Портфоліо вчителя Вишневської Олени Сергіївни

Про матеріал
Портфоліо вчителя початкових класів. Доля моїх школярів, складеться по різному, що чекає їх у майбутньому я не знаю, але хочу, щоб роки в початковій школі були щасливим спогадом та впевненим стартом в житті. Виховати відповідальність, працьовитість, повагу до інших, не ламаючи при цьому індивідуальності, можна тільки поважаючи й цінуючи кожну дитину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Портфоліовчителя початкових класів. Вишневська Олена Сергіївна

Номер слайду 2

Три шляхи ведуть до знань:шлях роздумів – це шлях найбільш благородний,шлях наслідування – це шлях найбільш легкий ішлях досвіду – це шлях найбільш гіркий. Конфуцій

Номер слайду 3

ПОРТФОЛІО ВЧИТЕЛЯ –ЦЕ…П-педагогічні інноваціїО-освітні маршрути. Р-робота над собою. Т-технології навчання. Ф -фіксування результататів. О-оцінка власних досягнень. Л-любов до професіїІ-імпульс до активностіО-об’єктивний погляд на себе

Номер слайду 4

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІОСВІТА: Вища. СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: Вчитель початкових класів. КАТЕГОРІЯ: Спеціаліст вищої категорії. ПЕДАГОГІЧНИЙ СТАЖ РОБОТИ: 24 роки.

Номер слайду 5

САМООСВІТА

Номер слайду 6

Мої досягнення

Номер слайду 7

ДИТИНА-ЦЕ СОНЦЕ!Дитина – це сонце, навколо якого мають обертатися всі засоби навчання. Учитель повинен створювати лиш атмосферу, в якій дитина має можливість висловлюватись. Ш. Амонашвілі

Номер слайду 8

ПЕДАГОГІЧНЕ КРЕДО: «Ніколи не навчай дитину так як навчали тебе, тому що вона народжена в інший час, в інших умовах і житиме по іншому.». ТВОРЧЕ КРЕДО: Навчаючи інших, вчитись самій. В житті все робити з любов’ю. За кожний мій вчинок, щоб діти могли. Згадати мене добрим словом. ЖИТТЄВЕ КРЕДО:«Любити життя і цінувати кожну його хвилинку". КРЕДО

Номер слайду 9

МЕТА МОЄЇ РОБОТИ«Головне-навчити дітей мислити» Б. Брехт Моє бажання, щоб дітям було цікаво, зрозуміло, корисно,знадобилося у житті. Ставлю мету створити ситуацію успіху для кожної дитини. Мрію про атмосферу доброзичливості на уроці, яка необхідна для продуктивної праці. Хочу зацікавити, здивувати,відчути успіх, віру в свої сили,створити гарний настрій,навчити дітей цінувати і любити життя, природу, свою Батьківщину.

Номер слайду 10

МОЇ ПЕДАГОГІЧНІ ЦІЛІСтворити оптимальні умови для розвитку дитини. Сприяти самореалізації кожної особистості. Стати для дітей другом,відкрити багатство їх душ.

Номер слайду 11

ОСВІТА-НАЙПОТУЖНІША ЗБРОЯ, АБИ ЗМІНИТИ СВІТ!Нельсон Манделла

Номер слайду 12

Чому я обрала саме цей життєвий шлях? Вважаю, що саме ця професія включає в собі творчість, креативність, живе спілкування, зворотній зв’язок, щирість, відповідальність та щирі емоції. Впевнена, що учитель – це той, хто прийшов до школи за покликом душі, з любов’ю до дітей та відкритим серцем, готовий розвиватися та змінюватися.

Номер слайду 13

Науково-методична проблема, над якою я працюю«Іноваційно – педагогічні технології, інтерактивні методи навчання та їх викоистання в НУШ.»

Номер слайду 14

АКТУАЛЬНІСТЬЖиття висунуло новий суспільний запит на розвиток творчої особистості школяра . Наскільки наші діти будуть адаптованими до соціального середовища, здатними оперативно приймати правильне рішення в нестандартних ситуаціях, вмітимуть контролювати і аналізувати свою власну діяльність, залежить насамперед від школи.Інтерактивні методи ̶ способи навчання, у процесі яких учні і вчитель перебувають у режимі бесіди, діалогу між собою. Це співпраця, взаємонавчання: вчитель – учень, учень – учень. При цьому вчитель і учень – рівноправні, рівнозначні суб'єкти навчання.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Принципи сучасних інноваційних технологій:

Номер слайду 17

Мета інноваційних технологій: Мотивувати до навчання. Зробити освітній процес цікавим для учнів. Навчати працювати в активній взаємодії з іншими. Розвивати здатність до рефлексії та самооцінки. Стимулювати ініціативу. Розвивати творчі здібності. Створити умови для самореалізації кожної особистості. Формувати компетенції, а не лише допомогти учням початкової школи здобути знання.

Номер слайду 18

МЕТОЮ ІНТЕРАКТИВНОЇ ВЗЄМОДІЇ Є:1. Створення умов для залучення всіх учасників до процесу пізнання.2. Надання можливості кожному слухачеві розуміти і рефлексувати з приводу того, що він знає і думає.3. Створення атмосфери співпраці, взаємодії, кооперації.4. Забезпечення комфортних умов навчання, які б викликали у кожного слухача відчуття успішності, інтелектуальної спроможності, захищеності, значущості.5. Продуктивне навчання, постійний взаємозв’язок з життям, предметом діяльності здобувачів освіти, застосуванням отриманих знань у практичній діяльності та повсякденні.

Номер слайду 19

ВАЖЛИВО НА УРОКАХ СТВОРЮВАТИ СИТУАЦІЮ УСПІХУ, ЩОБ ДАТИ ЗМОГУКОЖНОМУ УЧНЕВІ РОЗКРИТИСЯ ПОВНІСТЮ. ДЛЯ ЦЬОГО НЕОБХІДНО:1. Зняти страх («Це просто», «Це легко», «Не вийшло – нічого страшного, попрацюєш – і обов’язково вийде»).2. Надати приховану допомогу («Я вважаю, що краще б почати з цього…», «Мені здається, що основне тут…»).3. Уміти авансувати особу («У тебе все вийде»).4. Використовувати прийоми персональної винятковості («Саме ти…»).5. Дати оцінку результату («Ти це добре зробив», «Ось тепер вийшло чудово»)

Номер слайду 20

Організація навчання з використанням інтерактивних методів передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблем на основі аналізу обставин та відповідної ситуації тощо.

Номер слайду 21

Інтерактивні форми організації навчальної діяльності які я використовую НА СВОЇХ УРОКАХКЕЙС-ТЕХНОЛОГІЯ Кейс-метод (від англ. саsе studу – вивчення ситуації - випадок), відомий у вітчизняній освіті як метод ситуативного навчання на конкретних прикладах), дає змогу наблизити процес навчання до реальної практичної діяльності учнів. Суть методу досить проста: для організації навчання використовується опис конкретних ситуацій. Учням пропонують осмислити реальну життєву ситуацію, опис якої одночасно відбиває не тільки будь-які практичні проблеми, а і актуалізує певний комплекс знань, які необхідно засвоїти при вивченні даної проблеми. При цьому сама проблема не має однозначних рішень.

Номер слайду 22

СЕНКАНСенкан допомагає узагальнити інформацію, формулювати щось складне декількома словами. Як правило, на його написання багато часу не потрібно, його пишуть кілька хвилин. При роботі з даним прийомом вчитель вирішує відразу безліч найважливіших завдань: вивчений на занятті матеріал набуває якогось емоційного забарвлення, що сприяє його глибшому засвоєнню, відпрацьовуються знання про частини мови, знання про речення, уміння дотримуватись певної інтонації, значно активізується словниковий запас дітей, удосконалюється навик використання в мові синонімів, антонімів, активізується і розвивається розумова діяльність, удосконалюється уміння висловлювати власне відношення до чого-небудь.

Номер слайду 23

Технологія "Асоціативний Кущ" Найбільше цю технологію використовую на уроках читання і української мови. Визначаю тему одним словом, а учні згадують все, що виникає в пам’яті стосовно цього слова. Спочатку виникають найстійкіші асоціації, потім другорядні. Я, або учень фіксуємо відповіді у вигляді своєрідного «куща», який поступово зростає. Цей метод універсальний на всіх етапах уроку, зокрема під час активізації, в основній частині, як засіб перевірки знань. Визначаю тему одним словом, а учні згадують все, що виникає в пам’яті стосовно цього слова. Спочатку виникають найстійкіші асоціації, потім другорядні.

Номер слайду 24

РОМАШКА БЛУМАМетод доречно використати у вступній частині уроку, коли учні формулюють запитання до нової теми, оголошеної вчителем, а потім шукають на них відповіді, використовуючи матеріал підручника або інших джерел інформації. В основній частині уроку ромашка використовується після першого знайомства з темою для осмислення нової інформації, її систематизації. Ромашку вчитель виготовляє (або малює на дошці) попередньо таким чином, щоб вона була достатнього розміру, щоб всім учням було видно, що написано на її пелюстках. Саме на них вчитель пише запитальні слова, спираючись на які учні формулюють запитання до теми. Під час використання учні можуть «відривати» пелюстки, дарувати одне одному.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

КРІСЛО АВТОРАМетод несе в собі реалізацію підвищення самооцінки учнів.

Номер слайду 27

Стратегія «Порушена послідовність»1)Учням пропонується кілька речень з тексту, записаних у порушеній послідовності.2)Учнів об’єднують у групи. Кожна група повинна запропонувати свою послідовність поданих речень. Результат фіксується у зошитах.3) Читання тексту і перевірка результатів.4) Обговорення.

Номер слайду 28

Прийом (фішбоун)

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Стратегія «Кероване читання з передбаченням»

Номер слайду 31

СТОРІТЕЛІНГ Сторітеллінг - це спосіб передачі інформації через розповідання історій.«ПЕРЕВЕРНУТЕ НАВЧАННЯ» Перевернуте навчання — це форма активного навчання, яка дозволяє «перевернути» звичний процес навчання таким чином: домашнім завданням для учнів є перегляд відповідних відео фрагментів з навчальним матеріалом наступного уроку, учні самостійно проходять теоретичний матеріал, а у класі час використовується на виконання практичних завдань. Технологія STEMSTEM — це абревіатура зі слів: Science (наука)Technology (технології)Engineering (інженерія)Mathematics (математика). Це напрям в освіті, при якому в навчальних програмах посилюється природничо-науковий компонент + інноваційні технології.

Номер слайду 32

Навчальна та ігрова мета уроків-квестів. Розробляючи навчальну та ігрову мету уроків-квестів вчитель знімає протиріччя між вимогами навчальної програми та бажаннями учнів. Навчальна мета спонукає до вибору завдань з теми навчальної програми. Ігрова мета спрямовує вчителя добирати такі форми представлення навчальних завдань, які б викликали зацікавленість учнів, стимулювали прагнення виконувати завдання та отримати результат-сюрприз.

Номер слайду 33

Технологія «Кольорові капелюхи» 6 капелюхів мислення Едварда Де Боно. Метод «Шість капелюхів» – це психологічна рольова гра, сенс якої полягає в тому, щоб розглянути одну і ту ж проблемну ситуацію з 6 незалежних одна від одної точок зору. Це дозволяє сформувати найбільш повне уявлення про предмет дискусії та на логічному й емоційному рівнях оцінити переваги і недоліки

Номер слайду 34

LEGOКубики LEGO або «шість цеглинок» - це практичний інструмент та дієвий засіб, який дає змогу реалізовувати ігрові та діяльнісні методи навчання в початковій школі .

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Моя сьогоднішня праця – створити в класі атмосферу інтелектуального пошуку, творчості, учити дітей розуміти і вирішувати проблеми; надати дітям можливість щоденно відчувати радість від пізнання і творчої діяльності. Доля моїх школярів, складеться по різному, що чекає їх у майбутньому я не знаю, але хочу, щоб роки в початковій школі були щасливим спогадом та впевненим стартом в житті. Виховати відповідальність, працьовитість, повагу до інших, не ламаючи при цьому індивідуальності, можна тільки поважаючи й цінуючи кожну дитину. Велику увагу приділяю організації дитячого колективу, формуванню в учнів бажання і уміння здобувати знання, ставитися до навчання як до серйозної , відповідальної та наполегливої справи. Радість і захоплення викликає у дітей підготовка до різних подій: пошук цікавої інформації, гарних пісень, віршів. Ця робота допомагає в самореалізації кожній дитині.

Номер слайду 38

Методи створення позитивної мотивації навчання. Емоційні:заохочення;навчально-пізнавальна гра;створення ситуації успіху…Пізнавальні:створення проблемної ситуації;спонукання до пошуку алгоритмів рішень;виконання творчих завдань…Вольові:інформація про результати навчання;формування відповідальності;прогнозування майбутньої діяльності…Соціальні:розвиток бажання бути корисним;створення ситуації взаємодопомоги;зацікавленість у результатах колективної праці…rrrrr

Номер слайду 39

Сьогодні я дотримуюсь таких принципів:• Утвердження всіма засобами цінності і гідності дитячої особистості, врахування її потреб, можливостей і пізнавальних інтересів;• Відродження України неможливе без оновлення школи;• Ми повинні перейти до початкової школи, яка орієнтує на введення особистісно орієнтованої системи навчання з використанням інноваційних методів навчання; • Ми маємо будувати свою педагогічну діяльність на приорітетах гуманних ідей демократизації та гуманної педагогіки; • У сучасних умовах розвитку системи освіти необхідно впроваджувати ефективні інновації у традиційну класно-урочну систему, а також шукати нові форми організації поза її межами.

Номер слайду 40

Три кроки до успіхуrrrrr

Номер слайду 41

Вчитель – це професія, яка включає в себе не тільки роботу з дітьми, а й з їхніми батьками. фото

Номер слайду 42

Номер слайду 43

НАШІ БУДНІ І СВЯТАфото

Номер слайду 44

Однією з найважливіших особливостей творчості педагога є те, що об’єкт його праці – дитина – постійно мінлива, завжди нова, сьогодні не та, що вчора. Наша праця – формування людини, – і це накладає на нас особливу, ні з чим не порівнянну відповідальність. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 45

«Зібратися разом – це початок, триматися разом – це прогрес, працювати разом – це успіх!». Генрі Форд

Номер слайду 46

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
15 березня 2023
Переглядів
348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку