Пошуково-дослідницький проект на тему: «Тризуб як офіційний герб Київських князів»

Про матеріал
З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг. Це зображення археологи зустрічали у багатьох пам'ятках культури, датованих першими століттями нашої ери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пошуково-дослідницький проект на тему: «Тризуб як офіційний герб Київських князів»Виконали : студентки 123 групи Мацевич Ганна та Лукомець Анастасія

Номер слайду 2

Частина І Історія тризуба. Як свідчать історичні джерела, східні слов'яни використовували символічні знаки ще в період родоплемінного ладу. Ними могли бути хрест, квадрат, ромб, коло, дещо пізніше – півмісяць,зірки,квіти,зброя, птахи, олені,орли…З початком розкладу роду, виділення з нього общини і сімей, у процесі переходу общинної, а потім і до приватної власності родові емблеми перетворюються спочатку в сімейні, а згодом – в особисті.

Номер слайду 3

З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг. Це зображення археологи зустрічали у багатьох пам'ятках культури, датованих першими століттями нашої ери. Відомий серед народів Сходу і Середземномор'я з найдавніших часів, на українських землях з II ст. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. На багатьох монетах, перснях та пломбах. Тризуб у формі монограми ВОЛЯ на монеті Володимира (Великого) Святославовича

Номер слайду 4

Печатка Святослава Ігоревича. Київ, до 972 р. Тризуб на срібняку Володимира Святославича.Існує близько 40 теорій походження і значення тризуба (зображення атакуючого сокола, якір, символ триєдинства природних стихій – повітря,води і землі тощо). Зокрема, можна погодитися з твердженням дослідникив зарубіжних українознавчих центрів, що тризуб, як первісне обожиювання рибальського знаряддя, а згодом віднесення його до символу влади, міг виникнути в різних народів і в різні часи незалежно.

Номер слайду 5

Частина істориків вважають, що, тризуб – символ сокола або іншого тотема князівського роду. Існує кілька версій, що пояснюють значення знака, але ні одна з версій поки не отримала точного наукового підтвердження. Найбільш відомими, що дійшли до нас знаками-печатками з’явилися знаки Рюриковичів.

Номер слайду 6

Тризуб за часів Київської РусіПерша згадка про знаки в літописах належить до Х ст. Посли київського князя Ігоря при укладенні договору з візантійцями мали свої печатки, що служило символом їх повноважень. За часів Київської Русі тризуб стає великокнязівським знаком. Його зображення відоме з печатки Святослава Ігоревича, де чітко вирізняється князівський знак у вигляді «Ш» - тризуб, відомий вам сьогодні як знак Рюриковичів. Згодом цей знак карбується на монетах великого князя Володимира Святославовича. На них зокрема зображено з одного боку портрет володаря, а з іншого – тризуб і напис «Володимир на столі, а це його серебро»Тризуб можна зустріти на стінах Десятинної церкви, на плитах Успенської церкви у Володимирі-Волинському. Тризуб на монеті Ярослава Мудрого

Номер слайду 7

З часом знак, який представляє власника, перейшов на зображення друку, став вживатися в дипломатичній і торговельній практиці, виступаючи свого роду аналогом вірчої грамоти. Найдавнішою з таких печаток можна вважати друк з двузубцем Святослава Ігоревича.

Номер слайду 8

Виконані в бронзі чи сріблі тризуби прикрашали пояси дружинників князівського війська, його зброю і знамена. Тризубами зазначалося князівське майно, коней, про що згадувалось в «Руській правді». Після смерті Володимра Святославича знаки тризуба ще довгий час зберігалися на монетах великого князя Святополка та Ярослава Мудрого (зображення Святого Геогрія, а на зворотній стороні – тризуб й запис «Ярославля серебро»)

Номер слайду 9

Князь Володимир Мономах перейняв собі знак тризуба Володимира Святославича. Подібний знак мав на своїй печатці удільний князь Данило Дмитрович. Таким чином бачимо, що зображення тризуба було поширене на всіх землях Русі протягом багатьох століть

Номер слайду 10

У період феодальної роздробленості Русі тризуб поступово витісняється з ужитку. На зміну приходить зображення Святого Михаїла або лев, що дереться на скелю.

Номер слайду 11

Частина ІІСоціальне опитування20 лютого в рамках пошуково-дослідницького проекту було проведено соціальне опитування серед студентів коледжу . Вони мали змогу перевірити свої знання з історії походження тризуба. Студенти охоче відповідали на всі поставленні питання.

Номер слайду 12

Питання соціального опитування. Де зображували тризуб? (на монетах, печатках, прапорах)Яку триєдність символізував тризуб? (Вода-земля-повітря)Чи пов’язаний тризуб з княжою особою і чи символізує його владу? (Так)Який князь зображував тризуб на своїх монетах? (Володимир Великий)Що символізував герб в часи Київської русі? (владу)

Номер слайду 13

Проведення опитування

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ВИДЕО

Номер слайду 16

Кожен свідомий громадянин та патріот України повинен знати та шанувати історію державних символів своєї країни. Соціальне опитування проведене в коледжі показало, що знання наших студентів про історію герба мають дещо загальний характер. Для нас, майбутніх вчителів та вихователів, повага до державних символів є невід’ємною частиною суспільного та професійного життя. Щоб надати учневі достатню кількість знань, ми повинні знати історію та закони своєї держави, займатися самоосвітою, всебічно розвиватися і розширювати свій світогляд, щоб стати гідним прикладом для наслідування .

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Пометун О.І., Гупан Н.М., Смагін І.І.)
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку