90 хв

Назва неподільної операції

Графічне зображення

Технічні умови виконання

1

Обрізка заготівки

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

З однієї пляшки канцелярським ножем або ножицями обрізається денце на 10-15 см (трохи вище того місці, де закінчується «талія»); або ж в залежності від загального розміру пляшки та від бажаної висоти пінгвіна. А в іншої пляшки значно нижче.

 

2

Склеювання

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшокВиготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

Обидві частини вставляються один в одного зрізаними сторонами і для надійності місце з'єднання фіксується клеєм, утворюючи тіло пінгвіна. Для того, щоб виріб вийшов більш стійким, перед приклеюванням шва на дно більшої частини закладається щось важке (наприклад, шматок пластиліну або крупа).

Продовження технологічної картки 5.3

3

Фарбування заготов-ки

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

Заготівка пінгвіна покривається шаром фарби білого і залишається до висихання. В принципі, пластик можна покривати будь-якою фарбою, яка добре буде на ньому триматися. Ще краще, якщо перед фарбуванням тільце пінгвіна покрити ґрунтовкою або матовою фарбою.

4

Фарбування тулуба

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

Коли фарба першого шару підсохне, можна приступати до «оживлення» поробки. Спочатку тонким пензликом наносяться контури всіх деталей, а після вони розфарбовуються. Тільце і спинка пінгвіна забарвлюються чорною або темно-синьою фарбою, малюється білий животик, позначаються крапочки оченята і червоний дзьоб.

5

Фарбування шапки

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

Шапочку розмальовують будь-яким яскравим кольором, щоб виріб виглядав якомога веселіше і контрастніше. На шапці за бажанням можна домальовувати обідок і в'язаний візерунок.

Кінець технологічної картки 5.3

6

Виготовлення шарфу

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

Шарф можна зробити і зі старої шкарпетки або непотрібного шматка тканини. Вирізавши невеличку смужку розміром 1см×15см.

7

Виготовлення помпону

створення помпона

обрізаємо нитки помпона

http://kidslife.ru/images/stories/pingvin_12.png

За допомогою картонних кружечків виготовляємо помпон. Коли помпон готовий, його приклеюють на шапку пінгвіна, от і все готово.


Цікавинка:

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpgДля бруклінського дизайнера та художниці Аврори Робсон (Aurora Robson) пластикове сміття, який отруює навколишнє середовище, так само корисний, як кисть і фарби. За десять років своєї незвичайної творчості вона зібрала тисячі пластикових контейнерів від напоїв, які були викинуті в лісі або принесені на узбережжі океану хвилями. Ці відходи в досвідчених руках перетворюються на екзотичні інсталяції, якими милуються люди по всьому світу.

“Спершу багато хто думає, що мої скульптури виконані зі скла. Їм доводиться вивчити роботу і відчути її, а вже потім придивитися і з подивом виявити логотип ”Pepsi” або щось в цьому роді - тоді на їх обличчях розпливаються усмішки.”

Девіз Аврори - ”Від сміття до скарбу” (гра слів з подібним звучанням: ”Trash to Treasure”).

Спосіб виготовлення пластикових інсталяцій на перший погляд здається нехитрим, але на практиці вимагає багато винахідливості, крополівої праці і, звичайно, часу.

Аврора розрізає пластикові пляшки вздовж і впоперек, а потім забарвлює їх у різні кольори і скріплює між собою за допомогою заклепок або паяльника. Так народжуються органічні форми, які нагадують зарості в джунглях або фантастичних глибоководних мешканців (рисунок 5.4).

 

Пластиковый креатив от Авроры РобсонПластиковый креатив от Авроры Робсон

Рисунок 5.4 – Роботи художниці Аврори Робсон

 

Питання для самоконтролю:

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1.jpg1. За допомогою чого можна оздобити поробки з пластикової тари?

2. Яку фарбу най ефективніше використовувати для поробок з пластикової тари?

3. Які види пластикової тари підійдуть для виготовлення виробів технікою використання допоміжних засобів?

4. Які вироби можна виготовити з пластикової тари технікою використання допоміжних засобів?

5. Де можна застосувати поробки виготовленні з пластикової тари технікою використання допоміжних засобів?

 


Ідеї для творчості

 

Як зробити робота з кришок від пластикових пляшокhttp://luntiki.ru/uploads/images/a/c/0/3/117/615a9e74ee.jpg

http://stranamasterov.ru/img4/i2012/04/19/img_5969_0.jpgФігурки тварин із пластикових пляшокhttp://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/2/66/453/66453825_P1030613.JPGF:\диплом\ослик\afjiOv4ZbCQ (1).jpgПоделка - акула или змеяПоделка - снеговик из стаканчиковМастер-класс Поделка изделие Моделирование конструирование ГОЛУБЬ  Королевский павлинохвостый из пластиковых бутылок Бутылки пластиковые Материал бросовый Пенопласт Проволока Шпагат фото 601 (520x390, 193Kb)Глухарь из пластиковых бутылокМастер-класс Поделка изделие Моделирование МК ФИЛИН из пластиковых бутылок Бутылки пластиковые Материал бросовый Пенопласт Проволока фото 32 Поделка, изделие: Птицы из ПЭТ бутылок Бутылки пластиковые. Фото 9https://googledrive.com/host/0B3cTfhDjI6DqZ1MtU1RnM0xZaWM/1-10448.jpghttp://handmadeidea.com.ua/wp-content/uploads/2012/10/Drink-Straw-craft-03.jpghacer de todoreciclarhttp://svitup.com/uploads/posts/2014-06/29-virobi-z-plastikovih-plyashok.jpgA Todo Reciclaje ( un post 100% Verde )http://f5.ifotki.info/org/ec4919e770ef8efbbb9b307ca4072f465abd8d54004759.jpgПластиковый тапокhttp://www.liveinternet.ru/journal_proc.php?action=redirect&url=http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/3/75/794/75794484_large_SP_A4207.jpghttp://www.liveinternet.ru/journal_proc.php?action=redirect&url=http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/3/75/794/75794249_large_foto3382.jpg

 

 (600x476, 118Kb) (600x450, 82Kb) (600x578, 121Kb) (600x450, 87Kb) (600x451, 83Kb) (600x450, 85Kb)

 

 

http://content.foto.mail.ru/mail/olga1963-01/_blogs/i-3721.jpghttp://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/4/81/219/81219020_large_SDC13437.JPGhttps://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d7/ab/a1/d7aba1730902bf35176a15b4ad347ac6.jpg http://zrobusam.com/uploads/posts/2014-11/1416466963_10.jpghttp://zrobusam.com/uploads/posts/2014-11/1416475311_original.jpg Мастер-класс Поделка изделие Кувшинка - МК фото 9http://www.mastervintik.ru/wp-content/uploads/2014/03/buket_0039.jpg

гиацинт из пластиковых бутылок,мастер класс,мк,цветы из пластиковых бутылок,своими руками,украшения для сада,огорода,обустройство приусадебного участка,яркие цветы из пластика,делаем сами,декор двора,поделки из отходных материаловВасильки из пластиковых бутылокhttp://1.bp.blogspot.com/-Y678E-remh4/T1CbD7iEpZI/AAAAAAAAABI/Fld1jk_t1Iw/s640/7.jpghttps://pp.vk.me/c621119/v621119942/c5aa/K8Sw_cfji0E.jpghttps://pp.vk.me/c621119/v621119942/c67c/JOHzAF28rgI.jpgF:\35470920.vdywj5sd35.jpg

Додаток Б

Проект програми гуртка Поробки із пластикової тари

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

Ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що справжні шедеври мистецтва можна створити з пластику з звичайнісінької пляшки. Що якщо кожна людина взамін того, щоб викинути пластикову пляшку збереже її, а потім зробить щось красиве і корисне, вона допоможе зберегти екологію! Адже пляшки дуже довго і важко розкладаються і засмічують нашу землю. Але разом з тим пляшки дуже доступні і дають практично безмежний простір для фантазії. Найголовніше полягає в тому, що сам процес творчості приносить тільки позитивні емоції творцю.

Пластикові пляшки можна знайти всюди. Вони напевно є в кожному будинку. А якщо врахувати, що пластикові пляшки бувають самої різної ємності, кольору і форми, то стає очевидно, що кращого матеріалу для виробів, ніж пластикові пляшки, просто не знайти.

Такі вироби з пластикових пляшок допоможуть зайняти дитину в будь-якому місці і в будь-який час року. Крім того, даючи ”друге життя” пластиковим пляшкам, можна зменшити кількість сміття на нашій планеті. А ще цей матеріал для творчості дістається нам абсолютно безкоштовно. З пластикових пляшок можна робити дуже багато речей і виробів, як декоративних прикрас, так і дуже корисних споруд або конструкцій.

До того ж, поробки із пластикової тари – техніка, яку може опанувати кожен. Тут немає різниці дівчина ти чи хлопець, що є досить актуальним для групи гуртківців, що не поділяються на хлопців і дівчат.

Програма гуртка Поробки із пластикової тарипередбачає поглиблення знань дітей з народознавства, природознавства, образотворчого мистецтва, трудового навчання. Сприяє розвитку духовної культури особистості, естетичного смаку, фантазії, креативності.

Робота гуртка ґрунтуються на принципах: доступності, поступового розширення й ускладнення матеріалу, єдності виховання та навчання.

На заняттях використовуються різноманітні методи навчання: словесні, наочні, практичні. Навчальний процес проходить в ігровій формі, в формі конкурсу, змагання або у вигляді майстер-класу.

Головною метою гурткової роботи є створення умов для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку учнів у вільний від навчання час.

Завдання програми:

  •                  формувати знань про основні техніки виготовлення поробок з пластикової тари;
  •                  формувати вміння та навички роботи з пластиком та інструментами, прийоми виготовлення виробів;
  •                  формувати знання з основ композиції, естетичні та художні смаки;
  •                  сприяти формуванню досвіду емоційно-ціннісних відносин та розвитку працелюбності, самостійності, підприємливості, самостійності, відповідальності, чесності, порядності, взаємодопомоги;
  •                  розвивати образне мислення, увагу, фантазію, творчі здібності;
  •                  виховувати почуття особистої причетності до збереження природних багатств, відповідальність за них;
  •                  виховувати економічне ставлення до використовуваних матеріалів;
  •                  розширювати художній кругозір;
  •                  підвищити рівень екологічної свідомості серед школярів.

Програма розрахована на 1рік навчання вихованців 5-6 класів, загальна кількість годин - 70 (4 години на тиждень).

Учень може підбирати тему творчої роботи (проекту) самостійно-виходячи із своїх успіхів у вивченні техніки петриківського розпису, віку, особистих уподобань та інтересів, а також за порадою учителя.

Матеріально-технічна база навчальної майстерні повинна відповідати вимогам програми.

Працюючи за програмою, особливу увагу слід приділяти трудовому, розумовому, економічному та естетичному вихованню учнів безпосередньо в процесі навчання та виробничої  діяльності.

Для реалізації завдань гуртка рекомендується в навчальній діяльності використовувати як шкільні (чіткі) типи занять та їх форми, так і нетрадиційні. Керівник гуртка, проводячи заняття будь-якого типу, завжди повинен усвідомлювати головні дидактичні завдання: чи то засвоєння нових завдань, чи формування вмінь і навичок, чи узагальнення і систематизація, або ж перевірка і корекція навчальних досягнень гуртківців. Відповідно до цього і підбирати методи навчання. Вибір методів роботи цілком залежить від особистого бачення педагогом задач педагогічного процесу та шляхів досягнення мети, з чого, власне, й складається сутність вибору педагогічної технології.

Велике значення має систематичний контроль за виконанням учнями вимог, що ставляться до них. Особливу увагу слід звертати на знання і точне дотримання учнями правил безпечної праці, особистої гігієни, виробничої санітарії та поведінки.

Резерв часу можна використати окремими частинами для збільшення кількості годин на вивчення певних тем програми або реалізувати відповідно до запитів учнів.

Програма є орієнтованою і може бути частково зміненою в залежності від бажань та інтересів учнів, матеріально-технічної бази навчального закладу та досвіду керівник гуртка.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

Назва теми

Кількість годин

Теоретичні заняття

Практичні заняття

Усього

1.

Вступ

1

 

1

2.

Тема 1. Основні поняття про поробки із пластикової тари

2

 

2

Поняття про поробки з пластикової тари

Матеріали, які використовують для поробок з пластикової тари

Види пластикової тари

Правила безпеки. Санітарно-гігієнічні вимоги та організація робочого місця

Інструменти для обробки пластикової тари

Види технік обробки пластикової тари

3.

Екскурсія

1

1

2

4.

Тема 2. Технологія виготовлення поробок технікою різблення

 

12

12

Технологія виготовлення різдвяного вінка

2

2

Технологія виготовлення кролика

4

4

Технологія виготовлення світильника

6

6

5.

Тема 3. Технологія виготовлення поробок технікою плетення

 

12

12

Технологія виготовлення вази

2

2

Технологія виготовлення фіранки – ширми

4

4

Технологія виготовлення корзинки

6

6

6.

Тема 4. Технологія виготовлення поробок гарячою технікою

 

12

12

Технологія виготовлення шишки

2

2

Технологія виготовлення панно

4

4

Технологія виготовлення троянди

6

6

7.

Тема 5. Технологія виготовлення поробок технікою використання допоміжних засобів

 

8

8

Технологія виготовлення літака

2

2

Технологія виготовлення браслету

2

2

Технологія виготовлення пінгвіна

4

4

8.

Творчий проект

1

16

17

9.

Підсумкове заняття

 

1

1

 

Резерв часу

 

 

3

   

Разом                                                                     

5

62

70

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

 

1.Вступ (1 год.)

Мета та зміст роботи гуртка. Програма роботи гуртка. Організаційні питання. Знайомство з групою. Види декоративно-ужиткового мистецтва.

2 Основні поняття про поробки із пластикової тари ( 2 год.)

Теоретична частина: Особливості поробок із пластикової тари. Специфіка та призначення поробок із пластикової тари. Розподіл матеріалів для поробок з пластикової тари. Пластиковий посуд: різновиди і призначення. Інтернаціональне маркування пластику. Інструменти для обробки пластикової та їх призначення. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги. Надання першої медичної допомоги у випадку травмування.

Практична частина: Ознайомлення із матеріалами та інструментами для обробки пластикової тари. Організація робочого місця.

3 Екскурсія ( 2 год.)

  •                  відвідування краєзнавчих, історичних музеїв;
  •                  зустрічі з народними майстрами;

4 Технологія виготовлення поробок технікою різьблення ( 12 год.)

Практична частина: Виготовлення різдвяного вінка технікою різьблення. Виготовлення кролика технікою різьблення. Виготовлення світильника технікою різьблення

5 Технологія виготовлення поробок технікою плетення ( 12 год.)

Практична частина: Виготовлення вази технікою плетення. Виготовлення фіранки – ширми технікою плетення. Виготовлення корзинки технікою плетення.

6 Технологія виготовлення поробок гарячою технікою ( 12 год.)

Практична частина: Виготовлення шишки гарячою технікою. Виготовлення панно гарячою технікою. Виготовлення троянди гарячою технікою.

7 Технологія виготовлення поробок технікою використання допоміжних засобів ( 8 год.)

Практична частина: Виготовлення літака технікою використання допоміжних засобів. Виготовлення браслету технікою використання допоміжних засобів. Виготовлення пінгвіна технікою використання допоміжних засобів.

8 Творчий проект ( 17 год.)

Виготовлення виробу із орієнтованого переліку об’єктів за власним задумом.

9 Підсумкове заняття (1 год.)

Оформлення та підготовка робіт для виставки.

 

Орієнтовний перелік об’єктів праці

 

Різдвяний вінок; Кролик; Світильник; Фіранка-ширма; Ваза; Корзинка; Шишка; Панно; Троянда; Літак; Браслет; Пінгвін; Сумка; Пенал.

 

Орієнтовний перелік МТЗ

Матеріали

1. Клей ПВА, силіконовий

2. Фарби гуашеві

3. Кольоровий картон

4. Папір для малювання

5. Гудзики

6. Бісер

 

Інструменти та приладдя

1. Ножиці побутові

2. Лінійка

3. Пензлі різних розмірів з штучних матеріалів

4. Ніж канцелярський

5. Палітра пластмасова

6. Дріт мідний

7. Свічка і сірники

8. Рушник

Прогнозований результат

 

Учні мають знати:

  •                  поняття про поробки з пластикової тари;
  •                  матеріали, які використовують для поробок з пластикової тари;
  •                  властивості матеріалів, які будуть використовуватися під час роботи;
  •                  види пластикової тари;
  •                  правила техніки безпеки та надання першої медичної допомоги у випадку травмування;
  •                  інструменти для обробки пластикової тари
  •                  види технік обробки пластикової тари
  •                  технологію та послідовність виготовлення виробу за власним задумом.

 

Учні мають вміти:

  •                  характеризувати техніки виготовлення поробок із пластикової тари;
  •                  організовувати робоче місце;
  •                  добирати основні матеріали та інструменти залежно від виду техніки виготовлення поробок із пластикової тари;
  •                  виготовляти виріб із орієнтованого переліку об’єктів за власним задумом;
  •                  дотримуватися правил культури в самостійній та спільній роботі;
  •                  працювати як самостійно, так і в колективі;
  •                  вносити пропозиції щодо удосконалення аналогічних зразків;
  •                  застосовувати одержані знання для створення власних творів мистецтв;
  •                  адекватно оцінювати власні вироби й результати праці інших учнів.

Післямова

Тепер ви знаєте, щоб здивувати всіх ви можете зробити що-небудь незвичайне з пластикових пляшок. Крім того, це - відмінний спосіб боротьби за чистоту навколишнього середовища.

Як ви вже зрозуміли, вироби з пластикових пляшок створюються досить просто. Майстер-клас з покроковим описом можна знайти в будь-яких джерелах. А можна проявити фантазію і зробити все самостійно. Виготовлення виробів з пластикових пляшок - це відмінне хобі! У цього заняття безліч плюсів. Коли в одній справі поєднується малозатратність, а в кінцевому результаті виходить ефектний продукт, це і є високий ККД (коефіцієнт корисної дії) в чистому вигляді. До того ж пластикові пляшки - це такий непотрібний предмет, який, як відомо, постійно викидається. Тому порожня пластикова пляшка може бути використовувати дуже і дуже креативно!

Було дуже багато сказано про всілякої користь виробів, в тому числі і з пластикових пляшок, але справжній ефект ви зможете відчути тільки тоді, коли зважитеся і спробуєте зайняти себе виготовленням поробок з пластикових пляшок. Багато хто погодиться з тим, що сувеніри, які створені самостійно, а особливо - руками дітей, стають найдорожчими і коханими, довго і з любов'ю зберігаються роками на найпочесніших місцях.

Напередодні будь-якого свята всі зайняті пошуком подарунків, і бажано оригінальних. Можна, звичайно, докласти великих зусиль, чималі гроші і все ж знайти що-небудь. Але можна просто підключити свою фантазію, умілі руки і заздалегідь підготуватися до свята, тільки тоді вийдуть прекрасні подарунки, зроблені своїми руками. А один з найприємніших моментів - те, що такий подарунок буде абсолютно неповторним і в єдиному екземплярі, дизайнерська річ, як не крути. Ось так легко і з користю ви можете відчути себе великим дизайнером.

Зауважимо, що поробки з пляшок відрізняються, по-перше, витонченістю і незвичністю, а по-друге, простотою виготовлення. А які тільки можна зробити різноманітні сувеніри і неповторні подарунки! Із пляшки можна зробити дивовижних ляльок, які будуть зовсім як живі, а це особливо сподобається цінителям унікальних штучок, люблячим обставляти свій будинок рідкісними речами. Як це не дивно звучить, але саме за допомогою неабияких пляшок можна створити воістину унікальний витвір мистецтва.

Винахідливість - чільна риса людини з творчим складом розуму. Який великий вибір відкривається перед людиною, яка тільки вирішила зайнятися хенд-мейдом. Вибір чекає непростий, але пляшки все одно лідирують, тому що витрати мінімальні. Ніхто не захоче витратити багато коштів на сировину, а потім виявиться, що це вам не підходить. А ось створенням виробів з пляшок всі починають займатися охоче, з цікавістю, тому що тут і ніяких колосальних вкладень не потрібно, і чудовий результат не змусить себе довго чекати.

При наявності художнього смаку і креативного підходу дорослі часто створюють вироби, не тільки цікаві, але і викликають загальне захоплення. Безсумнівно те, що такі роботи приковують погляди і не залишають байдужими нікого з тих, кому потрапляють на очі. Подібне можна зустріти на урочистих виставках-ярмарках. Зрозуміло, що роботи подібного рівня відмінно продаються і мають колосальний успіх. А пояснити це дуже легко - в сучасному світі електроніки і погоні за різними матеріальними благами люди не встигають робити щось крім повсякдених турбот, але мати в будинку щось красиве, ексклюзивне і зроблене руками людини дуже хочеться всім. Оскільки у самих часу немає на подібну роботу, от і готові люди купувати такі авторські речі, виготовлені вручну в наше століття технологій.

Подібні роботи виставляють на веб-сайтах і продають через інтернет-магазин, бо це дивно зручно і зовсім не затратно. У кожному разі, які б не були ваші плани, спробуйте зробити саморобку з пляшки, адже це нічого вам не буде коштувати, а настрій покращиться просто як за помахом чарівної палички. Спробуйте і побачите самі! А ми бажаємо вам успіху і якомога більше нових звершень і море нових ідей!

 

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1294903764_retro-floral-patterns.jpg

Словник термінів

Поробки – це вироби, звичні подарунки зробленні власними руками у стилі хенд-мейд. Слово handmade або hand made з англійської означає рукоділля, презенти ручної роботи і все те, що зроблено руками. Власне кажучи, це речі, в які вкладено уяву, душевні і творчі сили творця, його настрій і частинки душі.

Пластик, або пластмаса – це особливий матеріал, створений з хімічних сполук - полімерів. Якщо говорити науковою мовою, то пластмаса - «це органічна матерія, основою якої є штучні або природні високомолекулярні сполуки». Саме слово «пластмаса» з'явилася в нашому лексиконі дуже давно. З тих пір як виробництво синтетичних високомолекулярних сполук стало швидко збільшуватися, назва «пластмаса» закріпилося за матеріалами, одержуваними на базі органічних високомолекулярних сполук і володіють такими якостями, як фортеця, прозорість, гнучкість та ін.

Тара пластикова – це вид упаковки, що виготовляється з пластмаси, поліетилену та пластику різних розмірів і форм. Тара пластикова – це високоякісна продукція, яка необхідна для сучасної торгівлі.

Пляшка – це тара для довгого зберігання рідин, великий резервуар переважно циліндричної форми і з вузьким горлом, який закривається корком. Величезні пляшки часто називаються бутлями.

Ножиці інструмент, який складається з наступних частин – 2 кінці, 2 кільця, 2 з'єднувальні елементи з отворами та з'єднувальний болтик з гайкою

Канцелярський ніж – маленький ножик, найчастіше зроблений з пластмаси зі змінним сталевим лезом, що висувається.

Шило – це товста голка з рукояткою.

Сірники, запальничка, свічка – джерело відкритого вогню.

Плетінняремесло з виготовлення доморобних господарсько-побутових та художніх виробів з різноманітної еластичної сировини. В Україні має багаті й давні традиції, особливо на Поліссі.

Різблення – мистецтво художнього різання.

Кошик – ємність різного виду, сплетена з прутів, з стебел, соломи, кори, коріння та інш.

Фіранка – шматок тканини або тюлю, яким запинають вікно, двері тощо; занавіска. Фіранка – невеличкі засклені дверцята у вікні для провітрювання приміщення.каменю або металу.

Ваза – посудина витонченої форми, з мальовничими або ліпними прикрасами, виготовлена із глини, фарфору.

Світильник – це прилад для розподілу, фільтрації і перетворення світла від лампи або ламп, що включають необхідні компоненти для їхнього захисту, кріплення і постачання електроенергією.

Люстра – підвісний освітлювальний прилад на декілька джерел світла з декоративно оформленої арматурою для загального освітлення приміщень.

Помпон (фр. ротре – пишність, ошатність, англ. pom-роп, pom-pom) – кулеобразна прикраса з ниток. Помпони можуть бути різних розмірів та кольору, виготовлені з різних матеріалів, наприклад, бавовни, шерсті, паперу та інших матеріалів. Помпони – прекрасний матеріал для виготовлення іграшок та сувенірів.

Літак (аероплан) – літальний апарат важчий за повітря для польотів в атмосфері за допомогою двигуна і нерухомих крил (крила).

Браслет – бранзолєта, прикраса, що одягалася на кінцівку, як правило, на руку — на зап'ястя, чи над ліктем. Відома з неолітичних часів. У стародавній Русі браслети носилися поверх довгих рукавів сорочки.

Панно (фр. panneau, від лат. pannus – шматок тканини) – частина поверхні стіни, стелі, дверей, обмежена рамкою і заповнена живописом, мозаїкою або скульптурним рельєфом.

 

F:\дипломна переробляна\орнаменти\1294903764_retro-floral-patterns.jpg


Перелік використаних джерел

 

  1.                  Абажур - ананас з пластикових ложок і пляшки. http://womensuk.blogspot.com/2014/05/blog-post_893.html
  2.                  Браслет ”Утренний бриз” с основой из пластиковой бутылки и декором из пуговиц (електронний ресурс) / Режим доступу http://tkalez.com/chudesa-iz-vsego/zhenskie-ukrasheniya-braslet-utrennij-briz (Дата звернення 09.03.15)
  3.                  Букетик у вазі з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.kidmade.com.ua/ukr/article/byketik-y-vazi-z-plastikovih-pljashok.html (Дата звернення 09.03.15)
  4.                  Васильки и ромашки из пластиковых бутылок. Мастер-класс (електронний ресурс) / Режим доступу http://masterica.maxiwebsite.ru/2011/08/васильки-и-ромашки-из-пластиковых-бут/ (Дата звернення 09.03.15)
  5.                  Використання пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://ecopravo.lviv.ua/ideas/vikoristannya-plastikovih-plyashok/ (Дата звернення 09.04.15).
  6.                  Вироби з вінілових платівок (електронний ресурс) / Режим доступу http://cv-potolok.net.ua/svoimi-rukami/6039-virobi-z-vnlovih-platvok.html (Дата звернення 09.03.15)
  7.                  Вироби з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://svitup.com/svoyimyrukamy/289-virobi-z-plastikovih-plyashok.html (Дата звернення 15.01.15).
  8.                  Вироби з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.liveinternet.ru/users/5127545/post351997726/ (Дата звернення 02.03.15).
  9.                  Вироби з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.radugamaster.ru/index.php/obustrojstvo-doma/461-2014-05-13-08-24-04 (Дата звернення 05.03.15).
  10.              Вироби з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://stranamasterov.ru/node/585279?tid=451 (Дата звернення 05.03.15).
  11.              Вироби з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.liveinternet.ru/users/5127545/post338788152/ (Дата звернення 09.03.15).
  12.              Вироби з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://doshkilniatko.net/vyroby-z-plastykovyh-plyashok/ (Дата звернення 09.04.15).
  13.              Вироби із пластикових виделок http://www.liveinternet.ru/users/uli756/rubric/3866561/
  14.              Викидаєте пластикові пляшки? А даремно! (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.liveinternet.ru/users/5066230/post286769930/ (Дата звернення 09.03.15)
  15.              Гиацинт из пластиковых бутылок.Мастер класс. (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.liveinternet.ru/users/5127545/post351997726/ (Дата звернення 09.04.15).
  16.              Дати друге життя сміттю: усе можливо, якщо захотіти (електронний ресурс) / Режим доступу http://infomalin.biz/blog/44/entry/295/ (Дата звернення 09.04.15).
  17.              Для чого потрібні корки від пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://antydoza.com.ua/zhyttya/korysni-porady/479.html (Дата звернення 09.04.15).
  18.              Екологічне виховання (електронний ресурс) / Режим доступу http://gruzkanschdz.klasna.com/uk/site/ekologichne-vikhovannya.html (Дата звернення 09.04.15).
  19.              Екологічні поради (електронний ресурс) / Режим доступу http://eco.leopolis.eu/eco_poradu.html (Дата звернення 09.04.15).
  20.              Ширма (електронний ресурс) / Режим доступу http://dnevnikdosuga.ru/post205042527/ (Дата звернення 11.03.15).
  21.              Збирання та утилізація відходів (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.ecovillage.in.ua/index.php/waste.html (Дата звернення 09.04.15).
  22.              Из пластиковых бутылок(електронний ресурс) / Режим доступу http://www.liveinternet.ru/users/5127545/rubric/4507373/page6.html (Дата звернення 09.04.15).
  23.              Іграшки з помпонів (електронний ресурс) / Режим доступу http://poradumo.pp.ua/svoimu-rukamu/33751-ovechka-z-pomponv-svoyimi-rukami.html (Дата звернення 09.03.15)
  24.              Історія виникнення браслета (електронний ресурс) / Режим доступу http://jinka.com.ua/categories/309/articles/855.htm (Дата звернення 09.04.15).
  25.              Квіти з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://svitup.com/svoyimy-rukamy/198-kviti-z-plastikovih-plyashok.html (Дата звернення 09.04.15).
  26.              Королівський павлинохвостый голуб з пластикових пляшок http://uaidea.blogspot.com/2014/12/blog-post_758.html (Дата звернення 09.04.15).
  27.              Красиві вироби з пляшок в домашніх умовах (електронний ресурс) / Режим доступу http://zrobusam.com.ua/samorob/332-virobi-z-plyashok-svoyimi-rukami-krasa-z-nepotrbnogo-materalu.html (Дата звернення 09.04.15).
  28.              Кролик із пакетів (електронний ресурс) / Режим доступу http://stranamasterov.ru/node/124977?tid=451 (Дата звернення 09.03.15).
  29.              Літак (електронний ресурс) / Режим доступу http://uk.wikipedia.org/wiki/Літак (Дата звернення 09.04.15).
  30.              Лучшие поделки из пластиковых бутылок / Т.Б. Ткаченко. – М: Владис, 2013. – 64с.
  31.              Мастер-класс: Шишки из пластиковых бутылок (електронний ресурс) / Режим доступу https://www.mastera-rukodeliya.ru/raznoe/iz-plastika/2351-shishki-iz-plastik-but.html (Дата звернення 09.03.15)
  32.              На що повинна бути схожа сучасна ваза? (електронний ресурс) / Режим доступу http://cikavo.com/tags/15/дизайну.html (Дата звернення 09.04.15).
  33.              Огорожа з кришок від пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу https://vk.com/wall-29342254_96469 (Дата звернення 09.04.15).
  34.              Перша пластикова пляшка (електронний ресурс) / Режим доступу: http://newecolife.com.ua/news/123-persha-plastikova-plyashka.html (дата звернення: 1.04.2014).
  35.              Пінгвіни (електронний ресурс) / Режим доступу http://dovidka.biz.ua/nadryad-pingvini/ (Дата звернення 09.04.15).
  36.              Пластикова пляшка (електронний ресурс) / Режим доступу  http://uk.wikipedia.org/wiki/Пластикова_пляшка(дата звернення: 1.04.2014).
  37.              Плетение из полосок от пластиковых бутылок (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.liveinternet.ru/users/nat-alka/rubric/2921994/ (Дата звернення 09.04.15).
  38.              Плетение из полосок от пластиковых бутылок. (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.domstoy.ru/publ/landshaft/idei_dlja_sada/podelki_iz_plastikovykh_butylok_volshebnoe_derevo/70-1-0-1204 (Дата звернення 20.03.15).
  39.              Плетіння з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу  http://www.liveinternet.ru/users/anatolna/post94660513/ (Дата звернення 09.04.15).
  40.              Поделки из пластиковых бутылок / В.Б. Зайцев. – М.: РИПОЛ класик, 2012. – 16 с.
  41.              Поделки из пластиковых бутылок / В.Н. Преображенская. – М.: Рипол-Классик, 2014. – 256 с.
  42.              Поделки из пластиковых бутылок : пошаговые мастер-классы / А. Зайцева. – Москва : Эксмо, 2015. – 64 с. : ил. – (Азбука рукоделия).
  43.              Поделки из пластиковых бутылок. Декоративные бутылки/ А. Боровик. – М.: РИПОЛ класик, 2014. – 640 с.
  44.              Поделки из пластиковых бутылок. Красивые вещи своими руками/ Т.Т. Ткаченко – М: Владис, 2013. – 192с.
  45.              Поделки из пластиковых бутылок/ Л. В. Янковская – М: Энтраст Трейдинг, 2014. – 256 с.
  46.              Поделки из пластиковых бутылок: волшебное дерево (електронний ресурс) / Режим доступу http://www.domstoy.ru/publ/landshaft/idei_dlja_sada/podelki_iz_plastikovykh_butylok_volshebnoe_derevo/70-1-0-1204 (Дата звернення 14.01.15).
  47.              Полезный мусор (електронний ресурс) / Режим доступу  http://sdelaisam.pp.ua/trash/1128-.html (дата звернення: 1.04.2014).
  48.              Попугайчик МК (електронний ресурс) / Режим доступу http://stranamasterov.ru/node/549977 (Дата звернення 09.04.15).
  49.              Поробки з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу  http://translate.google.com.ua/translate?hl=uk&prev=search&sl=en&u=http://krokotak.com/&sandbox=0&usg=ALkJrhhORNoHiVr0XaEWTqQ1-V-fXdjPng (Дата звернення 09.04.15).
  50.              Поросята, жаби та інші вироби з пластикових пляшок (електронний ресурс) / Режим доступу http://poradumo.pp.ua/svoimu-rukamu/19908-virobi-z-plastikovih-plyashok-porosyatazhabiyizhachokslon-bdzholi.html (Дата звернення 09.04.15).

 

 

 

 

 

 


 

 

 

docx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
20153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку