Посібник з безпеки дорожнього руху "Безпечнй рух з інспектором Смайлом"

Про матеріал
Посібник з безпеки дорожнього руху. Для вчителів та учнів. цікавий матеріал та завдання до нього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Посібник “Безпечний рух з інспектором Смайлом”№0262 Ясногірська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Я- Інспектор Смайлзнавець дорожніх правил. Спішу на допомогу,до дітлахів у школу. А ти мій друже не зівай,та зручніше присідай. Правила дорожнього руху вчити,щоб до школи безпечно ходити.

Номер слайду 3

Ми не можемо уявити свого життя без велосипедів, роликів, автомобілів та автобусів. Транспорт - наш вірний друг! Але, забуваючи про власну безпеку, нехтуючи правилами дорожнього руху, люди можуть стати жертвою своєї необдуманої поведінки. Адже транспорт може бути не тільки корисним, а й небезпечним, якщо не знаєш правила дорожнього руху. Ці правила записані в спеціальній книзі і є обов'язковими для виконання. Для тих хто порушує ці правила є різні покарання: попередження, штрафи і навіть ув'язнення. Ви ще маленькі і не є водіями, проте ви вже є учасниками дорожнього руху, а саме - пішоходами або пасажирами. І правила дорожнього потрібно добре знати!!!Безпека на дорозі з Інспектором Смайлом! Любий друже!!!На дорозі так правил багато,Їх дотримуйся, друже, завжди!Якщо будеш ти їх шанувати,То й не трапиться лиха-біди!

Номер слайду 4

Назви одним слово. Види дорожнього транспорту. Транспорт - це засіб, призначений для перевезення людей або вантажу. Дорожній транспорт поділяється на: Вантажні автомобіліСпеціальний транспорт. Пасажирський транспорт. Персональний транспорт

Номер слайду 5

Хвилинка-цікавинка!!!Найбільший автомобіль в світі – білоруська кар’єрна вантажівка Бел. АЗ Висота цієї моделі перевищує вісім метрів, а маса – вісімсот тон. Розгадай ребуси від Інспектора Смайла!!!(Автобус)(Трамвай)(Машина)

Номер слайду 6

Ти англійську повтори й відповідність встанови!helicoptermotorbike boatskateboard bustaxi

Номер слайду 7

Роздрукуй і розмалюй!!!

Номер слайду 8

Пішохід - особа, яка бере участь у дорожньому русі поза транспортними засобами і не виконує на дорозі будь-яку роботу. Пасажир - це особа, яка користується транспортним засобом, але не причетна до керування ним. Учасники дорожнього руху Прочитай і запам'ятай!Учасник дорожнього руху - особа, яка бере участь у процесі руху на дорозі: водій, пасажир, пішохід. Водій - особа яка керує транспортним засобом. Порміркуй!Яким учасником дорожнього руху ти виступаєш найчастіше?

Номер слайду 9

Розглянь малюнки і покажи пасажирів, пішоходів та водіїв.

Номер слайду 10

Складати пазли люблять і дорослі й діти!Скільки пасажирів ти бачиш на малюнку?

Номер слайду 11

Ти - пішохід!!!Правила прочитай,і для себе пам'ятай!Ось деякі з цих правил:1. Йти до школи треба найкоротшим шляхом, по вулицях з найменшим рухом транспорту.2. Ходити треба тільки по тротуарах, дотримуючись правої сторони.3. По дорогах чи вулицях, де немає тротуарів, треба йти з лівої сторони, назустріч транспорту.4. Будьте обережні біля під’їздів дворів, звідки не очікувано може виїхати автомобіль.5. Не збирайтеся на тротуарах великими групами, не зупиняйтеся на поворотах, спусках чи підйомах, на мостах і під мостами.6. Спокійно, без метушні переходьте дорогу.7. Переходьте вулицю на перехрестях по пішохідних доріжках або в місцях, де є вказівники «Перехід».8. При переході впевніться в безпеці: подивіться спочатку наліво, дійшовши до середини дороги,- подивіться направо.9. Не перебігайте дорогу перед близько рухомим транспортом. Пам’ятайте, що автомобіль зразу зупинити неможливо!10. Автомобілі, автобуси, тролейбуси, які стоять, треба обходити ззаду, а трамваї – спереду.11. Не чіпляйтесь за рухомий транспорт, не катайтесь на проїзній частині вулиці і дороги на велосипедах, ковзанах, самокатах.12. Не влаштовуйте ігри на дорозі, тротуарах, мостовій.

Номер слайду 12

Гра “Правильно, неправильно”Проаналізуй малюнки і постав відповідні знаки .

Номер слайду 13

1. Смугаста конячка, її «зеброю» звуть, але не та, що в зоопарку, по ній люди все йдуть. - ПЕРЕХІД.2. Я очиськами моргаю невпинно день і ніч і машин допомагаю і хочу тобі допомогти. - СВІТЛОФОР. З. Будинок по вулиці йде, на роботу всіх везе не на курячих тонких ніжках, а в гумових чобітках. - АВТОБУС.4. Не жива, а йде, не рухома, а веде. - ДОРОГА.5. Везе, а не кінь, сам в калошах, на червоне гляне відразу сам встане. - АВТОМОБІЛЬ. Не поспішайте на дорозі.адже ви почекати в змозі. Завжди обходь авто лиш ззаду,послухай-но мою пораду:Іди лише по тротуару,Тримайся правого ти боку,а то матимеш мороку. Ти пішохід!!!Перехрестя загадок від інспектора Смайла.

Номер слайду 14

Весела руханка для слухняного пішохода!На вулиці нашої машини, машини (рухаються по колу тримаючи «кермо»)Машини малятка,Машини великі,Поспішають вантажні, (рухаються у зворотний бік)Фырчат легкові. Поспішають, біжать,Наче живі. Гей, машини, повний хід, (стоять, руки на поясі, виконують присідання)Я зразковий пішохід: Поспішати не люблю. Вам дорогу поступлюся. Ти слухняний пішохід??Тоді мультик подивись.

Номер слайду 15

Ти - пасажир!Виконуй правила такі: Правила поведінки в автомобілі! посадку та висадку з легкового автомобіля слід здійснювати не на проїзній частині, а в спеціально відведених місцях або біля бордюру і лише після повної зупинки транспорту; під час руху автомобіля не можна відволікати водія; чіпати ручки дверей; гратися гострими предметами; висовувати руки і голову у вікна автомобіля;треба обов’язково користуватися ременями безпеки. Правила поведінки в громадському транспорті!очікувати автобус потрібно на зупинці;не можна виходити на проїжджу частину дороги;посадку й висадку проводять після повної зупинки автобуса;допомогти зайти інвалідам, літнім людям. Не штовхатися.не стійте біля дверей;не галасувати, не смітити.автобус і тролейбус обходь ззаду, трамвай спереду. Доповни речення. Очікуй автобус на…Не стій біля…Автобус і тролейбус обходять Трамвай обходять ...

Номер слайду 16

Правила поведінки в транспорті повтори і стрілки правильно проведи!Не шуміти, не штовхатись. Без квиточка знаєкожен,Старшим людям як годиться,Хочеш вийти - не штовхайся,Як зійшов - шукати слід треба місцем поступится.їхать в транспорті не можна.пішохідний перехід.чесно й лагідно триматися.потихеньку просувайся. Проїдь в шкільному автобусі до школи.

Номер слайду 17

Подолай перешкоди і знайди дорогу до школи!

Номер слайду 18

Перевір себе!!!Людей, які користуються транспортними засобами, називають..а) Водіями;б)Пасажирами;в) Пішоходами;Громадський транспорт треба чекати ... а) На зупинці; б)На тротуарі; в) На проїжджій частині;У салоні автобуса, трамвая, тролейбуса, необхідно...а)Сидіти або стояти, тримаючись за поручень;б) Бігати по салону, пустувати;в)висовувати голову, руки у вікна;Перейти вулицю можна...а) На зупинці;б) Де заманеться;в) На пішохідному переході.

Номер слайду 19

Казка про дорожні знаки Жив-був чоловік, і звали його Іван Петрович. Як і багато інших чоловіків, він мав авто. Якось поїхав він зранку на роботу, не помітив знака "обгін заборонено" і обігнав інше авто. Зупинив його інспектор та штраф виписав, бо не можна правила дорожнього руху порушувати. Їде чоловік далі, а настрій у нього гірше нікуди. "Все через той знак, щоб його і всі ці дорожні знаки зникли", - сказав чоловік. І раптом сталося диво: зникли всі дорожні знаки. Або, мабуть, тільки він їх перестав бачити? Не помітив цього Іван Петрович, доїхав до роботи, а його у відрядження посилають у сусіднє місто. Поїхав чоловік у це місто. Їде і зрозуміти не може, де ж йому повертати, бо знаку не бачить. Довго плутав він, ніяк повороту знайти не міг. В'їхав до міста - і ніяк вулицю потрібну знайти не може. Не знав він, що дорожні покажчики для нього теж зникли. Аж раптом їде він, а на дорогу школяри вибігли - ледве встиг загальмувати. "Ой, лишенько, так тут школа!", - схопився за серце Іван Петрович. "А де ж знак "Обережно, діти"? Де ж цей знак, коли він так потрібен, я ж ледве лиха не накоїв!". І тут згадав чоловік, як на дорожні знаки лаявся і хотів, щоб зникли вони. "Неправий я був", - сказав собі Іван Петрович. "Дорожні знаки дуже потрібні, без них важко". І з'явилися всі знаки знову. Доїхав додому Іван Петрович, і більше ніколи не порушував правил дорожнього руху і за дорожніми знаками стежив. Знаки дорожнього руху. Прочитай.

Номер слайду 20

Віднови послідовність подій у казці. Їде чоловік, а настрій у нього гірше нікуди. Поїхав чоловік у це місто. “А де ж знак “Обережно, діти”?” Жив був чоловік і звали його Іван Петрович. “Дорожні знаки дуже важливі, без них важко”

Номер слайду 21

Інспектор Смайл спішить допомогти діткам вчити дорожні знаки. Допоможи йому дістатися до школи.

Номер слайду 22

Дорожні знаки бувають: Попереджувальні;Заборонні знаки;Інформаційні знаки;Знаки пріоритету. Розпорядчі;Інформаційно - вказівні;Знаки сервісую. Дорожній знак - це табличка зі схематичним малюнком, встановлена біля дороги, для повідомлення певної інформації учасникам дорожнього руху. Хвилинка-цікавинка!!Перші дорожні знаки використали в Римі у 1909 році. Виглядали вони ось так:

Номер слайду 23

Ми попереджувальні знаки! Маємо трикутну форму, білий фон та червону окантовку. інформуємо про наближення небезпечної ділянки дороги, рух по якій вимагає прийняття заходів, відповідній обстановці. Світлофорнерегулювання. Пішохідний перехід. Увага! Діти!Небезпечний поворот Залізничний переїзд без шлагбаума. Слизька дорога

Номер слайду 24

Заборонні знаки мають круглу форму і червону окантовку. Запроваджують або скасовують певні обмеження. В'їзд заборонено. Рух заборонено. Обгін заборонено. Рух пішоходів заборонено. Рух на велосипедах заборонено. Поворот праворуч заборонено

Номер слайду 25

Інформаційні знаки - інформують про розташування населених пунктів та інших об'єктів. Місце стоянки. Місце для розвороту. Підземний пішохідний перехід Знаки сервісу. Автозаправна станція. Готель. Лікарня. Пункт харчування

Номер слайду 26

Інформаційно - вказівні знаки. Підкажуть де буде перехід, зупинка автобуса, водієві підкажуть куди їхати. Пішохідний перехід. Дорога для автомобілів. Пункт зупинки автобуса. Дорога з одностороннім рухомс. Ясногірка. Назви населених пунктів

Номер слайду 27

Розпорядчі (наказові) знаки. Рух прямо Рух праворуч. Пішохідна доріжка. Велосипедна доріжка. Обмеження мінімальноїшвидкостіА зараз трошки відпочинь,знання свої закріпи. Ми повідомляємо кому і в який бік можна рухатися.

Номер слайду 28

Інспектор Смайл хоче перевірити як ви засвоїли дорожні знаки. Гра “Дорожні знаки”Встанови відповідність дорожніх знаків до їх класифікації. Можеш гру відсканувати і онлай в неї пограти!https://learningapps.org/display?v=pmn6hk6pj21

Номер слайду 29

Гра - вправа “Дорожні знаки”1. З'єднай дорожній знак з відповідною геометричною фігурою.2. Намалюй знак у відповідній геометричній фігурі

Номер слайду 30

Загадки про дорожні порядки!Знайди відгадку-зображення знака. Попереджає цей знак, що дороги тут зигзаг. І попереду машину чекає крутий... Знак повісили з світанком,Щоб кожен знав про це: Тут йде ремонт дороги,Бережіть свої ноги!Білий трикутник, червона окантовка. Дивовижний паровозик з димом у вікна. Хто з вас підкаже,шо це за знак?Гей, водію, обережно!Їхати швидко неможливо. Знають люди всі на світі - У цьому місці ходять діти

Номер слайду 31

Знаки світлофора та ругулювальника. Світлофор стоїть на розі –Стежить рух він на дорозі. Все мигає без утомиІ для нас усіх знайомий. Стій! Іди! Готуйсь до руху!Всі такі накази слухай. Бо поважна і сувора. Праця, знай, у світлофора. Відскануй і подивись!

Номер слайду 32

Прародичами світлофорів були звичайні прапорці, що їх використовували залізничники, коли керували рухом поїздів. Таких прапорців було… Ану, здогадалися скільки? Так, три:– прапорець червоного кольору забороняв рух поїзда,– жовтий – закликав бути уважним і обережним,– зелений прапорець дозволяв вільно їхати. Перші світлофори також мали три кольори. Появилися вони на початку ХХ століття, але від сучасних світлофорів значно відрізнялися. Це були великі дошки, пофарбовані у три кольори. По їхній поверхні з одного кольору на інший переповзала велика стрілка, вказуючи, який саме колір слід брати до уваги на даній дорозі в даний момент часу. Таку стрілку важко було розгледіти здалеку, а тому водії часто помилялися, не розуміючи, на який колір вона вказує. На сучасних світлофорах вогні спалахують по черзі: червоний – жовтий – зелений. Це цікаво! Про прародичів світлофора

Номер слайду 33

Червоне світло - пам'ятай;йти не можна, лиш чекай.жовтий блимне - не хвилюйсяпильним будь і приготуйся. Зелене світло - дощ, чи злива,через дорогу йди сміливо. Знаки світлофора повторили, час пограти в гру. Учень показує коло червоного кольору - учні стоять на місці;коло жовтого кольору - учні присідають;коло зеленого кольору - крокують на місці. Запамятай!!!

Номер слайду 34

Щоб не трапилось біди, правил ці ще раз повтори!Дякую за увагу!!!

Номер слайду 35

#0262 Ясногірська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Автори: Вознюк В. АКомар Я. ОКостирко С. ЮБіленький Р. АКравчук М. ВОпалько А. ОКузьмич Д. АПолюхович А. ДРедактор: Вознюк В. А

pptx
Додано
29 серпня 2021
Переглядів
1206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку