Порушення зору у дітей: як запобігти?

Про матеріал
Матеріал містить практичні поради та вправи, спрямовані на збереження зору першачків.
Перегляд файлу

               Порушення зору у дітей: як запобігти?

Протягом перших десяти років життя дитини йде інтенсивний розвиток його органів зору. У цей період очі особливо схильні до негативного впливу численних факторів, таких як підвищення навантаження (комп'ютер, читання, телевізор), травми, інфекції, несприятлива екологія, і багатьох інших. Як же можна допомогти формуючому дитячому організму, протистояти подібному впливу зовнішнього середовища і запобігти порушенню зору у малюка?

 • Будь-яка рухова активність допомагає очам малюка краще працювати. Стимулюйте дитину більше бігати, стрибати, грати в рухливі ігри. Заняття спортом теж підуть йому на користь.

 • Обов'язково стежте за поставою дитини. Адже якщо дитина сидить з "кривою" спиною, у нього порушується кровопостачання головного мозку, яке, в свою чергу, провокує проблеми із зором.

 • Не допускайте, щоб дитина, не відриваючись, сиділа перед телевізором або комп'ютером. Сидіти перед екраном найкраще не збоку, а прямо навпроти. Не можна також дивитися телевізор у темній кімнаті, так як око змушене буде постійно змінювати фокус і перенапружуватися, адаптуючись до світла.

 • Регулярно проводьте з дитиною гімнастику для очей.

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

 

Гімнастика для очей

Зорова гімнастика - одна з ефективних профілактичних заходів. Як і будь-яка інша профілактика, вона вимагає регулярних занять і дотримання всіх запропонованих правил. Вправи для дитячих очей слід виконувати протягом 7-8 хвилин до і після занять або роботи за комп'ютером. Вправи для розслаблення очей будуть дані нижче.

 Пальмінг. Сядьте прямо, розслабтеся. Прикрийте очі таким чином: середина долоні правої руки повинна знаходитися напроти правого ока, те ж саме з лівою рукою. Долоні повинні лежати м'яко, не потрібно з силою притискувати їх до обличчя. Пальці рук можуть перехрещуватися на лобі, можуть розташовуватися поруч - як вам зручніше. Головне, щоб не було "щілок", що пропускають світло. Коли ви в цьому впевнилися, опустіть повіки. У результаті виходить, що ваші очі закриті і, крім того, прикриті долонями рук.

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

Тепер опустіть лікті на стіл. Головне, щоб шия і хребет знаходилися майже на одній прямій лінії. Перевірте, щоб ваше тіло не було напружене, і руки, і спина, і шия повинні бути розслаблені. Дихання має бути спокійним. Вправу можна робити під час навчання, наприклад, на перервах між уроками. Навіть за 10-15 секунд очі вашої дитини встигнуть трохи відпочити. Але, звичайно, буде краще, якщо вправу триватиме довше. Після виконання вправи (особливо якщо ви виконували його досить довго) поступово прочиніть долоні, дайте закритим очам трохи звикнути до світла і лише потім їх відкривайте.

 "Лист носом". Ця вправа спрямована як на те, щоб розслабити м'язи ваших очей, так і на те, щоб розслабити вашу шию. Напруга в цій області порушує правильне харчування очей (інакше кажучи, сповільнюється процес кровопостачання).

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

Вправу можна виконувати і лежачи, і стоячи, але краще всього сидячи. Розслабтеся. Закрийте очі. Уявіть, що кінчик носа - це ручка, якою можна писати (або уявіть, що лінію носа продовжує довга указка-ручка, - все залежить від того, як вам зручніше, головне, щоб ви і ваші очі не напружувалися). Тепер пишіть (або малюйте) в повітрі своєю ручкою. Що саме, не важливо. Напишіть різні букви, назви міст і країн, невеликий лист коханій людині. Намалюйте будиночок з димом з труби (такий, як малювали в дитинстві), просто кружечок або квадратик.

 Основний комплекс вправ для очей

Перед виконанням комплексу сядьте в зручну позу (добре, якщо ви зможете сісти на п'яти на гімнастичному килимку, але можна сісти і на стілець). Випряміть хребет.

Вправа 1. Глибоко і повільно вдихаючи (бажано, животом), подивіться в міжбрів'ї, затримайте очі в цьому положенні на декілька секунд. Повільно видихаючи, поверніть очі в початкове положення і закрийте на кілька секунд. З часом, поступово (не раніше, ніж через 2-3 тижні), затримку у верхньому положенні можна збільшити (через півроку - до декількох хвилин)

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

Вправа 2. Глибоко вдихаючи, подивіться на кінчик носа. Зробіть затримку на кілька секунд і, видихаючи, поверніть очі в початкове положення. Закрийте очі на невеликий час.

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

Вправа 3. Під час  вдиху поволі поверніть очі вправо ("до упору", але без сильного напруги). Не затримуючись, на видиху, поверніть очі в початкове положення. Таким же чином поверніть очі вліво. Спершу виконуйте один цикл, потім два (через два-три тижні) і, зрештою, виконуйте три цикли. Після виконання вправи закрийте очі на кілька секунд.

 

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

Вправа 4. Під час  вдиху подивіться у правий верхній кут (приблизно 45 ° від вертикалі) і, не затримуючись, поверніть очі в початкове положення. Під час наступного вдиху подивіться в нижній лівий кут і на виході поверніть очі в початкове положення. Спершу виконуйте один цикл, потім два (через два-три тижні) і, зрештою, виконуйте три цикли. Після виконання вправи закрийте очі на кілька секунд. Повторити вправи, почавши з лівого верхнього кута.

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

Вправа 5. Вдихаючи, опустити очі вниз і потім повільно повертати їх за годинниковою стрілкою, зупинившись в самій верхній крапці (на 12 годинах). Не затримуючись, почати видих і продовжити поворот очей за годинниковою стрілкою вниз (до 6 годин). Для початку достатньо одного кола, поступово можна довести їх кількість до трьох кіл (через два-три тижні) При цьому потрібно, не затримуючись після першого кола, відразу розпочати другий. Після виконання вправи закрити очі на кілька секунд. Потім зробити цю вправу, повертаючи очі проти годинникової стрілки. На завершення комплексу потрібно зробити пальминг (3-5 хвилин).

 

Нарушение зрения у детей: как предотвратить? Гимнастика для глаз

Вправи для зняття зорового напруження

1. Встаньте вільно, руки вздовж тіла. Підніміть плечі якомога вище. Тримаючи їх у цьому положенні, відведіть назад, по можливості якомога далі і поверніть в початкове положення. Робіть кругові рухи й плечима досить швидко. Повторіть вправи 10 раз.

2. Те ж, що і в впр.1, але в зворотньому напрямку. Підніміть плечі якомога вище і відведіть назад, потім переведіть вперед, опустіть, повернувшись у вихідне положення. Повторіть вправу 10 раз.

3. Опустіть підборіддя на груди, шию розслабте, потім підніміть голову і відкиньте її якомога далі назад. Повторіть вправу 5-6 раз.

4. У положенні сидячи. Опустіть підборіддя на груди, потім плавно поверніть голову ліворуч, відкиньте назад, поверніться у вихідне положення. Повторіть вправу 5-6 раз в одному напрямку і 5-6 раз в іншому.

5. У положенні сидячи. Поверніть голову якомога більше наліво, поверніться у вихідне положення. Поверніть голову якомога більше направо, поверніться у вихідне положення. Повторіть повороти 5-6 раз у повільному темпі. Повторюйте всі вправи регулярно, краще вранці!

docx
Додав(-ла)
Білик Вікторія
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку